Kolumnit

Jo riittää muoviroska

Kolumnit 6.6.2018 20:00
Tytti Tuppurainen

Eduskunnasta

Lapsuuden muistoissani kotieläimistä tyhjentynyt mummolan navetta oli aarreaitta. Enoni oli kerännyt sinne vuosien varrelta erilaista tavaraa, ”mitä saattaisi joskus tarvita”. Mieleenpainuvimpia olivat kattoon asti yltävät pinot tyhjiä margariinirasioita ja punaisia hillopurkkeja. Ne oli huolella pesty ja varastoitu vastaisen varalle – ja maalla niitä tarvittiinkin muun muassa hillojen pakastukseen. Käytöstä huolimatta näitä muoviesineitä kertyi kertymistään.

Tänä päivänä muovi on varastoitunut maailman meriin. Muovisaastetta on niin paljon, että ennusteen mukaan merissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa. Maailman merissä on havaittu viisi valtavaa jätepyörrettä, joista yksistään Havaijin ja Kalifornian välissä oleva pyörre on pinta-alaltaan lähes viisi kertaa Suomen kokoinen.

Valtaosa pyörteiden roskasta on muovia, jonka täydellinen hajoaminen kestää satoja vuosia. Vuosittain meriin päätyy jopa 10–20 miljoonaa tonnia muovisaastaa, eivätkä arktiset ja napa-alueetkaan ole välttyneet tältä.

Muovi kulkeutuu kalojen ja lintujen elimistöön ja tukkii niiden ruuansulatuksen. Ravintoketjussa muovi päätyy myös ihmiseen. Viime aikoina on herätty etenkin mikromuoveihin, joita syntyy muovin hajotessa pienemmiksi osasiksi, jopa nanohiukkasiksi. Niiden terveysvaikutuksista ei juuri ole tietoa, mutta niitä on tavattu myös Suomen järvissä ja joissa sekä suosituissa pullovesissä.

Euroopan unionin komissio esitti viime viikolla listan kymmenestä kiellettävästä muovituotteesta. Kielto perustuu Euroopan rannoilta kerätystä roskasta tehtyyn tutkimukseen: kyseiset tuotteet muodostavat yli puolet meriin päätyvästä roskasta. Mustalle listalle päätyivät muun muassa kertakäyttöiset mehupillit, muoviset vanupuikot sekä kertakäyttöastiat. Moni tervehti esitystä ilolla: vihdoinkin joku asettaa turhuuden markkinoille rajat.

Muoviroskan vähentämiseen patistetaan kunnianhimoisilla tavoitteilla. Vuoteen 2030 mennessä kaikkien muovipakkausten on oltava uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä, ja kaikesta muovijätteestä yli puolet on kierrätettävä. Loppukäytössä voidaan alkuperäinen öljyn hyvä lämpöarvo ottaa irti ja muuntaa sähköksi ja kaukolämmöksi.

Suomelle pyrkimys päästä irti muovista tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Biohajoavat pakkaukset tulevat korvaamaan muovisia, ja lupaavimpia ovat metsäteollisuudessa syntyvät selluloosapohjaiset biomuovit. Tutkimusta ja tuotekehittelyä tarvitaan kuitenkin paljon. On myös muistettava, että muovillakin on käyttöominaisuuksiensa vuoksi vahvat puolensa, kunhan sen loppukäyttö on asianmukaisesti huolehdittu. Meret eivät ole muovin varastoaitta.

