Kolumnit

Kenraalit ovat kyllä hyviä lobbareita – Hornetin seuraajien määrälle on silti yk­sin­ker­tai­nen logiikka

Kolumnit 3.2.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Demarien vasemmistosiiven ikuinen kapinallinen Erkki Tuomioja kuvaa poliittisten päiväkirjojensa uudessa osassa Ei kai eilisestä jäänyt vammoja 1990-luvulla käytyjä kiistoja Puolustusvoimien helikopteri- ja Hornet-hankinnoista.

Molemmat päätökset olivat SDP:lle vaikeita. Kun puolue oli oppositiossa, ryhmän enemmistö äänesti 64 Hornetin hankintaa vastaan. Kun puolue oli hallituksessa, se kipuili helikopterihankinnassa ja vastusti taisteluhelikopterien ostamista.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Näillä tapahtumilla on yhteys meneillään olevaan, Hornetit korvaavaan HX-hankkeeseen. (H tarkoittaa korvattavaa konetta eli Hornetia ja X seuraajaa, mikä se sitten onkaan). Demarikytkentä tulee siitä, että puolue on potentiaalinen hallitus- ja mahdollinen pääministeripuolue.

Kun Yle kyseli puolueilta kantoja Hornetien seuraajan määrään, SDP:n vasenta laitaa edustava, puheenjohtaja Antti Rinnettä sijaistava Sanna Marin vastasi, ettei kaavailtu 64 koneen määrä ole kiveen hakattu.

Vastaus oli tietysti poliitikkomainen. Kiinnostavaksi vastauksen tekee se, että myös SDP sitoutui puolustusselonteossa Hornet-kaluston korvaamiseen täysimääräisesti.

HX-hanke on seuraavan hallituksen ainakin rahallisesti merkittävin päätös, 7–10 miljardia plus elinkaarikustannukset päälle. Se on määrä tehdä vuonna 2021.

Hornet-päätös tehtiin Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksen aikana. Sen ajoi läpi pieni porukka, Ahon lisäksi valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) ja puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.), selkänojanaan presidentti Mauno Koivisto.

Päätöksenteon aikaan Suomi oli syöksymässä syvään lamaan, kylmä sota oli päättynyt, Neuvostoliitto hajonnut ja yya-sopimus juuri lakannut olemasta voimassa. Hornet-ratkaisu oli jättiluokan päätös, jonka arvostelu on vaimennut. Ei ole kuulunut väitteitä, etteivät ne olisi haukkuneet hintaansa.

Nyt tilanne on kokolailla toinen. Talous on kasvanut hyvin, uusi kylmä sota on alkanut ja Venäjä on pullistellut pitkään. Mikään ei viittaa siihen, että se muuttaisi käyttäytymistään.

Kun arvioi turvallisuuspoliittista tilannetta Hornet-päätöksen aikoihin ja nyt, Hornet-ratkaisua saattoi olla painavia syitä kyseenalaistaa. Nykymaailmassa on sen sijaan joko naiivia tai halpaa politikointia väittää, että Suomi pärjäisi vähemmällä pelotteella.

Kenraalit ovat perinteisesti hyviä lobbaamaan asehankintoja. Ne tuppaavat olemaan kalliita ja niiden hyödyllisyyttä on vaikea mitata. Vaihtoehtoa eli kuinka vähäinen puolustus riittäisi olematta epäuskottava ei kuitenkaan kannata lähteä kokeilemaan.

Eduskuntavaalien alla on tietysti houkuttelevaa lähteä mukaan alennushuutokauppaan. Sen pitäisi silti perustua johonkin eikä olla puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) sanoin konemäärien hihasta varistelua.

Yksi varistelija oli talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo. "Entäs jos ostettais vain 47?", hän tviittasi. En käy arvioimaan tällaisen heittelyn vakavuusastetta.

Hornetien täysimääräinen korvaustarve perustuu tuttuihin faktoihin. Pitkulainen Suomi syö tietyn määrän koneita, joiden toimintasäde on 500 kilometriä.

Jos koko Suomea halutaan puolustaa niin kuin virallinen doktriini sanoo, kahdella eri suunnalla pitää pystyä toimimaan yhtä aikaa neljän koneen parvina. Osa koneista on aina joko huollossa tai tankattavina. Tuon ihmeempää logiikkaa määrätarpeessa ei ole.

Eduskuntavaaleista on veikattu ensin ilmasto-, sitten maahanmuutto- ja viimeksi hoivavaaleja. Oli miten oli, vaalien jälkeen hävittäjäpäätös on pakko tehdä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) varoitti jo demareita verkkojulkaisu MustReadin haastattelussa. Hänestä SDP flirttailee arvuuttelullaan vasemmalla liikkuvien äänestäjien kanssa ja kiristää, hallitusneuvotteluissa ollessaan, muita hallituskumppaneita omien tavoitteidensa taakse.

