Kolumnit

Jokaisen pitäisi olla isänmaallinen

Kolumnit 27.9.2016 12:00
Jyri Paretskoi

Isänmaallisuudesta on tullut ruma sana. Syyllisiä on kolme: isänmaallisuudella valheellisesti ratsastavat rasistit, isänmaallisuutta pilkkaavat tahot ja näiden kahden edellisen ryhmän ristipaineessa kärvistelevät tavalliset ihmiset, jotka eivät enää uskalla rasismisyytösten pelossa tuoda omaa isänmaallisuuttaan esille.Tällä hetkellä isänmaallisuus ja siitä keskusteleminen yhdistyvät erityisesti ja jopa varsin surkuhupaisesti maahanmuuttokysymyksiin, vaikka isänmaallisuus on ennen kaikkea tunne ja tahtotila, joka on paljon enemmän ja perustavampaa laatua kuin vain suhtautuminen yksittäisiin asioihin.

Isänmaallisuutta on käytetty lyömäaseena puolin ja toisin, tehty siitä jotain, mitä se ei ole, ja siten heikennetty sitä arvoa ja asemaa, joka isänmaallisuudella tulisi Suomessa olla. Se on väärin, ja sen on loputtava, siksi isänmaallisuudesta täytyy puhua avoimesti ennen kuin siitä tulee vielä nykyistäkin pelottavampi mörkö.


On puistattavaa lukea, kuulla ja nähdä, kuinka Suomea ja suomalaisuutta hävetään ja väheksytään. Eivät muut, vaan me itse, me, Suomen kansa, tai ainakin jotkut meistä. Mihin ovat hävinneet omanarvontunto, yhtenäisyys ja ylpeys? Missä ovat kunnioitus ja kiitollisuus niitä kohtaan, jotka ovat omilla teoillaan, päätöksillään, uhrauksillaan ja päättäväisyydellään mahdollistaneet sen, että saamme nyt elää vapaassa demokratiassa? Miksi emme osaa antaa enemmän arvoa sille, mitä olemme saavuttaneet, ja sille, mitä me kansakuntana olemme?

Suomi on hyvä maa elää, sanoisinpa jopa erinomainen, mutta valitettavasti jotkut eivät sitä joko näe, tai sitten he pitävät kaikkea saamaansa itsestäänselvyytenä. Meillä on julkinen terveydenhuolto, maailman paras koulutusjärjestelmä, tasa-arvo, vapailla ja riippumattomilla vaaleilla valittu eduskunta, jonka johdolla saamme haluamamme yhteiskuntajärjestyksen. Meillä on vapaus uskoa tai olla uskomatta, vapaus kokoontua ja vapaus ilmaista mielipiteemme. Meillä on oikeus äänestää, oikeus yhdenvertaisuuteen, oikeus sosiaaliturvaan ja oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin.

Olemme vapaampia kuin suurin osa maailman ihmisistä, ja meillä on enemmän oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin suurimmalla osalla maailman ihmisistä. Olemme etuoikeutettuja, mutta meistä on tullut sokeita ja kykenemättömiä näkemään nykyistä tilaamme tai varsinkaan sitä historian kulkua, joka meidät tähän nykyiseen asemaamme on johtanut. Meidän asiamme ovat niin hyvin, ettemme aina muista tai ymmärrä, ettei edes kansallinen olemassaolomme ole aina ollut itsestään selvää.


Yltäkylläisten vapauksiemme ja oikeuksiemme lisäksi meillä on, ja täytyy olla, myös velvollisuus huolehtia siitä, että ne säilyvät myös tulevaisuudessa. Velvollisuutemme ja kunniatehtävämme on suojella ja puolustaa saavutuksiamme ja yhteisiä arvojamme: vapautta, tasa-arvoa ja demokratiaa. Suomi valtiona, meitä yhdistävänä tekijänä, on kaikkine vikoineen ja puutteineenkin ainutlaatuinen ja sellaisenaan säilyttämisen, puolustamisen ja kehittämisen arvoinen.

Vihanlietsonta tai rasismi eivät ole isänmaallisuutta. Valtiomme tunnukset, siniristilippu ja miekkaa pitelevä leijona, ovat ihmisten mielikuvissa yhdistyneet rasistisiin ryhmittymiin ja muuttuneet hävettäviksi ja negatiivisiksi tunnuksiksi. Ei isänmaallisuus ja sen osoittaminen ole häpeällistä, rasismi on. Lippumme ja vaakunamme ansaitsevat arvonsa ja kunniansa palautuksen. Ne eivät kuuluu rasisteille. Ne kuuluvat meille kaikille, jotka olemme ylpeitä Suomesta ja suomalaisuudesta.

