Kolumnit

In­ho­rea­lis­ti­nen raportti: Venäjä katsoo Suomen kuuluvan etupiiriinsä

Kyösti Karvonen.
Kolumnit 17.3.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Näinä päivinä on kulunut viisi vuotta siitä, kun Venäjä liitti Krimin itseensä, noin kuukausi sen jälkeen kun tunnuksettomat vihreät miehet olivat ilmaantuneet sinne kuin tyhjästä.

Tällä viikolla laaja suomalainen tutkijaryhmä julkisti usean ministeriön tilaaman raportin Voiman Venäjä. Se avaa erinomaisesti Venäjän tarvittaessa voiman käyttöön perustuvan politiikan taustaa. Krimin valtaus oli tuon politiikan härski mestarinäyte.

Suomessakin on vapauduttu viime vuosina puhumaan Venäjästä suorasukaisesti. Tuore raportti ei edusta valtionhallinnon näkemystä, ja jotkut sen tekoon osallistuneet, varmaankin virkamiehet, pysyvät päivätyönsä takia nimettöminä.

Tärkeintä silti on, että Venäjä-raportti, jo kolmas ja ehkäpä suorasukaisin, tehtiin ja julkaistiin. Se on inhorealistista luettavaa.

Eräänlainen Venäjä-pelikirja sisältää neljä skenaariota Venäjän tulevasta kehityksestä 2040-luvulle asti ja arvion siitä, miten kukin niistä voisi vaikuttaa Suomeen.

Venäjän valta, aivan kuten Neuvostoliitonkin, perustuu pohjimmiltaan sotilasvoimaan. Taloudellisesti Venäjä on kokoonsa ja voimavaroihinsa nähden kääpiö; toissa vuonna Venäjä oli talouden kooltaan sijalla 18 eli Etelä-Korean luokkaa, alle kymmenesosa Yhdysvalloista.

Venäjän ulkopolitiikka on raportin mukaan "nollasummapelin mukaista kamppailua vallasta". Se pyrkii hajottamaan Naton ja EU:n rivejä sekä lyömään kiilaa Euroopan ja Yhdysvaltain väliin. Sotkeentuminen Yhdysvaltain presidentinvaaliin ja brexit-kansanäänestykseen ovat tästä käytännön esimerkkejä.

Raportin keskeisin lause kuuluu näin: "Venäjän naapurimaiden kannalta on ongelmallista, että Venäjä määrittelee turvallisuutensa tavalla, joka lisää muiden maiden turvattomuutta."

Venäjä katsoo tietenkin maailmaa omasta näkökulmastaan. Se perustelee politiikkaansa ulkoisella uhalla ja Naton hivuttautumisella lähelleen. Se minkä Venäjä kokee uhkaksi on vaikkapa Baltian maille turvaa Venäjän uhkaa vastaan.

Venäjä varaa oikeuden ennaltaehkäistä konfliktien syntymistä jo naapurimaidensa alueella. Raportti panee merkille, ettei Venäjän ulkopolitiikan konseptissa tehdä eroa entisen Neuvostoliiton maiden ja muiden Venäjän naapurien välillä. Tässä konseptissa Suomi siis kuuluu Venäjän etupiiriin.

Georgiassa, Krimillä ja Itä-Ukrainassa käytetty sotilaallinen voima on tietysti keinovalikoiman ääripää. Raportti avaa hyvin politiikan repertuaarin muita keinoja.

Kun tilaisuus tulee, Venäjä asettaa asteittaisia tavoitteita eikä vain yhtä isoa maalia. Toiminta pidetään hieman vastapuolen reagointikynnyksen alapuolella, ja kriisien voimakkuutta säädellään. Peliin kuuluu pitää aloite omissa käsissä, päästä tavoitteeseen vähillä voimilla ja pienellä riskillä. Itä-Ukrainan sota on tästä kouluesimerkki. Sitä käydään kuin jäitä polttelisi -tyylillä.

Keinovalikoimaan kuuluu luonnollisesti energia-ase. Kumppanimaille Venäjä myy öljyä ja kaasua alle markkinahinnan. Se tarkoittaa, että tiukan paikan tullen energian saannilla ja hinnalla voidaan painostaa.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Suomelle?

Raportin mukaan jos Suomi hakeutuu yhä tiiviimmin osaksi läntisiä puolustusjärjestelyjä, se saattaa johtaa Venäjän lisääntyvään kritiikkiin ja painostustoimiin.

Venäjällä on Suomelle kaksi viestiä: 1) Venäjä arvostaa hyviä suhteita ja 2) ne eivät ole itsestäänselvyys. Ykkösviesti tulee virallisella kanavalla pitkin ja kakkonen epävirallisesti ja -suorasti. Jälkimmäisestä kaksi esimerkkiä: 2015–2016 itärajan yli alkoi tulla väkeä, ja muutama kuukausi sitten Venäjän gps-häirintä ulottui Pohjois-Suomeenkin, kun Suomi osallistui sotaharjoitukseen Norjassa.

Raportti näkee hyvä naapuruus -mallin myös ongelmalliseksi. "Toisaalta pelotellaan välirikon mahdollisuudella ja toisaalta kehutaan ja palkitaan oikeanlaisesta politiikasta", raportti sanoo.

