Kolumnit

Hal­li­tusoh­jel­ma on kuin Happy Days Are Here Again – Rinteen juhla muuttuu pian arjeksi

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 9.6.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Torstaina pääministeriksi nimitetyn Antti Rinteen (sd.) kevät on sujunut hyvin: vaikea sairastelu on ohi, vaaleissa SDP:lle tuli vihdoinkin, tosin niukka voitto ja hallitusohjelma ja hallitus saatiin aikaan hänen kaavailemassaan aikataulussa. 

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Muutamassa viikossa Suomi teki melkoisen käännöksen. Hallitus ei aio enää leikata (jollei ole aivan pakko), vaan elvyttää, investoida ja verottaa. Hallitusohjelma mainitsee viime hallituskauden mörön, kestävyysvajeen, vain ohimennen.

Olo on kuin kuuntelisi Happy Days Are Here Again -kappaletta.

Kun katsoo Rinnettä, mieleen tulee Kalevi Sorsa, Suomen moninkertainen pääministeri, kävelytyyliä myöten.

Sorsa kokosi syyskuussa 1977 yli 300 keskeistä vaikuttajaa hotelli Korpilammelle luomaan yhteishenkeä. Siitä alkoi konsensuksen aika Suomessa. Rinne vei viiden hallituspuolueen kansanedustajat samaan paikkaan ryhmäytymään.

Uusi Korpilampi ei merkitse konsensuksen paluuta. Sorsan Korpilammella oli mukana isokenkäisiä vuorineuvoksista ay-johtajiin, Rinteen Korpilammelle heitä ei ollut kutsuttu.

Sorsa oli poliitikon alkutaipaleellaan vasemmalla. Korpilampi-aikoina Sorsan SDP heitti kuitenkin sosialismin romukoppaan ja alkoi ymmärtää markkinataloutta.

Rinne on ay-taustainen vasemmistodemari, joka halusi rakentaa hallituksensa punamultapohjalle. Hän olisi ollut valmis punamultaan jo neljä vuotta sitten, mutta Juha Sipilä (kesk.) valitsi kumppaniksi kokoomuksen.

Aika näyttää, alkaako Rinne muuttua Sorsan lailla ja kasvaa pääministeriksi, Suomen eduksi. Sorsan lailla kasvoivat myös muun muassa Esko Aho (kesk.), joka pakotti puolueensa EU-jäsenyyden taakse ja Paavo Lipponen (sd.), joka vei Suomen EU:n ytimeen.

Rinteen paras, ja ehkä ainoa, hyvä päivä pääministerinä oli torstai. Siitä alkoi kuluttava rupeama, joka sisältää uuvuttavaa matkustamista, 24/7 -julkisuutta ja ikäviäkin päätöksiä. Rinteen hermostuminen mitättömistä hallitusneuvotteluvuodoista ei ollut paras ennusmerkki.

Suomessa ei ole ollut, Mauno Koivistoa lukuun ottamatta, viime vuosikymmeninä yhtään suuresti suosittua pääministeriä. Sellainen taitaa olla nykyisessä mediaympäristössä sula mahdottomuus.

Koivistoa lukuun ottamatta yhdestäkään pääministeristä ei ole miesmuistiin tullut presidenttiä. Sitä ovat yrittäneet Harri Holkeri (kok.), Aho, Lipponen ja Matti Vanhanen (kesk.).

Rinne ei ole ollut pääministerikyselyissä korkealla eikä suosiota ole luvassa nytkään. Hänestä tulee hallituksen kasvot, joka ilmestyy tv-ruutuihin harva se ilta. Jatkuva julkisuus kuluttaa puhki paksuimmankin teflonin, jota ei taida nyt edes olla kulutettavaksi.

Rinteen kykyjä ei silti pidä aliarvioida. Häntä kehutaan taitavaksi neuvottelijaksi eikä pidä unohtaa, että SDP on perinteinen valtionhoitajapuolue.

Pääministerinä Rinteen tärkein tehtävä on pitää hallitus kasassa. Paljon riippuu siitä, kenet keskusta valitsee syksyllä Sipilän seuraajaksi. Jos pää- ja valtiovarainministeri eivät vedä yhtä köyttä, hallitus alkaa natista.

Paksu hallitusohjelma on täynnä kaikkea hyvää lupaavaa kermakuorrutusta. Kun sitä tarkkaan lukee, tiheästi toistuu eri sanamuodoin ajatus, että kaikkea hyvää ei jaetakaan, jos maailmantalous sakkaa.

Paljon lupaavalla hallituksella menee hyvin niin kauan kuin kansainvälisessä taloudessa menee hyvin. Suomen hallituksen politiikalla on loppupeleissä vähän merkitystä jos maailmantalous joutuu vaikeuksiin.

Avokätisin lupauksin saavutettu hallitussopu joutuu koetukselle silloin kun lupauksia ei pystytä lunastamaan. Niissä tilanteissa Rinteen veri punnitaan.