Demarit luottavat siihen, että "kokoomus tai keskusta joutuu ikään kuin maksamaan hävittäjien hankkimisesta heille myönteisillä määrärahoilla", Vanhanen latasi. "Tämä on päätös, jota ei pidä tehdä rahat edellä."

Kaiken muun lisäksi edessä ovat myös HX-vaalit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Katsoppa kuinka Kenraalikunta saivat tukipaketin ja ajansaatossa julmakivi päälle ettei pääse nousemaan taivaaseen Maunillekkin lyötiin monentonnin kivi päälle että pysyy montussa ja Urhollakin isokivi ettei nouse haurasta.Tämä maa nimeltään Suomi joka Suomettenut maan sisältä hyväveliverkosto toimii.Mitä sotaveteraanit saanet 70-vuotta syyttivät valtionkin taholta että mitä menitte ja nyt makavat sänkyissä tuskissaan,kun lopparit vieneet kaikki rahat Banamaan.Lopparit ja Kenraalikunta 7-10 mrd edestä lisää velkaa johon ole varaa..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenraalikunta lobbasi itselleen pronssisen kädenpuristuksen 1/2 vuoden palkalla ja sotapäällikkö Jussi meni hyväksymään asian hätäpäissään. Mikä röyhkeys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama onko niitä 74 tai 47 eivät kerkeä ilmaa jos idästä päin tulee ohjusisku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomenta
Suomella Ei ole varaa järjettömyyteen olemme kuilun partaalla.Olemme velkaa 109.7 mrd ja velkaannumme 600000 euroa tunnissa.Suomelle parasta Ruotsin kanssa yhteistyö liisata Jas 39 grippen Laivue.Emme maksattaa sukupolville hirveää velkataakka ja työväestölle leikkauksia 2065-luvulle asti ja eläkeikää nostaa 68-72 vuoden iälle.2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
"Ei meidä turvallisuus parane"vaikka laitamme kaikki roposemme aseisiin pienemmälläkin mölyä tuoda esille mitä sanottavaa on.Tästä mökin pihalta187 km olevat ydiaseet poistu Pohjoisen laivastosta..Suomen parastapuolustusta pysyä erillään suurvaltioiden pelinappulana eikä istua väärään rekeen muuten saamme kylmää kyytiä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdotonyhtälö velkaa velkaa velan päälle Ei pidä sitten kitistä jos sijoitamme 7-10 mrd lentolaivueen opiskelijat,työläiset ja pienet eläkeläiset.Maamme Valtionvelka 109.7 mrd jonka maksamiseen menee 2065-luvulle asti.Emme ole maksaneet Helikoptereita eikä Hornetta vielä olemme ottaneet velkaa ja maksaneet entistä velkaa.Suomi on kaltevalla pinalla Helikopterit,Hornetit ja Uudet Hornetit jää lapsillemme ja lapsen lapsille maksettavaksi kovan hinnan maksavat Itsenäisyydestä ja sanavaudesta."Ei meillä ole varaa järjettömyyteen"Suomen peruspilareita maa ja merivoimat joiden kalustoa voidaa käyttä kriiseissa mutta 64 hävittäjälaivuella ole sivilikäyttöön hyötyä ja 2000-luvun sodissa pitkänkantamanohjukset ja risteilyohjukset tekevät selvää avoimesta yhteiskunnasta niinkuin Suomi on 7 minutissa kantaverkot,lämmönjakelu,vesihuollon,,lentokentät,tiet,rautatiet ja viestintäyhteydet.Pääkaupunki toimintakyvytön 2 minutissa täsmäohjukset katkaisevat edellytykset elämiseen."Emme kerkiä pitkiäkalsareita laittaa jalkaan"Hölyn pölyä ja populista höpinää Puolusvoimilta 100%turvallisuutta koko maanpuolustuksesta jota ole missään maassa.Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorituskykyisen hävittäjälaivaston hankkiminen on itätrollien painajainen. Sen vuoksi asiaa pitää pyrkiä hämmentämään ja kylvämään eripuraa suomalaisten välille latomalla muka vastakkain hyvinvointivaltio ja sen turvallisuus.

Pahin skenaario itätrolleille lienee se, että suomalaiset hankkivat yksituumaisina uskottavan ja tehokkaan hävittäjälaivueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Kovasti toisinaan huonolla suomella tehty lobbaus kohdistuu kaikissa armeijan hankinnoissa nimenomaan tehokkaimman kaluston ivaamiseen ja kyseenalaistamiseen.

