Kolumnit

Joulu voi olla hyvä yksinkin – "Juhla, jota rakennan useamman päivän vain itseäni varten"

Kolumnit 24.12.2018 12:00
Daniel Wallenius

Joka vuosi näihin aikoihin media muistuttaa siitä, että monelle yksinäiselle joulu on vuoden pahinta aikaa, koska erityisesti silloin yksinäisyyden kokemukset nousevat pintaan.

Kun oli aika viettää ensimmäinen joulu yksin, hirvitti kieltämättä hieman. Peitimme pelot huumorilla, ja vitsailimme kavereiden kanssa, että se tulee varmasti menemään kuin Bridget Jonesilla konsanaan: aattoiltana itku silmässä liikaa punaviiniä sohvalla siemaillen ja All by Myselfiä laulaen.

Jutun kirjoittaja toimittaja Daniel Wallenius. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

 

Syy joulunviettoon yksin oli se, että perheeni vihaa talvea vielä enemmän kuin minä. Soisin talven kestävän joulukuun puolestavälistä loppiaiseen, perheelleni sekin on liikaa. Kun elämäntilanne sitten salli ensimmäisen ulkomailla talvehtimisen, perhe läksi aurinkoon ja minä jäin tänne, missä se ei paista.

Ostin laatikot, hain kuusen ja paistoin kinkun, piparit ja tortut sekä paketoin lahjat, sitten joulu sai tulla. Se oli ihanan rauhallinen joulu.

Ei aatonaattona junasta kotiin palatessa yllättäen tullutta ilmoitusta, että perinteisiä jouluruokia ei tänä vuonna syödäkään. Ei aattoaamuna tullutta riitaa, jonka seurauksena kaikki viettivät koko joulun omissa huoneissaan puhumatta. Ei tuskaista ja stressaavaa joululahjojen etsintää, ei sotaa siitä, kuka saa tällä kertaa olla oikeassa, vaan täydellinen joulurauha.

Jos jotain miinuksia hakemalla hakee, niin elämäni ensimmäinen yritys valmistaa joulukinkkua meni pahasti mönkään. Possuparka jäi niin raa’aksi, että se piti siivuttaa ja paistaa pannulla ennen syömistä.

Siitä joulusta on nyt neljä vuotta, eikä taaksepäin ole tarvinnut katsoa. Tämä joulu on viides, jonka rakennan itselleni ja siinä sivussa olen kasannut omaa jouluperinnettäni, joka sisältää lähinnä syömistä ja lojumista. All by Myself ei ole soinut kertaakaan.

Joulupöydässä on edelleen samoja jouluruokia kuin lapsuudessakin. Kinkunpaistoon en sentään ole toista kerta ryhtynyt, sillä opin että valmiiksi kypsennettyjä sinkkukinkkuja saa kaupasta, ja ne ovat ihan riittoisia.

Kuusestakin luovuin ensimmäisen joulun jälkeen, sillä olin joutunut nyppimään sen neulasia levyhyllystä vielä seuraavan vuoden elokuussa. Ei sellainen nykyiseen asuntoon oikein mahtuisikaan.

Tiivistettynä joulusta on tullut juhla, jota rakennan useamman päivän vain itseäni varten. Sitten nautin kolme päivää sen hedelmistä.

Pitää muistaa, että yksinolo ei ole sama kuin yksinäisyys. Ensiksi mainittu voi olla mukavaa, jälkimmäinen on kärsimystä.

Siksi yksinäisyydestä pitäisikin puhua, vaikka se tuottaa monesti tuskan ja häpeän tunteita. Kun joku tietää sinun olevan yksin, se joku voi myös näyttää tien paikkaan, jossa ei tarvitse olla yksinäinen.

Kun vastaan kysymyksiin omasta joulunvietostani, se herättää lähinnä yllätystä ja kauhistusta. Sen jälkeen jonkun tuttavan perhe on joka kerta kutsunut luokseen ainakin käymään.

Olen yleensä kieltäytynyt kutsuista, mutta tänä jouluna meitä sattui olemaan monta kaverusta, joilla oli liikaa aikaa ja liian vähän seuraa. Kokoonnumme siis illalla yhteiseen joulupöytään. Olen myös perinteisesti mennyt joka vuosi ystäväni perheen kanssa joulukirkkoon, vaikken muuten kirkossa käy.

Jokaiseen yksin viettämääni jouluun on kuulunut olennaisena osana myös yksi uusi perinne. Kirkossa käynnin jälkeen menen Intiön hautausmaalle mukanani kaksi kynttilää. Ne lasken sellaisille haudoille, jotka ovat täysin pimeitä.

Jotta joku ajattelisi jouluna heitäkin.

”Joulusta on tullut juhla, jota rakennan useamman päivän vain itseäni varten. Sitten nautin kolme päivää sen hedelmistä.”

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image