Kolumnit

Hupisaarten puroissa polskii jälleen taimen

Kolumnit 23.10.2019 14:00
Pauliina Louhi

Hupisaarten taimenhanke on yksi hauskimpia ja antoisimpia hankkeita, missä olen ollut mukana. Noin kahden kilometrin luonnollinen puroverkosto sijaitsee Hupisaarten kaupunkipuistossa keskellä Oulun kaupungin ydinkeskustaa. Vastaavaa kohdetta ei löydy mistään muualta Suomesta.

KUVA: Erkki Oksanen

Etenkin kesäaikaan puistossa vilisee ulkoilijoita, joiden uteliaisuuden on usein herättänyt puroissa kahlaava tutkija sekä ajoittaiset ”oudot tutkimushommat”. Kysymyksiä ja kokemuksia kaloista ja kalastuksesta onkin vaihdeltu useiden ohikulkijoiden kanssa purojen varrella. Näitä positiivisia tilaisuuksia tulee muutoin liian harvoin vastaan tutkijoille.

Oulun kaupunki kunnosti puroja yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kanssa vuosina 2016–2017. Puroista poistettiin niihin vuosikymmenien aikana kertynyttä ylimääräistä hiekkaa, humusta ja kasvillisuutta, pohjapatoja loivennettiin ja uomia muotoiltiin edistämään kalan kulkua. Kalaston kannalta oleellista oli, että Oulun Energia sai järjestettyä puroihin ympärivuotisen vesityksen. Ohikulkijat ovatkin pysähtyneet ihastuneina kuuntelemaan puroissa niin kesällä kuin talvellakin virtaava vettä. Kevyempiä soraistuksia ja puiden tai sammalien lisäyksiä on tehty jälkikäteen talkootyöllä, missä myös ProAgria on ollut mukana järjestävänä tahona.

Jännityksemme kalaston suhteen alkoi syksyllä 2018, kun Luonnonvarakeskus siirsi puroihin sukukypsiä taimenia. Kelpaisivatko soraikot taimenille kutupaikoiksi ja miten mäti selviäisi soraikon suojissa pitkän talven yli kevääseen asti? Taimenten paluuta Hupisaarten puroille oli seuraamassa kymmeniä oululaisia, jotka taisivat jakaa jännityksen kanssamme.

Ensimmäiset vahvat havainnot lisääntymisen onnistumisesta saimme juhannuksen alla. Sähkökoekalastuksien tuloksena löysimme aarilta keskimäärin 53 keväällä kuoriutunutta taimenenpoikasta. Poikkeuksellisen lupaava alku kalaston kotiuttamiselle etenkin, kun saimme pari havaintoa myös siian poikasista. Elokuussa saimmekin sitten jo merkitä kymmeniä noin 7–9-senttisiä taimenia sekä muutamia lohen ja harjuksen poikasia. Mitä todennäköisimmin jatkuva vesitys on siis houkutellut myös luonnonkalaa lisääntymään kunnostettuihin puroihin.

Hupisaarten purot saivat uuden taimenlisäyksen tänä syksynä ja siirtoja jatketaan myös tulevina syksyinä. Edessä on vielä monta kysymysmerkkiä, mihin selvitämme vastauksia. Säilyvätkö poikaset ensimmäisen ja tulevien talvien yli puroissa? Lähtevätkö ne merelle syönnösvaellukselle vai tuleeko puroista niiden pysyvä koti? Jatkavatko puroissa syntyneet poikaset aikanaan elinkiertoa samoilla soraikoilla?

Taimenien aktiivisin kutuaika on jo kääntymässä loppusuoralle. Puronvarsia on ollut kiertämässä ilahduttavan paljon kiinnostuneita kalojen tarkkailijoita. Etenkin iltahämärässä otsalampun valossa kaloja on helppo tarkkailla, mutta päiväsaikaankin niitä voi havaita. Lokakuun alussa järjestimme puistossa Kutuyö-tapahtuman, missä opastimme oululaisia kalojen tarkkailuun. Puistossa kävikin iloinen porina Vastarannan veljien esittämän luontomusiikin tahdissa ja paistetut makkarat katosivat nopeasti nälkäisten taimentarkkailijoiden suuhun. Lasten suusta raikuneet huudahdukset ”tuolla on vielä isompi kala” ja ”mä näin sen” jäivät parhaiten mieleeni.

Koululaiset viettivät keväällä Hupisaarilla hauskan päivän ideoiden omia toiveitaan musiikkivideolle YouTubeen.

Päivän antia käytetään myös alueelle sijoittuvan pelialustan pohjamateriaalina.

Oululaiset kertoivat meille toiveitaan Hupisaarten alueen tulevaisuudesta keväällä toteuttamassamme kyselyssä. Alustavissa tarkasteluissa vastauksista nousevat esiin hoidettu kaupunkipuisto, luonto ja solisevat purot. Puistoon tulevat kaikenikäiset rentoutumaan ja viettämään vapaa-aikaa, ja puistossa vietetyn ajan koetaan lisäävän omaa hyvinvointia. Nuoret toivovat ”luonnollista Tarzan-puistoa” eli paikkaa, missä voisi kiipeillä puissa ja kivillä sekä loikkia purojen yli.

Alueen toivotaan pysyvän nykyisellään ilman lisärakentamista, mutta kuitenkin kulttuuripalveluja toivotaan lisää. Toiveita on monia, joten palataan niihin vielä tarkemmin ensi vuoden puolella.

Useat organisaatiot ovat tehneet pohjatöitä Hupisaarten puroluonnon hyväksi. Rahoitusta Hupisaarten toimintaan on saatu Euroopan aluekehitys- sekä meri- ja kalatalousrahastoista. Toivottavasti oululaisten into nauttia vesiluonnosta kauniissa Hupisaarten kaupunkipuistossa säilyy ja sinne viedään myös sukulaisia ja tuttavia. Nykypäivänä helposti saavutettavien luontokohteiden suosio on kasvussa ja alueella onkin mahdollisuudet toimia Oulun seudun matkailun vetovoimatekijänä. Suosio ei tule kuitenkaan itsestään, vaan sitä on rakennettava jatkossakin.

Pauliina Louhi on erikoistutkija Luonnonvarakeskus Lukessa.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa työtä olette tehneet. Taimen on kaunis ja upea kala. Toivottavasti saa rauhassa elellä ja viihtyä purossaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image