Kolumnit

Kauppahallin remontissa on tehty karkeita virheitä – "Kauppahalli huutaa kiinnioloaan, ja aidattu torihotellin työmaa-alue karjuu hil­jai­suut­taan"

Antti Ervasti
Kolumnit 27.5.2019 12:00
Antti Ervasti

Tyylitön näytelmä. Farssi. Täydellinen epäonnistuminen.

Muun muassa näin ovat jotkut Oulun kaupunginvaltuutetut ja monet muutkin kaupunkilaiset luonnehtineet sitä, miten kaupunki on hoitanut Oulun kauppahallin remontin.

Eivätkä ole ihan väärässä. Pitkälti toista vuotta olemme saaneet seurata kauppahallin ja koko torialueen tragediaa, jos näin vahvaa ilmaisua uskaltaa käyttää.

Antti Ervasti

Se oikeastaan konkretisoituu dramaattisesti juuri näinä aikoina, kun kesä alkaa paljastaa kauniita kasvojaan. Reilu viikko sitten lauantaina oli ensimmäinen kunnon kesäinen päivä, joka sai ihmiset liikkeelle torille ja muualle kaupungille.

Harmi vain, että torilla kuleksiminen ja oleskelu ei ole lähellekään samaa kuin vaikka vuosi sitten. Kauppahalli huutaa kiinnioloaan, ja aidattu torihotellin työmaa-alue puolestaan karjuu hiljaisuuttaan. Töiden olisi pitänyt alkaa ajat sitten, ja vasta nyt on pari kaivuria alkanut liikuskella aitojen sisäpuolella.

Kauppahallin remontin hoitamisessa tehtiin heti alussa iso nippu virheitä, joista joudutaan nyt kärsimään. Ensimmäinen karkea töppäys oli, että ei hankittu niitä väistötiloja, kuten joissakin muissa kauppahalleissa on tehty.

Helsingin tavoin keskelle toria olisi voitu pystyttää halpa mutta ei mitenkään halpamaisen näköinen puurakennus. Vaikka ulkonäkö olisi kirvellytkin joidenkin silmää, väliaikaistahan se olisi ollut vain.

”Jo nyt on täysin selvää, että kauppahalli tullee olemaan suljettuna vähintään puolitoista vuotta. Kaksi vuotta tai ylikin ei ole kovin pessimistinen ennustus.”

Antti Ervasti

Edelleen tuntuu aivan käsittämättömältä se ajattelu, että väistötilojen hankkiminen paikasta tai toisesta vuodeksi tai reiluksi olisi vääristänyt kilpailua. Se vasta on vääristänyt kilpailua, että yrittämisen mahdollisuudet kylmästi katkaistiin joiltakin yrittäjiltä.

Karkea erehdys oli siis irtisanoa tylysti kauppahallin kauppiaat ja kilpailuttaa heidät remontoituun halliin. Selvää oli, että kaikki vanhat tekijät eivät saaneet paikkaa, eivätkä kaikki halunneetkaan moisen kohtelun tuloksena. Nyt moni perinteinen kauppahallissa toiminut yrittäjä on löytänyt uuden paikan. Se tulee näkymään sitten joskus aikanaan remontista valmistuneen kauppahallin tunnelmassa ja tarjonnassa – tuskin hyvässä mielessä.

Kuten vuosi sitten arvelin tällä samalla palstalla, että kauppahallin kauppiaskattaus ja alkuperäinen tunnelma varmasti muuttuvat, jos halli tyhjenee kahdeksaksi kuukaudeksi tai vuodeksi, eikä korvaavia yhtenäisiä tiloja saada järjestettyä.

Muuten arvio pätee edelleen, mutta kauppahallin kiinnioloajassa tuli tehtyä karkea arviointivirhe: Jo nyt on täysin selvää, että kauppahalli tullee olemaan suljettuna vähintään puolitoista vuotta. Kaksi vuotta tai ylikin ei ole kovin pessimistinen ennustus.

Remonttiin tuli ainakin puolen vuoden mittainen viivästys, kun rakennuslautakunta ei alkuvuodesta myöntänyt rakennuslupaa peruskorjaus- ja lisärakennussuunnitelmille. Se oli oikein, sillä laatikkomainen pömpeli olisi ollut tosiaan sopimaton kaupunkikuvaan. Korjattu versio näyttää paremmalta.

Ei se muuallakaan aina mene niin kuin Strömsössä. Kuopiossa on esimerkillisen mukava ja tunnelmallinen tori, jossa oululainen turisti olisi mielellään maistellut paikallista erikoisuutta, kalakukkoa.

Löytyi koju, jossa myytiin seudun huipputekijän kuuluisia herkkuja. Vaan eipä sitä saanut maisteltavakseen aurinkoisella torilla paria siivua, vaan olisi pitänyt ostaa aika suolaisen hintainen koko kukko.

Mitä jos Oulun kauppahallin kahvilasta rössypottu tai lohikeitto olisi pitänyt ostaa viiden litran päniköissä? Tai kärkkäreitä saisi grilliltä vain paketillisen kerrallaan?

