Kolumnit

Kan­sal­lis­kiih­ko ei kehitä yh­teen­kuu­lu­vuut­ta

Kolumnit 23.11.2017 12:00
Petri Laukka

Suomen hallitukselta jäi viime viikolla huomaamatta sama kuin useimmilta valtapäättäjiltä Ruotsin vallan ajoilta saakka. Suomi ei ole yhtenäinen ja mieleltään jakamaton maa, jossa asuu yksituumainen kansa. Tämä on aivan muuta.

Siksi Juha Sipilän hallitus yllättyi totisesti, kun länsipohjalaiset valtuutetut äänestivät omien erikoissairaalapalveluiden säilyttämisen puolesta. Maanisämäinen illuusio koko kansan parhaasta särkyi.

Hallitus toistaa huomaamattaan myyttiä yksimielisestä kansasta. Myytti on toki vanha mutta perätön.

Kemiläinen hankkii lonkkanivelen vaihdon ennemmin vaikka yksityiseltä helsinkiläisyhtiöltä kuin lähtee Rovaniemelle puukotettavaksi. Maakuntamalli on Lapissa romahdusvaarassa.

Suomalaiset ovat keskenään erilaisia. Olemme sekalainen joukko monenlaisia ajatussuuntia, ominaisuuksia, mielihaluja. Keskivertoa ei ole kuin tilastollisessa vuosikirjassa.

Pelkästään ensimmäiset asutuskokeilut olivat eripuraisia. Noin 10 000 vuotta sitten puhkesi nuijarähäköitä, kun Ancylusjärven takana eläneet keräilijä-metsästäjät vihapuhuivat oman porukkansa vastustamaan maahan lännestä saapuneita maanviljelijöitä juureksineen ja jyvineen.

Monokulttuurin mielikuva pysyy sitkeänä, vaikka Suomi on tehty tänne kulkeutuneista eri ilmansuuntien kansoista ja heimoista.

Tapa- ja ruokakulttuurit poikkesivat. Eteläpohjalaisen talonisännän kerrotaan huutaneen kauhusta karjalanpiirakan nähdessään. Hänestä se oli rivon näköinen esitys muistuttaen emännän erästä paikkaa. Sittemmin erot on todennettu geeneistä. Rauman murretta puhuvaa ei ymmärretä Savossa vieläkään.

Siksi kemiläinen ei sulata sitä, että hänet keskitetään Rovaniemelle.

Monomielisyys on aatteen tasolla aina osoittautunut suomalaiselle hengelle vahingolliseksi erehdykseksi.

Suomessa on muun Euroopan tavoin on ollut aikoja, jolloin yhtä kansaa korostava, tiukkaan nyöritetty nationalismi on vienyt rotuylemmyyteen, heikompien tai toisella tavalla ajattelevien syrjimiseen.

Yksikulttuurisuudella on pyhitetty saamelaisten pitäminen alempana kansana ja painostus luopua omista elintavoistaan. Romaneista muodostui käsitys varastelevina manneina. Vammaisia on pakkosteriloitu rodunparannustalkoissa. Homous luettiin pitkään rikolliseksi. Ensin hätyyteltiin kommunisteiksi oletettuja, kohta turvasäilöttiin oikeistoporvareita.

Vouhottava kansalliskiihko ”oikeasta” suomalaisuudesta ei peitä olennaisinta piirrettä. Yhteenkuuluvuuden tunne perustuu Suomessa muulle kuin samanmielisyydelle ja tasapäisyydelle. Suomen idea ei ole kehittynyt yhdenmukaisuudesta vaan erilaisuudesta ja monimuotoisuudesta.

Idea osoitti voimansa talvisodassa. Monenkirjavan Suomen yhdisti huoli kotimaasta, jolle isompi valtio teki vääryyttä. Suomalaiset eivät hyväksyneet Neuvostoliiton laitonta hyökkäystä eivätkä Josif Stalinin johdolla laadittua miehityssuunnitelmaa Terijoelta muilutettavine hallituksineen.

Eri yhteiskuntaryhmät mielipiteisiin, sosiaalisiin tai etnisiin taustoihin katsomatta ryhtyivät häätämään hyökkääjää. Ainoastaan sormin laskettava määrä halusi tarttua vieraan vallan ojentamaan ystävyyden käteen.

Mutta jakso kesti vain 105 vuorokautta. Ei tee paljon sadalle vuodelle ripoteltuna. Olemme olleet yhtenäinen noin 0,29 prosenttia itsenäisyyden ajasta. Päivä päivältä lukema kutistuu, mutta Suomi pysyy.

MAINOS

Kommentoi

Sen verran korjausta, että suomalaiset - vaikka he ovatkin aivan samanlaisia sekasikiöitä kuin esim. britit jne. - eivät ole koskaan päässeet oikein ylvästelemään rodullisella ylemmyydellään. Suomalaisia pidettiin jossakin päin vielä 1930-luvulla mongoleina, mikä oli tietysti loukkaus mongoleja kohtaan. Yksikulttuurisuuden korostaminen oli etupäässä sivistyneistön ja journalistien viljelemä harha, ei suinkaan rahvaan, joka kouluttamattomana voi pitää lappalaisia ja romaneja aivan jopa ihmisinä. Ei kannata sylkeä kouluttamattoman rahvaan silmille vieläkään. Kansakunta on aina kuviteltu yhteisö. Ne, jotka siitä suureen ääneen puhuvat, ovat pieni vähemmistö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vuoden parin takainen laiton "invaasio" olisi tapahtunut noina aikoina ja toki suhteellisesti pienemmin volyymein, olisi tapparat ja muut olleet käytössä kunnes ongelma olisi ratkaistu. Viimeistään talvi olisi hoitanut viimeiset rippeet.

Nyt ristiriitaa ajetaan ilmeisen tietoisesti kohti vuoden 1918 tilannetta. Lisämaustein. Nykymenoa vastustaa reilut 80% populaatiosta. Nykymenoa kannattavista jämistä kohtalainen osa on siinä itse pääroolissa olevia.

EIkö olisi aika ottaa niin sanotusti järki käteen ennen kuin kiristyvät tunnelmat johtavat tappara-otteluun noin laajemminkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Suomalaisessa demokratiassa päätöksentekoon riittää 101 ihmistä mainitsemastasi 20%:sta. Lisäksi ko. 200 kansalaisesta jokainen on ajamassa äänestäjän etua vaalien alla, mutta heitä kiinnostaa vain oma ja läheisten etu vaalien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuvasti kirjoitat meidän historiallisesta yhtenäisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image