Kolumnit

Lukijalta

Keskusta tarvitsee uuden alun - Katri Kulmuni voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle

Kolumnit 7.8.2019 8:00
Rantakangas Antti

Maalaisliitto-Keskustan historia on kunniakas. Ratkaisimme aikoinaan Suomen hallitusmuodoksi tasavallan, sodan jälkeinen ulkopolitiikka varmisti itsenäisyytemme säilymisen, jälleenrakennuksen vuosina aluepolitiikalla pohjoista teollistettiin, isot uudistukset kuten peruskoulu ja kansanterveyslaki tehtiin nimenomaan keskustan vaikutuksesta koko Suomeen niin sosiaalisesti kuin alueellisestikin.

Vastuunkantoa oli 90-luvun alussa Esko Ahon hallituksen aikana Suomen EU-jäsenyydestä päättäminen ja Suomen talouden pelastaminen.

Juha Sipilän hallitus puolestaan oikaisi sinipunahallituksen aikaansaaman talouden syöksykierteen. Siihen tarvittiin monia leikkauksia, jotka monen ihmisen mielestä tuntui vääriltä.

Suomen Keskusta tarvitsee uuden alun alhaisen kannatuksen nostamiseksi. Kannatuskehitykseemme ovat vaikuttaneet vuosikymmenten aikana ammattirakenteen muutos ja voimakas alueellinen muuttoliike.

Isoin virhe on ollut siinä, että olemme yrittäneet hankkia kannatusta miellyttämällä kaikkia etelässä ja pohjoisessa ja muutoinkin sanomaa on pyritty muotoilemaan niin ympäripyöreästi, että se kävisi kaikille. Nykyisessä tilanteessa keskustalaisuuden tulee näkyä ja kuulua paremmin.

Tarvitaan käytännönläheistä politiikkaa. Kevään vaalit osoittivat, että ihmiset seuraavat politiikkaa vähän. Silloin mielikuvat, tunne ja vaikutelma ratkaisevat.

Pitää puhua ja tehdä arkisia asioita, joita tavallinen ihminen ymmärtää. Vain näin voimme saada ihmisen luottamuksen uudelleen.

Esimerkiksi ilmastopolitiikassa suomalainen arvostaa kotimaista ruokaa ja uusiutuvaa energiaa sekä hyvin hoidettuja metsiä. Samoin asiallisessa kunnossa olevia teitä sekä terveys- ja koulupalveluja. Aluepolitiikasta pitää uskaltaa puhua vahvasti.

Taloudesta ei kannata puhua makrotalouden nimikkein. Pärjääkö ihminen palkallaan ja riittääkö pieni eläke toimeentuloon ovat avainasioita. Meidän poliitikkojen tulee puhua perusasioista ja välttää kapulakieltä. Toinen tärkeä asia on saada uusia kannattajia. Tässä uusi kasvo puolueen puheenjohtajana voi tuoda aivan uuden imagon puolueelle.

Olen itse päätynyt kannattamaan uudeksi puheenjohtajaksi elinkeinoministeri Katri Kulmunia. Hän on riittävän kokenut, kansainvälinen ja kielitaitoinen ja tukevasti suomalaisuudessa elävä ihminen. Varapuheenjohtajana hän on liikkunut ahkerasti koko maassa. Katri on erinomainen esiintyjä, josta on todella myönteinen mielikuva ihmisten mielessä.

Nyt ei riitä, että vain puoluekokouksessa käydään julistamassa yhteishenkeä ja uutta nousua. Puheenjohtajavalinta on ainoa konkreettinen teko.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haapavedeltä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun Suomi itsenäistyi, oli eduskunnassa Maalaisliitto edustettuna. Selvästi suurin ryhmä oli SDP. Syttyi kansalaissota, jonka syihin en puutu. Sen seurauksena uudelleen kokoontuneessa eduskunnassa oli jäljellä vain kaksi sosiaalidemokraattia. He olivat jättäytyneet sivuun, koska eivät hyväksyneet sotaa. Vain he saivat pitää paikkansa. Kaikki muut SDP:n edustajat erotettiin. Syntyi niin sanottu tynkäeduskunta.

Miksi palaan näin vanhoihin asioihin? Koska Maalaisliitto kannatti järkähtämättä presidenttiä maan johtoon. Toiset puolueet halusivat Suomelle saksalaisen kuninkaan. Siinä tilanteessa Maalaisliitto ansaitsi kunniaa itselleen. Muut porvaripuolueet joutuivat perumaan sanansa ja luopumaan kuninkaan tavoittelemisesta Saksan hävittyä maailmansodan. Vain Maalaisliitto pysyi tiukasti kannassaan myös jatkossa! Seuraavissa eduskuntavaaleissa SDP palasi valtiolliseen elämään laillisena puolueena.

Keskusta on Maalaisliiton seuraaja. Vain sen nimi muutettiin. Puolue on tehnyt arvokkaita tekoja eri aikoina. Relander, Kallio ja Kekkonen olivat puolueesta tulleita Suomen presidenttejä. Historia antaa oikeutusta tälle puolueelle. Antakaa te muutkin sille arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teki kepu mitä tahansa, kannatus tulee laskemaan entisestään. Mitä tässäkin kirjoituksessa viittasi arvoihin, jotka erottuvat muista puolueista? Kirjoitus oli tyhjää täynnä ja vanhojen muistelemista. Muistellaanpa vähän. Mitä kepu on tehnyt maatalouden pelastamiseksi? Ajanut Suomen Eu:hun ja erittäin isoon rakennemuutokseen, joka jatkuu ja jatkuu. Maajussille ei ole jäänyt mitään käteen. Tulevaisuudessa meiltä suomalaisilta viedään ruokakin pöydästä tällä menolla.

Tässä voisi kysyä, että kuka Kulmuni ja kuka Kaikkonen? Niin vähän näillä ehdokkailla on kokemusta. Toisella ei yhtään ja toisella kokemus jää Nuorisosäätiöön ja hän kuulemma rakastaa Pridea. No, mitä luulette, että miten käy kepun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Munauksia on kaiketi ihan turha lähteä muistelemaan kuten Ahon hallituskautta...

Mutta tottahan se on että potkua Keskusta kaipaa. Kannattaa tosin muistaa että puheenjohtajaksi valitsemisen jälkeen on kahta naista jo potkittu - Jäätteenmäkeä ja Kiviniemeä - aika lailla MYÖS omien toimesta että taitaa olla huono homma Kulmunille tulossa. Vanhakantainen ei helpolla muutu vaan pitää kiinni asemistaan loppuun asti - kuten olemme huomanneet demareiden ja vasemmiston kanssa jo. Niin, tosiaan, Kokoomuksenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image