Kolumnit

Hyvää sai­raa­la­ra­ken­net­ta on osin ajettu alas

Niilo Keränen
Kolumnit 5.12.2018 20:00
Niilo Keränen

Havukka-ahon ajattelijan mukaan jälkiviisaus on kaikkein imelin viisauden laji. Joskus kuitenkin on hyvä kurkistaa taaksepäin, jotta voisi oppia siitä, mikä meni pieleen.

Oulaskangas ja aluesairaalat ovat puhuttaneet eduskunnassa erityisesti meitä sosiaali- ja terveysalan väkeä. Synnytykset Oulaisissa kun ovat loppumassa Valviran päätöksen perusteella.

Valviran päätös perustuu eduskunnan säätämään terveydenhuoltolakiin. Sen 50 §:n 7 momentti antaa valtioneuvostolle valtuudet säätää asetuksella erikoisalakohtaisista päivystystoiminnan edellytyksistä sekä synnytysten määristä. Kyseinen pykälä antaa myös mahdollisuuden poiketa näistä edellytyksistä STM:n päätöksellä.

Valtioneuvosto on antanut asiasta asetuksen (583/2017). Sen 18 § tiukentaa lakipykälää niin, että vain synnytysten määristä voidaan poiketa ministeriön päätöksellä. Ei muista edellytyksistä, joita on lueteltu asetuksessa. Käsitykseni on, että Oulaskangas täyttää nämäkin edellytykset. Valviran mielestä ei. En tiedä mahdollistaako Valviraa koskeva lainsäädäntö nk. itseoikaisumahdollisuuden, jos se esimerkiksi paikalla suoritettavassa tarkastuksessa toteaisi kuitenkin edellytysten täyttyvän.

Aluesairaaloiden kirurgisen toiminnan supistuminen perustuu terveydenhuoltolakiin, sen 45 § 3 momenttiin. Se on siis laki, eduskunnan hyväksymä. Niinpä leikkaustoiminta on supistunut monissa ihmisiä lähellä olevissa sairaaloissa, kauempana keskuksista. Tämän pykälän syntyprosessista kirjoitin Kalevan Vieras-palstalla joulukuussa 2016.

Säädös on vienyt toimenpiteitä kansalaisista kauemmaksi. Se on aiheuttanut alueidensa elinvoiman, houkuttelevuuden, työpaikkojen ja hyvinvoinnin vähentymistä. Se on osaltaan vaikuttamassa edelleen syrjäalueiden tyhjentymiseen.

Terveydenhuoltolaki koskee vain julkista terveydenhuoltoa. Yksityinen saa tehdä kirurgiaa esimerkiksi vanhoissa aluesairaaloissa. Jos kuitenkin säädetään, että yksityinenkin voi tehdä leikkauksia vain puolen tunnin matkan sisällä keskussairaaloista, maakuntien ihmisille ei jää edes yksityistä lähellä olevaa sairaalaa.

Nyt tulee jälkiviisausosuus. Valtiovalta on tehnyt kyseenalaisen linjavalinnan, kun toimivaa alueellista sairaanhoitoa on keskitetty. Hyvää sairaalarakennetta on jossain määrin ajettu alas. Perusteena muutoksille oli, että uudella työnjaolla saadaan noin 350 miljoonan euron säästöt. Kuntaliiton kesällä 2018 tekemän selvityksen mukaan ”säästöt jäävät muutamaan miljoonaan euroon”.

Viisaampaa olisi ollut, että alueellista työnjakoa olisi jätetty sote-maakuntien tehtäväksi.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Taivalkoskelta.

MAINOS

Kommentoi

Harvinaista puhetta Keskustan kansanedustajalta, voi olla karanteeni edessä ja suun pesu saippualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image