Kolumnit

EU-kansalaisen on aika aktivoida äänensä – Jokaisella meistä on tasan yksi ääni, jonka voimme antaa puhua

Kolumnit 16.5.2019 12:00
Arja Mikkola
KUVA: Anni Männikkö

EU on alunperin idealistinen yhteisö. Vaikka toteutuksessa onkin korjattavaa, missään muualla ei ole yhtä hyvin järjestäytynyttä, vaurasta ja arvostettua kansanvaltaista valtioiden yhteisöä, jonka tavoitteena olisi säilyttää rauha, parantaa hyvinvointia ja kohentaa suhteita muun maailman kanssa.

EU:ta ovat keikuttaneet niin pankkien laukaisema finanssikriisi, Kreikan talouden romahdus, Krimin valtaus, maahanmuuttajien tulva kuin loppumaton brexitkin. Ehkä juuri siksi kansalaiset arvostavat EU:ta enemmän kuin koskaan. Seitsemän kymmenestä kokee yhteisön omakseen.

Olennaista asioiden edistämisessä on rohkeus puhua. Niinpä lauantaina saksalainen Die Zeit tarjosi ihmeellisen tapahtuman, joka EU:n olisi pitänyt keksiä jo aikoja sitten lähentääkseen kansalaisiaan.

Viikkolehti kutsui yhdessä eurooppalaisten mediatalojen kanssa tuhansia jäsenmaiden edustajia Eurooppa puhuu -keskusteluihin etsimään pareittain sitä, mikä EU-kansalaisia yhdistää ja erottaa.

Parit olivat mielipiteiltään mahdollisimman etäällä toisistaan. Siksi he olivat ennakkoon kertoneet verkossa kantansa seitsemään kriittiseen aiheeseen, kuten maahanmuuttoon, ilmastonmuutokseen, rajavalvontaan ja EU-kansalaisuuteen.

Tuhannet jäsenmaiden eläkeläiset, insinöörit, opettajat, poliisit, pankkivirkailijat kuin yrittäjätkin kohtasivat toisensa verkossa tai kasvokkain.

Rehellinen keskustelu avartaa näkökulmia, rakentaa luottamusta ja karistaa ennakkoluuloja. Kun kuuntelee, alkaa ymmärtää ja arvostaa puhekumppania, vaikka kannat eivät muuttuisikaan.

Euroopan parlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

Jokaisella meistä on tasan yksi ääni, jonka voimme antaa puhua. Surullista, jos jälleen kuusi kymmenestä äänestäjästä – ja jopa yhdeksän kymmenestä nuoresta – nukkuu vaalien ohi.

EU-vaalit eivät yleensä herätä intohimoja, mutta näitä vaaleja on nimitetty jopa kohtalonvaaleiksi. EU-parlamentin ryhmittymät ovat uusjaon edessä. Liittoutuminen on jo käynnissä.

Kansallismielinen äärioikeisto, joka sulkisi rajat ja ajaisi EU:n alas, on epäyhtenäinen esimerkiksi Venäjän suhteen, mutta populisteille on povattu äänivyöryä. Perussuomalaiset ovat hakeutumassa Pohjois-Italialle autonomiaa ajavan sisäministerin Matteo Salvinin ympärille muotoutuvaan leiriin.

Populistien kanssa olisi hankala toteuttaa ilmastotekoja tai vastata maahanmuuton haasteisiin.

Toisaalta odotetaan myös vihreiden kannatuksen vahvistuvan. Lisäksi EU-myönteiset tahot kohdistavat toiveensa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin LREN-puolueen ympärille.

Mepeillä on valtaa. He päättävät budjetista, niin maatalouden, tutkimuksen kuin alueellisten hankkeidenkin rahoista sekä siitä, kuka EU-komissiossa alkaa linjata tulevia aloitteita.

Viime viisivuotiskaudella mepit urakoivat 300 säädöstä. Esimerkiksi puhelut halpenivat Euroopassa ja tietosuoja-asetus turvasi kansalaisille oikeuden omiin henkilötietoihinsa. Jatkossa agendalle noussee vaikkapa se, kuka vastaa robottiauton tekemisistä.

Maailma on yhä monimutkaisempi. Yksin tai eristyksissä ei pärjää, vaikka kuinka tukkisi rajat ja korvat ongelmilta.

Valinnanvaraa on. Tarjolla on 269 ehdokasta, joista 13 pääsee edustamaan Suomea.

Valta on sinulla.

MAINOS

Kommentoi

Mitä väliä sillä on, kun mikään ei muutu.

Minä en aio palkita yhtä ainoata puoluetta äänelläni, ennen kuin poistavat työttömyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image