 

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Oli oikeastaan järkyttävä uutinen eiliseltä, jonka mukaan järvissämme saattaa olla mikromuovipitoisuus olla yhtä suuri kuin Itämeressä. Helsinkiläisten juomavesi tulee Päijänteestä. Lähivuosina varmasti paljastuu millaisia määriä mikromuovia hesalaiset nielevät juomavetensä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutua ja hyvää omatuntoa ajava politikko tulee kalliiksi. Reaalimaailman ongelmat ovat ihan jotain muuta ja paljon pahempia mitä Tytti kuvittelee. Kuvittelevat politikot keksivät olemattomiin ongelmiin kalliita ratkaisuja ja oikeat ongelmat jäävät hoitamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tätä perusteltaisiin öljyriippuvuuden vähentämisellä, olisi ykstotisemmankin helpompi talkoisiin ryhtyä. Valtamerten muovipyörre kun ei ole lähtöisin täältä ja yksittäisten muovipartikkeleiden terveyshaitasta, joita vesistämme saattaa löytyä ei ole mitään näyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovin hajoavuus on ihmisperäisten jätteiden pidempiaikaisin jäte luonnossa jopa ydinjätettä kauemmin, tämä kaikki on selvää pässinlihaa. Kun sitten puhutaan maailman merien saastumisesta kyseiseen jätteeseen pitää kyllä täällä Suomessa ottaa edes kerran järki käteen. Toisin kuin muualla maailmassa pohjoismaissa ja tietääkseni myös muualla Euroopassa ei ole tapana ajaa jäteproomuja ulos avomerelle ja kipata lasti sinne, kuten esim. USA on tehnyt jo sadan vuoden ajan. Myös laivojen roskat osittain tyhjennetään mereen paitsi valtioiden laivoista jossa ne kerätään talteen. Täältä koti Suomesta on turha määräillä ja kuvitella pystyvämme maailman pelastajaksi. Meillä jätehuolto toimii esimerkillisellä tavalla jota kehitetään koko ajan toisinkuin niissä maissa jonka ongelman on aiheuttaneet.

Miksi sitten esim. niin sanotut vasemmistolaiset pitävät isoa möykkää asioista joille emme voi mitään ja syyllistävät kansalaisia toimista joihin emme ole osallisina? Minäpä vastaa; siksi että ne työväenliikkeen vanhanliiton asiat eivät moisi virittelijöitä kiinnosta, liiana mediaseksitöntä. Oikeisto nauraa partaansa moisille hyödyllisille idiooteille kuten Lenin aikoinaan sanoi omista puliveivareistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäs ymmärtää että muovi ei ole ongelma.
Ongelma on ne välinpitämättömät kuluttajat jotka käyttämänsä hyödykkeen heittävät roskiksen sijasta luontoon.
Koitetaan saada käyttäjät kuriin ja roskat ( muovi ) polttolaitokseen niin yhtäkkiä meillä ei ole ongelmaa nimeltä muovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos EU haluaisi oikeasti tehdä jotain, niin hoitasivat aluksi vaikka muovipullot pantilliseksi koko EU alueella, edes samalla prosentilla kuin Suomessa... olisi jo melkoinen parannus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin helppoa konsti muovipullojen saamiseksi kierrätykseen olisi se, että niiden panttihinta nostettaisiin pilviin. Takaan ja alleviivaan, että pullojen sekä tölkkien viskely autojen ikkunoista teiden varsille loppuisi kertarysäyksellä. Ja miksi kummassa Intian valtio ei tee Ganges joen loppupäähän sellaista seulaa, johon tarttuisivat kaikki jokeen matkan varrella heitelty muoviroska. Filippiiniläiset syytävät surutta kaiken roskan satama-atltaisiin ja jokiin. Onkohan tonnikalssa mikromuovia. En kyllä syö, kun sehän tulee juuri samoilta merialueilta, missä on Kiina ja Filippiinit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovijäte on 80 % miesten muovijätteestä. Pitäisi olla 120 % niin olisi tasa-arvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoppas vain lopultakin nämä globalismia ihannoivat sosialistit puhuvat saasteista. Tähän asti olemme kuulleet käytännössä puheita vain hiilidiksidista ja siitä kuinka kovasti nämä globalistit haluavat meitä hiilidioksidiverottaa kaikessa mahdollisessa. Hiilidikosidi ei ole saaste ja toisin kuin globalistit väittävät ja se ei aiheuta ilmaston jäähtymistä. Seuraava jääkausi tulee täydellisellä varmuudella ja sille ei kukaan voi mitään. On aivan turha yrittää tuputtaa meille uusia sääntöjä ja maksuja perustaen ne ilmastonmuutokseen joka on luonnollista.

