Kolumnit

Kahdeksassa sur­man­luo­dis­sa tarinasta tuli totuus

Kolumnit 21.2.2012 0:00
Päivi Alasuutari
Oliko Mikko Niskasen elokuva Kahdeksan surmanluotia aikoinaan liiankin realistinen? Niin realistinen, että sekä tekijä että yleisö unohtivat, että kysymyksessä kuitenkin on Niskasen luoma fiktio tapahtumista, joiden päätteeksi pienviljelijä Tauno Pasanen ampui kuoliaaksi neljä poliisia Pihtiputaalla keväällä 1969.

Tämä tulee väkisinkin mieleen Peter von Baghin dokumentista Mikko Niskanen -- ohjaaja matkalla ihmiseksi (2010). Sunnuntaina Yle Teemalla esitetyn kolmiosaisen dokumentin toinen osa keskittyi pelkästään Kahdeksan surmanluodin tekemiseen ja vastaanottoon.

Von Baghin dokumentissa yksi haastateltavista jopa kahteen kertaan nimittää Kahdeksaa surmanluotia dokumentiksi.

Kahdeksan surmanluotia kertoo hienosti tarinan maaseudun murroksesta suuren muuton aikaan. Paitsi että tarina oli vahva, epäilemättä sen ajankohtaisuus herätti aikoinaan valtaisan myötätunnon aallon tarinan taustalla ollutta todellista henkilöä kohtaan. Sitä vaille, ettei joukolla vaadittu surmaajan armahtamista samoin tein. Pasanen sai elinkautisen, josta hänet armahti presidentti Mauno Koivisto vuonna 1982.

Mieleen tulee, että kertooko Kahdeksan surmanluodin vastaanotto jotain yleistä suomalaisten suhtautumisesta väkivaltaan, erityisesti silloin, kun surmatyö liittyy tavalla tai toisella perheasioihin?

Perhesurmien ehkäisemisen näkökulmasta tuntuu äärimmäisen tärkeältä, ettei tekijöiden vastuita teoista selitetä pois ymmärtämällä. Viime kädessä ihmisellä kuitenkin on mahdollisuus valita tekonsa.

Aikalaistodistusten mukaan ohjaaja ja pääroolin esittäjä Mikko Niskanen todella antoi kaikkensa elokuvalleen, niin että hän kuvausten loppupuolella ei aina itsekään tiennyt, mihin hän loppui ja mistä alkoi hänen roolihenkilönsä Pasi.

Dokumentissa kerrotaan, miten tärkeää Niskaselle oli, että roolihenkilön taustalla ollut todellinen surmatöiden tekijä Tauno Pasanen piti elokuvasta. Pasasen mielestä elokuva oli niin totta, "ku suoraan minun sielusta revästy". En ihmettele, että Pasanen mielellään allekirjoitti Niskasen version tapahtumista. Kyllähän elokuva monilta osin mallinsi todellisuuden Tauno Pasasen kannalta parhain päin.

Mitä tänä päivänä yleisesti tiedetään aggressiivisista miehistä, niin ei tarvitse olla perheterapeutti veikatakseen, että Pasanen oli väkivaltainen vaimoaan kohtaan, ehkä myös lapsia. Hän tuskin ajoi vaimoa ja lapsia ulos kodista ensimmäistä kertaa silloin, kun kotiin hälytettiin poliisit, tunnetuin seurauksin.

Sitä von Baghin dokumentti ei kerro, kuinka kiinnostunut Niskanen oli vaimon ja lasten mielipiteestä, tuntuiko elokuva heidänkin näkökulmasta yhtä todelliselta ja omasta sielusta reväistyltä. Ehkä tuntuikin, antoihan elokuva johdonmukaisen selityksen myös heidän kärsimyksilleen.

Perheväkivalta ei ole tänä päivänä samalla tavalla tabuaihe kuin se oli vielä Kahdeksan surmanluodin aikaan 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Tai oliko perheväkivalta edes tabu, ehkä siihen suhtauduttiin enemmän luonnonilmiönä. Jos mies oli viinaanmenevä ja väkivaltainen humalassa, se oli ikävää, mutta vikaa lievensi kovasti, jos hän oli kova työmies.

Elokuvan myötä Pasasesta tuli myyttinen hahmo, jollaiselle Suomessa oli tilausta: viinaan menevä kova työmies, joka nurkkaan ahdettuna voi käyttäytyä väkivaltaisesti, olosuhteiden uhri siis.

Ideaalikuva Pasasesta sai pahan särön, kun hän vapauduttuaan teki vielä viidennen surmatyönsä kuristamalla hengiltä entisen vaimonsa.

Niskasen elokuva on koskettava ja auttoi ymmärtämään omasta ajastaan jotain olennaista. Elokuvan vastaanoton pimeä puoli on tarinan rinnastaminen täysin todellisuuteen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tästä näkökulmasta elokuvaa ei ole tarkasteltu juuri ollenkaan. Uhrien omaisten kannalta on erittäin arveluttavaa hautajaisfilmin käyttäminen elokuvan alussa. Hautajaiset oli suuri tapahtuma, jona ohjelma jäi lapsen mieleen. Olin siellä itse, koska yksi uhreista on lähiomaiseni. Elokuva ei tunnu vieläkään hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image