Kolumnit

Italian tilanne pelottaa – syystäkin

Kolumnit 1.6.2018 20:00
Risto Murto

Tällä viikolla on nähty dramaattisia hetkiä Italian hallitusneuvotteluissa. Maaliskuisten parlamenttivaalien voittajat Lega ja Viiden tähden liitto saivat pitkien neuvottelujen jälkeen aikaan ehdotuksen hallitukseksi. Pääministeriksi olisi tullut politiikan ulkopuolelta professori Giuseppe Conte.

Italian presidentti ei kuitenkaan poikkeuksellisesti hyväksynyt hallituksen nimilistaa eikä hallitusta saatu muodostettua.

Presidentti nähtävästi tulkitsi, että kyseinen hallitus olisi tosiasiallisesti ollut ajamassa Italian eroa eurosta. Tälle väitteelle antoi pohjaa etenkin valtionvarainministerin nimi. Ehdotettu 81-vuotias Paolo Savona on käyttänyt puheenvuoroja, joissa hän on kuvannut kuinka Italian euro-exit olisi mahdollista toteuttaa.

Presidentille tuntui olevan erityinen ongelma, että eurosta ero olisi voinut tapahtua ilman, että asiasta olisi kysytty äänestäjien mielipidettä.

Vakava keskustelu euroerosta tuli shokkina sijoittajille. Hallitusohjelma ja pinnalle noussut pohdinta euroerosta johtivat nopeasti korkojen nousuun. Italian euroeuroa ei ole pidetty aikaisemmin todellisena vaihtoehtona.

Tällä hetkellä on epäselvää, mitä Italiassa tapahtuu seuraavaksi. Mahdollista on, että hallitusta yritetään kasata uudestaan.

Toinen mahdollisuus on uudet vaalit. Jos Italia ajautuu uusiin vaaleihin, vaaleista tulee helposti myös äänestys Italian EU-tulevaisuudesta.

EU:n ja euroalueen kannalta tilanne on hyvin hankala. Jos Italian seuraava hallitus haastaa avoimesti EU:n ja spekuloi euroerolla, tilanne kriisiytyy nopeasti.

Avoin keskustelu euroerosta johtaa helposti pääomapakoon Italiasta. Kreikan esimerkki pelottaa. Kreikka ei poistunut eurosta, mutta kriisin aikana valtion velkaa leikattiin, pääomaliikkeitä ja talletusten nostoja rajoitettiin.

Kaikki nämä tapahtumat ovat taatusti valveutuneiden italialaisten muistissa. Jäävätkö italialaiset tallettajat odottamaan kriisin mahdollista puhkeamista vai siirtävätkö he jo hyvän sään aikana talletukset ja muut varat turvaan Italian ulkopuolelle?

Italialaista pääomaa on virrannut jo paljon pois maasta. Italialaisten sijoitukset ulkomaille kasvoivat runsaassa kahdessa vuodessa 2015–2017 noin 250 miljardia euroa. Kun EKP on ostanut Italian valtion lainoja, italialaiset sijoittajat ovat sijoittaneet tästä saatuja varoja ulkomaisiin rahastoihin ja arvopapereihin. Nämä sijoitukset ovat nyt turvassa spekulaatioilta.

Yhteisellä valuutta-alueella pääomavirta ulos korvautuu automaattisesti keskuspankkijärjestelmän kautta. Tällä tavalla olemme yhteisessä veneessä, joka on vaarassa vuotaa.

Italia on selvästi vakavampi ongelma kuin Kreikka. Italian BKT on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan. Italian valtion velan koko on yli 2 000 miljardia euroa, kun Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa.

Kreikassa kireä neuvottelutilanne EU:n kanssa ratkesi lopulta yksinkertaiseen asiaan. Kreikan hallituksen ainoa valttikortti oli uhata eurosta eroamisella.

Kreikkalaisten kannalta valitettavasti saksalaiset katsoivat tämän uhkakortin lävitse. Vastaus oli, että olkaa hyvä. Pohjoiset maat rikkoivat tabun ja tunnustivat, että eurosta voi periaatteessa erota. Tämän jälkeen kreikkalaiset joutuivat arvioimaan, mitä tämä tarkoittaisi maan kannalta.

Vastaus oli selvä. Kreikkalaiset halusivat pysyä eurossa. Maa suostui troikan määräämään taloudelliseen pakkopaitaan, josta se on nyt pikkuhiljaa vapautumassa.

Italian tapauksessa maan koko johtaa siihen, että Saksa ei voi antaa samaa vastausta. Italian kaoottinen euroero aiheuttaisi niin suuren shokin koko eurojärjestelmälle, että se haastaisi jo koko eurojärjestelmän olemassaoloa.

Frankfurtilla ja Brysselillä on kaikki syyt pyrkiä välttämään edes asialla spekulaatiota.

Viime kädessä on italialaisten äänestäjien valittavana, millaisen suhteen he haluavat rakentaa suhteessa muuhun EU:hun. Jos äänestäjät haluavat antaa valtakirjan puolueille, jotka haluavat viedä EU-suhteen kriisiin, näin myös tapahtuu.

Italian talous on kehittynyt jo pitkään kehnosti. Tämänkin taustalla on pitkälti politiikka. Maan poliittiset instituutiot ovat toimineet heikosti, eivätkä myöskään äänestäjät ole halunneet tai pystyneet äänestämään maahan vahvaa keskushallintoa.

