Kolumnit

Kesäkolumni: Matkailu avartaa, vierailu virkistää

Kolumnit 29.8.2019 12:00 | Päivitetty 29.8.2019 14:59
Pekka Ervasti

"Kun Kekkonen vieraili Yhdysvalloissa 1961, Suomi sai Neuvostoliitosta nootin."

Pekka Ervasti.

Itänaapurin presidentti kävi viime viikolla kylässä. Helsingin keskusta oli autio ja tyhjä kuin ilmahälytyksen aikana. Korkealla operoivilla venäläisillä näyttää olevan sellainen vaikutus.

Vieras tapasi presidentti Niinistön Linnassa. Herrat keskustelivat elämästä ja maailmasta yleensä tunnin verran, siirtyivät Kultaranta VII –aluksella Suomenlinnaan ja jatkoivat keskusteluja vapaamuotoisemmin illallisen ääressä.

Välissä pidettiin tiedotustilaisuus, jossa Putin sai arvostelijoiden mielestä puhua asiat parhain päin Moskovan mielenosoitusten, Krimin ja Ukrainan suhteen ja heitettyä pari piikkiä Yhdysvaltojen ja Euroopan neuvoston suuntaan.

Jälkeenpäin Suomessa ollaan oltu virallisesti sitä mieltä, että olipa taas hyvä vierailu. Hyvä on naapuria tavata. Hyvä on pitää yhteyttä. Niin varmasti on.

Twitterissä joku kyseli, onko näistä ulkomaan dignitäärien vierailuista koskaan ollut mitään sen konkreettisempaa hyötyä. Se on hyvä kysymys. Viimeisin selkeä tapaus taitaa olla Saksan ulkoministerin Ribbentropin piipahdus Suomen presidentin pakeilla kesällä 1944.

Siitä oli kiistatonta konkreettista hyötyä. Suomi sai viljaa, syöksypommittajia ja panssarinyrkkejä, joilla neuvostoliittolaisten rynnistys Karjalan kannaksella saatiin pysäytettyä. Suomi pelastui ja saattoi kohta taas ottaa itsenäisenä valtiona vastaan vieraita – esimerkiksi Neuvostoliitosta.

Onhan heitä täällä trampannutkin: Reagan, Bush, Clinton, Trump, Hrushtshev, Brezhnev, Gorbatshov, Jeltsin, Putin…

Ja paavikin 1989. Tuo vierailu sai tosin huonon alun.

Ulkoministeri Paasio oli tuoreeltaan eduskunnan kuppilassa hyvin murheissaan.

”Kun paavi laskeutui lentokoneesta ja kätteli ulkoministeriön protokollapäällikköä, tuuli nappasi hänen kalottinsa. Protokollapäällikkö lähti kalotin perään, mutta unohti päästää irti paavista”, Paasio kuvaili dramaattista tapahtumaketjua, jossa protestanttisen Suomen virkamies vei katolisen kirkon päämiestä kuin litran mittaa pitkin Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Enemmän on tainnut olla konkreettisia seurauksia vierailuista, jotka Suomen presidentti on tehnyt ulkomaille.

Kun presidentti Paasikivi kävi Moskovassa 1955, hän toi tuliaisiksi Porkkalan.

Kun Kekkonen vieraili Yhdysvalloissa 1961, Suomi sai Neuvostoliitosta nootin.

Kun Koivisto vieraili Kazakstanissa 1992, hän sai lahjaksi hevosen. Tosin pitkän junakuljetuksen aikana Alma Atasta Vainikkalaan lahjahevonen taisi vaihtua, koska Suomessa ori pian havaittiin epäkelvoksi ratsastustehtäviin ja muutenkin luonteeltaan veemäiseksi.

Joskus reissulla on jotakin meinannut hävitäkin. Suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen on muistellut, että kun Koivisto kävi Japanissa 1986, akateemikko Joonas Kokkonen katosi toviksi kokonaan.

Japanin salaisen palvelun agentit löysivät säveltäjämestarin kuitenkin Imperial-hotellin baarista ja valtuuskunta saatiin kuin saatiinkin määrävahvuisena takaisin Suomeen.

Yhteenvetona voi kai todeta, että kaikki korkean tason valtiolliset vierailut Suomeen ja Suomesta ovat sodan jälkeen sujuneet yhtä paavia ja noottia lukuun ottamatta ilman suurempia yllätyksiä ja hyvässä hengessä. Siihen kai Suomessa on pyrittykin. Kuten Kekkonen sanoi: ”Talo elää tavallaan, vieraat käyvät ajallaan.”

MAINOS

Kommentoi

"Kuinka vain yksi ihminen voi olla aivan kaikkeen niin pätevä ja hyvä"?

Tuumi Mummini samana vuonna syntyneestä Presidentistä jo 1960-luvulla.

Suomalaisia ja Venäläisiä näyttää yhdistävän Ladalla Hopeisissa Diskohaalareissa ajelevien Stalinien ja Kekkosten kaipuu.

Aivan samoin kuin kaikissa muissakin Kansandemokratioissa.

Sen siitä saa kun ei ymmärtänyt että ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
80
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
38
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image