Kolumnit

Kansa, joka ei osaa enää edes syntyä

Kolumnit 8.3.2018 12:00
Timo Myllykoski

Ennen osattiin sentään syntyä, nyt ei kuulemma enää sitäkään.

Tilastokeskuksen ennakkotiedot paljastavat Suomessa syntyneen viime vuonna vain 50 139 lasta. Elävänä. Vuoden vauvasaldo on ollut viimevuotista pienempi viimeksi nälkävuonna 1868.

Puhutaan historiallisen pienestä syntyneiden määrästä. Ylen haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler äimistelee Suomen olevan syntyvyyden kehityksessä muihin pohjoismaihin verrattuna täysin poikkeuksellinen maa.

Kansa, joka ei osaa enää edes syntyä.

Poikkeuksellista Gisslerin mukaan on se, että takana on lama-aika. Yleensä syntyvyys alenee nousukaudella, mutta Suomessa se on tehnyt sitä talouden taantumassa. Tällä vuosikymmenellä syntyneiden vauvojen määrä on laskenut joka vuosi.

Vuodesta 2016 vuoteen 2017 syntyvyys aleni Suomessa lähes viisi prosenttia. Tutkimusprofessorin mielestä pudotus on iso, koska kyse on vain yhdestä vuodesta.

Viranomaiset manaavat syntyvyystilastojen kehitystä huolestuttavaksi. Yhteiskunnan huoltosuhde joutuu koetukselle ja väestönkasvu Suomessa perustuu jo puhtaasti maahanmuuttoon, koska kansa ei osaa enää edes syntyä.

Oulun eteläpuolella Raahe–Oulainen-alueella viranomaistahojen kannattaa esittää moitteensa huonosti syntyvästä kansasta poikkeuksellisella varovaisuudella. Syntyminen, ja varsinkin synnyttäminen, on näillä seuduilla herkkä aihe.

”Samaan aikaan kun yksi viranomaistaho yrittää rajoittaa mahdollisuutta syntymiseen, valittelee toinen syntymisen surkeaa volyymia.”

Raahessa synnyttäminen on jo kielletty ja Oulaisissa syntymistä yritetään kieltää. Uudet raahelaiset joutuvat pihtaamaan ensiparkaisuaan siihen saakka, että äiti ehtii jollakin keinolla osaaviin käsiin Ouluun tai Oulaisiin.

Oulaisissa syntyminen on siis vielä toistaiseksi mahdollista. Tosin, jos sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira saisi päättää, niin ei olisi. Valviralla on hinku lykätä lisää uusia suomalaisia tien päälle pidättelemään tulemistaan maailmaan.

Tilanne on ristiriitainen. Samaan aikaan kun yksi viranomaistaho yrittää rajoittaa mahdollisuutta syntymiseen, valittelee toinen syntymisen surkeaa volyymia. Kansa, joka vielä vuonna 2010 lykki maailmaan lähes 61 000 vauvaa, on taantunut syntymisen taidossaan jo niin alas, että huoltosuhdekin kieroutuu.

Valvira on ottanut synnytysten lopettamisen Oulaskankaan sairaalassa kutakuinkin missiokseen. Oulaisissa ja Oulaskankaan sairaalan vaikutusalueella lienee jo luovuttu toivosta, että Valvirassa uskallettaisiin käyttää maalaisjärkeä. Toisaalta, olisihan sitä pääkaupunkilaisilta varsin kohtuutonta vaatiakaan.

Totta toki on, että synnytysten loppuminen Raahen sairaalassa ja sinnikäs yritys lopettaa synnytykset Oulaskankaan sairaalassa eivät ole selitys syntyneiden määrän laskuun Suomessa. Toisaalta kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja on vaikea ajatella, että tuttujen ja turvalliseksi koettujen synnytysosastojen sulkeminen ainakaan kovin hurjaa vauvabuumia alueella synnyttäisi.

Vauva on vakava asia, ja niin on myös yli kymmenen tuhannen vauvan takapakki seitsemässä vuodessa. Vaikutuksensa lapsenhankinnan lykkäämiseen Suomessa on epäilemättä Väestöliiton perhebarometrin esiin nostamilla puolison puutteella ja taloudellisilla syillä, mutta myös monilla muilla tekijöillä.

