Kolumnit

Geenitestejä ja ke­mi­kaa­li­va­no­ja

Kolumnit 14.11.2019 12:00
Petri Hakkarainen

Totuus on usein ikävää kuultavaa. Vankoin tutkimuksin todistettu, vertaisarvioinnit läpi käynyt tieto ei mene perille, jos se ei miellytä. Etenkin sosiaalisen median keskusteluissa oma näkemys on monelle ainoa oikea totuus.

Maailma on monimutkainen, joten yksinkertaisia totuuksia on vähän. Asioilla on monta puolta, kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tänään tiedetty totuus voi olla huomenna jotain muuta. Kun joku uskoo, että maapallo on litteä eikä kuussa ole koskaan käyty, siitä on aika vähän haittaa. Kun moni uskoo, ettei ihminen vaikuta ilmastoon millään tavoin, eikä ilmastonmuutoksen torjumiseksi näin ollen tarvitse tehdä mitään, haittaa kärsimme me kaikki.

Kriittisyys ja kyseenalaistaminen ovat hyödyksi. Terve epäily johtaa siihen, että haluamme tietää asiasta enemmän ja ottaa selvää, mistä mikin johtuu. Somekeskusteluissa esiin nousevat kuitenkin vahvasti toisten näkemysten tyly lyttääminen ja omien, huonosti tai ei ollenkaan perusteltujen näkemysten tarjoaminen totuutena.

Jos uskot, että valtiot levittävät tahallaan lentokoneista kemikaaleja muokatakseen ilmastoa, vähentääkseen ihmisten määrää tai pitääkseen meidät nöyränä vaalikarjana, löydät tueksesi tuhansia samanmielisiä. Vaikka on todistettu, että osassa homeopaattisista lääkkeistä ei ole yhtään ainutta molekyyliä parantavaksi väitettyä vaikuttavaa ainetta, moni vannoo homeapatian nimeen. Lumevaikutus toimii, tai ehkäpä vedellä todellakin on muisti.

Suomessakin kerätään nimiä nettiadressiin, jossa vaaditaan juomaveden fluoraamisen lopettamista. Adressin laatijan mukaan meitä myrkytetään fluorilla, jotta pysyisimme harmaana, kyseenalaiskyvyttömänä kansana. Kuutisenkymmentä allekirjoitusta kerännyt adressi on kuitenkin turha, vaikka fluoria pelkäisikin. Suomessa ei ole lisätty fluoria juomaveteen sen jälkeen, kun se lopetettiin Kuopiossa 27 vuotta sitten. Mutta eivätpä salaliittoon uskovat siitä taida välittää.

YLE kysyi perinnöllisyyslääkäri Juha Kereeltä, mitä kymmenet tuhannet kaupallisia geenistestejä ostaneet suomalaiset ovat saaneet hankkiessaan jopa satoja euroja maksavan testin, jossa luvataan tietoa niin urheilullisista taipumuksista, testattavalle sopivasta ravinnosta kuin persoonallisuudestakin. Kereen mukaan testien tarkkuus on horoskooppiluokkaa.

Someaika on tehnyt mahdolliseksi sen, että uskotpa melkein mistä tahansa mitä tahansa, tavoitat samalla tavalla ajattelevia ja pääset vahvistamaan heidän kanssaan uskoasi. Tämä vahvistusharhaksi kutsuttu ilmiö on voimakas: omaa maailmankuvaa vahvistavaa tietoa ahmitaan, vaikka se olisi perustelematonta huhupuhetta. Omia uskomuksia vastaan sotiva, tutkittukin tieto torjutaan.

Lukutaitoisella ei välttämättä ole medialukutaitoa. Tarvitsemme yhä enemmän taitoa ymmärtää median – etenkin sosiaalisen sellaisen – tuottamaa informaatiota, suodattaa ja arvioida sitä. Kuka informaation antaa, tarkastellaanko asiaa useasta näkökulmasta, mihin lähteisiin informaatio perustuu, voiko lähteitä pitää luotettavina? Näillä pääsee alkuun.

Vielä huolestuttavampaa kuin väärän tiedon levittäminen on se, että niin moni uskoo löysiin heittoihin, huhuihin ja tahallisiin valheisiin. Politiikassa nähdään, ettei valhe ole haitta edes uralla etenemiselle. Maailman mahtavatkin ovat huomanneet, että kansalle voi laukoa hurmahenkiseen tyyliin miltei mitä tahansa, kunhan kuultu miellyttää tarpeeksi suurta joukkoa.

MAINOS

Kommentoi

Tuosta väärän tiedon levittämisestä sen verran kypsyneenä voi vain todeta, että paskapuheet on typeryksille. Osa kuulijoista ei edes välitä totuudesta, kunhan vaan pääsee herkuttelemaan juoruilla ja heittämään lokaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se homeopatia toimii siinä missä lumelääkkeet, mutta tulee vaan paljon kalliimmaksi. Mutta kun toimittajat kirjoittavat asioista joihin heillä ei ole substanssiosaamista, niin yksityiskohtien suuruusluokat ovat usein pielessä tai sitten kirjoitetaan vaan härskisti niistä näkökohdista jotka tukevat omaa maailmankuvaa.

Hetki sitten vastasin kyselyyn joka koski mm. liikenneinvestointeja, autoverotuksen painopistettä, sähköautoja ja asuntojen lämmitysremontteja. Tässäkin alan ammattilaisten tekemässä kyselyssä oli useampia puutteita kysymyksenasettelussa ja vastausvaihtoehdoissa, ja epäilemättä taas revitään herkullisia otsikoita kuinka osa kansalaisista ei ole kiinnostunut oikealla tavalla vähentämään energiankulutusta ja torjumaan kasvihuoneilmiötä. Tällaiset kyselytkin pitäisi vertaisarvioida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Geenitesteissä ei ole vikaa noin yleensä ottaen ja ne ovat hyödyllinen ja tarkka työväline lääketieteessä, ihan näin selvennykseksi. Näissä kaupallisissa testeissä on sen sijaan on vikaa. Mitäpä jos kaupallisen alan toimijat velvoitettaisiin puhumaan totta ja esittämään pätevät tutkimustulokset jos mainoksissa sellaisiin viitataan? Tuloksena varmaan 95% tv-mainoksista jouduttaisiin vetämään pois, koska kaikessa mainonnassa juotavista jugurteista hammastahnoihin puhutaan ihan täyttä soopaa. Viitataan "kliinisiin tutkimuksiin" joita kukaan ei ole tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokoneesta voidaan ja pitäisi levittää tahallaan kemikaaleja ilmaston muuttamiseksi - tarkemmin sanottua ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Rikkipitoinen lentokonepensa auttaisi aluksi. Ei se edes maksaisi enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
130
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image