Kolumnit

Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat

Kolumnit 20.6.2019 12:00
Juha Sipilä

Moni suomalainen pakkaa tällä hetkellä autoaan ja odottaa kenties myös tavallista kiinnostuneempana säätiedotuksen alkua. Satoi tai paistoi, monella meistä on edessä perinteinen juhannus: yhdessäoloa, saunomista, mökkeilyä, kuuma grilli, juhannuskokko ja ehkäpä tanssitkin.

Juha Sipilä

Oma juhannuksenviettoni on muutaman viime vuoden ajan ollut huomattavan erilaista. Pääministerinä toimiessani juhannusperinteisiini on juhannussaunan sijaan kuulunut EU-huippukokous.

Yötön yö onkin viime vuosina saanut hyvin erilaisen merkityksen, kun sitä on viettänyt Brysselissä pitkälle aamuyön tunteihin venyvissä neuvotteluissa. Myös tänä vuonna EU-puheenjohtajat kokoontuvat perinteiseen juhannuskokoukseensa, jossa Suomea edustaa nyt vuorostaan pääministeri Rinne.

Suomi aloittaa 1. heinäkuuta historiansa kolmannen EU-puheenjohtajuuskauden. Tällä kertaa puheenjohtajuutemme alku osuu myös poikkeukselliseen taitekohtaan. Kevään eurovaaleilla valittu uusi parlamentti aloittaa toimintansa ja uusi komissio muodostetaan.

Komission sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien ja komissaarien lisäksi valitaan myös uusi Euroopan keskuspankin pääjohtaja, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja sekä parlamentin puheenjohtaja.

Suomen puheenjohtajuuskauden aikana on tarkoitus myös sopia uusista EU:n rahankäyttöä määrittelevistä monivuotisista rahoituskehyksistä. Suomen pitää olla neuvotteluissa hereillä, jotta kansalliset etumme ja erityisolosuhteemme tulevat huomioiduksi päätöksenteossa. Esimerkiksi maatalouden kannattavuus Suomen pohjoisissa oloissa, harvan asutuksen huomiointi aluetuissa ja metsätalous ovat erityispiirteitämme.

Pidetään kiinni periaatteesta, että EU:n tulee olla suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Byrokratian sijaan haluamme enemmän demokratiaa.

Kauteen lähdetään myös sekä EU:n sisäisten, että ulkoisten paineiden alla. Olemme viimeisen kahden vuoden aikana saaneet EU:ssa lyhyen oppimäärän populismista ja sen vaikutuksista. Vaikeisiin ja monimutkaisiin asioihin etsitään vastauksia yksinkertaistamalla niitä.

Iso-Britanniassa näin toimittiin, ja lopputulos on kaikkien nähtävillä. Keskeneräinen Brexit määrittelee myös Suomen puheenjohtajuuskautta. Haasteensa tilanteeseen asettavat myös yhteisten ratkaisujen löytyminen esimerkiksi ilmastonmuutokseen, maahanmuuttokriisiin, yhteisen euromme jatkoaskeliin, kauppapolitikkaan, sisämarkkinoihin sekä yhteiseen turvallisuuteemme.

Euroopan unioni ei ole täydellinen. Siinä riittää vielä paljon kehitettävää. Mutta EU:n hyödyt ovat niin valtavat, että unionin ongelmien korjaamisen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Valitettavasti en usko, että on olemassa sellaista juhannustaikaa, jolla asia korjaantuisi yhdessä yössä. Uskon kuitenkin, että Suomen tapa vaikuttaa EU:ssa on oikea. Olemme aktiivisia, ratkaisuhakuisia ja tulemme kaikkien kanssa toimeen.

Pohjoismaisten kollegoideni kanssa katselimme Brysselin juhannuksina kaihoisasti meille kotimaista lähetettyjä juhannuskuvia. Nyt kun Oulun seudun tavoitteetkin on saatu hyvin lisätalousarviossa eteenpäin, niin kaivan varastosta onkivapani, laitan kohta puhelimeni äänettömälle ja lähden lastenlasten kanssa ongelle.

Hyvää ja rentouttavaa keskikesän juhlaa kaikille – vietätte sen sitten töissä tai vapaalla.

