Kolumnit

Hal­li­tusoh­jel­ma investoi ihmisten hyvinvointiin

Kolumnit 12.6.2019 20:00
Katja Hänninen

Eduskunnasta

Pitkä kevät on kääntynyt kesäksi ja Suomessa on uusi, Antti Rinteen johtama keskustavasemmistolainen hallitus.

Hallitusohjelmaa neuvoteltiin toukokuun ajan Säätytalolla ja lopputuloksena on kahdeksan yhteiskunnallisen ilmiökokonaisuuden ympärille rakentuva, tulevaisuuteen katsova ja ihmisten hyvinvointiin investoiva hallitusohjelma.

Itse olin neuvotteluissa mukana miettimässä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen rakenteita.

Sote-palveluiden järjestäminen rakentuu tulevaisuudessa 18 maakunnan varaan. Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisena palveluna ja kokoomuksen ajama markkinamalli on onneksi nyt unohdettu. Maakuntien päättäjät valitaan vaaleilla ja maakunnille tulee verotusoikeus, josta käynnistetään parlamentaarinen valmistelu.

Tulevissa sote-keskuksissa panostetaan perustason palveluiden saatavuuteen ja parannetaan hoitotakuuta niin, että hoitoon pääsee viikon kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Tämä edellyttää noin 1 000 yleislääkäriä lisää terveyskeskuksiin.

Perusterveydenhuollon vahvistamisen lisäksi tarkastellaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kokonaisuutta.

Keskussairaaloiden päivystystoiminta ja osaajien riittävyys turvataan tarvittaessa erityisin päätöksin, mikä on selkeä parannus nykyiseen, mutta valitettavasti keskusta ei halunnut avata päivystys- ja keskittämisasetusta hallitusohjelmassa siten, että anestesiaa vaativia leikkauksia olisi voitu jatkaa myös aluesairaaloissa kuten Raahessa.

Hienoa on, että Vasemmistoliitolla on oma sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Periksi ei siis anneta.

Vanhusten hoivaa parannetaan säätämällä ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä hoivahenkilöstön mitoitukseksi 0,7 ja myös kotihoitoa ja omaishoitoa parannetaan.

Hoivahenkilöstön mitoituksessa tulee varmistaa, että 0,7 tarkoittaa nimenomaan hoivatyötä tekeviä päteviä henkilöitä, eikä talkkareita tai haamuhoitajia lasketa hoivatyön henkilöstövahvuuteen.

Hallitusohjelma puuttuu laajasti eriarvoistumiseen ja köyhyyden torjuntaan. Alle tuhannen euron kuukausieläkkeitä korotetaan noin 50 eurolla kuukaudessa. Lapsiperheiden tilannetta helpotetaan lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella ja korotuksesta hyötyvät myös toimeentulotuella olevat perheet.

Myös opintotukeen tehdään 25 euron huoltajakorotus ja neljännen ja viidennen lapsen lapsilisää korotetaan.

Suomessa on pitkästä aikaa hallitus, joka leikkauslistojen sijaan uudistaa ja kehittää maatamme paremmaksi paikaksi elää meille kaikille, ei vain harvoille.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kansanedustaja Raahesta.

