Kolumnit

Lukijalta

Keskusta tarvitsee uuden alun - Katri Kulmuni voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle

Kolumnit 7.8.2019 8:00
Rantakangas Antti

Maalaisliitto-Keskustan historia on kunniakas. Ratkaisimme aikoinaan Suomen hallitusmuodoksi tasavallan, sodan jälkeinen ulkopolitiikka varmisti itsenäisyytemme säilymisen, jälleenrakennuksen vuosina aluepolitiikalla pohjoista teollistettiin, isot uudistukset kuten peruskoulu ja kansanterveyslaki tehtiin nimenomaan keskustan vaikutuksesta koko Suomeen niin sosiaalisesti kuin alueellisestikin.

Vastuunkantoa oli 90-luvun alussa Esko Ahon hallituksen aikana Suomen EU-jäsenyydestä päättäminen ja Suomen talouden pelastaminen.

Juha Sipilän hallitus puolestaan oikaisi sinipunahallituksen aikaansaaman talouden syöksykierteen. Siihen tarvittiin monia leikkauksia, jotka monen ihmisen mielestä tuntui vääriltä.

Suomen Keskusta tarvitsee uuden alun alhaisen kannatuksen nostamiseksi. Kannatuskehitykseemme ovat vaikuttaneet vuosikymmenten aikana ammattirakenteen muutos ja voimakas alueellinen muuttoliike.

Isoin virhe on ollut siinä, että olemme yrittäneet hankkia kannatusta miellyttämällä kaikkia etelässä ja pohjoisessa ja muutoinkin sanomaa on pyritty muotoilemaan niin ympäripyöreästi, että se kävisi kaikille. Nykyisessä tilanteessa keskustalaisuuden tulee näkyä ja kuulua paremmin.

Tarvitaan käytännönläheistä politiikkaa. Kevään vaalit osoittivat, että ihmiset seuraavat politiikkaa vähän. Silloin mielikuvat, tunne ja vaikutelma ratkaisevat.

Pitää puhua ja tehdä arkisia asioita, joita tavallinen ihminen ymmärtää. Vain näin voimme saada ihmisen luottamuksen uudelleen.

Esimerkiksi ilmastopolitiikassa suomalainen arvostaa kotimaista ruokaa ja uusiutuvaa energiaa sekä hyvin hoidettuja metsiä. Samoin asiallisessa kunnossa olevia teitä sekä terveys- ja koulupalveluja. Aluepolitiikasta pitää uskaltaa puhua vahvasti.

Taloudesta ei kannata puhua makrotalouden nimikkein. Pärjääkö ihminen palkallaan ja riittääkö pieni eläke toimeentuloon ovat avainasioita. Meidän poliitikkojen tulee puhua perusasioista ja välttää kapulakieltä. Toinen tärkeä asia on saada uusia kannattajia. Tässä uusi kasvo puolueen puheenjohtajana voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle.

Olen itse päätynyt kannattamaan uudeksi puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Katri Kulmunia. Hän on riittävän kokenut, kansainvälinen ja kielitaitoinen ja tukevasti suomalaisuudessa elävä ihminen. Varapuheenjohtajana hän on liikkunut ahkerasti koko maassa. Katri on erinomainen esiintyjä, josta on todella myönteinen mielikuva ihmisten mielessä.

Nyt ei riitä, että vain puoluekokouksessa käydään julistamassa yhteishenkeä ja uutta nousua. Puheenjohtajavalinta on ainoa konkreettinen teko.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haapavedeltä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun Suomi itsenäistyi, oli eduskunnassa Maalaisliitto edustettuna. Selvästi suurin ryhmä oli SDP. Syttyi kansalaissota, jonka syihin en puutu. Sen seurauksena uudelleen kokoontuneessa eduskunnassa oli jäljellä vain kaksi sosiaalidemokraattia. He olivat jättäytyneet sivuun, koska eivät hyväksyneet sotaa. Vain he saivat pitää paikkansa. Kaikki muut SDP:n edustajat erotettiin. Syntyi niin sanottu tynkäeduskunta.

Miksi palaan näin vanhoihin asioihin? Koska Maalaisliitto kannatti järkähtämättä presidenttiä maan johtoon. Toiset puolueet halusivat Suomelle saksalaisen kuninkaan. Siinä tilanteessa Maalaisliitto ansaitsi kunniaa itselleen. Muut porvaripuolueet joutuivat perumaan sanansa ja luopumaan kuninkaan tavoittelemisesta Saksan hävittyä maailmansodan. Vain Maalaisliitto pysyi tiukasti kannassaan myös jatkossa! Seuraavissa eduskuntavaaleissa SDP palasi valtiolliseen elämään laillisena puolueena.

Keskusta on Maalaisliiton seuraaja. Vain sen nimi muutettiin. Puolue on tehnyt arvokkaita tekoja eri aikoina. Relander, Kallio ja Kekkonen olivat puolueesta tulleita Suomen presidenttejä. Historia antaa oikeutusta tälle puolueelle. Antakaa te muutkin sille arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teki kepu mitä tahansa, kannatus tulee laskemaan entisestään. Mitä tässäkin kirjoituksessa viittasi arvoihin, jotka erottuvat muista puolueista? Kirjoitus oli tyhjää täynnä ja vanhojen muistelemista. Muistellaanpa vähän. Mitä kepu on tehnyt maatalouden pelastamiseksi? Ajanut Suomen Eu:hun ja erittäin isoon rakennemuutokseen, joka jatkuu ja jatkuu. Maajussille ei ole jäänyt mitään käteen. Tulevaisuudessa meiltä suomalaisilta viedään ruokakin pöydästä tällä menolla.

Tässä voisi kysyä, että kuka Kulmuni ja kuka Kaikkonen? Niin vähän näillä ehdokkailla on kokemusta. Toisella ei yhtään ja toisella kokemus jää Nuorisosäätiöön ja hän kuulemma rakastaa Pridea. No, mitä luulette, että miten käy kepun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Munauksia on kaiketi ihan turha lähteä muistelemaan kuten Ahon hallituskautta...

Mutta tottahan se on että potkua Keskusta kaipaa. Kannattaa tosin muistaa että puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen on kahta naista jo potkittu - Jäätteenmäkeä ja Kiviniemeä - aika lailla MYÖS omien toimesta että taitaa olla huono homma Kulmunille tulossa. Vanhakantainen ei helpolla muutu vaan pitää kiinni asemistaan loppuun asti - kuten olemme huomanneet demareiden ja vasemmiston kanssa jo. Niin, tosiaan, Kokoomuksenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:39
Ruukissa syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen sonnivasikka – Tilan isäntä: "1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt"
12:32
Vuoden Maaseutukasvoksi on valittu Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä
12:30
Irakilaiskaksosten jutun oikeuskäsittely alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta
12:11
Hupisaarten purot saavat lisää taimenasukkaita syyskuun alussa
12:01
15 vuoden takainen ajatus muuttuu todeksi – Rukalle kohoaa 20 iglun kylä: "Valmista pitäisi tulla marraskuun aikana"
11:57
Satakunnan lennoston lentotoimintaharjoitus järjestetään syyskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
11:21
Puita halaamalla voi saada hyödyllisiä mikrobeja – "Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote ja hengitä syvään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image