Meidän täytyy pitää huolta ilmatilastamme myös hävittäjillä. Se ei ole pois ilmatorjunnasta tai mistään muustakaan. Hävittäjien määrästä olen valmis keskustelemaan. Riittääkö 64 varmasti? Vai onko 100 parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n Sanna Marin on siinä täysin oikeassa, ettei kaavailtu 64 koneen määrä ole kiveen hakattu.
Se voi oikein hyvin olla myös 96 kpl, jossa on reserviä sekä huollettaville, rikkinäisille että todentullen myös pienehköille kalustotappioille ja silti riittää koneita koko maamme alueelle eikä tarvitse ensimmäiseksi siirtää koneita Helsingistä Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kuutioida mielessa ohjusiskut kohdistuvat Helesinkiin tuhovat kaukolämmön,vedejakelun,sähköt ja satamat 7 minutissa"että se oli siinä"Ei tänne korpeen mätki vaikka ostaisimme 1000 superhävittäjää velkarahalla ja työväestö leipäjonoon"emme kerkiä laittaa pitkiäkalsareita jalkaan todellisen kriisintullessa hölyn pölyä ja populista verrata johinki uskottavaan puolustukseen,kun sitä ole missään maassa Eikä ydiaseet poistuu rajamme läheidyydestä vaikka laittaisimme kaikki roposet aseisiin.Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ole varaa järjettömyyteen 7-10 lisä velkaan.Valtionvelka 109.7 mrd ja velkaannumme 600000 tuhatta euroa tunnissa leikkauksemme jatkuu tällä menolla 2065-luvulle.Emme voi elää leikkauksilla ja jätää sukupolville valtavaa velkataakkaa.Mitä Puolusvoimien hankintoihin historiassa sotien jälkeen uhrattu 197 mrd ja suuriosa romutettu.Järki käteen Ruotsista liisataan hävittäjälaivu tarpeeksi vältävät ominaisuudet tunnistukseen.. Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, mrd. euroa
2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Puskin Itä-rajalta..Jäitä hattuu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet torjuntahävittäjät ovat itseasiassa oikein kustannustehokas valinta huolehtimaan tämän valtion suvereniteetista.

Hävittäjien elinkaaren aikana tämä kansa on ryypännyt kerrannaisvaikutuksineen moninkertaisen summan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin ovat Puolustusvoimat ja Hornetit toimineet. Hirveästi ei vieraat vallat ole rymistelleet ja vähän ilmatilaa loukataan. Pidetäänpä valmiutta yllä, niin meitä ei yllätetä ja vihollinen saa kestää taisteluita aika paljon pudempään kuin seitsemän minuuttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näpertelyä, Suomen pitää rakentaa oma ydinase, pelotevaikutus on ihan eri kertaluokkaa kuin jollain muulla kalustolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

7-10 miljardin hankintabudjetti perustuu sen päätöksen teon aikaisiin hintoihin. Nykyisin eniten kaupaksi käynyt vaihtoehto on laskenut hintaansa niin paljon, että 5 miljardia on realistinen luku. Myös USA:n dollarin kurssin lasku on vaikuttanut samaan suuntaan, onhan pääosa vaihtoehdoista tehty joko kokonaan tai osittain amerikkalaisista komponenteista. Kuluhaarukan yläpää ei ole laskenut yhtä selkeästi, mutta siellä onkin koneita, joita ei ole enää ostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitat käytettyä F-16 konetta, se ei ole edes pöydällä. Tarjotuista koneita ilmeisesti halvin on Gripen, mutta onko se riittävän suorituskykyinen?

Yhden koneen yksikköhintaan ei pidä liikaa tuijottaa, koska ostetaan koko järjestelmä, johon kuuluu pyssyjä, patruunoita, ohjuksia, huoltovempeleitä, varaosia, simulaattorit, ynnä muuta ja kaikki elinkaaren huoltokustannukset pitää laskea kokonaishintaan. Yhdysvaltain ilmavoimien lisätilauksen hinta on eri asia kuin uuden tilauksen hinta. Kansainvälinen vertailukaan ei paljon kerro, koska kauppaan voi kuulua eri määrä eri juttuja ja välttämättömät elinkaarikustannukset voidaan hinnoitella sisään tai ulos, mikä on poliittisesti korrekteinta ostavalle hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös hävittäjät ole jo vanhanaikaista sodankäyntiä ? - nythän pitäisi panostaa räjähteitä kuljettaviin droneihin joita saataaisiin tuolla summalla miljoonia - niitä kun lähettää parvissa naapuriin, niin jo tulee tuloksia eikä niitä voi torjua mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt äkkiä yhteys Suomen ilmavoimiin! He varmaankin auttavat oivalluksesi patentoimisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme elä vielä scifi-maailmassa, mutta vakavasti ottaen mitään kuvatun kaltaista eivät edes suurvallat harkitse, sillä se vaatisi totaalisen strategiamuutoksen sodankäyntitavoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noita on ollut niin suur- kuin pienvaltojen käytössä jo vuosikymmeniä sitten. Israel erityisesti on kunnostautunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomi lupaisi 10000 miestä Naton komennukseen lähialueillamme tarvittaessa, voisi hinta olla alempi. Toisaalta, jos tositilanteessa vihollinen tuhoaisi koneet ja uusia tarvittaisiin niin riittäisikö edes se 10000 miestä hinnaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image