Kolumnit

Järjen käyttö on nyt pakko

Kolumnit 28.3.2014 0:00
Tarkka Jukka

Presidentti Vladimir Putinin toimintamallilla on nykyisen Venäjän lyhyttä historiaa pidemmät perinteet. O.W.Kuusisen hallitus pyysi ja sai 1939 Neuvostoliiton aseellista tukea suomalaisten valkobandiittien ja länsimaiden hyökkäyksen torjumiseksi.

Neuvostopanssarien tukemat Baltian maat ymmärsivät 1940 kukin vuorollaan anoa pääsyä neuvostokansojen perheeseen.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto kaappasi vallan useimmissa eurooppalaisissa naapurimaissaan. Aseella uhaten se muodosti niistä liittokunnan, josta sille kuitenkin koitui pelkkää vastusta ja nöyryytystä.

Venäjä sitoutui 1994 allekirjoittamassaan Budapestin muistiossa kunnioittamaan Ukrainan koskemattomuutta. Ja nyt sitten operettitempuilla tuntemattomiksi naamioituneet sotilaat paimensivat Krimin parlamenttia kun se päätti vaihtaa valtakuntaa.

Ulkoministeri Andrei Kozyrev sanoi 1993, että Venäjällä on ”erityisoikeus puuttua entisten neuvostotasavaltojen asioihin erityisesti suojatakseen niiden etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksia”.

Putin jatkaa tätä historiaa. Hän sanoi huhtikuussa 2005: ”Neuvostoliiton romahtaminen oli vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Venäjän kansalle siitä tuli todellinen draama. Kymmenet miljoonat kansalaiset ja maanmiehet jäivät Venäjän alueen ulkopuolelle. Sen lisäksi hajoamisen epidemia tulehdutti Venäjän itsensä”.

Rivien väliin on piilotettu Venäjän tavoite, joka on menetetyn suuruuden palauttaminen.Tämä kova linja Neuvostoliiton entisessä etupiirissä kirjattiin virallisiin asiakirjoihin jo ennen kuin Putin puki sen sanoiksi. Venäjän ensimmäinen sotilaallinen doktriini vuodelta 1993 otti holhooja-asenteen lähiulkomaihin, Neuvostoliiton aikanaan hallitsemaan alueeseen.

Nykyisen, 2010 hyväksytyn sotilaallisen doktriinin mukaan Venäjä pitää oikeutenaan käyttää asevoimaa ”suojellakseen Venäjän rajojen ulkopuolella olevia kansalaisiaan kansainvälisen oikeuden yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden ja Venäjän tekemien kansainvälisten sopimusten mukaisesti”. Lausuman alkuosa toteutui tällä kertaa Ukrainassa, mutta loppuosa ei, kuten ei koskaan ennenkään.

Viime vuonna hyväksytystä Venäjän tuoreimmasta ulkopoliittisesta konseptista on poistettu sitä edeltäneissä asiakirjoissa esiintynyt pyrkimys tehostaa kilpailukykyä ja demokratiaa. Niiden tilalle on tullut venäläisen ihmisoikeuskäsityksen edistäminen kansainvälisillä foorumeilla.

Venäjän Ukraina-politiikka toistaa historiaa ja toteuttaa täsmällisesti virallisissa dokumenteissa ilmaistua tahtotilaa. Sen taustalla on kansallistietoinen imperialismi, joka kehittyi 1900-luvulla aatteelliseksi pakkomielteeksi. Neuvostomallin mukainen pullistelu ei tähän lopu. Karhu kuoli, syntyi susi.Taas tulee ikävä viisasta Paasikiveä, joka opetti, että tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Hän tarkoitti varsinkin ikäviä tosiasioita. Paasikiven aikaan ideologisesti imperialistinen Neuvostoliitto oli sellainen, nyt sen tilalla on geopoliittisesti imperialistinen Venäjä.

Neuvostoliiton aikana kannatti todistella ystävyyttä ja luottamusta sitä voimallisemmin mitä hankalammaksi naapuri heittäytyi. Venäjällä ei ole käytössään yya-sopimusta, joka neuvostoaikana piti suomalaiset peukaloruuvissa. Nyt täällä voi ajatella yhtä karskisti kuin Venäjällä.

