Kolumnit

Kauheaa ja siedettävää sulfaattia

Kolumnit 23.3.2015 12:00
Petri Hakkarainen

Niin paljon haittaa ja harmia kuin Talvivaaran kaivos onkin aiheuttanut, nousee vimmaista keskustelua seuratessa pintaan myös säälin tunne.

Oikeus päättää aikanaan, tekikö joku rikoksia kaivosjättiä käynnisteltäessä vai ei. Luontoa kuitenkin on sotkettu ja veronmaksajien rahaa palaa edelleen jokunen satatuhatta euroa päivässä.

Piti tulla nikkelikaivos, tuli suolatehdas.

Suolavesi ei pysy Talvivaaran ylängöllä loputtomiin. Vuosikiintiö on jo täyttynyt. Sulfaattista vettä johdetaan pian Oulujoen vesistöön ympäristöluvan vastaisesti.

Sittenkö haastellaan käräjille valtiota, joka perusti Talvivaaran selvittely-yhtiöksi Terrafamen, Nälkämaan?

Liika sulfaatti tekee pahaa vesieliöille, eikä kukaan halua kotivesiensä suolautuvan.


Näyttää kuitenkin siltä, että siinä, missä kaivokselta valuva sulfaattivesi koetaan turmioksi niin luonnolle kuin matkailullekin, toisenlaiset suolapäästöt nieltäisiin isommin irvistelemättä.

Äänekosken sellutehdas sai hiljattain ympäristöluvan. Vielä suurempi sellutehdas on suunnitteilla Kuopioon. Kumpikin päästää vesiin sulfaattia todennäköisesti enemmän kuin Talvivaara.

Kainuun kansanedustajat vastustavat yksissä miehin Talvivaarasta Nuasjärveen suunniteltua purkuputkea.

Samassa joukossa on herännyt ajatus, jonka mukaan Kuopioon suunniteltu maailman suurin ja modernein sellutehdas pitää saada Kajaaniin. Näin vaalien alla kansanedustajan kannattaa kuunnella käsi korvan takana kansan parahduksia. Yksinkertaisen vaalimatematiikan mukaan enemmistön kanssa kannattaa olla samaa mieltä.


Äänekosken tehdas sai ympäristölupansa ilman suurta kohua. Niin saanee Kuopioon suunniteltu sellujättikin.

Uskovatko tehdasta Kajaaniin ajavat edusmiehet, että Kainuussa tehtaan päästöille saataisiin tiukemmat rajat?

Kuinka todennäköistä on, että Finnpulp toisi silloin tehtaansa Oulujärven rannalle?

Vaikka tuskin tuo muutenkaan. Ei sitkeä mutta vähäväkinen Kainuun sakki Savon mahtavalle mafialle pärjää.

Kainuun kansanedustajilta sellutehtaan puuhaaminen yhtä aikaa Talvivaaran putken vastustamisen kanssa on joka tapauksessa outo veto.

Jos ja todennäköisesti kun purkuputki Nuasjärveen saa ympäristölupansa, on mielenkiintoista seurata, miten asiaan reagoidaan Savon suunnalla.

Jatkossa kaikki kaivosalueelta tuleva vesi valutetaan Oulujoen vesistöön. Vuoksen puolella puolella Stop Talvivaara -banderollit joutavat rantasaunan kiukaan sytykkeiksi.

Into ympäristön puolustamiseen laimenee, kun puolustettavana ei enää olekaan lähiympäristö.

Putki ohittaisi myös Sotkamon Jormasjärven, jossa sielläkin taidetaan jo odotella rantatonttien hinnan kääntymistä nousuun.


Kymmenen vuotta sitten valmistuneessa suunnitelmassa pohdittiin, miten Talvivaaran kaivoksen vedenotto vaikuttaa ympäristöön.

Luultiin siis, että kaivoksen liuoskasoihin on pumpattava vettä lähijärvistä.

Nyt kun liiasta vedestä on tullut kaivoksen suurin ongelma, pitäisi ympäristölupaa käsittelevän Pohjois-Suomen aluehallintoviraston uskoa arvioita ja mallinnuksia purkuputken vaikutuksista.

Suolaveden ei pitäisi kerrostua Nuasjärveen pysyvästi. Ei pitäisi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

putken rakentaminen on aivan loistava asia. Toivottavasti saadaan nopeasti toimintaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus alkoi lupaavasti. Loppuosa oli pettymys.
Kysymys ei taida olla pelkästä sulfaatista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun IT-alan ja kaivosbuumin työvoimapulaa helpottamaan on saatu koulutusta pystyyn joka niemen nokkaan ja saarelmaan, onkin aika ruveta kouluttamaan bioselluosaajia koska aivan pian rakennetaan verorahoilla biosellulaitoksia Paltamoon, Kajaaniin, Kuopijjoon ja vaikka minne, eikä kaikille riitä työvoimaa. Jokohan yliopistoon kohta avataan biojalostomoalalle oma tiedekunta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun purkuputken lupahakemuksen lukee läpi, selviää, että Oulujoen vesistöön ei putkesta tulisi pelkkää sulfaattivettä. Hakemuksessa haetaan lupaa purkaa Nuasjärveen vettä, jossa vuosittain olisi esimerkiksi seuraavia määriä metalleja: 75 kg uraania, 23 kg kadmiumia, 11 kg elohopeaa, 800 kg nikkeliä, 800 kg kuparia, 2000 kg sinkkiä, 45 000 kg mangaania ja 75 000 kg rautaa.

