Kolumnit

Homeuutinen päivässä, kaksi parhaassa

Kolumnit 20.11.2017 12:00
Liisa Laine

Helsingissä on kiusallinen ongelma. Jätkäsaareen – kaupungin uudelle keulakuva-alueelle – rakennettavassa noin sadan miljoonan euron Wood Cityssä on hometta.

Rakennusmateriaalin toimittaja ja pääurakoitsija myöntävät, että suunnittelussa tehtiin virhe ja puukerrostaloon hulahti vettä.

Tarkalleen ottaen hometta on talojen rungon kiinnikkeinä käytettyjen koivuvanerilevyjen pinnoilla. Pilkkumaista mikrobikasvustoa yritetään nyt poistaa suihkuttamalla niihin paineella desinfiointiainetta.

Haluttiin kuulemma kokeilla, onnistuuko rakentaminen ilman sääsuojaa. Ainakin kyseisten liitoslevyjen osalta voitaneen todeta, että ei onnistu.

Omilla nettisivuillaan Wood City korostaa, että kosteusongelma koskee rakennuksista vain todella pientä osaa, alle puolta promillea.

Jätkäsaarta ja tätäkin kyseistä kohdetta on markkinoitu erityisen korkealla laadulla ja ekologisuudella. Piti tulla mallikaupunki. Siihen kuvaan hulahtaneet sadevedet ja homepilkut sopivat huonosti.

Vaikka kyseessä olisikin kokeilu, niin luulisi jonkinlaisen seurannan silti kuuluneen asiaan.

Yhden tiedon mukaan kosteudenhallinta oli ulkoistettu (mitähän sekin tarkoittaa) ja toisen tiedon mukaan se oli kokonaan sopimatta, ei kenenkään vastuulle.

Jos todella on niin, että koe vain yksinkertaisesti epäonnistui, niin tyypillistä on sekin, että vahinkoa on enää paha selitellä. Vaikka homepilkut saataisiin pois, maineessa on paha lommo. Mielikuvissa homeessa on koko Wood City.

Millaiset vaikutukset tällä ”alle puolen promillen” homevauriolla on sisäilmaan, on vielä selvittämättä. Helsingin kaupunki on kuitenkin ilmoittanut, että se ottaa vastaan vain täysin terveen rakennuksen.

Tuskin mistään on viime vuosikymmeninä kirjoitettu, puhuttu ja riidelty niin kuin homeongelmista. Siksi Jätkäsaaren tapaus tuntuu suorastaan irvokkaalta. Tapaus kielii vaivasta, johon syyttävä sormi on yleisimmin sojottanut: hutiloinnista, kiireestä ja piittaamattomuudesta.

Kaikesta tästä huolimatta homeisia rakennuksia on siltikin paljon vähemmän kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä. Keskustelun tuoksinassa home, kosteusvaurio ja sisäilma helposti sekoittuvat. Vaikka home onkin sietämätön riesa, on sisäilmaongelmiin paljon muitakin syitä.

Esimerkiksi ”homekouluista” puhuttaessa homeesta on kyse vain harvoin. Uusissa kouluissa ongelmana ovat usein märän betonin päälle liimatuista muovimatoista vapautuneet kemikaalit.

Tiedustelin Oulun tilakeskukselta, kuinka paljon maksaisi kaikkien Oulun homekoulujen korjaus. Johtaja Jouko Leskinen vastasi, että Oulussa ei ole homekouluja.

– Hallinnoimissamme kouluissa viidessä on tällä hetkellä kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä, joka vastaa koulujen sisäilmaongelmien korjauksista.

Oulun 130 koulussa on korjausvelkaa 38 miljoonaa euroa. Koulujen peruskorjaaminen tämän päivän käyttökuntoon maksaisi 78 miljoonaa euroa, laskee Leskinen.

Kaikki on suhteellista. Maksaahan sekin, jos korjauksia aina siirretään ja siirretään ja vauriot pahenevat. Evakkotilatkaan eivät ole ilmaisia.

Jos tulokseksi saataisiin jotain muuta kuin uutta korjattavaa, niin olisihan se Oululle melko mahtava, kaivattu vetovoimatekijä.

Ja siinähän sitä olisi käytännön koekenttää Oulun yliopistosta tulevaisuudessa valmistuville uusille sisäilmainsinööreille.

MAINOS

Kommentoi

-Sadevedet rakennusvaiheessa, sadevedet,
- Rakennusvirheet ja riskirakenteet. Sadevet,sulamisvedet ja pohjavesi maavaraisissa lattioissa/ seinissä- kapilaari ilmiö rakenteiden kautta. (koskee erityisesti 60 luvulla, 70,-luvulla ja 80- luvulla rakennettuja rakennuksia)
- Sadevesien ja sulamisvesien rakenteisiin ohjaaminen maan muotoilun ja sadevesi rännien avulla/ väärin asennuksen vuoksi

-Kuinka moni koulu Oulussa on rakennettu riskirakenteena?
-Uudet koulutkaan ei saa aina hyviä arvosanoja- Katsokaapa rankkasateella mihin Ritaharjun koulun sadevedet ohjautuu? Toivottavasti asia jo hoidossa.
-Katsokaapa minne Pöllökankaan sadevedet ohjautuu Kuovitien puolella seinän syvennyksessä?

Siinäpä se - helppo olisi ennaltaehkäistä mutta kun ei välitetä- koulutuksen puutettakin se on. Moni rakennusalan ihminen kuvittelee että kyllä se sitten ajan kanssa kuivaa- ei kuiva, muhii vaIn ja ajan kanssa tulee rakenteista läpi sisäsilmaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppu onkin sitten rahanmenoa. Pitäköön tunkkinsa - ajattelee ostava porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää ja piittaamatonta toimintaa rakentajilta. Koska tähän saadaan loppu, julkisilla rakennuskohteilla rötöstellään rötöstelyn jälkeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image