Suomi on kaikin tavoin kytkeytynyt länteen, ja Venäjän johto tietää sen. Siksi Suomen Nato-jäsenyys ei muuttaisi mitään Venäjän turvallisuustilanteessa. Käyttäytymällä törkeästi naapuriaan kohtaan Putin hätistelee liittoutumattomia liittoutumaan. Siksi hänen pitää varautua myös siihen, että joku voi vielä liittyäkin Natoon. Sitä niittää mitä kylvää.Kylmän sodan jälkeisen ajan Suomen presidentit ja pää- ja ulkoministerit eivät ole pystyneet havaitsemaan lähiympäristön muutoksia. Kauhistuttava alisuoritus. Vielä kauheampaa on, että joku ehkä huomasikin, mutta yleisen mielipiteen pelko sammutti järjen valon ja sulki suun. Sellaiset johtajat ovat kansallinen turvallisuusriski.

Olisi liikaa vaatia Nato-kammoisia ministereitä ja puoluejohtajia tunnustamaan virhearvionsa. Olisi sydämetöntä vaatia hallitusta rikkomaan ohjelmansa ainoan vielä rikkomattoman lupauksen. Sen täytyy saada rauhassa teeskennellä vielä vähän aikaa, että mikään ei koskaan muutu.

Mutta ensi keväänä ei enää pidä tehdä samaa typeryyttä, joka pitkään on ollut maan tapa. Hallitusohjelmissa on kerta kerran jälkeen säädetty, että seuraavien neljän vuoden aikana ei sitten tehdä eikä edes ajatella mitään Natoon liittyvää.Kun turvallisuuspolitiikan johto on kieltänyt itseltään järjen käytön, se on pakotettava ajatustöihin. Seuraava hallitus on velvoitettava arvioimaan historiallisin ja turvallisuus- ja sotilaspoliittisin perustein, missä jamassa Suomi oikein on. Sen on kehitettävä todelliset ratkaisuvaihtoehdot, perusteltava ne kansalle, tehtävä päätös, ja kannettava poliittinen vastuu. Tätä sanotaan demokratiaksi.

Jos hallitus keksii ilman Natoa toimivan turvallisuusratkaisun, kansan riemulla ei ole rajoja. Jos se pystyy osoittamaan Nato-jäsenyyden järkeväksi ratkaisuksi, se pitää sitten hyväksyä, vaikka vähän harmittaisi. Niinhän se Paasikiven-Kekkosen linjakin aikanaan syntyi, ja hyvin kävi.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvä kolumni. Edelliselle kommentoijalle: ei NATO-jäsenyys mitään kansanäänestystä tarvitse. Eivät muutkaan NATO-maat sellaista järjestäneet, vaan parlamentti äänesti. eikä Venäjä hyökännyt Baltiaan, Norjaan tai Tanskaan kun ne kukin aikoinaan liittyivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehtiikö Suomi Natoon? Hyväksytäänkö Suomea edes sinne?

Nimenomaisesti keskustelu Natoon liittymisestä vaarantaa Suomen turvallisuutta eniten. Natoon ei liitytä blitzinä vaan se vaatii laajan kansalaiskeskustelun, mahdollisesti kansanäänestyksen. Jos Venäjä hyökkää, se hyökkää juuri ennen Nato jäsenyyttä. Mitä korkeampi rautaesirippu sitä ennen muodostuu idän ja lännen välille, sitä vähemmän Putin menettää hyökkäyksellä.

Suomen Natoikkuna oli 1990-luvulla, nyt se on suljettu. Meidän pitää vain vahvistaa omaa puolustustamme niin, että aiheutamme riittävän suuret tappiot hyökkääjälle. Sen verran ovat ajat muuttuneet, että venäläiset äidit eivät hyvällä katso, jos heidän poikansa kaatuvat turhassa hyökkäyssodassa. Eivätkä venäläiset ammu ydinpommeja Pietarin esikaupunkialueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Alma-kysely: Pekka Haavistao on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi!

Ottakaapa arvon viher-pösilöt huomioon se, että onkin sitten ihan eri asia, kun ollaan toisella kierroksella ja vain kah... Lue lisää...
MP.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image