Kolumnit

EU tarvitsee nyt toimivan strategian

Kolumnit 27.9.2019 20:00
Hannu Takkula
KUVA: Van Soens Eve

Euroopan unionin koneisto on käynnistymässä pitkän kesän jäljiltä nyt toden teolla. Jäsenmaiden kandidaatit uusiksi komission jäseniksi astuvat Euroopan parlamentin julkisiin kuulemistilaisuuksiin ensi viikon maanantaista alkaen. Tiukkojen kuulemisten jälkeen täysistunto äänestää lokakuun lopussa koko komission puolesta tai vastaan. Jos suunnitelmat menevät niin kuin pitää, uusi komissio aloittaa marraskuun alussa.

Uuden komission puheenjohtaja, saksalainen Ursula von der Leyen, antoi ensimmäiset poliittiset suuntaviivansa heinäkuussa. Ohjelmapaperissa ”Kunnianhimoisempi unioni” esitellään laaja katsaus tulevista haasteista, periaatteista ja pyrkimyksistä. Von der Leyen toteaa, että seuraavat viisi vuotta tuovat Euroopalle mahdollisuuksia toimia kunnianhimoisemmin kotikentällään ja sen myötä ottaa maailmanlaajuinen johtoasema.

Se ei olekaan mikään ihan pieni lupaus. Jos lupaus pitää kutinsa, olen varma, että aplodit raikuvat viiden vuoden päästä.

EU:n uskottavuuden ja hyväksyttävyyden kannalta on tärkeätä, että ulkoinen riippumattoman tarkastaja käy läpi, ei pelkästään unionin rahankäyttöä, vaan yhtä lailla myös unionin ja erityisesti komission strategista suunnittelua.

Tarkastuksissamme olemme kiinnittäneet huomiota seuraaviin ongelmiin. Ensinnäkin unionilla on päällekkäisiä ja eritahtisia strategioita ja painopistepapereita. Esimerkiksi parhaillaan on voimassa työllisyyden ja kilpailukyvyn kohentamisen Eurooppa 2020 -strategia, Junckerin komission kymmenen painopistealuetta, Eurooppa-neuvoston hyväksymä viisivuotinen EU:n strateginen ohjelma ja vielä päälle rahankäyttöä ohjaava rahoituskehys 2014-20.

Olemme huomauttaneet, että Eurooppa 2020 -strategia päättyy ennen kuin uusi monivuotinen rahoituskehyskausi alkaa 2021. Keskustelut rahoituskehyksistä 2021-27 on käynyt kuumana jo yli vuoden, mutta EU:n uusista strategisista päämääristä ei ole vielä tehty minkäänlaista päätöstä. Näyttää siltä, että pitkän aikavälin EU:n budjetista on tullut väline, joka muokkaa EU:n poliittisia tavoitteita sen sijaan, että se vain peilaisi niitä.

EU-strategioiden runsaus, päällekkäisyys ja eritahtisuus ovat iso ongelma, mutta entäpä sitten itse sisältö. Mitkä ovat hyvän strategian tunnusmerkit? Tämä pohdinta on tärkeätä paitsi uudelle komissiolle, myös meille tarkastajille, kun maailma muuttuu ja uusia sekä tehokkaampia tarkastusmetodeja tulee käyttöön.

Klassinen esimerkki hyvästä strategiasta on vara-amiraali Nelsonin voitokas taistelu Trafalgarin niemellä paljon suurempaa ranskalais-espanjalaistalaivastoa vastaan. Nelsonin strategia perustui aivan uuteen taktiikkaan, kahden rintaman hyökkäykseen vihollislinjaa vastaan samalla hajottaen se. Avainsanoja olivat huolellinen ajoitus ja yllätyksellisyys, mikä puolestaan vaati laivojen kapteeneilta aloitekykyä.

Tuoreempiakin esimerkkejä hyvistä strategioista riittää, mutta sitäkin enemmän on esimerkkejä siitä, minkälaisiin kompastuskiviin strategian laadinta voi kaatua.