On mielipiteitä ja on arvoja, ja joskus ne menevät hieman hämmentävästi ristiin ja sekaisin. Uskon, että vaikka oikeutetusti ja ymmärrettävästi olemme asioista eri mieltä, suurin osa meistä kuitenkin jakaa yhteiset arvot, joista isänmaallisuus on yksi.

Sanotaan, että saavuttaakseen jotain, jonka vuoksi elää, täytyy ensin löytää jotain, jonka vuoksi on valmis kuolemaan. Minulle Suomi on sellainen. Tiedän, että joidenkin mielestä kyseinen lausahdus on vain sietämätöntä hurskastelua, mutta se on myös totta. Se on hyvä tunne, ja olen pahoillani, jos joku ei tunne samoin. Ei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä, enkä voi enkä halua väittää muiden olevan väärässä, mutta toivon, että vastakkaiset näkemykset eivät johdu kiittämättömyydestä.


Isänmaallisuus on tervettä ylpeyttä ja itsekunnioitusta. Itsekkyyttä ja tietynlaista kovuuttakin sen täytyy olla sellaisissa tilanteissa, jotka voivat vaarantaa saavutuksemme, yhteiskuntajärjestyksemme ja erityisesti ne arvot, joiden varaan olemme kaiken rakentaneet.

Helppoa isänmaallisuus ei aina välttämättä ole, sillä joskus päätökset kansakunnan parhaaksi ovat raskaita. Meillä on ollut, on tällä hetkellä ja tulee varmasti jatkossakin olemaan päättäjiä, jotka toimivat pitkäjänteisesti Suomen ja Suomen kansan parhaaksi. Se on isänmaallisuutta.


Kirjoittaja Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

Osut naulan kantaan! Kyse ei ole siitä, että asettaisimme itsemme toisten kansojen yläpuolelle vaan siitä, että meillä olisi tervettä omanarvontuntoa ja ymmärtäisimme olla kiitollisia siitä, mitä meillä on. Kiitos Jyri! Sinunlaisiasi tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ollut ja aina tulee olemaan osaavia ja maan parhaaksi toimivia päättäjiä. Missä he ovat?

Meillä ei ole riippumatonta ja puolueetonta oikeuslaitosta. Päättäjämme eivät perustele, miten rapautuminen toimii maan parhaaksi, vaan he hyväksyvät hiljaisesti yhteiskuntaa rapauttavat oikeusistuimien yksityisratkaisut. Hiljaisen hyväksymisen ja hiljaisen toiveen välinen raja on piirretty veteen. Irvokkaimmat oikeusistuinten yksittäisratkaisut vaikuttavat palvelevan molempia. On vaikea uskoa, että vanhempamme olisivat tavoitelleet tällaista isänmaata.

Nykyiset päättäjät ratsastavat oikeusvaltioperiaatteella. Missä ovat ne osaavat päättäjät, jotka vaalisivat vanhempiemme taistelemaa isänmaatamme toteuttamalla aidosti oikeusvaltioperiaatetta?