Muovi puolestaan on aivan järkyttävä saaste, että johan oli aikakin että aloittavat puheet saasteista. Samalla voitaisiin keskittyä autojen myrkkykaasuihin, kuten typen oksidit, joista kukaan ei ole puhunut mitään. Puhutaan vain harmittomasta hiilidioksidista ja annetaan autojen muutoin myrkyttää meidät hengiltä. Tästä saamme "kiittää" globalisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n muovituotekiellot eivät auta mitään niin kauan kuin täältä viedään edelleen muovijätettä kehitysmaihin muka kierrätettäväksi. Kaikki pitäisi rehellisesti polttaa täällä, eikä leikkiä aasialaisten kierrättävän roskamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta siinä Tyttikin on näköjään herännyt, että ne Filippiinien slummien muovijätelautat sävähdyttivät. Kansalaiset herätkää ja heittäkää kelvottomat poliitikot muista syistä roskikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä edustaja kommentoi itsestäänselvyyksiä. Tytille on tärkeintä oman habituksen näkyminen mediassa , kaikki muu on toissijaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran vasemmiston edustaja menee tunne edellä rationalismin kustannuksella. On ihan yksi ja sama jos Suomi, tai edes koko EU, lopettaisi muovinkäytön. Se ei vähentäisi meriin päätyvän muovin määrää käytännössä lainkaan. 99 prosenttia valtamerien muovista tulee kehitysmaista, joiden toimintaa ei saa kritisoida koska kolonialismi ja länsimaiden päättymätön kunniavelka.
Jospa sen sijaan alkaisimme vaatia kolmansilta mailta ratkaisuja jäteongelmiin, väestön liikakasvuun, huumetuotantoon jne sen sijaan että hyssyttelisimme ja pahentaisimme tilannetta haitallisilla kehitysavuilla ja muilla vastaavilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vrka aivan oikein.tytti voisi ensin vähän perehtyä asioihin ja sitten mennä alkulähteille valistamaan,ei suomi voi koko maapalloa pelastaa yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luin tytin kommentin ja alkoi naurattaan, että mehupillien, lasten tai taaperoiden ilmapallojen muovipuikkojen, korvapuikkojen vaihdolla puisiin maailma sitten pelastuu. ei niin halaistua sanaa vaikka auton renkaista. purukumi listalta puuttuu. itse katson oulussa asuvana, että minun tuottamat jätteet kuitenkin pääsääntöisesti poltetaan jätteenpoltossa lähinnä lämmöksi. jos todella suomi haluaisi muovijätteen määrää vähentää, pitäisi kieltää kertakäyttöisten/pantittomien muovipullojen myynti heti. kauppojen viinapullojen vastaanotto velvollisuus oli hyvä asia, kunhan vaikka lidlin pullojen palauttamis/vastaanotto velvollisuus / hyvitys kaikilta, saataisiin voimaan. kaiken maailman viili, jogurttipurkkien materiaalien vaihto. nyt meuhkataan näyttävästi muovipusseista kaupoissa, vaikka ne itsellä menee monen käyttökerran jälkeen roskapussiksi. uusiako virallisia vihreitä muovipussejako minun pitäisi roskille ostaa. että vanha kauppapussi ei siihen kävisi?. siinä moni egologinen vihreä on niin maailman pelastaja, muiden haukkuja. joka lentää lentokoneella välillä lomille ja ostaa amazonin verkkokaupasta toiselta puolen maailmaa vaikka uuden puseron. anna mun nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image