Kolumnit

Huhuu, seuraatko? Oletko todella mukana?

Aino Isojärvi. KUVA: Janne Körkkö
Kolumnit 5.8.2019 12:00
Aino Isojärvi

Pohjantiellä matkalla töihin.

Edessä vasemmanpuoleisella kaistalla ajava auto valuu epäilyttävästi oikealle. Niin välinpitämättömästi, ettei liike vaikuta suunnitellulta. Auto jää melko tarkasti kaistojen väliin, välillä huojuen takaisin vasemmalle, välillä sukeltaen taas oikealle. Hiljennän varmuuden vuoksi. En käsitä, mihin suuntaan kuljettaja on pyrkimässä.

Aino Isojärvi. KUVA: Janne Körkkö

Poistun tieltä Kaukovainion liittymästä. Viilettäessäni ohi panen merkille, kuinka kuski selaa kännykkää. Pitkin moottoritietä, kahdeksankymmenen kilometrin tuntinopeudessa.

Tulen kotiin.

Pihalla minua odottaa herttainen näky. Muuan isä työntää lapselleen vauhtia keinussa. Lapsi nauraa ääneen ja anoo isäänsä tuuppaamaan keinua korkeammalle, aina vain korkeammalle.

Iltapäivän auringonsäteet suorastaan hehkuvat kaksikon ympärillä. Tuollaisista arkisista yhteishetkistä syntyy kultaisia muistoja, ajattelen.

Sitten huomaan jotain kummallista. Isä pukkaa keinua ainoastaan yhdellä kädellä. Toisessa kourassaan miehellä on kännykkä, jonka ruudulta hän ei nosta kumaraista katsekontaktiaan. Sen sijaan hän irrottaa toistuvasti otteensa keinun ketjusta ja laskee lapsensa heilumaan itsekseen.

Isä naputtelee vähän väliä viestejä, joissa käsitellään varmaan Aikuisten Juttuja, Oikeasti Merkityksellisiä Bisneksiä – onhan multitaskaus helppoa, kun kotitoimisto löytyy nykyisin taskunpohjalta. Passiivisuudella on kuitenkin hintansa.

Lapsi pyytää kauniisti ja huhuilee isäänsä, vaikka tämä on aivan siinä vieressä. Vaivalloisesti isä luovuttaa toisen kämmenensä huolimattomalle keinutukselle, mutta silmiä ei pienokainen saa. Eikä isän mieltä.

Todellinen läsnäolo on tänä päivänä kivuliaan harvinaista ja siksi myös korvaamattoman arvokasta. Sen puuttuminen voi johtaa keskinäisen kiintymyksen ja yhteyden kadottamiseen, tai jopa välirikkoon. Lisäksi se lietsoo ponnetonta, selittämätöntä melankolisuuden tunnetta.

On turhauttavaa mennä lounaalle ystävän kanssa, jos keskustelun lomassa saa vastaukseksi ainoastaan puolinaisia myöntäviä ilmaisuja ja apaattisia nyökkäyksiä, kun tätä kiinnostaa enemmän kommentointi tuntemattomille verkossa.

Jos ilta on ainoa hetki, jolloin pariskunta voi vaihdella kuulumisiaan ja ajatuksiaan, ja kumpikin käyttää sen kännykän tai tabletin selailuun, on turha ihmetellä, miksi toinen vaikuttaa etäisemmältä kuin aikaisemmin.

Karmaisevinta on, kun kännykkä edesauttaa turhien vaaratilanteiden syntymistä. Hiljattain uutisoitiin, kuinka tänä kesänä on hukkunut poikkeuksellisen paljon lapsia. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kommentti oli vertahyytävän osoitteleva: valvova aikuinen ei voi selata kännykkää, sillä lapsi voi painua vedenpinnan alle jo yhden somepäivityksen aikana.

Kaikista suurimman opetuksen olen saanut omalta koiraltani.

Kymmenettä vuottaan porskuttava eläinystäväni on jo käynyt hieman jäykäksi – näkö alkaa sumentua, eikä kuulokaan ole entisellään. Vilpittömässä vajaavaisuudessaan se on silti tavattoman viisas olento.

Koirani on oivaltanut, että kännykkä on eloton möhkäle, jolla on hengettömyydestään huolimatta ihmeellinen vaikutusvalta olemukseeni. Jopa pikinokka ymmärtää täydellisesti, mitä laite tekee minulle.

Jos lasken puhelimeni pöydälle, koirani heiluttaa villisti häntäänsä. Mikäli poimin sen takaisin, koirani laskee häntänsä murhemielisesti alas.

Niin yksinkertaista se on.

MAINOS

Kommentoi

Lastenvaunuja työntävä, kännykkää näpräilevä äiti on lähes jokapäiväinen näky. Leikkikentällä pienokaiset saavat olla itsekseen ja turhaan huutelevat vanhempaansa antamaan vauhtia, kun vanhemman katse on kännykässä. Nuori tyttö ajaa pyörällä iltapäiväruuhkassa ja on keskittynyt ottamaan selfietä itsestään eikä välitä muista tiellä liikkujista. Jos muut eivät olisi olleet valppaina, olisi käynyt huonosti. Joskus olen valojen vaihtumista odottaessani seurannut autoilijoita ja lähes joka toinen puhuu kännykkään ilman handsfreetä. Näitä esimerkkejä näkyy loputtomiin joka päivä. Miten tähän on tultu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen nähnyt lastenvaunuja lykkivän nuoren äidin, jolla katse kohdistettuna puhelimeen. Olisin toivonut hänen pysähtyvän hetkeksi puhelimen selailun ajaksi.
Oma kokemukseni sukulaisen hautajaisissa jossa juuri minun lähisukulaiseni selailivat muistotilaisuudessa puhelimia. Pyysin heitä laittamaan puhelimet pois. Pyyntöäni ei kuultu. Minua hävetti heidän käyttäytyminen. Oli kyse keski-iän ylittäneistä ihmisistä. Pitäisi tuossa iässä osata käyttäytyä ja kunnioittaa vainajan omaisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
20:11
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
92
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image