Kolumnit

Kauppahallin remontissa on tehty karkeita virheitä – "Kauppahalli huutaa kiinnioloaan, ja aidattu torihotellin työmaa-alue karjuu hil­jai­suut­taan"

Antti Ervasti
Kolumnit 27.5.2019 12:00
Antti Ervasti

Tyylitön näytelmä. Farssi. Täydellinen epäonnistuminen.

Muun muassa näin ovat jotkut Oulun kaupunginvaltuutetut ja monet muutkin kaupunkilaiset luonnehtineet sitä, miten kaupunki on hoitanut Oulun kauppahallin remontin.

Eivätkä ole ihan väärässä. Pitkälti toista vuotta olemme saaneet seurata kauppahallin ja koko torialueen tragediaa, jos näin vahvaa ilmaisua uskaltaa käyttää.

Antti Ervasti

Se oikeastaan konkretisoituu dramaattisesti juuri näinä aikoina, kun kesä alkaa paljastaa kauniita kasvojaan. Reilu viikko sitten lauantaina oli ensimmäinen kunnon kesäinen päivä, joka sai ihmiset liikkeelle torille ja muualle kaupungille.

Harmi vain, että torilla kuleksiminen ja oleskelu ei ole lähellekään samaa kuin vaikka vuosi sitten. Kauppahalli huutaa kiinnioloaan, ja aidattu torihotellin työmaa-alue puolestaan karjuu hiljaisuuttaan. Töiden olisi pitänyt alkaa ajat sitten, ja vasta nyt on pari kaivuria alkanut liikuskella aitojen sisäpuolella.

Kauppahallin remontin hoitamisessa tehtiin heti alussa iso nippu virheitä, joista joudutaan nyt kärsimään. Ensimmäinen karkea töppäys oli, että ei hankittu niitä väistötiloja, kuten joissakin muissa kauppahalleissa on tehty.

Helsingin tavoin keskelle toria olisi voitu pystyttää halpa mutta ei mitenkään halpamaisen näköinen puurakennus. Vaikka ulkonäkö olisi kirvellytkin joidenkin silmää, väliaikaistahan se olisi ollut vain.

”Jo nyt on täysin selvää, että kauppahalli tullee olemaan suljettuna vähintään puolitoista vuotta. Kaksi vuotta tai ylikin ei ole kovin pessimistinen ennustus.”

Antti Ervasti

Edelleen tuntuu aivan käsittämättömältä se ajattelu, että väistötilojen hankkiminen paikasta tai toisesta vuodeksi tai reiluksi olisi vääristänyt kilpailua. Se vasta on vääristänyt kilpailua, että yrittämisen mahdollisuudet kylmästi katkaistiin joiltakin yrittäjiltä.

Karkea erehdys oli siis irtisanoa tylysti kauppahallin kauppiaat ja kilpailuttaa heidät remontoituun halliin. Selvää oli, että kaikki vanhat tekijät eivät saaneet paikkaa, eivätkä kaikki halunneetkaan moisen kohtelun tuloksena. Nyt moni perinteinen kauppahallissa toiminut yrittäjä on löytänyt uuden paikan. Se tulee näkymään sitten joskus aikanaan remontista valmistuneen kauppahallin tunnelmassa ja tarjonnassa – tuskin hyvässä mielessä.

Kuten vuosi sitten arvelin tällä samalla palstalla, että kauppahallin kauppiaskattaus ja alkuperäinen tunnelma varmasti muuttuvat, jos halli tyhjenee kahdeksaksi kuukaudeksi tai vuodeksi, eikä korvaavia yhtenäisiä tiloja saada järjestettyä.

Muuten arvio pätee edelleen, mutta kauppahallin kiinnioloajassa tuli tehtyä karkea arviointivirhe: Jo nyt on täysin selvää, että kauppahalli tullee olemaan suljettuna vähintään puolitoista vuotta. Kaksi vuotta tai ylikin ei ole kovin pessimistinen ennustus.

Remonttiin tuli ainakin puolen vuoden mittainen viivästys, kun rakennuslautakunta ei alkuvuodesta myöntänyt rakennuslupaa peruskorjaus- ja lisärakennussuunnitelmille. Se oli oikein, sillä laatikkomainen pömpeli olisi ollut tosiaan sopimaton kaupunkikuvaan. Korjattu versio näyttää paremmalta.

Ei se muuallakaan aina mene niin kuin Strömsössä. Kuopiossa on esimerkillisen mukava ja tunnelmallinen tori, jossa oululainen turisti olisi mielellään maistellut paikallista erikoisuutta, kalakukkoa.

Löytyi koju, jossa myytiin seudun huipputekijän kuuluisia herkkuja. Vaan eipä sitä saanut maisteltavakseen aurinkoisella torilla paria siivua, vaan olisi pitänyt ostaa aika suolaisen hintainen koko kukko.

Mitä jos Oulun kauppahallin kahvilasta rössypottu tai lohikeitto olisi pitänyt ostaa viiden litran päniköissä? Tai kärkkäreitä saisi grilliltä vain paketillisen kerrallaan?

