Kolumnit

Jeltsin, Putin ja Suomi

Kolumnit 20.3.2013 0:00
Kyösti Karvonen

Kun presidentti Martti Ahtisaari vieraili Kremlissä toukokuussa 1994, isäntänä oli presidentti Boris Jeltsin. Häneltä kysyttiin talvisodasta. Jeltsin vastasi: ”Hyökkäys oli Stalinin rikos Suomea vastaan.”
Vajaat 19 vuotta myöhemmin presidentti Vladimir Putin, Jeltsinin itsensä valitsema seuraaja, sanoi venäläisille sotahistorioitsijoille, että talvisodan motiivi oli bolševikkien halu ”korjata historialliset virheet, joita tehtiin vuonna 1917”.

Putin sanoi lisäksi, että koska Suomen raja oli tuolloin 17–20 kilometrin päässä Pietarista, se oli uhka viiden miljoonan asukkaan kaupungille.

Tällä puolen rajaa on syytä olla provosoitumatta. Korjataan kuitenkin näin alkajaisiksi Putinin asiavirheet.

Putin ilmeisesti viittasi historiallisilla virheillä vuonna 1920 solmittuun Tarton rauhansopimukseen eikä vuoteen 1917.

Tarton rauhansopimuksessa Neuvosto-Venäjä tunnusti vuoden 1812 historialliset rajat. Tekikö alkuperäisen Putinin tarkoittaman ”virheen” itse asiassa jo keisari Aleksanteri I, Suomen suuriruhtinas?

Mutta jos Putin tarkoitti todellakin, että bolševikit halusivat korjata nimenomaan 1917 tehtyjä historiallisia virheitä, tällä puolen rajaa olisi syytä provosoitua.

Miksi? No siksi, että juuri valtaan nousseet bolševikit tunnustivat Suomen itsenäisyyden vuosien 1917–18 taitteessa.

Arkistoista on kyllä löytynyt todisteita, että Stalin olisi mielellään korjannut tämän ”virheen” ja vallannut saman tien koko Suomen. Stalin oli itse tekemässä tätä ”virhettä”, kun hän allekirjoitti yhtenä Suomen itsenäisyyden tunnustaneen asiakirjan.

Toiseksi Suomen rajalta oli matkaa Pietariin lähes 40 eikä Putinin mainitsemat 17–20 kilometriä.
Putinille on kunniaksi, että hän mainitsi Venäjän talvisodan hyökkääjäksi. Äskettäin Venäjällä alettiin esittää televisiosarjaa, jossa ei kerrota, kumpi osapuoli ampui sodan aloittaneet Mainilan laukaukset.

Tulipahan Putinin lausunnosta selväksi sekin, että kun suurvalta katsoi rajan olevan väärässä paikassa, se halusi siirtää sen itselleen parempaan paikkaan.

No, soromnoo. Kukapa nyt niitä historian kaikkia kiemuroita muistaisi tai jokaista kilometriä mittaisi. Näitä knoppeja kiinnostavampaa onkin se, mistä päin tuuli nyt oikein puhaltaa Venäjällä.

On syytä palata Jeltsiniin. Jo 1992 hän sanoi Suomessa, että itänaapurilla on ollut tapana puuttua Suomen asioihin. Hän myös lupasi, ettei Suomen ja Venäjän suhteiden ylle nouse enää koskaan tällaista varjoa.

Uuden suunnan aloitti neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov. Finlandia-talon täysi sali puhkesi aplodeihin, kun hän sanoi vuonna 1989: ”Tervehdin puolueetonta Suomea.”

Gorbatšovin ja Jeltsinin lausuntojen aikaan neuvostoimperiumi oli joko hajoamassa tai jo hajonnut, suurvalta oli kontallaan – ja samalla myös rehellisimmillään. Tuollaisina heikkoina hetkinä tulee helposti puhuneeksi ”pehmeitä”.

Eikä Jeltsinkään aina ”pehmeitä” puhunut. Muistan kuin eilisen päivän kesältä 1992 hänen Kremlissä antamansa vastauksen kysymykseen Karjalan palauttamisesta. ”Karjala on osa Venäjää ja pysyy osana Venäjää”, vastaus kuului.

Putinin aikana Venäjä on alkanut vahvistua. Sen äänensävy on alkanut kuulostaa yhä vanhemmalta – ja yhä tutummalta ja neuvostoliittolaisemmalta. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Sen verran voisi kuitenkin kainosti pyytää, että historia jätettäisiin Venäjälläkin historioitsijoille. On nimittäin varmaa, etteivät sen johtajien lausahdukset voi olla vaikuttamatta historioitsijoihin.

Venäjällä historia on perinteisesti osa politiikkaa. Ja kun Venäjän poliittiset suhdanteet ovat heitelleet laidasta laitaan, historian suhdanteet ovat heitelleet yhtä lailla.

Tämä heiluriliike näyttää jatkuvan eikä se koske vain Venäjää ja Suomea, vaan kaikkea, ennen kaikkea Venäjän omaa historiaa. Maa, joka ei ole sinut menneisyytensä kanssa ei ole sinut nykyisyytensä kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onhan vahvistuminen ja sulkeutuminen synonyymeja, niikuin tästä voisi päätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
53
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
15
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image