Kolumnit

Hyvillä uutisilla olisi kysyntää il­mas­to­tek­no­lo­gias­sa – yrityksiä kannattaa yllyttää il­mas­to­te­koi­hin

Kolumnit 21.11.2019 12:00
Pasi Klemettilä

Jos ilmastonmuutosväittelyä haluaa jotenkin positiivisesti katsoa, siinä on se hyvä puoli, että sen takia syntyy vapaaehtoisesti ja väkisinkin teknologisia ja taloudellisia uudistuksia.

Viime aikoina yksi merkittävä hyvä uutinen on ollut autovalmistaja Seatin hinnoittelu täyssähköautolleen. Hyödyntämällä Suomen valtion sähköautojen hankintatuen ja autovalmistajan oman hinnanalennuksen vuoden loppuun mennessä täyssähköauton voi ennakkomyynnistä saada 16 000 eurolla. 

KUVA: Ala-aho Pekka

Vaikka tuohon hintaan pitäisi ostaa talvirenkaat erikseen ja jotakin muutakin härpäkettä, alle 20 000 euron hinta täyssähköautolle on suomalaiselle uudelle kaupunkikulkupelille järkevä.

Toivottavasti moinen pakottaa myös kilpailijat samanlaisiin tempauksiin hinnoittelussa niin, että täyssähköautojen hinnat laskevat yleisesti siedettävälle tasolle.

Suotuisa teknologiauutinen on sekin, jos suomalainen energiayhtiö St1 onnistuu hankkeessaan porata geolämpöä yli kuuden kilometrin syvyydestä kallioperästä Espoossa. Sen teknologian avulle suomalainen kaukolämmön tuotanto voisi muuttua kertaheitolla. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä ja ehkäpä puunkin polttamista voitaisiin vähentää.

Uusi teknologia ei ole kuitenkaan oikopäätä onnistunutta, ja turvallisuusriskejäkin voi olla.

Sveitsin Baselissa oli kymmenisen vuotta sitten useita maanjäristyksiä, kun kaupunkiin porattiin vastaavantyyppistä geovoimalaa.

Myös Etelä-Korean Pohangissa oli kaksi vuotta sitten vielä isompi järistys, kun siellä otettiin käyttöön geotermistä laitosta. Rakennuksia sortui ja ihmisiä loukkaantui.

Suomessakin tärinöitä ja pauketta on esiintynyt testilaitoksen rakentamisen aikana. St1 ja viranomaiset sanovat, että Suomen kallioperä on sellaista, ettei haitallista järinää pitäisi olla jatkossa.

Nykyteknologiallakin voidaan jo nyt tehdä vaikka mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanovat tutkijat. Esimerkiksi Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUTin tutkijat ovat olleet sitä mieltä, että teknologia tarjoaa jo nyt keinot lähes kaikkien tärkeiden toimintojen muuttamiseen ilmastoneutraaleiksi.

Aurinkovoima, tuulivoima ja ydinvoima tarjoavat jo tutkijoiden mukaan yhdessä viisaasti käytettyinä konstit siihen, että yhteiskunnan energiankäyttö ei enää lisää kasvihuonekaasujen pitoisuutta ilmakehässä eikä siten lämmitä ilmastoa.

Asiat eivät kuitenkaan riittävästi etene ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Oikeita isoja päätöksiä ei osata tai uskalleta tehdä politiikassa.

Vastarannan kiiskien urputus alkaa kustannuksista, saavutetuista elintasoeduista kiinnipitämisestä ja muualla maailmassa olevien isompien saastuttajien syyllistämisestä. Tietämättömän ja ymmärtämättömän urputuksen takia kaikille tärkeät, fiksut teknologiset edistysaskeleet voivat jäädä toteutumatta.

Sähköautojen halpenemiseen vaikuttavat EU:n asettamat paineet ja vaatimukset autonvalmistajille. Jos teollisuuden on yhteiskunnan paineissa kerta kaikkiaan pakko, se kehittää ja ottaa käyttöön luontoystävälliseksi katsottua teknologiaa. Kenties jopa hiilidioksidin määrän vähentämiseen ilmakehästä saataisiin käyttökelpoisia keinoja, jos teollisuus pakotettaisiin olemaan asiasta kunnolla kiinnostunut.