Fennovoiman ydinvoimalaa raportti sivuaa ohimennen, nimeä mainitsematta. Joka tapauksessa energiakaupan kautta juurrutetaan Venäjän läsnäoloa ja sen mukana tulevaa pehmeää valtaa myös Suomessa, raportti kuuluu.

Raportin viesti kannattaa noteerata. On erittäin tärkeää, että hankkeen enemmistö pysyy suomalaisissa käsissä ja että säteilyturvakeskus tekee työnsä tiukasti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Suomella ja Venäjällä on toistatuhatta kilometriä yhteistä rajaa. Tietysti Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin, oli Suomi Nato:n jäsen tai ei.
Miettikää nyt vähän miten otsikoitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täys tietää ja uskoa ,että median vastuu kuuluu myös rauhaan ja ystävällisyyden naapuruuteen.Päivittäisten venäläisten pahuuksien ei pitäisi häiritä suomalaisten rauhallista elämän jatkoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median vastuu valtiollisen johdon toiminnan tarkkailusta on kriminalisoitu nimenomaan siellä Venäjällä. Suomessa saa tarkkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisten häärääminen ydinvoimalan parissa on kuin päästäisimme tietoisesti troijan hevosen luoksemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja USAn hybridisotakeskus helsinkiin ei ole? Voimalaitos ja sotatukikohta omaavat vähän eri painoarvon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Hybridiosaamiskeskus lisää Suomen turvallisuutta. Väärissä käsissä oleva, huonolla tekniikalla oleva ydinvoimala voidaan muuttaa likaiseksi pommiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hybridiosaamiskeskus on jo sinällään jenkkien likainen pommi! Siellä kaikki luulotautiset jenkit ja suomalaiset kehittelevät oletusteorioitaan, joita sitten maailmalle kuulutetaan tosina! Mikään mediahan ei koskaan tarkista uutisiaan, vaan kaikki valhe mitä jenkkilän Pentagonista lähtee, on täällä totta! Luulisi journalistien ammattiylpeydenkin jo vaativan uutisten todentamisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitekoista vaalivaikuttamista. Täyttä potaskaa. Onhan se näkökulma tuokin. Kovasti tuntuu pelkäävän, että täälläkin äänestetään väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto kaatui korruptioon ja talousromahdukseen ja niihin se uppoaa venäjäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvässä raportissa on yleensä allekirjoittaja. Onko vaalien läheisyys pannut "trollaamaan" vai onko asian takana ns. asiantuntevat lähteet ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos Jeltsinin aikainen kaaos ja alasajo olisi jatkunut. Silloin vaikutti, että maa oli tarkoitus pilkkoa pienempiin palasiin ja jokaiselle palaselle oli tarkoitus järjestää vahvempi läntinen isäntä. Isäntien katto-organisaationa toimi tietysti - arvatkaa kuka.
Putin esti tämän skenaarion toteutumisen mikä nyt suuresti harmittaa joitakin tyyppejä, mutta maailma kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika raflaava otsikko, täytyy sanoa, mutta epäilemättä juttu kerää taputuksia - tätä samaa Venäjän uhkaa ja kelvottomuutta saamme kuulla päivästä toiseen lähes mediasta riippumatta. Näyttää pahasti siltä, että jos toimittaja haluaa olla uskottava näissä asioissa, juuri tällaiset "näkökulmat" ovat suotavia ja poliittisesti korrekteja. Perusteluja ei tarvita kun kyse on naapurin pahoista aikeista.

Ei pidä unohtaa geopolitiikkaa ja karttaakin kannattaa katsoa. Kyse ei ole mistään "etupiiristä", Suomi on nyt vain rajanaapuri, tärkeä sellainen, tälle emme voi mitään, kuten Paasikivi totesi. Eli tärkeää on, ettemme saa edes välillisesti aiheuttaa uhkaa itänaapurille. Valitettavasti Suomi toimii tavalla, joka on vastoin maan etua (esim. meneillään oleva sotaharjoitus, jonka tarkoitus on selvä). Tästä ei hyvä seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomen harjoitukset ovat uhka Venäjälle, mutta Venäjän valtavat harjoitukset eivät olisi uhka muille maille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Venäjä harjoittelee omien rajojensa sisällä ja USA 15000 kilometriä omista rajoistaan ja näihin USAn sotaleikkeihin sinisilmäinen Suomi osallistuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa harjoittelee hyökkäystä Suomen kautta Venäjää vastaan. Siihen venäläiset varautuu, tietenkin varautuvat jos eivät aivan tyhmiä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TV ohjelmissa on varastettua astiaa ja vaatetta yms . Väärennettyjä ja hirveesti virheitä ja käännös virheitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän pyrkimys laajentaa etupiirejään lienee peräisin jo Iivana Julman ja Novgorodin ajoilta. Entisten Neuvostoliiton alueiden palauttamisessa äiti Venäjän helmoihin saattaa olla sen verran askaretta, ettei Suomi ole ensimmäisenä vaaravyöhykkeellä. Hyviä suhteita kannattaa silti pitää yllä. Samoin kauppasuhteita silloin, kun kauppa on Suomen kannalta edullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image