Kolumnit

Kesäkolumni: Matkailu avartaa, vierailu virkistää

Kolumnit 29.8.2019 12:00 | Päivitetty 29.8.2019 14:59
Pekka Ervasti

"Kun Kekkonen vieraili Yhdysvalloissa 1961, Suomi sai Neuvostoliitosta nootin."

Pekka Ervasti.

Itänaapurin presidentti kävi viime viikolla kylässä. Helsingin keskusta oli autio ja tyhjä kuin ilmahälytyksen aikana. Korkealla operoivilla venäläisillä näyttää olevan sellainen vaikutus.

Vieras tapasi presidentti Niinistön Linnassa. Herrat keskustelivat elämästä ja maailmasta yleensä tunnin verran, siirtyivät Kultaranta VII –aluksella Suomenlinnaan ja jatkoivat keskusteluja vapaamuotoisemmin illallisen ääressä.

Välissä pidettiin tiedotustilaisuus, jossa Putin sai arvostelijoiden mielestä puhua asiat parhain päin Moskovan mielenosoitusten, Krimin ja Ukrainan suhteen ja heitettyä pari piikkiä Yhdysvaltojen ja Euroopan neuvoston suuntaan.

Jälkeenpäin Suomessa ollaan oltu virallisesti sitä mieltä, että olipa taas hyvä vierailu. Hyvä on naapuria tavata. Hyvä on pitää yhteyttä. Niin varmasti on.

Twitterissä joku kyseli, onko näistä ulkomaan dignitäärien vierailuista koskaan ollut mitään sen konkreettisempaa hyötyä. Se on hyvä kysymys. Viimeisin selkeä tapaus taitaa olla Saksan ulkoministerin Ribbentropin piipahdus Suomen presidentin pakeilla kesällä 1944.

Siitä oli kiistatonta konkreettista hyötyä. Suomi sai viljaa, syöksypommittajia ja panssarinyrkkejä, joilla neuvostoliittolaisten rynnistys Karjalan kannaksella saatiin pysäytettyä. Suomi pelastui ja saattoi kohta taas ottaa itsenäisenä valtiona vastaan vieraita – esimerkiksi Neuvostoliitosta.

Onhan heitä täällä trampannutkin: Reagan, Bush, Clinton, Trump, Hrushtshev, Brezhnev, Gorbatshov, Jeltsin, Putin…

Ja paavikin 1989. Tuo vierailu sai tosin huonon alun.

Ulkoministeri Paasio oli tuoreeltaan eduskunnan kuppilassa hyvin murheissaan.

”Kun paavi laskeutui lentokoneesta ja kätteli ulkoministeriön protokollapäällikköä, tuuli nappasi hänen kalottinsa. Protokollapäällikkö lähti kalotin perään, mutta unohti päästää irti paavista”, Paasio kuvaili dramaattista tapahtumaketjua, jossa protestanttisen Suomen virkamies vei katolisen kirkon päämiestä kuin litran mittaa pitkin Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Enemmän on tainnut olla konkreettisia seurauksia vierailuista, jotka Suomen presidentti on tehnyt ulkomaille.

Kun presidentti Paasikivi kävi Moskovassa 1955, hän toi tuliaisiksi Porkkalan.

Kun Kekkonen vieraili Yhdysvalloissa 1961, Suomi sai Neuvostoliitosta nootin.

Kun Koivisto vieraili Kazakstanissa 1992, hän sai lahjaksi hevosen. Tosin pitkän junakuljetuksen aikana Alma Atasta Vainikkalaan lahjahevonen taisi vaihtua, koska Suomessa ori pian havaittiin epäkelvoksi ratsastustehtäviin ja muutenkin luonteeltaan veemäiseksi.

Joskus reissulla on jotakin meinannut hävitäkin. Suojelupoliisin päällikkö Seppo Tiitinen on muistellut, että kun Koivisto kävi Japanissa 1986, akateemikko Joonas Kokkonen katosi toviksi kokonaan.

Japanin salaisen palvelun agentit löysivät säveltäjämestarin kuitenkin Imperial-hotellin baarista ja valtuuskunta saatiin kuin saatiinkin määrävahvuisena takaisin Suomeen.

Yhteenvetona voi kai todeta, että kaikki korkean tason valtiolliset vierailut Suomeen ja Suomesta ovat sodan jälkeen sujuneet yhtä paavia ja noottia lukuun ottamatta ilman suurempia yllätyksiä ja hyvässä hengessä. Siihen kai Suomessa on pyrittykin. Kuten Kekkonen sanoi: ”Talo elää tavallaan, vieraat käyvät ajallaan.”

MAINOS

Kommentoi

"Kuinka vain yksi ihminen voi olla aivan kaikkeen niin pätevä ja hyvä"?

Tuumi Mummini samana vuonna syntyneestä Presidentistä jo 1960-luvulla.

Suomalaisia ja Venäläisiä näyttää yhdistävän Ladalla Hopeisissa Diskohaalareissa ajelevien Stalinien ja Kekkosten kaipuu.

Aivan samoin kuin kaikissa muissakin Kansandemokratioissa.

Sen siitä saa kun ei ymmärtänyt että ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image