Kolumnit

Kesäkolumni: Mi­nis­te­ri­kuu­me ja sen rankempi versio

Kolumnit 14.6.2018 12:00
Pekka Ervasti

Vaaleihin on vielä kymmenisen kuukautta, mutta jo nyt eduskunnassa parveilee hermostuneen oloisia seuraavan hallituksen ministerikandidaatteja.

Näin käy aina vaalikauden lopulla. Tulevia ministerisalkkuja ryhdytään jakamaan varsinkin puolueissa, jotka näyttävät olevan matkalla kohti vaalivoittoa.

Nyt ministerikuume ravistelee eniten demareita. Jokainen kannatuksen kasvua osoittava mittaus lisää ministeriaspiranttien kammiovärinää.

Vanha vitsi on muuttumassa lihaksi: Miten kuplavolkkariin saa mahtumaan kymmenen demaria? Heitetään takapenkille ministerisalkku.

Kiima on ymmärrettävää. Ministeripesti on jokaisen kunnianhimoisen poliitikon unelma, aivan kuin jokainen nuori kadetti haaveilee kenraalin natsoista.

Ministerikuumeeseen sairastuneen kansanedustajan käytös muuttuu totaalisesti. Ennen niin leppoisa ja suulas poliitikko muuttuu sanojaan varovaksi tosikoksi. Some- ja kännykamera-aikakaudella kaikenlainen verbaalinen ja fyysinen irrottelu voi viedä salkun sormien ulottuvilta. Ei tarvita kuin yksi varomaton kommentti tai huolimaton hoilailu vaikkapa Pori Areenan terassilla.

Eduskunnan kuppilassa median pöydässä rempseästi taustatietoa jakaneesta edustajasta tulee ministerihaaveiden myötä muodollisen varovainen, kävelevä puppusanageneraattori: ”Me sosiaalidemokraatit olemme sitä mieltä, että…” Kukaan ei yhtäkkiä tiedäkään mitään, mitä valiokunnassa tai ryhmäkokouksessa on tapahtunut tai puhuttu.

Vuotaja voi median mielestä olla demokratian ritari ja sananvapauden sankari, mutta puoluejohdon mielestä hän on petturi. Sitä leimaa ei ministerisalkusta haaveileva poliitikko itselleen halua.

Ministerikuumeen rankempi versio on pääministerikuume. Viikonlopun puoluekokousten jälkeen se näyttää iskeneen kahteen uuteen poliitikkoon, Petteri Orpoon (kok.) ja Juha Sipilään (kesk.). Päähallituspuolueen puheenjohtaja ei voikaan heittää pyyhettä kehään vaalien alla.

Suomessa ollaan siis jälleen matkalla kohti pääministerivaaleja. Puolueilla on puheenjohtajansa kasvot ja ominaisuudet. Politiikan Idols-kisassa asiakysymykset saattavat jäädä taka-alalle, kun äänestäjät tekevät valintansa puoluejohtajien persoonan perusteella.

Yhteinen tavoite yhdistää. Demaritkin ovat viime kuukausina unohtaneet keskinäiset kiistansa, jotka vielä roihusivat eduskuntaryhmässä vuosi sitten. Kun gallupit tuovat nostetta, joukkuehenki vahvistuu. Kaikki pelaavat samaan maaliin – vaaleihin asti.

Jos nuppi nupilta laskee, demariryhmässä alkaa olla potentiaalisia ministereitä jo enemmän kuin heitä tulee seuraavan hallitukseen yhteensä. Toivottavasti Rinne ei ole kaikille jo salkkua luvannut.

Jos niin on käynyt, ministeriruletista tulee puolueen sisällä hirveä rähinä. Hallituksen ulkopuolelle jätetyt toverit kokevat tulleensa petetyksi. Uusi puolueen sisäinen oppositio syntyy samalla hetkellä, kun uusi hallitus vannoo virkavalansa.

Kun uuden hallituksen ministerit ensimmäisen kerran kapuavat valtioneuvoston aitioon eduskunnassa, salissa istuu luonnonvoimien vääjäämättömyydellä muutama katkerasti pettynyt rivikansanedustajaksi jäänyt poliitikko.

Näkymä sai muutama vuosi sitten kokoomuksen Jan Vapaavuoren filosofiseksi:

”Kukaan ei ole niin entinen kuin entinen ministeri – ja kukaan ei ole niin melkein kuin melkein ministeri.”

”Ministeripesti on jokaisen kunnianhimoisen poliitikon unelma, aivan kuin jokainen nuori kadetti haaveilee kenraalin natsoista.”

MAINOS

Kommentoi

Kenraaleilla oli ainakin ennen kauluslaatoissaan leijonia, Natsat loppuivat ylivääpeliin. Kun puhuttiin natsoista, niintarkoitettiin nimenomaan kauluslaattojen natsoja, ei hihansuitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti demarista ei tule opetusministeriä! Kaikki demariopetusministerit ovat olleet surkeita. Krista Kiuru ja Aulis Pitkälä kumppaneineen panivat nyt peruskoulun sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos SDP:stä tulee pääministeripuolue, niin valtiovarain- ja ulkoministerin salkut voidaan unohtaa. Demareilla riittää halukkaita ehdokkaita hallitukseen ja muutamat nimet nousevat muita selkeämmin esille.

Lauri Ihalainen oli sen verran vakuuttava työministerinä, että olisi hölmöä jättää hänet huomioimatta, jos hän vain on ehdolla ja tulee valituksi. Antti Lindtman on luotsannut eduskuntaryhmää siinä määrin onnistuneesti, että ministerinpestiä lienee tarjolla. Tuula Haatainen uhrautui SDP:n presidenttiehdokkaaksi ja saanee palkinnon siitä ministerinsalkun muodossa. Mikäli SDP ottaa/saa puolustusministerin salkun, siihen on tarjolla kelpo ehdokas, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari.

Mikäli Jutta Urpilainen ei ole seuraava Suomen EU-komissaari, niin ministerinpesti on todennäköinen - opetusministeri kenties? Muita mahdollisia ministerinimiä ovat mm. Tytti Tuppurainen, Maarit Feldt-Ranta, Susanna Huovinen, Suna Kymäläinen, Sanna Marin, Sirpa Paatero, Timo Harakka, Ville Skinnari sekä Pilvi Torsi. Oma lukunsa on Eero Heinäluoma - varma ministeri, jos Rinne voi luottaa siihen, että pysyy ruodussa.

Ministeriruletin ulkopuolelle jäisi mm. Krista Kiuru, Maria Guzenina, Jukka Gustafsson, Pia Viitanen, Ilkka Kantola ja Tarja Filatov.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image