Kauas on tultu niistä ajoista, kun viriili kansa peuhasi heinäladossa ja synnytti saunassa. Nyt kansa ei osaa, ainakaan viranomaisten näkökulmasta katsottuna, enää edes syntyä tarpeeksi.

MAINOS

Kommentoi

No syynähän on negatiivinen asenne perheitä/ äitiyttä kohtaan mediassa. Uutiset toitottaa että naisen pitää tehdä töitä (kuin mies), niin missä välissä ne lapset sitten "tehdään", siis synnytetään JA kasvatetaan. Suomalainen haluaa aina miellyttää ja yleinen asenne on viime vuosien aikana syyllistänyt kotiäitejä. Kotona olosta tehty surkea juttu, mutta kun lasten saaminen vaatii sitä kotonaoloakin, juuri siltä naiselta varsinkin.
Muuttunut Työelämä myös sikäli vaikuttaa. Että nykyään kun ei vakityösuhdetta saa monikaan nuori, niin ehkei äidiksi uskalleta ryhtyä kun sillä välin menettää uransa. Enää nykyään se ei mene niin että kun valmistuu niin sitä työtä tekee sitten eläkeikään asti samassa yrityksessä. Ajat on muuttuneet työelämässä, Joka heijastuu perheen perustamiseen.
Äitiys+Ura, ei mikään helppo yhdistelmä nykymaailmassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on tullut lapsivihamielinen yhteiskunta. Nuorelle parille ensimmäisiä neuvoja on ehkäisy, ettei enää lapsia syntyisi. Työpaikoilla nuorille naisille esitetäään vaatimus olla lisääntymättä. Se esitetään enmmän tai vähemmän piilotetusti ja sitä rataa koko elämä.

Ei se ole ihmi jos lapsia ei synny, tilalle tulisi ihmisiä muualta ja nekään eivät meille kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen olot ovat , niin huonot lapsia aatellen ainakin vähätuloisten, eri asia rikkailla, mutta nehän eivät ole koskaan tehneetkään lapsia ja ennenvanhaan oli lapsettomia rikkaita tai sitten vain yksi tai joillakin kaksi lasta. Herrathan olivat kateellisiakin köyhille aikoinaan heidän lapsimäärästään, kun itselleen ei siunaantunut. Rakkaus perheessä olisikin se sana jos aikoo lapsia alkaa tekemään, mutta miten se on kun äidithän ovat töissä kodin ulkopuolella ja lapset jää yhteiskunnann hoidettaviksi, ja kun varttuvat eivät halua lapsia senkään takia kun ei niitä saa itse kotona hoitaa, kaikenmaailman lakien takia. Kotiäideille pitäisikin sitä palkkaa jo vihon viimein alkaa maksamaan, eikä kiduttaa perheitä ja varsinkaan lapsia. Ei ihme jos kaikki on sekaisin suomessa, ennen sentään lapsetkin olivat lapsia kun saivat olla kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka järkevä ihminen tähän maahan haluaa lapsia tehdä toivottavasti ei kukaan kyllä se sipilä ja hallitus pitää siitä huolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni yksi syy alhaiseen syntyvyyteen on televisiossa esitetyt synnytykseen liittyvät ohjelmat. Niin vanhaa kuin nykyaikaakin esittävät mm. Kutsukaa kätilö yms....Niissähän kuvataa ja NÄYTETÄÄN nimenomaan se "kamalin" osa synnytyksestä kaikkine karjuntoineen ja tuskineen!
Kun nuoriso katsoo ko. ohjelmia, ei ole ihmekään että syntyy ajatus "EI IKINÄ TUOTA"!!
Siinä unohtuu, että kuinka mukavia sitten vauvat ja lapset ovat ja kuinka paljon ne kasvattavatkaan ihmistä:):) Itsekin ymmärrän vanhempiani paljon paremmin oman lapseni kautta, se on ollut erittäin kasvattavaa ja kunnioitusta herättävää :):)
Toivotaan että vauvoja saadaan lisää:):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
19
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image