Hallituksen menestys on eniten kiinni siitä, pystyykö se nostamaan työllisyysastetta kohti tavoitteeksi asetettua 75 prosenttia.

Hallitus määritteli myös, että työttömyyden tulisi vaalikauden aikana laskea vajaaseen viiteen prosenttiin. Sipilän hallitus ei asettanut vastaavaa tavoitetta. Rinteen hallituksen tavoite muistuttaa Lipposen kautta, jolloin luvattiin työttömyyden puolittamista.

Ensitöikseen hallitus tarttuu EU-puheenjohtajuuteen. Kolmikannassa pitäisi loihtia kesän aikana keinot luoda 30 000 uutta työpaikkaa. Hikeä pukkaa jo nyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Hallitusneuvottelijat olivat kaikki kokeneita poliitikkoja, jotka tiesivät ilman uhoamista, tilanteen olevan tulos tai ulos. Kansainvaäliset taloussuhdanteet ratkaisevat paljon työllisyystilanteen kehittyimsestä. Jos maailmalla on lamaa sitä on meilläkin ja jos talous rullaa suotuisasti tärkeimpien kauppakumpanien kanssa niin se näkyy välittömästi tyllisyys luvuissa. Kokoomukset tulijat, suurpääoma siirtää teollisuuttaan koko ajan halpamaihin ja saa halpamaan laatua. Nykyisen hallituksen suurin ongelma on juuri kotimaan teollisuuden alasajo. Mutta kuka siitä hyötyy kun ostovoima katoaa suurelta osalta kansalaisia. Asetelma ei ole hallitus vastaan oppositio, vaan hallitus vastaan ahneet teollisuusyritysten johtajat. Aika näyttää kuinka tuossa "kukkotappelussa" tulee käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitusohjelma on utopiaa. En tule tältä istumalta uskomaan, että 75 % saavutetaan työllisyysasteessa ilman valtion tukea. On vain yksi tapa, jolla se voidaan saavuttaa eli valtio kustantaa nämä työttämät töihin eli maksaa heidän palkkansa. No, onhan sekin parempi kuin maksaa heille kotia sohvalla makaamisesta?

Rinne ei ole tajunnut, että eletään vuotta 2019, eikä Sorsan hallituksen aikoja. No, voihan se ollakin niin, kun katsoo, että miten ay-liike on kehittynyt näiden vuosikymmenien aikana - ei periaatteessa ollenkaan ja tästä syystä monet työllisyyden esteet tuleekin purkaa. Onko kykyä tähän purkamiseen ay-liikkeellä ja työnantajilla? Ei sitä ollut porvarihallituksen kanssa yhtään. Sovittiin kiky, joka oli vastaava kuin tupo aikanaan eli mitään kehitystä ei tapahtunut rakenteissa.

Sosialistihallitus yrittää maksattaa kaiken valtiolla eli velkarahalla ja ottaa vielä holhoukseen kaikki sen jäsenet. Muistuttaako tämä erästä sosialistivaltiota (DDR)? Mitä voitaisiin vielä sosialisoida?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen tulevaisuusinvestointi vuoteen 2022 mennessä tarkoittaa sitä, että hallitus myy valtion omaisuutta ostaakseen kaikkea kivaa kannattajilleen ja toivoo sen avulla menestyvänsä 2023 eduskuntavaaleissa.

Hallitus investoi siis omaan tulevaisuuteensa ja seuraaviin eduskuntavaaleihin, meidän kustannuksellamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen toiminnan maksajille tulee pian itku. Ihan oikeasti, eihän tämä voi olla totta. Suhteellisesti maailman suurinta hallintojärjestelmää paisutetaan kuin pullataikinaa, jotta uskollisille kavereille saadaan hyviä pestejä. Toimintahan on kuin suoraan jostain banaanivaltiosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on tässä olo kuin aikoinaan kansoilla muinaisuskontojen aikana eli jos tuli kuivaa ja hallaa, niin siihen syynä oli kansa itse ja siitä seurasi rangaistuksena pitkä kuiva kausi.

Meillä kansalla tässä ehtikin jo kohtuullisesti lähteä hommat rullaamaan ja jopa työmarkkinoilla näkyi valoa. Sen valon voi nyt unohtaa ja saamme seuraavaksi tuntea nahoissamme sosialismin piiskan. Tämä jopa äärimmäisiä vasemmistolaisia piirteitä saava hallintomme meinaa ensitöikseen pistää sileäksi kaikki meidän nykyiset rahat, myydä valtion omaisuutta ja senkin jälkeen vielä verottaa kansaa lisää. Työttömyys, ankeus ja masennus tulee lisääntymään se on selvä asia.