Oma lukunsa on Etelä-Italia, jossa keskushallinnon ote heikko.

Suomalaisten politiikkojen kannalta Italian kriisi olisi erittäin vaikea. Jos päädyttäisiin siihen, että euroalueen pitäisi tukea avoimesti ja mittavasti Italiaa, suomalaisten äänestäjien tukea asialle olisi vaikea saada. Italian ongelmat koettaisiin maan itsensä aiheuttamaksi. Tässä suomalaiset eivät olisi täysin väärässä.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

2/2

"Vakava keskustelu euroerosta tuli shokkina sijoittajille."

Keskeinen kysymys kaikkien EU-kansalaisten mielessä on: Noudatetaanko EUssa ensisijaisesti Demokratian periaatteitta vaiko "Markkinaa"? Näyttöä kumpaa, on jo tarpeeksi. Jos ei tätä ota erittäin vakavasti, seuraamukset saattaa yllättää kuplassa elävää "sijoittajaa" huomattavasti pahemmin. "Markkinat" nähtävästi samassa kuplassa kuin kuoropoika-lehdistö ja vallan sylikoiratkin – hämärällä umpikujalla – koska eivät lue ruohonjuuritasoa, tai eivät siitä välitä… Velkavankeushan on EUn ja EMUn tuoma "New Normal". Aikoinaan Ranskalainen Vallankumous ja Ranska 1968 lopettivat hännän joka heilutti koiraa..

EU-kansalaiset ovat erittäin EU- ja Euro-myönteisiä mutta syystäkin erittäin EU- ja EMU-kriittisiä. Rakentavampaa olisi keskittyä alla olevaan perus-onglemiin; EMU-rakenteeseen, sisäisiin valtasuhteisiin ja niiden ratkaisemiseen jäsenmaiden eduksi. Kaikki hyötysivät tästä, jopa Saksa. Mutta näyttää hiukan siltä, että käynnissä nyt olisi mainitun lisäksi myös muunneltu Molotov - Ribbentropp Light 2.0. Venäjän kanssa on syystä jatkaa harkitujen taloudellisten siteiden rakentamista, mutta sitä ei tulisi antaa liiaksi Saksan käsiin, vaan rakentaa parempaa koherenssia EUssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1/2

Keskustelussa vakavista asioista todettava tosiasiat.

Glass-Steagall – Dodd-Frank & Volker…

Ranskan ja Italian johdolla Euroalueen kannattaa nyt pakottaa Saksaa Euroalueen välttämättömiin rakennemuutoksiin – sitä on jarruteltu vaarallisen pitkään – tämä ja pakolaisvirta ovat keskisiä epävakauden aiheuttajia EUssa.

Viimeistään Eurokriisi vahvisti että EMUn valuvikaista rakennetta on pakko reformoida, mutta Saksa joka hoiti maansa ajoissa kuntoon ajaa nyt omaa etuaa "kumppaneiden" kustannuksella – "Making Europe German Again". Muut kulttuurisesti erillaiset maat eivät tälläkään kertaa ole aivan samaa mieltä Saksan "säännöistä", ja syystäkin.

EMUsta sovittaessa oli implisiittiseti myös sovittu että EMUn valuvikoja korjataan kriisien kautta – tätä tosiasiaa on sivutettu täysin – seuraukset ovat nyt nähtävissä. Saksa pitää näitä "keskeneräisiä" EMU-sääntöjä Mooseksen kivitauluina, koska se sopii Saksalla, muille taas erittäin huonosti. Kumppanuus Sopimusten päätarkoitus on synerginen hyöty, kaikille osapuolille – ei yksipuolinen hyöty. Kumppanuus Sopimuksia tai niiden järjestelyjä täytyy muuttaa toimiviksi..

Italia velkaantui päästääkseen EMUun, asia joka EUssa tiedettiin ja hyväksyttiin vaikka tiedettiin että ongelmia tulee, kuten Kreikankin kohdalla – EMU "rakennevika" siis tämäkin. EMUn assymetrinen konvergenssi, "austerity" ja korkokulut estivät tuottavuuden kasvua Italiassa, joka olisi vähentänyt velkaantumista. EMUn divergoiva asymmetria siis hajottaa aluetta tarkoituksen vastaisesti, ei Italia yksin, joten Italia yksin ei pysty asiaa korjaamaan. Miksi sitä vaaditaan?

Alhaisella tuotaavuudenkasvulla valkantuminen on vaikea kääntää ja korruptoituneita rakenteita on hidasta ja vaikea reformoida (kuten hyvin tiedämme) – koska korruptoituneet ja osa koneistoa. EU-maat ovat erilaisia, kulttuurilla ja rakenteilla on erittäin suuri merkitys. Tätä voi näppärästi käyttää hyvänä syynä ajaa Italia Kreikan tapaan velka-deflaatio-kierteeseen, lisääntyvään kolutettujen maahanmuutoon niin päästään kohta (taas) kivoille alennusmyynneille Italiaan, kuten Kreikassakin tehtiin. Halvalla kaikki tuottava ulkomaisten omistukseen – institutionaalinen sijoittajakin hyötyy. Kreikkahan on jo ajettu epäinhimillisellä tavalla epätoivon väärälle puolelle – on aika finanssipuolella herätä siihen että EU-kansalaiset ovat Kreikan takia raivoissaan, kun demokratian kauttakaan ei voi vaikuttaa koska sallitaan että "Markkinat" kurittaa ja itse voi olla seuraava vuorossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image