Riskejä, haasteita ja huonojakin puolia uuteen teknologiaan voi liittyä. Mutta isompia vaikeuksia ilmastoasioissa tulee kaikille, jos nykymeno ei muutu. Olisi viisasta potkia innovaatioihin vauhtia.

MAINOS

Kommentoi

Karmeeta kuitenkin se kuinka monta "hyvää ideaa" maailma on hylännyt. Se miten tulevaisuus kehittyy ei ole juuri riippuvainen siitä miten maailma pelastuu vaan ehkä sittenkin mistä saa parhaat kiksit. Ja tietysti kuka on oikealla paikalla silloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä ,Suomessa on yksi rautatehdas ,joka tuottaa yhtä suuret hiilidioksidi-päästöt ,kuin koko maan henkilö-autoliikenne . Voitaisiinko tämä ruotsalaisille rahaa takova yritys jotenkin oikeasti ottaa mukaan samaan veneeseen henkilö-autoilijan kanssa ,vai annetaanko tehstelijoiden olla omissa oloissa.
Ko. tehdas on ilmoittanut kehittelevänsä jotain systeemiä ,jolla onnistuessaan voitaisiin pienentää päästöjä,mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksesta puhuminen siihen sävyyn kuin se olisi negatiivinen asia tai ihmisen aiheuttama, eivät tee asialle mitään muuta kuin muuttaa sen humpuukiksi. Ilmastonmuutos kun nyt vain sattuu olemaan planeettamme luonnollisin ilmiö johon ei hiilidioksidi vaikuta mitenkään vaikka eliitti kuinka yrittäisi muuta väittää. Eliitiltä tästä väitteestä nyt puuttuu tieteellinen näyttö.

Al Goren dokumentista on kulunut jo peräti 12 vuotta eikä se ollut mikään tieteellinen näyttö, vaan eliitin räknäämä fiktiivinen versio heidän näkemyksestään maailman tulevaisuudeksi. Eipä muuten ole muuttunut todeksi mikään sen dokumentin väitteistä. Meri ei ole noussut milliäkään ja heinäkuussa norjalaisten ilmastoaktivistien laiva jäätyi mereen kiinni kun olivat matkalla napajäätikölle. Löysivät jäätikön noin 1000km ennen napa-aluetta. Aika hiljaa oli eliitti ja valtamedia tästä tapahtumasta, sillä jäätä on siellä niin paljon, että taitaa olla peräti kaikkien aikojen ennätys. Liekkö kohti minijääkautta ollaan menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä uutisia on - onneksi Suomessa on ja toimii merkittäviä ilmastonmuutoksen hillitsemisen erinomaisten tulosten tekijöitä.

Tässä eräs esimerkki, jossa kaksi todellista suomalaista perheyhtiötä tekee eikä selittele ja vätystele:

Snellmanin Lihanjalostus Oy Pietarsaaressa on ryhtynyt käyttämään teollisuuslämpöpumppuja hukkalämmön hyödyntämisessä aivan ensimmäisten joukossa.
Tänään Oilonin toimittamat teollisuuslämpöpumput tuottavat merkittävän osan Snellmanin lämpöenergiasta.
Olemme tehneet paljon valintoja, vaikka kaikki eivät ole olleet helppoja. Emme esimerkiksi käytä lainkaan geenimuunneltua lihaa tuotannossamme.
Kilpailijoille on myös asennettu Oilonin teollisuuslämpöpumput. Elintarviketeollisuus alueella tietää miten meillä on asiat ratkaistu ja olen auttanut heitä.
''Autat kilpailijoita?'' Snellman naurahtaa toimittajan kysymykselle. – Se on yhteistyötä! Markkina on niin iso ja globaali. Haluan, että Suomi on vahva ja nämä työt tehdään Suomessa. Yhteistyö kannattaa!
- Energiatalous , 26.9.2019

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image