Kolumnit

Itä- ja Pohjois-Suomen edun­val­von­taan painoarvoa

Kolumnit 29.1.2019 20:00
Tytti Määttä

Suurten kaupunkien C21-verkosto kokoontui valmistelemaan yhteisiä hallitusohjelmatavoitteita. Kaupungit tekevät ensimmäistä kertaa listan hallitusohjelmatavoitteiksi. Perinteisesti tavoitteita on totuttu näkemään maakunnilta ja etujärjestöiltä. Harvaan asutun maaseudun verkosto julkisti hallitusohjelmatavoitteensa 10.1.

Kaupunkien lopullinen kannanotto julkaistaan lähiviikkoina. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi Ylen haastattelussa 23.1., että kaupungistumisen megatrendi muuttaa myös Suomea – haluttiin tai ei – ja se pitää ottaa vakavammin kuin tähän asti on otettu.

Jäin miettimään, mitä yhteistä loppujen lopuksi Rovaniemellä ja Oululla tai Joensuulla on Etelä-Suomen kaupunkien kanssa. Kainuun maakuntakeskus Kajaani ei joukkoon edes mahdu.

On ymmärrettävää, että kaupungit hakeutuvat erilaisiin verkostoihin ja oppivat toisiltaan. Kaupungeilla onkin monia yhteisiä sisäisiä kaupunkikehittämiseen liittyviä asioita, joihin löytyy ratkaisuja yhdessä pohtimalla.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien edunvalvonta on organisoitu kahdella vapaaehtoisella neuvottelukunnalla: Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen neuvottelukunnalla.

Tiedän, että neuvottelukunnat kokoontuvat säännöllisesti. Neuvottelukuntien kokoonpano on maakuntapohjainen. Jäseninä ovat myös alueen kansanedustajat. Lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomella on yhteinen EU-toimisto Brysselissä.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että neuvottelukuntien painoarvo on jäämässä muun muassa C21:n kaltaisten verkostojen varjoon. Niiden keulakuvaksi ei ole saatu valovoimaisia henkilöitä, joiden kannanotot kiinnostaisivat valtakunnan mediaa.

Neuvottelukuntien ollessa maakuntavetoisia on niiden toiminta jäänyt valitettavan irralliseksi kuntien ja kaupunkien toiminnasta.

En missään nimessä halua väheksyä neuvottelukuntien tekemää työtä. On kuitenkin huomioitava ympärillä tapahtuva kehitys ja kysyttävä, miten jatkossa Itä- ja Pohjois-Suomen edunvalvontaa tehdään, ketä siinä halutaan olevan mukana ja miten siitä saadaan vaikuttavaa.

Itä- ja Pohjois-Suomelle tärkeitä asioita on saatava tulevaan hallitusohjelmaan. Ei vähiten sen vuoksi, että alueiden kehityssuunta on kääntynyt myönteiseksi. Joulukuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa oli avoinna kaikkiaan 5 600, Kainuussa 1 207 ja Lapissa 2 740 työpaikkaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana kehitys on ollut myönteistä. Nuorisotyöttömyys on vähentynyt kaikissa kolmessa maakunnassa ja työpaikkoja on avoinna enemmän kuin vuosiin.

Tilastojen mukaan Pohjois-Pohjanmaa on kuitenkin menettänyt nettomuuttona 25–29-vuotiaita erityisesti Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Lapista ja Kainuusta maakunta saa nuoria muuttajia. Oulu ja Rovaniemi kärsivät työllisten muuttajien nettotappiosta.

Helsingin seutu saa määrällisesti eniten muuttovoittoa Oulun seudulta, kun yli 2 600 ihmistä siirtyi pääkaupunkiseudulle. Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta yli 4 500 henkilöä valitsi uudeksi kotipaikakseen Helsingin tai sen ympäristön vuosina 2015–2017.

