Kolumnit

Joskus ei auta muu kuin raaka avoimuus

Petri Laukka toteaa, että ei ole yksityisasia, missä valtio-omisteisen yhtiön taisteluajoneuvoesitteitä levitellään. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kolumnit 1.3.2018 12:00
Petri Laukka

Viime viikkojen Uganda–Patria–Lindén -kohun kriisiviestinnässä on käynyt juuri niin kuin vanhassa amerikkalaisessa sananlaskussa, jossa sonta paiskautuu tuulettimeen.

Kun kielteisten tapahtumien keskelle joutunut ei toimi ripeästi, siipien vatkaus vain voimistuu. Tuulettimen viskoma aine yltää aluksi nilkkoihin mutta kohta kaulaan saakka. Syyttää voi vain itseään.

Kohussa ryvettyneet aseteollisuuskonserni Patria ja entinen kokoomuksen ministeri Suvi Lindén eivät tajunneet tarpeeksi nopeasti, millaisen vyöryn öiset tapahtumat kampalalaisessa hotellissa aiheuttavat.

Selkkauksen lakipisteessä vääriä tietoja ja avoimia kysymyksiä alkoi olla liikaa, vastauksia liian vähän.

Yrittäjään kohdistuvasta ajojahdista ei ole kyse, vaikka niin tunnutaan ajattelevan varsinkin Lindénin lähipiirissä. Mediaa on vaadittu lopettamaan Lindénin yksityisten liiketoimien ”kaivelu”.

Ei ole yksityisasia, missä valtio-omisteisen yhtiön taisteluajoneuvoesitteitä levitellään. Sekin vie kauaksi yksityisestä, että myyntireissun arvovaltaa lisäämään, ”ovia aukomaan”, on otettu diplomaattipassilla matkustava entinen kahden hallituksen ministeri. Kyseessä on uutinen.

“Vaikeneminen ei kohenna tilannetta. Se vaikuttaa traagisen tapahtuman vähättelyltä.”

Viestimet hoitaisivat tehtävänsä huonosti, ellei esille kaiveltaisi kummalliselle kierteelle vääntyneen tapahtumasarjan eri puolia. Muuta vaihtoehtoa toimivassa yhteiskunnassa ei ole.

Mitä lukijat mahtaisivat sanoa huomatessaan, ettei uutisväkeä kiinnosta suomalaisen liikemiehen hämäräperäinen myrkytyssurma hotellihuoneessa?

Eikä sekään saisi näppäimistöjä toimituksessa paukkumaan, että tapettu otaksui liikkuvansa aseyhtiön vientihankkeen nimissä. Seikka jonka Patria kielsi. Sitten myönsi.

Vaikka entinen ministeri kertoisi somessa lähteneensä Ugandaan edistämään älypuhelimeen liittyviä sosiaalisia hankkeita YK:n alaisen laajakaistakomission erityislähettiläänä, media jättäisi häveliäästi kertomatta, ettei Lindén ole vuosiin ollut mikään erityislähettiläs. YK:n komissio ei tiennyt matkasta.

Otsikot vaikenisivat, että maahan tullessaan liikemies ja Lindén pidätettiin, koska kutsukirje osoittautui väärennökseksi ja lopulta ilmeisesti hengenvaaralliseksi huijaukseksi. Joka tapauksessa toinen myyntimatkalle lähteneistä menehtyi.

Olisi kestämätöntä, ellei media julkistaisi tietoja.

Patrian johto jahkaili parisen viikkoa ennen kuin huomasi, mitä kriisiviestinnän käsikirjassa lukee: kohu ei laannu ilman avoimuutta. Nähtävästi omistajaohjausministeri Mika Lintilä joutui kannustamaan tarttumaan oppaaseen.

Lopulta Patria teki mitä piti. Julkisti omalta osaltaan tapahtumien kulun ja antoi potkut kolmelle vastuulliselle. Yhtiö myönsi tehneensä valtaisan virhearvion ryhtyessään edes pitkällä kepillä kautta rantain tunnustelemaan laitetarpeita afrikkalaisessa entisessä diktatuurissa.

Lintilä lähetti terveiset myös Lindénille, että taitaisi olla paras kertoa oma näkemys tapahtumien kulusta ja omasta roolista.

Inhimillisesti katsoen Lindénin julkisuusvälttelyn voi ymmärtää. Hänestä on vähän julmastikin muokkautunut hahmo, jota epäillään ja soimataan. Mutta vaikeneminen ei kohenna tilannetta. Se vaikuttaa traagisen tapahtuman vähättelyltä.

Myös Lindénin kannattaa lukea kriisiviestintäoppaasta, että joskus on parempi tarjota selkeitä vastauksia kuin pakoilla ammattiaan harjoittavia toimittajia lentokenttien tuloauloissa.

