Kolumnit

Hyvää uutta vuotta 2018

Kolumnit 27.12.2017 10:00
Antti Rantakangas

Eduskunnasta

Suomen 100 -juhlavuosi on päättymässä. Olemme juhlistaneet sitä vuoden aikana lukuisin eri tapahtumin. Juhlavuoden tunnuslauseena oli yhdessä. Tilaisuuksia oli niin julkisen vallan, eri järjestöjen kuin yritysten toimesta. Suomen historia on todellinen menestystarina. Itsenäisyyden aikana maastamme on kehittynyt todellinen hyvinvointiyhteiskunta, maailman mittaluokassa tuloerot ovat varsin pienet, perusturvan kautta pidämme huolta heikoimmista, ulkoinen sekä sisäinen turvallisuutemme on kunnossa.

Toki aina parannettavaakin löytyy. Talouden myönteinen kehitys mahdollistaa jatkossa hyvinvointiyhteiskunnan perustan vahvistamisen. Parantunut työllisyys, kilpailukyvyn vahvistuminen ja velkaantumiskehityksen taittuminen ovat merkittävältä osaltaan hallituksen määrätietoisen työn tulosta. Melkein kymmenen vuotta elimme supistuvan kansantuotteen, kasvavan työttömyyden ja vuosivuodelta kasvavan velkaantumisen kanssa.

Euroopan tasoltakin tulee myönteisiä viestejä. Niin sanottu hiilinielujen LuluCf -linjaus antaa Suomelle mahdollisuuden kasvattaa metsien hakkuita hallituksen tavoitteiden mukaisesti. Osa suomalaisista europarlamentaarikoista äänesti tosin päätöstä ja oman maan etua vastaan.

Metsien lisähyödyntäminen on biotalouden tärkein kasvupotentiaali. Hallituksen määrätietoinen toiminta johti tuloksiin. Hakkuita voidaan nyt lisätä 15 miljoonaa kuutiota ilman lisäkustannuksia kasvavan kysynnän seurauksena. Metsien kasvu on noin 110 miljoonaa kuutiota ja hakkuiden määrä vastaavasti noin 70 miljoonaa kuutiota.

Toinen maakuntia puhuttava asia liittyy petopolitiikkaan. Suden kannanhoidollinen metsästys jatkuu, kuten pitääkin. Jatkossa tarvitaan parempi yhteinen näkemys petokannan suuruudesta metsästäjien ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Lumilaskenta osoittaisi kannan todellisen määrän. Toivottavasti se saadaan aikaan mahdollisimman pian. Käytännön havainnot kyllä osoittavat petokannan voimakkaan kasvun myös meidän alueella. Tutkijoiden varovaisuus kannan osalta on hyvin teoreettinen. Valtion budjetista menee kasvava määrä euroja vahinkojen korvaamiseen. Tämän ongelman maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tuntee hyvin.

Jouluna alla valtion talousarvio 2018 nuijittiin kasaan. Se on noin 56 miljardia euroa, mihin lisättiin eduskuntakäsittelyssä 40 miljoonaa euroa erilaisiin kipupisteisiin, muun muassa liikenteeseen, koulutukseen, sote-järjestöille, turvallisuuteen ja maatalouden kannattavuuteen.

Odotukset tulevalle vuodelle ovat myönteiset valtion taloudessa. Ne heijastuvat työpaikkojen muodossa jatkossa entistä useammalle suomalaiselle. Oikein hyvää alkavaa vuotta.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Haapavedeltä.

MAINOS

Kommentoi

Aivan tyhjää höpinää ja todellisuus on toista. Köyhät köyhtyy, vanhukset jäävät huonolle hoidolle, Sote ? Kansanedustajana Rantakangasta ei kiinnosta paikallisten asiat. Ympäristötuhot, virkamiesten toiminta, kunnan isien hyvä veli järjestelmät ja mieli valta. Mitään yhteyden ottoa ei saa äänestäjät, kun ovet aukeaa vain eduskuntaan. maaseudulle rakentamista piti keventää, mutta eipä kiinnostanut Rantakangasta asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kuten kolumnisti toteaa, on maastamme muodostunut todellinen hyvinvointiyhteiskunta, joka on nauttinut arvostusta maailmallakin. Kirjoittajalla unotuu kuitenkin se, että erityisesti nyt Sipilän hallituksen valtakaudella tätä hyvinvointiyhteiskuntaamme on murennettu pala palalta. Millaisen viestin lähetämme ulkomaille jatkuvasti pidentyvien leipäjonojen myötä tai ruuhkautuneiden toimeentulotukiluukkujen välityksellä.
Maamme köyhiin, sairaihin ja työttömiin hallituksen suuntaamat leikkaukset ovat pahimmillaan pakottaneet kansalaisia jopa jättämään rahattomina lääkkeensä ostamatta.
Yhteiskuntamme ylpeilyn aihetta tasa-arvoista ja tasokasta koulutusta on romutettu nykyhallituksen leikkauksilla, jotka ovat ulotettu koulutuksen kaikille tasoille.
Asiantuntijat, kansalaiset, sairaanhoitopiirit ja kunnat odottavat kauhunsekaisin tuntein hallituksen sote-sekoilun käytännön tuloksia. Satojen kilometrien päähän siirtyvien terveyspalvelujen estämiseksi monet kunnat ja sairaanhoitopiirit ovatkin käynnistäneet vastatoimenpiteensä turvatakseen palvelunsa sote-sääntelyltä.
Karmeimman joululahjan hallitus tarjosi maamme yli 272 000 työttömälle säätäessään lain, jolla voidaan rankaista työtöntä työttömyydestä. Tämä, jos mikä kuuluu lähinnä pahoinvointivaltioden tapavalikoimiin.
Hallituksen painostuksella ja uhkailulla maamme työväestö pakotettiin 2,5 miljardin tulonsiirtoon maamme yrittäjille.

Kaikki nämä hallituksen toimenpiteet yhdistettynä kuvaavat hyvin nykyhallituksen arvomaailmaa ja myös sitä minkä kansanosan edunvalvojana se toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeästi näkee, että kirjoittaja ei tajua mitä hakkuiden mahdollinen lisäys tekee metsille. Kasvuluvuilla leikkiminen on lapsellista.
Samoin petokysymys on vähemmän hallinnassa. Susi on Euroopan laajuisesti uhanalainen eläin ja sitä kuuluu suojella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Parantunut työllisyys, kilpailukyvyn vahvistuminen ja velkaantumiskehityksen taittuminen ovat merkittävältä osaltaan hallituksen määrätietoisen työn tulosta"

Tämä hallitus ei ole määrätietoa nähnytkään - eivät toki edellisetkään - ja talous kohentuu hallituksen työstä huolimatta.

Kiitokset hallitukselle kuuluu lähinnä siitä, että Suomessa ei ole vielä syttynyt uutta sisällissotaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image