Pohdinnoissamme on noussut esille varoittavia esimerkkejä. Ensiksikin, puute sisäisten tai ulkoisten haasteiden havaitsemisessa. Koska strategia on tyypillisesti suunnitelma siitä, miten selvitään haasteista ja vaikeista ajoista, on ensiarvoisen tärkeätä, että organisaatio tunnistaa haasteensa.

Toiseksi, on varottava sekoittamasta päämääriä ja strategiaa. Esimerkiksi EU-johtajien vuonna 2007 sopima – sinänsä merkittävä – EU:n energiapaketti 20/20/20 ei ollut strategia, vaan kolme päämäärää tai tavoitetta (vuoteen 2020 mennessä leikattava kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla, tuottaa uusiutuvilla lähteillä 20 prosenttia ja lisätä energiatehokkuutta 20 prosenttia).

Kolmas esimerkki huonosta strategiasta on fokuksen puute strategisten tavoitteiden määrittelyssä. Eli päädytään joulukuusta tai koiran ateriaa muistuttavaan strategiaan. Jos kaikki on tärkeätä, mikään ei ole tärkeätä.

Neljäs esimerkki on kenties se kaikkein tyypillisin, eli epämääräisyyksiä ja paljon tyhjiä sanoja vilisevät strategiat, jotka yrittävät peittää kehityssuuntausten analysoinnin ja ajatustyön puutteen.

Euroopan unioni on nyt merkittävässä tienristeyksessä. Uusi parlamentti on juuri aloittanut työnsä, uusi komissio nimitetään virkaansa muutaman kuukauden sisällä ja rahankäyttöä ohjaava uusi monivuotinen budjettikehys on määrä sopia vielä tämän vuoden puolella.

Laajemmalla näyttämöllä lastemme sukupolvi on määrittämässä ilmastotavoitteita aivan uudella kunnianhimon tasolla, markkinatalouden arvoja halutaan laajentaa ja uudelleen määrittää sekä kansainvälisen kaupan vapautta ja sääntöihin perustuvaa maailmanjärjestystä haastetaan yhä voimakkaammin.

Sanalla sanoen tilanne on haastava. Hyvälle strategialle on nyt suurempi tarve kuin aikoihin.

Hannu Takkula on Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen.

MAINOS

Kommentoi

Taas on yksi poliittisesti palkittu politikko päässyt ääneen. Milloin tehtäviin valitaan päteviä ja asiaan perehtyneitä ammattilaisia? Ei varmaan milloinkaan, riittävä meriitti on sopivan puolueen jäsenkirja. Se takaa pätevyyden mihin vain. Valitettavasti tämä on tosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EUn tarvitsee potkia turhat byrokraatit ja vallanhimoiset epäonnistuneet poliitikot ulos ja palata takaisin kauppaliitoksi ja yhteismarkkina-alueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, Suomi voisi myydä valmiin strategian ns. avaimet käteen periaatteella. Rinteen hallitusohjelmasta kopsu ja seon siinä. Muutaman vuoden päästä EU:lla ei ole yhtään ongelmaa, ei ole EU:takaan. Konkurssi hoitaa siististi pois kuleksimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain pesunkestävä elitisti voi nähdä maailman noin. Hyvän tähden eihän EU:lla ole mitään aitoa tulevaisuutta joka tarvitsisi "toimivan strategian". Johan me se nyt nähdään, että brexit tapahtuu 31.10 ja se on muuten siinä. Ei tietenkään EU kaadu seuraavana päivänä, mutta muutaman vuoden kuluttua brexit päivä nimetään EU:n lopun alun päiväksi.

EU:n miljardööriarkkitehteihin kuuluva sosialisti Soros antoi taannoin haastattelun, että jos brexit todella tapahtuu, ei EU siitä tule selviämään. Tässä on aivan tarpeetonta alkaa aikuisilla ihmisillä esittämään aivan kuin eliitti tästä jotenkin selviäisi. Ei tule selviämään ja maailma sellaisena kuin eliitti sen haluaa, on tiensä päässä. Tilalle tulee ihmisten maailma ilman eliittiä ja silloin myös tapahtuu aito koko maailman yhdistyminen. Meidän tulevaisuutemme on rauha ja rakkaus ilman eliittiä ja globalismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image