Äänestysoikeus on pelkkä vitsi silloin, kun ehdolla on vain periaatteilla ratsastajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miten tällasta maata voi sanoa isänmaaksi jossa kupataan suorastaan ryöstetään hallituksen toimesta kaikki.viedään kaikki elämisen mahdollisuudet nykyinen hallitus rakentaa maata rikkaita varten ei täällä köyhiä tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä kyse ole pelkästä rasismi kortista ja jotain siltä väliltä. Kyse on tämän maan hallituksen toimista ja toimimattomuudesta. Politiikkaa Suomessa toteutetaan kylmillä arvoilla. Politiikka ei tue yhteisöllisyyttä, toisista huolehtimista, suvaitsevaisuutta ja yhteinäisyyttä. On siis ihan syytäkin hävetä ja olla pahoillaan siitä että ihmisten arvostus Suomessa on poljettu mutakuoppaan. Ei pelkästään maahantulijat vaan myös ihan tavalliset Suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysynpä vaan, onko se isänmaallisuutta, että köyhimmät suomalaiset jäävät puille paljaille noiden leikkausten ja korotusten takia, herroilta ei vähennetä vaan lisätään. Esim. uusien autojen trafit eivät nouse vaan vanhojen,( eikä tarvitse puolustautua, että ne ovat uusia, mitä muita työväellä on kuin vanhoja autoja. Kyllä ne osaa tehdä leikkauksia, tämä vain esimerkkinä, koska niitä on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kas kun se julkaistiin. Isänmaallisiksi julkisesti tunnustautuvat ja isänmaallisiin mielenosoituksiin osallistuneet (joita äärivasemmisto on käynyt jopa lähi-kasvokuvaamassa) ovat alkaneet jo pelätä leimautumista rikollisiksi vihapuhujiksi ja rasisteiksi, sekä tästä seuraavia pidätyksiä. Joitain tapauksia on jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallinen järjestelmä ja sitä tukeva virallinen media (tai pitäisikö sanoa virallinen media ja sitä tukeva virallinen järjestelmä) eivät ole saaneet hoidettua maahanmuuttokysymystä asiallisesti. Kyse on ollut nimenomaan tunteista ja olettamuksista asiakokonaisuuksien sijaan. Eivät tavalliset ihmiset kärvistele mainitsemiesi kahden ryhmän ristipaineessa, pikemminkin ovat hämillään niistä poukkoiluista ja ylilyönneistä, joihin hallinto ja media (tai media ja hallinto, kumpi ohjaa toista?) sortuu hetkestä toiseen. Isänmaallisuuden ei taas pitäisi juurikaan liittyä tähän asiaan, mutta jostakin syystä media ja kenties hallinto/tahot pyrkivät mielipidevaikuttamaan näin, eivät tavalliset ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on tätä vasemmiston aivopesua,Nyt ollaan omimassa isänmaallisuutta itselle,Isänmaallinen ihminen haluaa parasta omalle maalleen ja kansalleen,Sellaiset ihmiset jotka haluaa Suomesta samanlaisen paikan kuin Ruotsi he eivät ajattele Suomen eikä Suomalaisten parasta asettaessaan muiden edun Suomalaisten edestä he toimivat häikäilemättömästi isänmaan edun vastaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleppas poika köyhän asemaan missä sinulta viedään kaikki elämisen mahdollisuudet kun maata rakennetaan vain rikkaille ja ulkomaan eläjille. minulta on lähteneet viimmeisetkin isänmaan puolustamisen halut en koe suomea enää miksikään isänmaaksi kapitalisti on myynyt itsenäisyydenkin eu:n unionille suomi ei pysty määräämään enään mistään itsenäisesti.kaikki valta on känkätty eu:n kapitalisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olin ruotsissa ja kun en oikein suomessa aikanani saanut toteuttaa itseäni niin ei minä kyllä mitenkään oikein ole ylpeä tästä suomen pakkohodoista ei pitkäaikais.sairas pysty oikein puolustamaan itseään ennää ehtoo puolella nuoret ovat saaneet niin sanotun"ilmaisen peruskoulun" ja he ovat saaneet terveet oman perustuksen mutta minä jäin kaikesta paitsi normaalilta elämästä en minä ainakaan jaksa hymyillä kuin jakoavain enkä mitenkään ole kuin "sitoutumaton" ajattelija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa melkoinen liioittelu. En minä ole törmännyt keneenkään, jonka mielestä terve isänmaallisuus olisi väärin. Vain pelkuri jättää olematta isänmaallinen siksi, että pelkää saavansa jonkin ihmeellisen leiman otsaansa sen vuoksi. Pelkuruus ja isänmaallisuus eivät tosin muutenkaan sovi kovin hyvin yhteen Suomen kaltaisessa maassa, jonka ilmasto on hädin tuskin ihmisen sietokyvyn rajoissa ja jossa esi-isiemme on täytynyt kerta toisensa jälkeen taistella ulkomaisia hyökkääjiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun isänmaa tarkoittaa koulukiusaamista, kotiahdistusta, hylkäämistä, työttömyyttä, petollisuutta ja kaikenlaista keljuilua, miksi pitäisi olla isänmaallinen?

Vasta ulkomailla matkaillessani opin, että ihminen voi olla ihmiselle ystävällinen. Ei lapsena saanut sanoa ystävällekään ystävällistä sanaa.

Jospa tämä maa vielä parantuisi, kun maailmaa parannamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image