Juha Sipilä on kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Niin, on se kansalaiselle valtava hyöty kun pääsee matkustamaan ilman passia eikä tarvitse vaihtaa valuuttaa, siitä kanattaa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppaan on tullut aika monta turistia ilman passia ja rahaa. Miksi meillä saa aina vaan maksaa ja kärsiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittovaltio on vielä viittä vaille valmis. Sen verran on vielä kehitettävää. Juhahan on niitä liittovaltio miehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia on keskivertoihmisten tyranniaa. Viisaita päätöksiä ei demokratiassa tehdä kuin harvoin - vahingossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni suomalainen miettii tällä hetkellä maksaako sähkölaskun vai ostaako tässä kuussa lääkkeensä kun saapuu leipäjonosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin mikään järjestelmä on täydellinen ja valmis edes hetken aikaa. Muuttuva ympäristö vaatii myös EU:ta kehittymään. Kuitenkin viimeistään brexit-sekoilu on paljastanut kaikille lukutaitoisille EU-vastustajien perättömät väitteet jäsenyyden haitoista ja katteettomat lupaukset eron hyödyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat" kyllä allekirjoitan tämän, että kaikki virkamiehet ja politikot saavat mielettömän hyödyn, kyn pääsevät EUn vihreälle oksalle. Siinä vaiheessa kun EU pesti on varma, yleensä julistetaan, että enää ei ajeta Suomen vaan EUn etua. Ja Suomi ja suomalaiset maksavat, niin EUn kulut, kuin ylenpalttisen mainostamisen ja kehumisen. Reaaliteetit ovatkin sitten jotain muuta. Euroopan vapaakauppa-alue, joka oli EUn alkuperäinen tavoite, olisi ollut riittävä. Nykyistä himmeliä ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman EU:ta väistämättömästi Suomi joutuu Venäjän rajamaakunnaksi - sitä EU:n vastustajat ja Suomen siitä eroa vaativat haluavat.

Tuon yrityskommarin markkinoiden bulvaanin on aivan turha lässyyttää yhtään mitään. Kansan kurjistaja siirretään kokonaan syrjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vaaleja media, Kaleva hyvin aktiivisesti, antoi tilaa eräälle puolueelle joka pelkästään kritisoi EU:ta ja räyhäsi liittovaltiosta (väärää tietoa) ja maahanmuutosta eikä mitään hyvää ollut koko EU:ssa.
Vaalimenestys oli todella hyvä. Ei olisi ollut jos EU-myönteisyys olisi saanut puoletkaan tuosta mediajulkisuudesta. Nyt myöhäistä vaalituloksen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tutkin eduskuntavaalien tulosta hieman tarkemmin sain vahvistuksen epäilyksilleni, että mainitsemasi "eräs puolue" sai valtavat äänimäärät suurimpien kaupunkiemme ns ongelmalähiöistä. Nuo äänestäjät tuskin ovat mitään median suurkeluttajia, MV-lehti on varmaan ollut ainoa "tietolähde" (vai onko se viemäri jo tukittu eli julkaisu lopetettu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa vaikuttaa monta muutakin epätiedon kaatopaikkaa, joiden tehtailemia muunneltuja totuuksia ja suoranaisia valheita sekä suolletaan verovaroin valtakunnalliseen radio- ja televisioverkkoon, että jaetaan päivittäin painettuna postilaatikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mikään mitään merkitsee, niin itsenäisyys. EU-liittovaltiomiehet ovat viemässä sitä lopunkin.

Siispä Finexit tehtäköön heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä olisi uskonut, että olen globalismiin taipuvan Sipilän kanssa mistään asiasta samaa mieltä, mutta niinpä vain löytyi aihe jossa ajatuksemme kohtaavat. Kaikesta huolimatta EU:ssa nimittäin on massiivinen potentiaali ja EU:n hyödyt tulevat vielä olemaan mittaamattoman upeat. Mutta tässä kohtaa minulla ja Sipilällä tulee teiden eroaminen, sillä se mitä sanon seuraavaksi, ei käynyt Sipilällä tai muillakaan elitisteillä edes mielessä.

Hyvät tyypit ottivat jo EU-vaaleissa reippaan otteen EU:n vallan kahvasta ja tulevina vuosiva valta siirtyy hyville tyypeille kokonaan ja eliitti joutuu väistymään EU:n päätöksenteosta. Hyvät tyypit tulevat käyttämään EU:ta hyvän tekemiseen ja tuon massiivisen sosialismin ja sääntöjen purkaminen alkaa. EU:n hyvät tyypit tulevat muun muassa vaatimaan, että jokainen jäsenmaa madaltaa tuntuvasti verotustaan ja hoitavat maansa rajavalvonnan ja niin edelleen. Sillä ei ole merkitystä, vaikka Suomessa olisikin vasemmistolainen hallitus, sillä he ovat pakotettuja noudattamaan EU:n sääntöjä ja kun EU määrää, että verot alas ja puheet "lihaveriosta" loppuu, niin Suomen sosialistit tulevat nöyrtymään ja tottelemaan EU:ta.

Kukaan ei olisi uskonut, että se on nimenomaan EU joka lopulta vapauttaa myös Suomen kansan. Satasesta vetoa, että tämä mahdollisuus ei käynyt koskaan Sipilän mielessä, mutta se on silti se mitä on jo tapahtunut ja muutoksen suunta on aivan selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mutta, tälläinen EU ei ole Sipilän EU...toki tuulen suunnan muuttuessa Sipilänkin kanta varmaan muuttuu...juuri tätä tarkoitin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Juha PM hommista. Voi olla että kohta tulee Suomella ikävä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image