Kolumnit

Kan­sa­lais­aloi­tet­ta ei pidä käyttää väärin

Kolumnit 14.1.2018 12:00
Kyösti Karvonen

Päihtyneenä olemisen ja päihteiden käytön rajoittaminen eduskuntatalossa. Suora Demokratia - Sitovat Kansanäänestykset: Valta takaisin kansalle! Kansallislaulu vaihdettava Sandstormiin. Valtion aloitettava YT-neuvottelut. Tasavallan Presidentille valtaoikeudet takaisin.

Tässä muutamia esimerkkejä kansalaisaloitteista, joita on jätetty muutamassa vuodessa vajaat 700. Esimerkeistä yksikään ei ylittänyt eikä ylittäne 50 000 kannattajan rajaa. Noin paljon nimiä on saatava kasaan, jotta aloite edes etenee eduskuntakäsittelyyn.

Suomessakin käytössä oleva liberaali demokratia nojaa edustuksellisuuteen eli siihen, että lait säätää kansan valitsema eduskunta joko hallituksen esityksestä tai kansanedustajan aloitteesta. Kansalaisaloite on tarkoitettu vain täydentäjäksi.

Suhtaudun itse kansalaisaloitteisiin pidättyvästi. Aloitteita on helppo käyttää heppoisiin tarkoituksiin, ja jatkuva masinointi syö aloitteiden arvoa.

Viime aikoina on alkanut lisäksi nousta merkkejä kansalaisaloitteen kyseenalaisesta käytöstä. Lyhyeltä ajalta on jo kaksi tapausta, joissa eduskunnan enemmistöllä hyväksymää lakia on alettu kaataa kansalaisaloitteella joko jo ennen kuin laki on ehtinyt edes tulla voimaan tai heti kohta voimaantulon jälkeen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta toivoi aikoinaan, että kansalaisaloite voisi nostaa uusia kysymyksiä poliittiseen keskusteluun. Viime keväänä valiokunta arvioi jo tiukemmin, että eduskunnan juuri hyväksymän lain muuttamista esittänyt aloite .ei hyvin sovi yhteen. aloitelain tarkoituksen kanssa.

Tuo juuri hyväksytty laki salli samaa sukupuolta olevien avioliiton. Kansalaisaloitteen pohjalta säädetty laki yritettiin kaataa aito avioliitto -kansalaisaloitteella. Lain sisällöstä voi jokainen olla mitä mieltä haluaa, mutta se oli saanut demokraattisesti valitussa eduskunnassa enemmistön.

Toinen esimerkki on mielipidemyrskyn nostattanut, niinikään eduskunnan enemmistön joulukuussa hyväksymä aktiivimalli. Sen kaatoon tähtäävä hanke on kerännyt aloitehistorian ennätysmäärän allekirjoituksia.

Myös kansalaisaloitteen toimivuudesta on tuore esimerkki. Aloite, joka esittää kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lopettamista, on jo saanut yli 50 000 allekirjoittajaa. Aloite ei aja juuri säädetyn lain kumoamista vaan potkii poliitikkoja ronkkimaan myös omia etujaan.

Sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat aktiivimallia ja lupaavat kaataa sen noustessaan hallitukseen. Toimittaja Marko Junkkari kyseli HS:ssä, miten nuo puolueet aikovat menetellä, jos aktiivimallin kaatamisaloite etenee eduskunnan äänestykseen.

Kun aito avioliitto -aloite oli eduskuntakäsittelyssä, monet tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänestäneet arvostelivat vasta-aloitetta juuri siitä, että se heikentää kansalaisaloitteiden arvoa ja olisi tempoilevaa lainsäädäntöä. Nyt heillä on sama pulma aktiivimallin kaatoaloitteen kanssa: eikö sekin heikennä kansalaisaloitteiden arvoa ja ole tempoilevaa lainsäädäntöä?

Aktiivimalli ei ole pulmaton, mutta sen kaatokaan aloitteella ei ole pulmatonta. Mallin kumoaminen normaalissa prosessissa eli vaalien ja mahdollisen uuden enemmistön äänin olisi sen sijaan täysin hyväksyttävää.

Nyt vasemmistopuolueet ja vihreät joutuvat miettimään, ollako parlamentaarisesti johdonmukainen vai noukkia irtopisteet äänestämällä aktiivimallia nurin semminkin kun se ei todennäköisesti edes kaadu hallituspuolueiden niukan enemmistön takia.

Mitä enemmän aloitteita tehtaillaan ja mitä enemmän niillä yritetään kaataa säädettyjä lakeja, sitä enemmän rapautetaan perinteistä demokraattista järjestystä.

Aloitemyllyn hillitsemistä on syytä harkita vakavasti. Aloitteen käsittelyyn vaadittavaa nimimäärää voidaan nostaa nykyisestä. Mahdollisuutta tehdä vasta-aloitteita, ainakaan ihan heti kumottavaksi vaaditun lain hyväksymisen tai voimaantulon jälkeen, olisi syytä harkita sitäkin.