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Käsittämätöntä, että kaupungin organisaatiossa torialueen sähläyksestä vastuussa olevat virkamiehet voivat jatkaa tehtävissään.
Yksityisellä sektorilla kenkä olisi jo heilahtanut aikaa sitten näille tunareille. Tokkopa edes itse ymmärtävät möhlineensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matoja taitavat "hotellityömaan" kaivurit haeskella. On varmaan hyvä matopaikka, ku o niin hyvin aijattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesä tulee ja turistit.

Oulu näyttää parhaat puolensa Torilla.
Aidatun montun ja suljetun kauppahallin 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torilla on ulkomyyntiä kesällä tori täynnä ja kahvio parhaalla paikalla, sinne vaan ruokaa telttoihin syömään kuten aina on tehty, on tarjolla torituotteita, kaljaa ja alkoholipitoisia aineita.
Kauppahallin remontti pitää tehdä, koirat ja valittajat haukkuu ja siirtää sitä, mutta se valmistuu varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinni koko tori kesäksi.
Mitä siellä tosiaan on?
Pari kuppilaa, rasvan käryn haju.
muutama t-paitaa myyvä koju.
parit pottukauppiaat.
se siitä. kovin ankea paikka nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli tekstiviestinä syyskuun 1. päivän numerossa julkaistu luova idea rakentaa väistötilat vesirajaan Vänmanninsaaren länsikulmaan entisen Oulun pakkahuoneen (1787-1950) julkisivullisen näköiskopion muodossa. Somessa kaksi kaupunginvaltuutettua peräti tykkäsi siitä, mutta tuskinpa siihen rahoitusta saati lupaa heruisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä että sähköisesti lähetetyt lomakkeet on tulostettuna rakennusvirastolle ja allekirjoitettu oikeanvärisellä musteella. Sieltä ei oteta yhteyttä jos joku virhe hakemuksessa ja sieltä on turha yrittää saada ketään kiinni kun oikea henkilö ei ole paikalla kun on vuosilomalla, sairauslomalla tai työmatkalla tai muuten vaan tavoittamattomissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan tuolle Oulun poliitikot antoivat 1,5 miljoonaa euroa verorahoja. Kenenkähän taskuun nekin rahat meni ja mitä saatiin vastineeksi?
Onko uimalan vesi tarkoitettu otettavaksi vesijohtoverkosta? Rannan likaveteen ei kyllä kukaan tervejärkinen vapaaehtoisesti mene rypemään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avataan kai se uimala, mutta missä parkkipaikat. Nytkään ei löydy parkkipaikkoja. Kallioparkki monesti täynnä, samoin Kiikeli joka päivä. Onhan silmäniloa tulossa, kun ( möhömahaiset) ukot kävelee pyyhe päällä Kaarlenholvin luota kadulle ja kylpylään! Torille nousu on kallioparkista näin kaukana. Eikö kukaan tätä hoksannut?
Kauppahallin jatkopaikan saaneet kärvistelevät ulkona ja pelkäävät syksyn tuloa. Onneksi poispotkitut ovat saaneet uudet paikat: Torin Lihakauppa. Jaanan Puoti ja Saaran kahvila. Kalat supermarketista. Mitä muuta tarvitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoja ei tarvita enää mihinkään kun pyyhkäset Sykkelillä pyyhe vyötäröllä kotua uimalaan. Sitten kotiinlähtiessä muutaman oluen jälkeen on hyvä ottaa taksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oukun torialueesta 75 prosenttia on autojen pysäköintialuetta, kyllä sinne mahtuu, Kivisydän on lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salli mun nauraa... tästä uimalasta taitaa tulla seuraava 10-vuotis kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu menee pahasti alamäkeen.

Ennen Oulu tunnettiin asioista joista sai olla ylpeä.
Oulu laiva maalla.
Kirjasto meressä.
Yliopisto suolla.
Sitten oli myös NOKIA.
Oulu oli pohjois-Suomen dynaaminen keskus.

Nyt Oulussa on
Monttu torilla hotellin paikalla.
Kauppahalli suljettu.
Yliopistosta tehdään ammattikoulu.
Haihatellaan kulttuuripääkaupunki tittelistä ....
Jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu-laivasta en mitään tiedä. Ettei olisi omaa keksintöäsi? Hailuoto-laiva oli maalla torinrannassa joskus 1960 -luvulla. Nyt Lumijoen Varjakassa kahvilana. Maalla sielläkin. Käy kesällä katsomassa ja osta lättykahvit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa Suomen kaupungeissa tori on se, jonne turistit mielellään hakeutuvat ja haluavat löytää jotain aitoa, paikkakunnalle ominaista. Oulussakin tori on ollut suosittu kesäisin. Nyt näyttää siltä, että tori ja ympäristö ovat pilalle menossa. Kauppahalli on ollut Oulussa parasta, mutta miten käy, jos sieltä ei enää saakaan tuoretta kalaa tai kotileipää? Päättäjät saisivat miettiä nyt tekemisiään. Ja sitä hotellia ei kyllä kaipaa kukaan. Miksi kaupunki sietää noin törkeää käyttäytymistä rakennuttajan taholta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän ne valtuuston opintomatkat ovat saaaneet aikaan.On käyty entisen itäsaksasanpuolella kuolaamassa sosialistien suunnittelemia kasarmeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

12:10
Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
8
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image