Kolumnit

Jätkät pilaavat tällä kertaa kon­ser­va­tis­min

Kolumnit 4.6.2018 12:00
Petri Laukka

Sääliksi käy vanhaa kunnon konservatismia. Siitä on tehty kaikkein pimeimpien poliittisten päämäärien panttivanki. Konservatiivisuuden nimissä vastustetaan naisten oikeuksia, pelätään erilaisuutta, kielletään ilmastonmuutos, jne.

KUVA: Kontiainen Jarmo Petri Laukka

Konservatiivisuudesta on taitavasti muovattu osa tunteellista identiteettipolitiikkaa, jolla menneisyyttä haikailevien huomio keskitetään pöljiin yksityiskohtiin. Suomalainen ulkoministeri saattaa julkisesti halveksia polkupyörällä ajavia kaupunkilaisia ja moittia kuntoilijoita alhaisesta rasvaprosentista. Kannattaja paiskoo hattuaan ilmaan.

Harva silloin huomaa, että meneillään on silmänkääntötepponen, jossa perinteisiä arvoja säilyttämällä pyritään tuhoamaan perinteisiä arvoja.

Muutamissa EU-maissa muokataan yhteiskuntajärjestelmää kovaa kyytiä tekokonservatiiviseksi. Vahvan voimamiesjohtajan valtiossa uskotellaan, että tässä sitä isällisesti puolustetaan oikeita konservatiivisia ihanteita kansan vaatimuksesta. Näinhän se ei ole.

Valta betoniraudoitetaan yhdelle puolueelle muuttamalla perustuslakeja, kansalaisjärjestöjä lopetetaan, median uutisia ja kansalaisvapauksia rajoitetaan. Valtion vihollisista julkistetaan listoja. Vääränvärisen ihmisen auttaminen on rikos. Kansainvälisiä suhteita katkotaan.

Onhan näitä radikaaleja äkkinäisveitikoita: Viktor Orbán Unkarissa, Jarosław Kaczyński Puolassa, Recep Tayyip Erdoğan Turkissa, Vladimir Putin Venäjällä, Donald Trump Yhdysvalloissa.

Käsitteenä konservatiivisuus (latinan conservare, säilyttäminen) tarkoittaa aivan muuta kuin yksinvallan tavoittelua, repiviä sisä- ja ulkopoliittisia käännöksiä tai oppositioon kohdistuvaa hävitysvimmaa.

Orbánin, Erdoğanin ja Putinin kaltaiset uusyksinvaltiaat tekevät täysin päinvastoin kuin konservatiivisuus aatehistoriallisesti edellyttää. Nämä miehet eivät säilytä, he tallovat – ja istuvat päälle. Vallananastus on puettu konservatiivisuuden kokopukuun.

”Vahvan voimamiesjohtajan valtiossa uskotellaan, että tässä sitä isällisesti puolustetaan oikeita konservatiivisia ihanteita kansan vaatimuksesta. Näinhän se ei ole.”

Konservatiivinen ajatusmalli ei ole itsessään paha. Oppina se perustuu kaikenlaisen yhteiskunnallisen metakoinnin ja rakenteiden romahduttamisen vastustamiseen.

Sen olemus muuttuu ajan mukana. Tämän päivän kehitysloikka on huomisen konservatismia.

Pohja lepää 1700- ja 1800-lukujen taitteen suurmullistuksessa Ranskan vallankumouksessa. Tuolloin eurooppalaiset havaitsivat, että väkivaltaisen rajussa ajassa liian moni säilyttämisen arvoinen pyyhkiytyi pois.

Pesunkestävä konservatiivi varoo edelleen, ettei edistys edisty liian edistykselliseksi. Jaroslav Hasekin klassikossa Kunnon sotamies Svejk päähenkilö miettii perustavansa poliittisen liikkeen nimeltä ”Kohtuullisen edistyksen puolue lain sallimissa puitteissa”.

Juuri siitä aidossa yksilön vapauksia kunnioittavassa, ei rasistisessa konservatiivisuudessa on kysymys: hyväksyttävissä rajoissa otetuista hallituista askelista uuteen suuntaan.

Tipuaskelin etenevä kehitys tuntuu hurmahenkisimpien edistysmielten näkökulmasta liian hitaalta. Ja onkin totta, että verkkaisuus leimaa konservatiivisuutta. Mutta ehtii sitä vähemmälläkin -toimintatavalla on myös etunsa.

Kannatettavat puolet käyvät ilmi, kun havaitaan konservatiivisuuden tarkoittavan käytännöllisimmillään maltillisuutta, viileää harkintaa ja vakaata ennakointia. Ei voi kieltää, etteivätkö ne ole jokaisen oikeusvaltion peruspalikoita.

Tästä syystä konservatismi ei ole sama asia kuin autoritaarisuus.

MAINOS

Kommentoi

Vaikka elämmekin globaalissa maailmassa, meillä on syytä kääntää toisinaan sormemme osoittamaan myös itseämme ja tarkastella omaa kehityksemme polkua.

Meillä "kehitys" tarkoittaa "tavallisten" ihmisoikeuksien polkemista: kehityksen nimissä pelaajat siirtyvät yleisten ihmisoikeuksien määrittelemältä pelikentältä tehtailemaan "kehittyneitä ihmisoikeuksia erilaisille" tuhraamatta ensimmäistäkään ajatusta kysymykselle, pitäisikö "tavallisillakin" olla edes joku ihmisarvon tapainen.

Jos jossakin valta betoniraudoitetaan yhdelle puolueelle, kehittyneessä valtiossamme yksi, enemmistönkin olemassaolosta muistuttava, puolue tuupataan vallan ulkopuolella olevaan bunkkeriin. Demokratia kaventuu tosin erilaisten demokratiaksi. Mutta mihinkäs ne tavalliset tollerot demokratiaa tarvitsikaan?

Siis kehityksellä ja konservatismilla on samat toimintaperiaatteet. Konservatiivit vain sortavat vähemmistöjä ja kehityksen palvojat sortavat enemmistöä. Molemmille taitaa olla kohtuullisuus kaikkein pahin vihollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

conserve - säilyttää.
Meillä se tarkoittaa vanhojen etujen, privileegoiden säilytystä, vaikka maailma on muuttunut esim globalisaation myötä.
Luontoa ja vanhoja rakennuksia pitää säilyttää.
Mutta 'Edistyspuolueista' ml RKP ja ay-liikkeestä firmoineen on tullut pahimmat säilyttäjät.
Jäsenmaksujen ja verovapauksien avulla ne ovat nykykyajan rälssiä verrattavissa muinaisajan aatelistoon ja papistoon. Kaikki nämä olivat vahvasti mukana valtionhallinnossa säilyttämässä etujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image