Tämä siis yhden vuoden aikana. Ja lisäksi tämä on Talvivaaran arvio tai lupaus maksimimääristä, eikä siellä kaivosalueella puuhaavilla ole tähän mennessä ollut kovin suuri onnistumisprosentti ympäristölupien ehtojen täyttämisessä. Kun nuo maksimimäärät melko varmasti ylittyvät ja tämä veden purkaminen jatkuu vuosia ja vuosia, on edessä luultavasti maailmamittakaavassakin valtava ympäristökatastrofi. Laki kieltää yksiselitteisesti vesistöjen pilaamisen. Miksi sitä ei haluta tässä asiassa noudattaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan nyt, että ihan maailmanluokan ympäristökatastrofi, ei nuilla määrillä tapahdu juuri mitään veden laadussa. Järki käteen, kuten mainos sanoo. Vaikka vastustaa hankkeita niin kannttaisi kuitenkin jättää liioittelu vähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiahan on, että Talvivaara on jo nyt tuottanut ympäristökatastrofin, jollaisen kaltaisia viimeksi maassamme nähtiin viime vuosisadan puolivälissä ennen tiukkaa ympäristölainsäädäntöä. Ylä-Lumijärveä voi jopa pitää säteilyjätteenä sedimentin suurten uraanipitoisuuksien vuoksi. Myös Lumijärvi ja suvantoalueet Lumijoessa ovat raskaasti saastuneet. Kivijärvi on runsaasti myrkyllisiä aineita sisältävä kerrostunut ja pohjaeläimistön osalta kuollut sulfaattijärvi. Listaa voi jatkaa pitkäänkin.

Talvivaaran kaivos on tähän mennessä ylittänyt lupaprosessissa ennakkoon arvioidut päästömääränsä jopa monikymmenkymmenkertaisesti. Jos ja kun tätä jatkuu uuden purkuputken osalta vuosikausia, ei puhe ison luokan ympäristökatastrofista ole ollenkaan liioittelua. Talvivaaraan ja sen jatkajaan jollain tavalla sidoksissa olevien tätä on tietysti vaikeaa julkisesti myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Kajaanin paperitehdas on tuottanut niin paljon enemmän päästöjä pelkästään 2000 luvulla, puhumattakaan aikaisemmin, ettei Talvivaaran päästöjä edes huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno argumentti... Eli kun pihallasi on roskakasa, sinne voi tulla huoletta kippaamaan lisää. Minulla olisi tuossa peräkärryllinen peltiromua, missäs asut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisiä metalleja tulee Nuaseen jo tällähetkellä moninkertaiset määrät Tenetin ja Jormasjoen mukana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, metalleja tulee Suomen vesistöihin myös olemassa olevien virtausten kautta. Mutta mikä syy se on lisätä ihmisille ja eläimille myrkyllisten metallien määrää vesistöissä purkamalla niihin kaivosten jätevesiä? Eikö ole melkein hullua ajatella, kun raskasmetalleja joka tapauksessa tulee vesistöihin, niitä voi kipata sinne lisää? Tuskin itsekään ajattelisit niin, että kun pihallasi on roskakasa, naapurit voivat huoletta ajaa siihen samaan kasaan lisää omia roskiaan.

Talvivaaran ongelma on lisäksi siinä, että koko olemassaolonsa aikana se on surkeasti epäonnistunut lupaehtojen täyttymisessä. Jätevesien lupahakemuksissa mainittuja pitoisuuksia on ylitetty jopa viisikymmentäkertaisesti. Kaivoksen lupauksiin ei tähän mennessä ole ollut mitään luottamista. Entä jos tuo uraanimäärä ei olekaan 75 kg vuodessa, vaan vaikkapa 5 tonnia vuodessa? Jos purkamista jatkuu vuosikymmen, Oulujoen vesistöön on silloin kipattu 50 000 kg uraania.

Talvivaara on jo paikallisen tason ympäristökatastrofi, ja on ollut sitä jo pitkään. Tämä on aika myöntää. On aika panna kaivos kiinni ja saattaa vastuulliset vastuuseen, ennen kuin kyseessä on paikallisen tason sijaan jo maailmanlaajuisesti iso ympäristökatastrofi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suolaa haavoihin", täytyy todeta että tällaiset kirjoitukset ovat näiden palstojen "suola", mielipide joka on asiallinen ja ytimekäs, ei solvaa ja räkytä. Hyvä että meistä suomalaisista löytyy vielä järjen ääniä. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta listasta suurin osa löytyy minun apteekista ostettujen vitamiini- ja hivenainepurkkien kyljestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."Putki ohittaisi myös Sotkamon Jormasjärven, jossa sielläkin taidetaan jo odotella rantatonttien hinnan kääntymistä nousuun."...

Unohtiko toimittaja, että Jormasjärven tilanne ei muuttuisi lähivuosina nykytilanteesta miksikään?
Purkuputkihan tulisi jätevesillä ylikuormitetun luonnon vesireitin rinnalle ja Tuhkajoki laskisi edelleen Talvivaarasta tulevat jätevedet Jormasjärveen (ja siitä Jormasjokea pitkin Nuasjärveen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kaikki kaivosteolllisuuden vastustajat ovat, eikö sulfaatti ole sulfaattia. Eihän keskiolutkaan ole alkoholijuoma ?
Ovat varmaan biotaloutta edistämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneen maailman läträäjät saavat vain lisää vettä myllyihinsä tulevissa vaaleissa.
"Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

90
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
53
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
52
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena
31
Työttömyyden lasku jatkui Pohjois-Pohjanmaalla
31
IEA suomii turpeen käyttöä – suosittelee Suomelle erityiskohtelun lopettamista ja vihjaa jopa käytön nopeasta alasajosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image