MAINOS

Kommentoi

Oululaisella Bittium-yrityksellä on monia kytköksiä Ugandan murhaan ja pääministeri Sipilään, joita tulisi tutkia tarkemmin. Ohessa seitsemän vinkkiä:
1) Bittium oli aikaisemmin nimeltään Elektrobit, jonka toimitusjohtajana 2000-luvun alussa oli pääministeri Juha Sipilä.
2) Murhattu liikemies kirjoitti Ugandan ISO-turvallisuuspalvelun johtajalle eversti Kakalle edustavansa useita suomalaisia yrityksiä, mm. Bittium Oyj:tä.(IL, 17.2.18)
3) Heti murhan jälkeen Suvi Lindénin vahvisti englanniksi nauhoitetussa lausunnossaan, että liikemiehen:
"background was cyber security and was representing a couple of Finnish companies in the security field.” (www.newvision.co.ug/…/ne…/1471106/etukuris-abduction-sparked)

4) Bittiumilla on tarjota myös mobiililaitteiden ja terveyspalvelujen yhdistämistä, erityisesti biosignaalien, kuten vaikkapa sydänkäyrän tai aivotoimintojen, mittaamisessa.
Mielenkiintoisesti ex-ministeri Suvi Lindén on maininnut Ugandan matkan yhtenä syynä edistää älypuhelimien yhdistämistä eri palveluihin.
5) Bittiumin kotipaikka on Oulu, jonka alueella sekä Suvi Lindén että Juha Sipilä ovat vahvoja vaikuttajia. Juha Sipilän painokas kehotus lopettaa asian kaivelun tekee ongelmalliseksi se, että hänellä on läheinen suhde Bittumiin.
- “Elektrobitin toimitusjohtajana 2000-luvun alussa työskennellyt Sipilä oli vielä hiljattain Elektrobitin merkittävä osakkeenomistaja, mutta myi syksyllä 2013 viiden prosentin omistusosuutensa euron kappalehintaan ja sai kaupasta 6,5 miljoonaa euroa.”
- “Suurin potti, yli 60 miljoonaa euroa, napsahtaa yhtiön perustajiin lukeutuvalle Juha Hulkolle, jonka omistusosuus yhtiöstä oli viime kuun lopussa 11,4 prosenttia. Hulkko tunnetaan myös hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän ystävänä.” (Taloussanomat, 19.5.2015)

6) Murhattu liikemies ilmoitti edustavansa “useita eurooppalaisia ​​yrityksiä puolustus-, sotilaskoulutus-, tietoturva-, valvonta-, mediavalvonta- ja kattavuusaloilla, hallituksen valvomissa seurantajärjestelmissä, pimeissä web-ratkaisuissa, valvontaohjelmissa” (https://www.newvision.co.ug/…/14…/etukuris-abduction-sparked)

Monet näistä ovat Bittiumin liiketoiminta aluetta:
Kriittisen kommunikaation osaamistaan tuotteistava Bittium tekee muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitettua taktisen viestinnän teknologiaa ja viranomaiskäyttöön suunnattuja puhelimia.
Ne ovat tietoturvakestävyydeltään sellaisia, että niillä pystytään salaisuuksia luotettavasti käsittelemään ja säilyttämään. Ne kestävät myös kenttäkäyttöä", kertoo Bittiumin toimitusjohtaja Hannu HuttunenBarcelonan mobiilimessuilla.” (Kauppalehti, https://www.kauppalehti.fi/…/bittium-kaavailee-laa…/3ruThAVi)
7) Nettisivuillaan Bittium tarjoaa viestintälaitteita muun muassa armeijoiden käyttöön.
8) Vaikka Bittum on kieltänyt yhteydet tapahtumaan, voisi media alkaa muun muassa tutkia millaisia älypuhelimeen liittyviä (terveys)toimintoja Suvi Lindén on edistänyt ja kuka maksoi Lindénin matkat jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nätti vastaus Suvin "tukijoukoille" Petriltä. Näköjään pitää ihan julkisesti vastata, kun porukka on ilmeisen vaivaantunutta ja kuvittelee jotenkin olevansa koskemattomia.
Perustavaa laatua oleva kysymys kuuluu: Mitä tekemistä ex-ministerillä on tämän porukan kanssa. Persut jos ovat edes valokuvassa sopimattomien kanssa niin vaino on muka oikeutettua...
Kunnianhimoinen pienyrittäjä on selvästi ahtaalla tämän päivän Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Uganda-sekoilun ainoa hyvä puoli on se, että viimeistään nyt kaikille on selvinnyt millaisen arvomaailman omaavat näytöksen päätähdet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image