Sosialisteja ei aivan älyttömästi haittaa se, että ihmisillä on ankeaa, sillä silloin sosialistien ohjelmat alkavat kansalle kelpaamaan. Sieltä on tulossa massiivinen sarja kaiken maailman työllisyysohjelmaa ja uutta virastoa. Ensin kuitenkin tarvitaan lisää työttömiä jotta "kysyntä" kasvaa ja työttömyys järjestyy massiivisilla veroilla. Tämä mitä juuri kirjoitin, kuulostaa hullulta meidän muiden mielestä, mutta todellinen sosialisti ei tuota kovin hulluna pidä, sillä se on se miten he maailman näkevä. Sosialistit ovat tulossa sinua auttamaan ja jos satuit olemaan itsenäinen ihminen joka ei apua tarvitse, niin odotappas vain kun sosialistit järjestävät asiat niin, että kohta myös sinä olet apua tarvitsevien joukossa. Ne tulee "auttamaan" sinua halusit tai et.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä lehdessä ei taida koskaan tulla objektiivista pääkirjoitusta ja kommentointia niin vihervasuria on lukijakunta varsinkin kun katsoo Oulun kaupungin luottamus toimissa vallitsevassa politiikassa mukana olevia ,,ei kansan enemmistö saa arvostusta vaan unelmahöttö sellaisesta tuputetaan jollaisessa maailmassa ei ole turvallista ja pysty köyhä elämään ,,kaikki on uutta normaalia kolmannen maailman pelastamista etusijalla ,,ja menee edelle omien vanhusten kuin syrjäytyneiden Nuorten jne.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, rajat kiinni ja Putin leiri kouluihin pakolliseksi. Loppuu se ilmaston moittiminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meeneekös se peruserkillä tuo asia aina ohi uutisen, se on tuo fobia paha tauti, ei auta ku jenkki ja nato?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kok lehdistö varoitti mustanpuhuvilla otsikoilla suomenlahdella lähestyvästä heinäsirkkaparvesta hallitusneuvotteluiden aikaan, vähemmälle otsikoinneille jäi sen olleen vaaraton siitepölypilvi.
Rutto ja takatalvi enää puuttuvat otsikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On muuten kiva tietää kuka puhuu totta.. Lintilä lupaa paljon leikkauksia ja Rinne kehuu ettei leikkauksia tule. Että näin mitäs tämä ministerivala tarkoittaa luvata peruta niinkö menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta täytyyhän Lintilän jostakin leikata, jotta saadaan maataloustukiaisten 400 miljoonan tasokorotus jostakin katettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan käsitys mediasta vallan vahtikoirana? Johon kuuluu kriittinen suhtautuminen valtaapitäviin, myös talouselämään ja Kokoomukseen. Ei business sektorin oikeana kätenä toimiminen mediavaltaa käyttämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän tässä juuri odotellaan, konkreettisia tuloksia nimittäin.

Rinne on leväperäisesti lupaillut vähän sitä ja tätä, mutta todellisuus selviää vasta kun on päästy kunnolla töihin. Valitettavasti realiteetit eivät ole hänen puolellaan. Esimerkiksi verotuksen lisääminen ja työllisyysasteen nostaminen samaan aikaan on pelkkää unelmahöttöä, joka voi jo yksistään viedä maton alta koko hallitusohjelmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nousukausi toi viimme hallituskauden työpaikat sellaiset jonka palkalla tulee toimeen. Sellaiset työpaikat on niitä oikeita työpaikkoja.
Minkäänlainen hallitus ei pysty työpaikkoja luomaan muihin kun suuriin infra hankkeisiin. Muut työpaikat jotka on suurin osa tulee pieniin yrityksiin.
Tuollaiset muutaman tunnin viikko työt on vaan työntekijän kiusaamista kulkea luukulta luukulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko teflonit kuluneet ex-pääministeriltä, joka saapui kerta toisensa jälkeen Tv-kameroiden eteen parta ajamattomana ja tukka kampaamattomana. En edes kehtais! Missä objektiivinen ja tyylikäs journalismi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on tuska suuri, kun median mukaan suomen etu on vauraimman kymmenyksen rikastuttaminen. Nyt pelätään, että linjaa on muutettu, että hekin voisivat osallistua kansan suuren enemmistön arkeen. Joskus muutamien työpaikkojen pienyritystäkin pyörittäneenä olen nykyisten yrittäjien puolesta onnellinen, sillä jokainen lisäeuro, mikä satsataan pienimpiin tuloluokkiin, "laukalla" tulee kotimarkkina- ja palveluyritysten kassaan. Sieltä se käy kansantalouden kierrossa vielä monet kerrat, ennen kuin päätyy näiden nyt äänessä olevien rikkaimpien veroparatiiseihin. Sillä sinne kaikki lopulta kuitenkin päätyy.
Ero vain on siinä, että varakkaimmalle kymmenykselle ohjattu tuki ei käy kertaakaan kentällä ennen katoamistaan suureen pimeään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi teitä anderssonilaisia vihreitä kun tuo teidän laulu on niin hauska. Siihen ei kyllästy koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella saa olla mielipiteensä ja myös julkituoda ne. Karvosen mielipiteestä ei voi erehtyä että minkä aatemaailman kannattaja hän on. Karvonen on etuoiketussa asemassa viestinsä julkituomiseen. Ajattelisin hänen oivaltavan tämän mutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image