Pohjois-Suomen tulisi yhteisesti etsiä keinoja tulpata nuorten ja työikäisen väestön laajamittainen muutto Etelä-Suomen keskuksiin. Työn, toimeentulon ja uuden yrittäjyyden mahdollisuudet voivat sijaita myös pienissä kunnissa. Oulun, Rovaniemen ja Kajaanin seutu sekä kolmen maakunnan maaseutualueet voisivat löytää luontevan yhteistyön teemaan liittyen.

Nuorten työhön ohjaamisen näkökulmasta on tärkeää, että työvoimahallinnossa ja työllistämispalveluissa tunnetaan koko maakunnan työtarjonta ja uskalletaan ehdottaa työn vastaanottamista myös maakunnan harvemmin asutuilta alueilta.

Erityisen tärkeää Pohjois-Suomen kannalta on, että myös naapurimaakuntien työllistymismahdollisuudet ja työvoimatarpeet tunnetaan. Osa nuorista ei ole välttämättä koskaan käynyt maakuntien pienemmissä kunnissa.

Tuleva hallitus ohjaa kansallisia varoja tärkeimpinään pitämiin asioihin ja maantieteellisesti. Itä- ja Pohjois-Suomen hankkeet ovat tuolla listalla vain, jos kykenemme osoittamaan niiden tarpeen ja tuomaan sen esille. Yhteisinä teemoina ovat myös arktiset kysymykset ja yhteistyö Venäjän kanssa.

EU-ohjelmakausi alkaa, ja siihen liittyy Itä- ja Pohjois-Suomen kannalta edunvalvottavia asioita. Alueemme on luonnonvaroista rikas ja meidän tulisi yhdessä pyrkiä siihen, että niiden hyödyntämisestä jää enemmän paikallistalouteen. Siksi listalla tulee olla myös kaivosvero ja isompi tulo valtion omistamista metsistä alueen kunnille.

Matkailun kasvun turvaaminen, työvoimapulan ratkaiseminen, valtion työpaikkojen hajauttaminen ja mahdollisuus jatkossakin liikkua autolla maakunnissamme tarvitsevat nekin tekoja

Tytti Määttä on Kuhmon kaupunginjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Tytti Määttä (kesk) haluaa, että nuorten ja työikäisten muutto etelään estetään. Eikös keskustan linja olekaan, että jokaisella on oikeus asua missä haluaa (ja mieluummin vielä valtion kustannuksella)? Nuoret haluavat vapautta ja vaihtoehtoja, niitä pohjoisen keskustavaltaiset ympäristöt harvemmin tarjoavat. Kun pelin henki on se, että vain keskustalaisilla on jokin arvo yhteisössä, miksi sinne pitäisi jäädä? Kidutettavaksiko?

Ja vielä noista työpaikoista: näyttää runsaalta ja osa onkin varmasti kokoaikaisia, toistaiseksi olevia työpaikkoja, joilla elättää myös itsensä ja perheensä. Pitäisi olla tarkempaa analyysiä, paljonko noista paikoista on pätkiä, osa-aikaisia, tuntityötä, nollasopimuksia jne. Kertoisi totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täytyy varmaan liittyä että sais jotain yrittää kepukunnissa ..hyvä esim on tämä vaala tytin entinen kerhoalue.ajetaan pois ne vähäisetkin yritykset .kun ei maanviljelijä johtajat ymmärrä yrittämisestä hönkäsen pöläystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytti on todellakin oikeassa!
Katsokaa kaikki, mihin olette yhteyksissä?
Eli pohditaanko Oulua suhteessa esim. Kajaaniin tai Kuhmoon!
Maakunnissa tapahtuu paljon enemmän aktiivista toimintaa kuin esim. Oulussa!
Kulttuurikaupunki Oulu vs. Kuhmo? Yrittäkää edes ouluaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Baana on vapaa, ottakaa kainuulaiset vetovastuu maakunnan kehittämisestä! Älkää lähettäkö Ouluun koulutettua nuorisoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image