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Käsittämätöntä, että kaupungin organisaatiossa torialueen sähläyksestä vastuussa olevat virkamiehet voivat jatkaa tehtävissään.
Yksityisellä sektorilla kenkä olisi jo heilahtanut aikaa sitten näille tunareille. Tokkopa edes itse ymmärtävät möhlineensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matoja taitavat "hotellityömaan" kaivurit haeskella. On varmaan hyvä matopaikka, ku o niin hyvin aijattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesä tulee ja turistit.

Oulu näyttää parhaat puolensa Torilla.
Aidatun montun ja suljetun kauppahallin 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torilla on ulkomyyntiä kesällä tori täynnä ja kahvio parhaalla paikalla, sinne vaan ruokaa telttoihin syömään kuten aina on tehty, on tarjolla torituotteita, kaljaa ja alkoholipitoisia aineita.
Kauppahallin remontti pitää tehdä, koirat ja valittajat haukkuu ja siirtää sitä, mutta se valmistuu varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinni koko tori kesäksi.
Mitä siellä tosiaan on?
Pari kuppilaa, rasvan käryn haju.
muutama t-paitaa myyvä koju.
parit pottukauppiaat.
se siitä. kovin ankea paikka nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli tekstiviestinä syyskuun 1. päivän numerossa julkaistu luova idea rakentaa väistötilat vesirajaan Vänmanninsaaren länsikulmaan entisen Oulun pakkahuoneen (1787-1950) julkisivullisen näköiskopion muodossa. Somessa kaksi kaupunginvaltuutettua peräti tykkäsi siitä, mutta tuskinpa siihen rahoitusta saati lupaa heruisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä että sähköisesti lähetetyt lomakkeet on tulostettuna rakennusvirastolle ja allekirjoitettu oikeanvärisellä musteella. Sieltä ei oteta yhteyttä jos joku virhe hakemuksessa ja sieltä on turha yrittää saada ketään kiinni kun oikea henkilö ei ole paikalla kun on vuosilomalla, sairauslomalla tai työmatkalla tai muuten vaan tavoittamattomissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan tuolle Oulun poliitikot antoivat 1,5 miljoonaa euroa verorahoja. Kenenkähän taskuun nekin rahat meni ja mitä saatiin vastineeksi?
Onko uimalan vesi tarkoitettu otettavaksi vesijohtoverkosta? Rannan likaveteen ei kyllä kukaan tervejärkinen vapaaehtoisesti mene rypemään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avataan kai se uimala, mutta missä parkkipaikat. Nytkään ei löydy parkkipaikkoja. Kallioparkki monesti täynnä, samoin Kiikeli joka päivä. Onhan silmäniloa tulossa, kun ( möhömahaiset) ukot kävelee pyyhe päällä Kaarlenholvin luota kadulle ja kylpylään! Torille nousu on kallioparkista näin kaukana. Eikö kukaan tätä hoksannut?
Kauppahallin jatkopaikan saaneet kärvistelevät ulkona ja pelkäävät syksyn tuloa. Onneksi poispotkitut ovat saaneet uudet paikat: Torin Lihakauppa. Jaanan Puoti ja Saaran kahvila. Kalat supermarketista. Mitä muuta tarvitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoja ei tarvita enää mihinkään kun pyyhkäset Sykkelillä pyyhe vyötäröllä kotua uimalaan. Sitten kotiinlähtiessä muutaman oluen jälkeen on hyvä ottaa taksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oukun torialueesta 75 prosenttia on autojen pysäköintialuetta, kyllä sinne mahtuu, Kivisydän on lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salli mun nauraa... tästä uimalasta taitaa tulla seuraava 10-vuotis kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu menee pahasti alamäkeen.

Ennen Oulu tunnettiin asioista joista sai olla ylpeä.
Oulu laiva maalla.
Kirjasto meressä.
Yliopisto suolla.
Sitten oli myös NOKIA.
Oulu oli pohjois-Suomen dynaaminen keskus.

Nyt Oulussa on
Monttu torilla hotellin paikalla.
Kauppahalli suljettu.
Yliopistosta tehdään ammattikoulu.
Haihatellaan kulttuuripääkaupunki tittelistä ....
Jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu-laivasta en mitään tiedä. Ettei olisi omaa keksintöäsi? Hailuoto-laiva oli maalla torinrannassa joskus 1960 -luvulla. Nyt Lumijoen Varjakassa kahvilana. Maalla sielläkin. Käy kesällä katsomassa ja osta lättykahvit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa Suomen kaupungeissa tori on se, jonne turistit mielellään hakeutuvat ja haluavat löytää jotain aitoa, paikkakunnalle ominaista. Oulussakin tori on ollut suosittu kesäisin. Nyt näyttää siltä, että tori ja ympäristö ovat pilalle menossa. Kauppahalli on ollut Oulussa parasta, mutta miten käy, jos sieltä ei enää saakaan tuoretta kalaa tai kotileipää? Päättäjät saisivat miettiä nyt tekemisiään. Ja sitä hotellia ei kyllä kaipaa kukaan. Miksi kaupunki sietää noin törkeää käyttäytymistä rakennuttajan taholta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän ne valtuuston opintomatkat ovat saaaneet aikaan.On käyty entisen itäsaksasanpuolella kuolaamassa sosialistien suunnittelemia kasarmeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

50
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
7
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
5
Kati Leinosen kuvissa hevosharrastajat eivät pyynnöstä hymyile: "Koen, että hymy on maski, joka peittää alleen jotain"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image