Parhaimmillaan kansalaisaloite tuo uutta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja herättelee päättäjiä olemaan paremmin yhteiskunnan pulssilla. Pahimmillaan kansalaisaloitteesta voi kuitenkin tulla uusi valitustie, joka rapauttaa muutenkin haastettuna olevaa liberaalia demokratiaa.

.Mitä enemmän aloitteita tehtaillaan ja mitä enemmän niillä yritetään kaataa säädettyjä lakeja, sitä enemmän rapautetaan perinteistä demokraattista järjestystä..

MAINOS

Kommentoi

Kansalaisaloitehan vain vahvistaa demokratiaa. Kansalaisilla on jonkinlainen kanava osoittaa tyytymättömyyttä tehtyihin päätöksiin.
Eihän se millään tavalla vie kansanedestajilta päätösvaltaa.
Mikähän kansalaisten tyytymättömyyden osoitus on ollut jotenkin ala-arvoinen. Eihän eduskunta ole edes vaivautunut ottamaan edes käsittelyyn hankalimpia aloitteita kuten euroeroa vaativaa kansalaisaloitetta.
Euron vahingollisista vaikutuksista ei haluttu edes keskustella vaan haluttiin pitää kansalaiset pimennossa todellisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miten kansalaisaloitetta voi daan käyttää väärin. Asiassahan pitää aina muistaa, että 50'000 ei tarkoita sitä, että suurin osa kansasta kannattaisi asiaa.
On totta että osa aloitteista on ala-arvoisia, mutta luotan eduskuntaan sen verran, ettei ne niitä läpi päästä - etenkin kun suurin osa huonoista ei ylitä 50'000 rajaa.
Mutta ajatellaanpa hyviä aloitteita kuten vaikka Malmin kentän säilyttäminen. Olipa mitä mieltä tahansa itse kentästä, poliittiset päättäjät ei koskaan olisi itse saaneet aikaan edes keskustelua asiasta. Jo pelkästään tämän, ja parin muun ihan mielenkiintoisen aloitteen takia ainakin minä jaksan olla kiinnostumatta kolmesta lähes identtisestä vakuutus/kela/tms -lääkäreitä koskevasta aloitteesta.
Mitä tulee aktiivimalliin, onko paha-asia, että kansa saa sanoa mielipiteensä muulloinkin kuin eduskuntavaaleissa? Mitä pahaa on tässä valitustiessä, kun hallitus voi haistattaa sillä pitkät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä selvinnyt jutussa missä kansalaisaloitetta on väärin käytetty. Huonot aloitteet eivät ole saaneet kannatusta. On hyvä että kansalla on mahdollisuus puuttua vaikkapa aktiivimalliin joka syyllistää kaikki työttömät noin könttämallilla. Aivan hyvin voidaan puhua siinä suhteessa vihapuheesta. Sopeutumiseläkkeet taas kertoo eliitin silmittömästä rohmuamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kyllä nyt kikykokkareita harmittaa kun täysin hyödyton ja työttömiä torkeästi kyykyttävä aktiivimalli nostettiin pöydälle aktiivisten kansalaisten aloitteesta. Kikykokkareiden mielestä demokratia on sitä että kansalaisten pitää hyväksyä kaikki mitä ylempää käsketään hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun sellaisessa banaanivaltiossa kuin Sveitsi voidaan antaa kansan itse päättää asioista.
Mutta suomalaiset ovat tunnetusti tyhmiä. Siksi Suomessa päätökset tekee eduskunta, johon kansanedustajat ovat valehtelemalla päässeet. Suomessahan ei tarvitse puhua totta vaalilupauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö Eduskunnassa olla vielä ilmaiset viinatkin, muiden etuuksien lisäksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama mikä on aihe, kun ne kuitenkin tökkää eduskunnassa.
On hauska nähdä millä verukkeella hylätään kansalaisaloite, jossa vaaditaan poistamaan kansanedustajien sopeutumiseläke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä myös odotan mielenkiinnoolla minkä kortin ne vetää jolla vois vesittää tuo kansalaisaloitteen sopeutuseläkkeestä.Mielestäni tämä on mennyt niin röyhkeäksi politikkojen omien etujen ajaminen että sairaat työkyvyttömät ihmiset joutuu tekeen henkensä uhalla töutä ja terveet ihmiset ja vielä hyväpalkjaiset saavat sopeutuseläkettä ei näy röyhkeydellä olevan rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin kun maassa on avoinna tuhansia puhelinmyyjän paikkoja ja mitä muuta politikko osaa tehdä kuin puhua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syitä ja Seurauksia, Ajasivat sitä Kansalaistenetua Eivätkä Lissää Eriarvoistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole riittäviä syitä rajoittaa kansalaisaloitteiden sisältöä. Eduskunnan valiokunta voi yhdessä istunnossa päättää, että aloite on loppuun käsitelty. Epämukavuus, joka aiheutuu siitä kun "vääriä" kysymyksiä nousee kansalaisaloitteiden myötä keskusteluun, on vain siedettävä. Muuten koko aloitemenettely joutaa lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image