Kolumnit

EU:n tarina hajosi – valitse palasi

Kolumnit 3.3.2017 12:00
Kristi Raik

Euroopan integraation suuri kertomus pysyi pääpiirteissään samana aina toisen maailmansodan jälkivuosista viimevuotiseen Brexit-kansanäänestykseen asti. Euroopan yhteisöstä edettiin aikanaan unioniin, suuntana alati tiivistyvä yhteistyö. Integraatio oli modernin edistyksen tarina kohti postmodernia ihannemaailmaa, jossa valtioiden väliset rajat liudentuisivat ja taloudellinen keskinäisriippuvuus turvaisi rauhan. Integraatioteoreetikot kuten Ernst B. Haas visioivat, miten kansalaisten lojaalisuus saattaisi ajan myötä siirtyä kansalliselta tasolta EU-tasolle. EU-oppikirjoissa kerrottiin, että integraatio oli kuin polkupyörällä ajoa: eteenpäin oli mentävä, jotta ei kaatuisi.

Myyttistä edistystarinaa ovat toki aiemminkin koetelleet pysähdyksen kaudet ja erimielisyydet liikkeen päämäärästä. Iso-Britannian eroprosessin myötä ollaan kuitenkin ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa EU:n kykyä purkaa osia integraatiosta toden teolla testataan.

Euroopan komissio on perinteisesti ollut integraatiota eteenpäin vievä voima, joka on ylläpitänyt kertomusta yhteisestä suunnasta. Se on visioinut ja toteuttanut suuria hankkeita kuten euroalue ja laajentuminen, puskien jäsenmaita yhteisiin päätöksiin.


Nyt poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia keinoja. Tällä viikolla komissio astui näkyvästi sivuun suunnannäyttäjän roolistaan ja heitti pallon jäsenmaille ja kansalaisille esittämällä viisi vaihtoehtoista kehityksen suuntaa. Keskiviikkona julkaistu valkoinen paperi Euroopan tulevaisuudesta hahmottaa viisi skenaarioita, joiden mukaan EU voi joko yrittää jatkaa nykyisellään, karsia unionin valtaa, hajautua aiempaa selkeämmin eritahtisiin ryhmiin tai tavoitella integraation syventämistä 27 jäsenmaan voimin. Komission esitys on ajoitettu tänä vuonna pidettävien Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalien alle, joita Brysselissä odotetaan henkeä pidätellen. Paperi lähettää tärkeitä viestejä, jotka heijastavat ajan henkeä.

Ensinnäkin, integraation suuntaa voidaan (ainakin yrittää) muuttaa. Polkupyörän pysäyttäminen tai peruuttaminen ei välttämättä merkitse unionin loppua. Jos purkamisen tielle halutaan lähteä, on parempi yrittää tehdä se hallitusti kuin antaa kasvavien paineiden räjäyttää koko vuosikymmenten aikana rakennettu yhteistyön koneisto.

Toiseksi, politiikassa on kyse valinnoista. Valkoinen paperi esittää kaikki viisi skenaariota aidosti toteutettavissa olevina vaihtoehtoina. EU:ta arvostelevien poliitikkojen kannattaa miettiä, mistä oikeasti halutaan luopua ja millä hinnalla. Vastaavasti yhteistyön syventäminen vaatii näkemystä siitä, mitä halutaan saavuttaa.

Kolmanneksi, valta on jäsenmaiden ja viime kädessä kansalaisten käsissä. Federalistina tunnettu komission presidentti Jean-Claude Juncker ei puhu nyt avoimesti oman visionsa puolesta, vaan rakentaa valintatilanteen ja häivyttää komission poliittista roolia. Junckerin lähestymistapa on selvästi muuttunut verrattuna vaikkapa hänen viime syksyllä pitämäänsä puheeseen unionin tilasta. Silloin Juncker pysyi alati syvenevän integraation kertomuksessa ja viitoitti tietä tuttuun suuntaan. Nyt hän alleviivaa aivan oikeutetusti, että EU:n onnistuminen edellyttää jäsenmaiden sitoutumista ja kansalaisten tukea.

Suurimmat odotukset kohdistuvat EU:n rooliin turvallisuuden tuottajana. Paperi nostaa turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tiivistämisen useammankin skenaarion kärkeen. Se ei kuitenkaan puhu EU-armeijasta, vaan puolustusliitosta, joka olisi täysin yhteensopiva NATO:n kanssa. Junckerin aiempia puheita EU-armeijasta on laajalti arvosteltu realismin ja tilannetajun puutteesta.

