Kolumnit

Hoidetaan yhdessä koko Suomea

Kolumnit 26.6.2019 20:00
Mikko Kinnunen

Eduskunnasta

Matkustan täpötäydessä bussissa vehreän naapurimaamme Viron halki. Palaan juhannuksen vietosta takaisin Helsinkiin. Eduskunnassa toimii eri maiden ystävyysryhmiä, joiden tehtävänä on lujittaa maiden yhteistyötä. Toimin Viron ystävyysryhmässä ja osallistun myös eri pohjoismaiden ystävyysryhmien toimintaan.

Eduskuntatyön alku on ollut mielenkiintoinen ja yllätyksellinen. Koin vaalien tuloksen kahtalaisesti. Iloitsin saamastani luottamuksesta, samalla puolueen vaalitappio hämmensi kovasti.

Keskusta suuntasikin selkeästi vaalien jälkeen oppositioon. Kun vaalivoittajien kesken ei kuitenkaan löytynyt yhteistä säveltä, mietimme tilanteen uudelleen. Asetimme kymmenen kynnyskysymystä ja päätimme olla käytettävissä. Halusimme edistää ja kantaa vastuuta meille tärkeistä asioista.

Istuin yllättäen Säätytalolla, kun koko keskustan eduskuntaryhmä osallistui hallitusneuvotteluiden ilmiöpöytiin. Neuvottelin nuorisoasioista, liikunnasta ja kulttuurista. Kun pelkästä unelmoinnista edettiin asioiden kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, meille tärkeät asiat löysivät paikkansa hallitusohjelmasta.

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat. Liikkuva koulu -ohjelma laajenee liikkuva Suomi -ohjelmaksi. Kirjastoihin panostetaan, ja nuoria rohkaistaan lukemaan. Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta saavat lisärahoitusta. Ammatillisen koulutuksen urheilevien nuorien opintojen ja urheilun yhdistäminen helpottuu.

Osallistuin myös koulutusasioiden neuvotteluihin. Suomalaista koulutusjärjestelmää halutaan kehittää kokonaisuutena. Perustaidot opitaan kunnolla pienten lasten koulussa. Oppivelvollisuus pitenee, jotta kaikki nuoret pidetään mukana. Ammattikoulutukseen palkataan lisää väkeä, ja opiskelijahuoltoa vahvistetaan. Maakunnallisten yliopistokeskusten asema turvataan.

Hallitusohjelma tukee monin tavoin alueellista elinvoimaa. Suomen hyvinvointi syntyy koko maassa. Perusteiden kunnostukseen osoitetaan 300 miljoonaa euroa joka vuosi. Kuntien talous on luvattu turvata ja harvaan asuttujen seutujen elinvoimaan on luvattu panostaa.

Valtion lisätalousarvio tuokin elinvoimaa edistäviä investointeja Pohjois-Pohjanmaalle. Oulun satama ja ratapiha saavat lisärahoitusta. Ylivieskan ja Iisalmen välistä junarataa aletaan sähköistää. Haapajärven ja Saarijärven välistä rataa kunnostetaan.

Hallitusohjelman hyvien asioiden toteuttaminen edellyttää työllisyyden nostamista, elinvoimaan satsaamista ja vastuullista taloudenhoitoa. Emme voi palata velkaantumisen tielle, josta edellinen hallitus auttoi meitä pois. Suomesta huolehtiminen on koko eduskunnan, puolueiden ja meidän kaikkien yhteinen tehtävä.

 

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Reisjärveltä.

MAINOS

Kommentoi

Kepu pettää aina ja on vihervassareiden apupuolue/veljespuolue Häpeäisitte jos osaisitte mutta kun ei ole omaatuntoa niin se ei käy !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:20
Kysely: Yhä suurempi enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti euroon – kannatus kasvanut varsinkin vasemmalla
6:15
Espanja houkuttelee pohjoismaista alamaailmaa – Nyt se näkyy myös Suomen viranomaisten avunpyyntömäärissä
6:00
Ammattikouluihin voi nykyään hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"
6:00
Näissä vaaleissa luotetaan postiin – saamelaiskäräjät valitaan jälleen syyskuussa, viime kerralla ääniä luultiin jo hukkuneen
6:00
Qstockin kakkoslavan tekniikka vaatii kymmenittäin kaiuttimia ja kilometrikaupalla piuhaa – festivaalilavan äänentoisto on tarkkaa matematiikkaa Tilaajille
22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image