MAINOS

Kommentoi

Katja hyvä. Lupaatte leikata minun hyvinvointia leikkaamalla käytettävissä olevia tulojani monien eri verojen ja maksujen korotuksilla. Hyvinvointini leikkaaminen huipentuu tavoitteeseenne lopettaa minun työni. Tässä sinulle hieman konkretiaa populistisen hyvinvointihöpötyksen vastapainoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosien varrella olen oppinut että se on aivan sama ketä on hallituksessa aina vain enempi kulutamme luontoa ja sotkemme vesistöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verojen nosto ei ainakaan minun hyvinvointia paranna eikä tee Suomesta parempaa paikkaa elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on edelleen mielikuvista, joihin poliitikot pyrkivät mahdollisuuksiensa mukaan vastaamaan hinnalla millä hyvänsä. Kansalaisten kannattaisi katsoa vähän laajemmasta näkökulmasta ja suhteuttaa poliittisia linjauksia kokonaisuuteen. Ei esim. terveydenhoito ole mikään ongelmaton paketti, joka kasataan jollakin ohjelmajulistuksella. Muistakaamme, että sotea on väännetty kohta 15 vuotta ja se on edelleen jossakin määrin alkutekijöissään. 18 maakuntaa voi olla hyvä lähtökohta, mutta entä sitten. Mistä otetaan tuhat lääkäriä perusterveydenhoitoon sen saatavuuden parantamiseksi? Ketkä maksavat tämän? Supistuuko keskussairaalaverkko edelleen vai palautetaanko siihen joitakin jo lakkautettuja osia? Entä hoitajamitoitus? Mistä fyrkat tähän? Entä yksityinen terveydenhoito?

Hännisen esittelemä visio on yksi vaihtoehto, mutta rehellisyyden nimissä kansalaisille on kerrottava, mitä se maksaa ja ketkä sen lopulta maksavat. Ja aina olisi sittenkin hyvä miettiä, olisiko tarjolla vielä parempia ja oikeudenmukaisempia vaihtoehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo hallitus ole vielä kunnolla ehtinyt edes hommiin tarttua, kun täällä jo huudetaan, että luvatut parannukset ovatkin heikennyksiä. Edellinen hallitus kyllä ehti minunkin eläkettäni kaksi kertaa leikata, sairauskuluni tuplata jne. Ja ainoatkin lupaukset olivat vain kiristyksiä, joten paljon toiveikkaampi kyllä nyt olen.
Silloin nämä samaiset tiedotusvälineet ylistivät hallituksen tekoja, joilla vauraimman kymmenyksen tuloja lisättiin muiden kustannuksella. Sisällöstä siis voimme päätellä, kuka hallitsee suomessa tiedonvälitystä. Tilanne muistuttaa jo aika paljon venäjän tilannetta. Meillä vain "oligarkit", median omistajat vain sattuvat nyt olemaan oppositiossa, mutta media työkalua kyllä härskisti käytetään, myös valeuutisointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on mielenkiintoinen laboratorio matkallaan Pohjoismaaksi, Slaavilaisella Kehitysmaamentaliteetti-ylpeydellään!

Edelleen uskollisesti Tsaaritar Katariina Suuren:
"Kuinka ihminen, joka ei omista Sieluaan, voisi olla huolissaan Ruumiistaan".

1700-luvun opeilla, jumissa omassa juoksuhiekassaan.

Vähättelemässä Naapurimaansa Kansankotia, josta eivät edes heidän omat Natsinsa halua päästä eroon, saati sitten sitä rikkoa.

Kuinka monen suomalaisen vauraus ei todellisuudessa perustu valtiolta kähmittyyn? Aika harvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin elintason huoneminen on , ihmisten hyvinvointia. Tämä hallitus ajaa Suomea alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toveri Hänninen tuskin uskoo itsekkään tuohon vihervasureiden unelmahöttöutopiaan. Vuoden päästä alkaa leikkurit viuhua ja kurjuutta on sitten jaossa tasapuolisesti kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika harvan hyvinvointi näiden muutosten pohjalta on paranemassa. Suurin osa normaalista työssäkäyvästä kansasta tulee huomaamaan elintasonsa ja hyvinvointinsa laskevan verotuksen noustessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahalla ei tosiaan voi ostaa onnea. Harmi että ruokaa pitää silti ostaa ja talo lämmittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin "unohtui" taitetun indeksin lopettaminen? Tämä vuosikymmeniä voimassa ollut eläkeleikkuri, joka piti alunperin olla vain väliaikainen, leikkaa satoja euroja vuodessa työeläkeistä. Miten mm. vassarit kehtaavat puhua mistään oikeudenmukaisuudesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos verojen ja kaikkien mahdollisten maksujen korottaminen on ihmisten hyvinvoinnin lisäämistä niin ok sitten... 🤷🏼‍♂️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image