Kolumnit

Joustava haku ehkäisee syrjäytymistä

Kolumnit 4.9.2019 20:00
Mari-Leena Talvitie

Eduskunnasta

Olemme tottuneet, että syksy on opiskelun aloittamisen aikaa. Kuitenkin toisen asteen ammatilliseen koulutukseen voi nykyään hakeutua opiskelemaan joustavasti, jatkuvalla haulla. Tämä ennaltaehkäisee nuorten, erityisesti poikien, syrjäytymistä.

Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että jokainen suorittaa vähintään toisen asteen tutkinnon. Se avaa ovia työelämään ja jatko-opiskeluun.

Yleisimmät syyt toisen asteen keskeyttämiseen ovat puutteelliset taidot eli kokemus siitä, ettei pärjää opinnoissa ja väärän alan valinta.

Väärän alan valintaan auttaa uusi joustava, jatkuva haku. Puutteellisiin taitoihin helpotusta tuo opiskelijan saama erityinen tuki toisella asteella.

Tosin vielä vaikuttavampaa olisi varhainen tuki alakoulussa. Jotta jokainen oppisi lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan jo 0–2-luokalla.

Toimin eduskuntatyön ohella Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk) hallituksen puheenjohtajana. Osekk on Suomen suurin toisen asteen koulutuksenjärjestäjä.

Ammattiopistomme koulutusryhmistä suurin osa on täynnä ja opiskelijoiden työllistyminen korkea, noin 90 prosenttia. Kuitenkin osa opiskelijoista tarvitsee yhä enemmän tukitoimia ja joku keskeyttää opinnot tuesta huolimatta.

Osa koulutuksestamme, kuten maa- ja metsäkone- sekä maanrakennuspuoli, tarvitsevat raskasta kalustoa ja kalliita investointeja. Näillä aloilla on alueellamme pulaa työntekijöistä ja valmistuneiden työllisyysaste on korkea. Olemmekin esittäneet, että opetus- ja kulttuuriministeriö kohdentaisi lisärahoitusta nimenomaan raskaan kaluston koulutuksiin sekä opiskelijoiden tarvitsemiin tukitoimiin.

Mitä tekee hallitus? Se ajaa kallista oppivelvollisuusiän nostoa ja 1 000 opettajan palkkaamista toiselle asteelle. Resurssit kohdentuisivat kaikille jälkikäteen, kun tarve on osalle ja varhaiseen tukeen.

Nostosta tulisi kustannuspainetta myös kunnille, koska valtio ei pystyisi maksamaan kuluja täysimääräisenä. Kunnat joutuisivat taas etsimään lisäsäästöjä peruskoulusta. Kuntien sieltä tekemät säästöt sekä hukassa oleva vanhemmuus näkyvät heikompina taitoina, käytöshäiriöinä sekä opettajien väsymisenä. Oppivelvollisuusiän nosto ei ole ratkaisu mihinkään näistä.

Viime kaudella resursoitiin nimenomaan eniten tukea tarvitsemia toisen asteen opiskelijoita. Siksi pienituloisten perheiden nuoret saivat oppimateriaalilisän, lähes 50 euroa kuukaudessa. Lukiolaisen opintotuki nousi yhdeksästä kymmeneen kuukauteen. Lisäksi vanhempien tulot eivät enää vaikuta opintotukeen, kun nuori asuu itsenäisesti toisella paikkakunnalla. Toivottavasti nämä säilyvät jatkossakin.

 

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoitus oli tärkeästä aiheesta. Koska Talvitie on itse merkittävällä paikalla, on hän varmaan perehtynyt kirjoittamaansa aiheeseen. Luotan hänen kertomiinsa tietoihin. En tunne itse asiaa yhtä tarkasti kun hän.

Olen itse opiskellut ja työskennellyt yliopistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei kirjoittajaa kiinnosta ylisuuri hallinto, joka suurissa kuntayhtymissä on paisunut jatkuvasti resurssien supistuessakin? Osekki on täynnä johtajaa, päällikköä, koordinaattoria, suunnittelijaaa ja mitä kaikkia nimikkeitä onkaan. Valtaisa joukko jolla ei ole mitään kontaktia opiskelijoihin.
Kuntayhtymä on poliitikoillekin varsinainen palkintopaikka, onhan siellä melkoiset edut myös luottamushenkiklöillä. Palkkiot ovat messeviä ja on pelit ja vehkeet millä "hoitaa asioita". Kun jatkossakaan ei ole realistista odottaa merkittäviä lisäresursseja, olisi kiinnitettävä huomio nykyisten resurssien kohdentamiseen. Ei hallintoon vaan opiskelijan kannalta merkityksellisiin kohteisiin. Opetustakin on nykyään niin vähän, että opiskelijoilla tämän tästä "itsenäistä työskentelyä jopa useampi päivä viikossa. Opiskelijoiden kielenkäytössä nuo päivät ovat vapaapäiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen linja siis on panostaa kalliisiin koneisiin ja parantaa oppilaiden tukitoimia. Tukitoimilla, kuraattoreilla ja psykoleigeilla on tärkeä rooli koulumaailmassa, mutta heidänkin tarve vähenisi, jos koulussa olisi riittävästi opettajia ja opettajilla riittävästi oppitunteja, jota opettaa. Silloin oppilaat voisivat suunnata ajatuksensa itse opiskeluun ja tulevaisuuden rakentamiseen, kun ei tarvi ihmetellä, miksi meillä ei ole tänäänkään opetusta. Olen sattumalta istunut kuulo etäisyydellä, kun nuori naisopiskelija voivotteli kun motivaatio meinaa kadota. Mikään ei oikein toimi. Puheiden perusteella nainen opiskeli sähkötekniikkaa. Tiedän omasta kokemuksesta, kuinka turhauttavaa on, kun ei tiedä minkälainen on ensi viikon lukujärjestys. Panostakaa opettajiin ja opetukseen, eikä pelkästään seiniin ja koneisiin! Pitää löytyä kustannustehokas ratkaisu maanrakennuksen opettamiseenkin, ilman valtavia investointeja tuliteriin koneisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image