Heti valkoisen paperin julkistamisen jälkeen saatiin selvyyttä siihen, mikä skenaario on keskusteluissa etulyöntiasemassa. Saksan ja Ranskan ulkoministerit, Frank-Walter Steinmeier ja Jean-Marc Ayrault, antoivat yhteislausunnon, joka ilmaisi EU:n johtokaksikon tämänhetkiset kannat: olemassa olevaa ei haluta purkaa, syvenevää yhteistyötä tarvitaan etenkin unionin turvallisuuden vahvistamiseksi, ja jäsenmaiden ’erilaisten ambitiotasojen’ huomioimiseen pitää keksiä uusia keinoja.


EU:n ytimessä tavoitellaan monen nopeuden Eurooppaa. Mikäli tämä linja saa Ranskan ja Saksan vaaleissa kansalaisten tuen, siitä tulee vahva lähtökohta tuleville uudistuksille. Näiden vaalien merkitystä koko Euroopalle on vaikea liioitella. Euroopan yhtenäisyyttä ja EU:n perusarvoja puolustavat Saksassa niin valtaapitävä Angela Merkel kuin hänen tärkein haastajansa, sosialidemokraatti Martin Schulz.

Ranskassa todennäköisimmäksi voittajaksi on noussut niin ikään vahvan EU:n puolestapuhuja Emmanuel Macron, joka vetoaa etenkin nuoriin äänestäjiin. Saksan ja Ranskan vaalikampanjoissa mitataan parhaillaan, mitä integraation suuresta kertomuksesta on jäänyt jäljelle ja punnitaan vaihtoehdot.


Kirjoittaja Kristi Raik on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

MAINOS

Kommentoi

Onneksi on EU. Suomessa on Euroopan halvimmat mobiilidatahinnat. Nyt Eurostoliitto on nostamassa Suomen hintoja, koska EU-eliitti haluaa surffata samalla hinnalla liikkuessaan alusmaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexitin jälkeen Brysselin byrokraatit tulevat tiivistämään euroliittoa. Tässä liittovaltiokehityksessä Suomella olisi vain maksajan rooli suurten euromaiden päättäessä, mihin mm. suomalaisten veronmaksajien rahat Euroopassa käytetään.

Euroliiton ulkopuoliset EU maat kuten Ruotsi ja Tanska ovat säästyneet ja säästyvät jatkossakin lisääntyvältä yhteisvelkojen maksuilta. Euromaa Suomi joutuu jatkossakin osallistumaan mm. Saksan pankkien kreikkakuprujen maksamisiin.

Euro on järjestelmä, joka oli Suomelle virhe. Eurosta voidaan erota. Vaihtoehdottomuudessa hyväksyisimme euron joustamattomuudesta johtuvan vientiteollisuuden pakenemisen, massatyöttömyyden ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion lopullisen alasajon. Suomen hallitus leikkaa jo vastoin vaalilupauksia koulutuksesta. Parempi vaihtoehto Suomelle olisi kelluva oma valuutta ja kansallista etua ajava keskuspankki Ruotsin talousmallin mukaan. Suomalaisten hyvinvointi on tärkeämpää kuin poliitikkojen arvovalta euroSuomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaen huomioon miten harhaisille ihanteille EU on perustettu, se pysyi pystyssä käsittämättömän pitkään. Jos perustajansa ovat tosiaan olleet noin lapsellisia ja naiiveja kuin mitä voisi päätellä, on nostettava hattua niille jotka pitivät tätä korttitaloa näinkin pitkään pystyssä. Mutta tosiasia on että jos politiikka ei perustu realismiin, se ei voi kestää loputtomiin. Nyt on tullut aika katsoa todellisuutta silmiin. On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni poliitikko ymmärtää muokata näkemyksiään todellisuutta vastaaviksi, ja kuinka moni pitää kynsin hampain loppuun saakka kiinni harhaisista unelmistaan Euroopasta liittovaltiona. s

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloudellisia hyötyjä vaihdetaan kaikenlaiseen simputukseen. Ihmeellistä hommaa. Miksi ei voida vain pitäytyä talousliittona, vaan väkisin rakennetaan jonkinlaista neuvostoliittoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britannia ei ole eronnut eikä tule eroamaan, huomaavat miten paljon tulevat häviämään ja etenkin kun jäsenmaksut jatkuisivat vielä noin kymmenen vuoden niin eiköhän se järki tule brittienkin päähän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

brittien talousviisaat sanoivat tänään, ettei se joudu maksumieheksi muuten, kuin norjan tapaan vapaaehtoisilla maksuilla. tällä koko talven on omat talousgurut sanoneet, että britit joutuu muulle eu:lle maksaan hirveästi ja se vapaaehtois maksu tulee käymään, jotta saavat kauppasuhteet muualle eurooppaan. pääsevät pienemmillä maksuilla. me maksetaan maailman tappiin saakka. ainoa toivo on, että joku maa eroaa eu:sta ja silloin korttitalo hajoaa tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image