Kolumnit

Eurooppa tarvitsee osaavaa kasvua

Kolumnit 28.8.2019 20:00
Juha Sipilä

Eduskunnasta

Laaja-alaiset panostukset tutkimukseen ja kehitykseen kantavat Eurooppaa. Digitalisaatio tuo meidät kuitenkin uuden eteen. Niin työelämä kuin esimerkiksi liikennekin muuttuvat tekoälyn myötä ja tulemme tarvitsemaan aivan uudenlaista osaamista sekä tapaa toimia. Elämme parhaillaan tätä murrosta.

Euroopan unioni on jäljessä siitä kehityksestä, joka esimerkiksi tekoälyn osalta on jo tätä päivää Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Tarvitsemmekin uudenlaista tapaa ajatella, tiiviimpää yhteistyötä ja selkeitä panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen tekoälyn soveltamiseksi. Suomi on ollut asiassa aktiivinen ja meitä kuullaan eurooppalaisissa pöydissä. Viime vuonna teimme Ranskan kanssa yhteisen vetoomuksen siitä, miten unioni voisi tulevaisuudessa olla johtavassa asemassa myös tällä sektorilla.

Avoin ja vapaa kauppa sekä toimivammat sisämarkkinat ovat perusedellytyksiä kasvun ja hyvinvoinnin lisäämiselle. Emme voi käpertyä sisäänpäin, eikä Euroopan unionissa ole tilaa protektionismille.

Vapaakauppaneuvottelut on saatava kunnialla päätökseen ja on pyrittävä löytämään myös uusia kauppakumppaneita. Jos, niin kuin nyt näyttää, Yhdysvallat haluaa luopua vapaakaupan edistäjän roolistaan, EU:n on otettava myös tässä asiassa johtava rooli. Suomi on EU-puheenjohtajana nyt paljon vartijana.

Jäsenvaltioiden on pidettävä huoli taloudestaan ja rakennettava se kestävälle pohjalle. Tätä työtä olemme Suomessa viimeisen neljän vuoden aikana väsymättömästi tehneet. Olemme nousseet pohjalta jälleen osaksi eurooppalaista kärkikastia. Tie ei ole ollut helppo, mutta työ oli tehtävä.

Vaurauden ja vakauden pohjaa luodaan mitä suuremmassa määrin myös talous- ja rahaliiton kautta. Tuoreen tutkimuksen mukaan EU-jäsenyys on esimerkiksi lisännyt suomalaisten kotitalouksien keskituloja yli 1 000 eurolla vuodessa.

Myös Euroopan keskuspankilla on ollut Euroopan talouskriisin ratkaisussa aivan keskeinen rooli, vaikka se kansalaisille usein näyttäytyykin vain etäisenä järjestelmän osana.

Kiitos Euroopan keskuspankin massiivisten rahamarkkinaoperaatioiden, korot ovat pysyneet matalina, monet EU-maat ovat pystyneet vakauttamaan talouksiaan ja maat ovat päässet takaisin kasvu-uralle.

Suomelle lähtökohta eurooppalaiseen yhteistyöhön on selvä. Olemme yhdessä vahvempia ja vaikuttavampia kuin erikseen.

Jokainen, joka seuraa Britanniassa käytävää brexit-keskustelua alkaa hahmottamaan mitä erillään olo todella tarkoittaa. Se johtaa suureen epävarmuuteen niin yksittäisissä jäsenmaissa kuin koko Euroopassakin. Mieluummin siis yhdessä ja enemmän kuin erikseen ja vähemmän – paikkamme on vaikuttamisen eturintamassa.

 

Kirjoittaja on kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja Kempeleestä.

MAINOS

Kommentoi

Kataisen tyyliin vaan norsujen hautausmaalle eli EU:n järjestämään huippupalkkaiseen virkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kustannustehokkuus ohjaa aina tutkimusta oikeaan suuntaan. Vapaassa markkinataloudessa (Yhdysvallat, Japani) halu tehdä asioita eritavalla kuin vanhassa maailmassa eli Euroopassa.
Kopioiminen on parasta kustannustehokkuutta, myös silloin kun sitä ei käytetä.
Suomalaisten ongelma on näköalattomuus ja ikimaaorja minun-veressäni eli Perspektiivin puute Saaristolaisleivässä sekä Slaavilaisen Moraaliton, Valtio-omisteinen Oligarkki-ohjautuvuus suunnitelmallisessa markkinatalous talousjärjestelmässä.
Eli Köyhät ne hätäilee, eikä sillä ole mitään tekemistä materian kanssa vaan näköalattomuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteellisten teosten, tekijänoikeuksilla suojattujen ja patentoitujen tuotteiden kopioiminen on törkeää varastamista, se ei ole kustannustehokasta kopioimista. Valitettavasti varastamisen kulttuuri rehottaa halpamaissa ja sieltä ostavissa länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tieteen tekeminen on uuden havainnoimista. Vanhasta tutkimuksesta lähtevää uuden oppimista. Kopioiminen on vain yksi tapa valmistaa tuote tai hyödyke ja se mahdollistaa uuden sekä paremman kehittämisen. Yleensä tehdessä oppii, koskee myös kopioimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha ja Anne ajoivat taxilla päin mäntyä... ja alamäki kasvaa..kannatus 12,1 prosenttia .. ja jos se virhemarginaali otetaan huomioon,,niin nyt se on n 10 prosentin luokkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaavaa kasvua? Tyyppi leikkasi neljä vuotta koulutuksesta, että saatiin herraköörin verohelpotukset maksettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, että kehtaakin, kyllähän se kehtaa, antaa nyt "hyviä" neuvojaan miten pitää toimia, joko on unohtanut miten leikkasi viimeisenä
neljänä vuonna juuri koulutuksesta ja kuinka pienensi tutkimusmäärärahoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta olisi kun Juha olisi jo hiljaa. 4 vuotta on nähty ja se riittää siihen että luottamus on mennyt jos sitä jossain määrin on edes ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen tarvittavat miljardit Suomessa menevät veronkiertäjille ja eri muodoissaan verohuojennuksien saajille pysyväisluontoisina vastikkeettoimina kompensaatioina suoraan verovaroistamme suureltaosin edellisen valtioneuvostomme pääministerin toteuttamien päätösten seurauksena.

Nuo vuosittain pois heitettävät 10-15 miljardia on käytettävä isänmaamme hyödyksi.
Nimenomaan sitä varten suomalaiset ovat omat veronsa maksaneet sekä nuo mainitut muidenkin osuudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni pohja oli rikottu jo edellisten hallitusten aikana. Suomi oli kuralla ja vaipumassa EU:n holhoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image