Kolumnit

EU-kansalaisen on aika aktivoida äänensä – Jokaisella meistä on tasan yksi ääni, jonka voimme antaa puhua

Kolumnit 16.5.2019 12:00
Arja Mikkola
KUVA: Anni Männikkö

EU on alunperin idealistinen yhteisö. Vaikka toteutuksessa onkin korjattavaa, missään muualla ei ole yhtä hyvin järjestäytynyttä, vaurasta ja arvostettua kansanvaltaista valtioiden yhteisöä, jonka tavoitteena olisi säilyttää rauha, parantaa hyvinvointia ja kohentaa suhteita muun maailman kanssa.

EU:ta ovat keikuttaneet niin pankkien laukaisema finanssikriisi, Kreikan talouden romahdus, Krimin valtaus, maahanmuuttajien tulva kuin loppumaton brexitkin. Ehkä juuri siksi kansalaiset arvostavat EU:ta enemmän kuin koskaan. Seitsemän kymmenestä kokee yhteisön omakseen.

Olennaista asioiden edistämisessä on rohkeus puhua. Niinpä lauantaina saksalainen Die Zeit tarjosi ihmeellisen tapahtuman, joka EU:n olisi pitänyt keksiä jo aikoja sitten lähentääkseen kansalaisiaan.

Viikkolehti kutsui yhdessä eurooppalaisten mediatalojen kanssa tuhansia jäsenmaiden edustajia Eurooppa puhuu -keskusteluihin etsimään pareittain sitä, mikä EU-kansalaisia yhdistää ja erottaa.

Parit olivat mielipiteiltään mahdollisimman etäällä toisistaan. Siksi he olivat ennakkoon kertoneet verkossa kantansa seitsemään kriittiseen aiheeseen, kuten maahanmuuttoon, ilmastonmuutokseen, rajavalvontaan ja EU-kansalaisuuteen.

Tuhannet jäsenmaiden eläkeläiset, insinöörit, opettajat, poliisit, pankkivirkailijat kuin yrittäjätkin kohtasivat toisensa verkossa tai kasvokkain.

Rehellinen keskustelu avartaa näkökulmia, rakentaa luottamusta ja karistaa ennakkoluuloja. Kun kuuntelee, alkaa ymmärtää ja arvostaa puhekumppania, vaikka kannat eivät muuttuisikaan.

Euroopan parlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta.

Jokaisella meistä on tasan yksi ääni, jonka voimme antaa puhua. Surullista, jos jälleen kuusi kymmenestä äänestäjästä – ja jopa yhdeksän kymmenestä nuoresta – nukkuu vaalien ohi.

EU-vaalit eivät yleensä herätä intohimoja, mutta näitä vaaleja on nimitetty jopa kohtalonvaaleiksi. EU-parlamentin ryhmittymät ovat uusjaon edessä. Liittoutuminen on jo käynnissä.

Kansallismielinen äärioikeisto, joka sulkisi rajat ja ajaisi EU:n alas, on epäyhtenäinen esimerkiksi Venäjän suhteen, mutta populisteille on povattu äänivyöryä. Perussuomalaiset ovat hakeutumassa Pohjois-Italialle autonomiaa ajavan sisäministerin Matteo Salvinin ympärille muotoutuvaan leiriin.

Populistien kanssa olisi hankala toteuttaa ilmastotekoja tai vastata maahanmuuton haasteisiin.

Toisaalta odotetaan myös vihreiden kannatuksen vahvistuvan. Lisäksi EU-myönteiset tahot kohdistavat toiveensa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin LREN-puolueen ympärille.

Mepeillä on valtaa. He päättävät budjetista, niin maatalouden, tutkimuksen kuin alueellisten hankkeidenkin rahoista sekä siitä, kuka EU-komissiossa alkaa linjata tulevia aloitteita.

Viime viisivuotiskaudella mepit urakoivat 300 säädöstä. Esimerkiksi puhelut halpenivat Euroopassa ja tietosuoja-asetus turvasi kansalaisille oikeuden omiin henkilötietoihinsa. Jatkossa agendalle noussee vaikkapa se, kuka vastaa robottiauton tekemisistä.

Maailma on yhä monimutkaisempi. Yksin tai eristyksissä ei pärjää, vaikka kuinka tukkisi rajat ja korvat ongelmilta.

Valinnanvaraa on. Tarjolla on 269 ehdokasta, joista 13 pääsee edustamaan Suomea.

Valta on sinulla.

MAINOS

Kommentoi

Mitä väliä sillä on, kun mikään ei muutu.

Minä en aio palkita yhtä ainoata puoluetta äänelläni, ennen kuin poistavat työttömyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
29
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
6
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
6
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image