Kolumnit

Ilmastoliike tarvitsee kor­jaus­liik­keen

Kolumnit 2.10.2019 20:00
Pekka Aittakumpu

Eduskunnasta

Luonnonsuojelu ei ole uusi asia. Vanhan testamentin alkulehdillä kerrotaan, että ensimmäinen ihminen sai tehtäväkseen ”viljellä ja varjella” luomakuntaa. Tämä on edelleen hyvä periaate.

Nykyinen ilmastoliike on joiltakin osin saanut aikaan jopa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Se on esimerkiksi syyllistänyt suomalaista maa- ja metsätaloutta, vaikka tosiasiassa ne eivät ole ongelmia vaan osa ratkaisua.

Näyttävimpiä aikaansaannoksia on turha väittely siitä, saako Suomessa syödä lihaa ja hakata metsiä. Totta kai saa syödä lihaa ja metsiä pitääkin hakata, sillä hoidettu metsä toimii hiilinieluna. Puu on uusiutuva raaka-aine, jolla voidaan korvata esimerkiksi öljypohjaisia tekstiilejä ja muovituotteita.

Luvassa on pahaa jälkeä, jos kotimainen maatalous ajetaan alas ja metsäteollisuus häädetään muualle. Suomalainen maatalous ja metsäteollisuus ovat laadultaan ja ympäristöystävällisyydeltään maailman kärkeä. Ruoka tuotetaan ja puu hakataan aina jossakin.

Nuoret ovat oikeassa, kun he sanovat, että aikuiset eivät ole tehneet tarpeeksi luonnon varjelemiseksi. Sivuseikkoihin keskittyessään ilmastoliike on tuhlannut aikaa, energiaa ja luontoa sekä lietsonut turhaa pelkoa ja ahdistusta. Ihmisiä on asetettu eri leireihin, kun päinvastoin meidän kaikkien tulisi toimia yhdessä luonnon varjelemiseksi.

Nyt viimeistään olisi syytä lopettaa populismi ja ryhtyä todella vaikuttaviin tekoihin. Meidän tulee antaa lapsille ja nuorille kasvurauha ja keskittyä kehittämään puhtaita energiamuotoja ja uusiutuvien raaka-aineiden kuten puun käyttöä sekä hillitsemään kansainvälisellä tasolla fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Otsonikato saatiin pysäytettyä vuonna 1987 solmitulla kansainvälisellä sopimuksella, jolla kiellettiin otsonia tuhoavien yhdisteiden käyttö. Lihansyöjien tai työmatka-autoilijoiden syyllistämisen sijasta voisimme keskittyä vaikkapa siihen, että muualle maailmaan on parhaillaan rakenteilla yli 1 400 hiilivoimalaa.

Keskusta on esittänyt luonnon varjelemiseksi oikeita, vaikuttavia ratkaisuja kuten biopolttoaineiden ja puurakentamisen lisäämistä. Viime hallituskaudella tehtiin monia tärkeitä päätöksiä joilla on todella merkitystä, mutta jotka eivät ahdista ketään.

Pelottelun sijasta lapsille ja nuorille kannattaa kertoa, että me suomalaiset kannamme vastuuta, ja meillä on mahdollisuus viedä ilmasto-osaamistamme myös sinne, missä tuotantoa ei toteuteta yhtä ympäristöystävällisellä tavalla.

Maapallon tilanne ei ole toivoton vaan toiveikas. Edelleen kannattaa opiskella, perustaa perhe, tehdä työtä ja suunnitella tulevaa. Päättäjien vastuulla on tehdä päätöksiä, jotka auttavat vähentämään päästöjä kotimaassa ja viemään osaamistamme maailmalle.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Syyttely ja pelottelu ilmastonmuutoksen seurauksilla ei pelasta maailmaa eikä pysäytä ilmaston muutosta. On tärkeää tiedostaa ja ymmärtää ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaarat, mutta kaikki ei ole tulevan sukupolven tai suomalaisten vastuulla. Ilmastonmuutoksessa on kyse maailmanlaajuisista valinnoista, ei yhden kansan valinnoista. Syyllistämällä emme siis pääse pitkälle. Uhkakuvien maalaaminen ymmärtämisen helpottamiseksi on hyväksyttävää, mutta niillä pelottelu sekä ilmastoahdistuksen luominen ovat vääriä tapoja korjata ilmastonmuutosta. Oikea ratkaisu ilmastonmuutokseen on globaalit ja kattavat toimet ympäri maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja yrittää nyt kiistää tosiasioita ja syyllistää itse toisia. Hän myös sortuu itse pelotteluun väittämällä, että ilmastoliike haluaisi tappaa suomalaisen maatalouden, jota Keskusta urheasti puolustaa, yksin.

Ilmastoliike itsessään ei ole mikään yhtenäinen liike, joka voisi demokraattisella päätöksellä korjata itse itseään. Tutkijat esittävät faktoja ja teorioita, kukin omalta osaamisalueeltaan ja yrittävät saada kokonaiskuvaa. Poliitikot ja kansalaisaktivistit kukin yrittävät sitten parantaa maailmaa niiden pohjalta. Toki siihen mahtuu ylilyöntejä, niin kuin uskontoonkin kuuluu muutamia helvetillä pelottelijoita, mutta suurin osa ilmaston päälle ymmärtävistä ja siitä huolestuneista on ihan täyspäistä sakkia, jotka eivät turhia pelottele. Ilmaston ja maapallon tulevaisuudesta kuitenkin pitää syystäkin huolestua.

Vähättelijät ovat paljon suurempi ongelma kuin liioittelijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastoliike on yhtenäinen liike ja heillä ovat yhtenäiset poliittiset tavoitteet, joita tässä muutama tiedoksi: syntyvyyden radikaali laskeminen, perhe-elämän syyllistäminen, sinkkuuden ihannointi, lihan syönnin lopettaminen, helvetillä ja vähättelijöillä pelottelu, metsän hakkuun lopettaminen, maatalouden alasajo ja auktoriteettien murtaminen. Nämäkö ovat sitten niitä asioita, joiden perässä kannattaa syttyä, kun vastapainona on edetä demokraattisesti ja niin, että muutokseen todella reagoidaan, mutta ei vastakkainasettelulla? Miten se homma muuten tehdään kuin demokraattisten päätösten kautta? Vastakohta tälle on kaaos, ei kai sitä nyt haluta, vaikka viitteitä siihen suuntaan vähän on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on oikeassa, mutta jätti rauhaan nämä viime aikojen provokaatiot! Miksi?

Annetaan nuorten ja lasten kasvaa ja ymmärtää maailmaa pikku hiljaa, eikä provokaatioiden kautta. Tässä on surullista vain se, että myös jopa YK on tähän syyllistynyt. Pitää muistaa, että kaikella on poliittinen tarkoitus, niin myös näillä provokaatioilla on tarkoitus saada nykyinen yhteiskunta sekaisin, joka tuottaa poliittista hyötyä tietyille tahoille ja poliittisille liikkeille. Ei sellaiseen kannata mennä mukaan, eikä niihin ole pakko osallistua. Aivan pragmaattinen tapa toimia on demokraattisessa yhteiskunnassa se, joka vielä asioita parhaiten eteenpäin. Toivoa siis on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image