Kolumnit

Ensin Britannia halusi brexitin – nyt diili ei kelpaa juuri kellekään

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 25.11.2018 9:00
Kyösti Karvonen

Euroopan unionin ytimestä Brysselistä on reilun kahden tunnin junamatka Britannian ytimeen Lontooseen. Matka Eurostar-junalla Englannin kanaalin alitse sujuu vaivattomasti.

Junayhteys toimii, mutta muuten EU:n ja Britannian välinen yhteys on katkolla. Niiden pitäisi sopia siitä, miten saarivaltakunta alkaisi irtautua unionista maaliskuun lopussa.

Kahden päivän tapaamiset Brysselissä ja Lontoossa osoittivat, että unionin puolesta eropaperit alkavat olla järjestyksessä. Samaa ei voi sanoa Britanniasta. Osat ovat vaihtuneet: EU ei halunnut brexitiä, mutta on siihen nyt valmis, mutta brexitiä halunnut Britannia ei olekaan siihen vielä läheskään valmis.

Kun brittiasiantuntijalta kysyy, ovatko britit tekemässä lähtöpäätöstä sydämellä vai rahalla, vastaus on: sydämellä. Hänestä konservatiivipuolueen ja työväenpuolueen pääosan sydämet eivät ole enää EU:ssa.

Britannia on tuskaillut suhdettaan Euroopan mantereeseen kautta historian. Nyt on menossa vaihe, jossa se haluaa ottaa etäisyyttä.

On ollut toisinkin. 1960-luvulla Britannia pyrki silloisen EEC:n jäseneksi, mutta Charles de Gaullen johtama Ranska esti sen. Yritys liittyä silloiseen Euroopan yhteisöön onnistui lopulta vuonna 1973, vasta kolmannella kerralla. Kun britit saivat kesäkuussa 1975 päättää, pysyäkö jäsenenä, yli 67 prosenttia äänestäneistä vastasi "kyllä". Juhannuksen alla 2016 pidetyssä brexit-kansanäänestyksessä 52 prosenttia äänestäneistä kannatti eroamista.

Brexitiä vastustaneella pääministeri Theresa Maylla on epäkiitollinen tehtävä yrittää muuttaa äänestystulos käytännöksi. Neuvottelutulos kyllä kelpaa unionille, mutta Britanniassa se ei näytä kelpaavan juuri muille kuin osalle konservatiiveja.

Kun kuuntelee brexitin kovimpia kannattajia, tuntuu kuin heistä EU:n olisi pitänyt suostua suurin piirtein kaikkiin Britannian vaatimuksiin.

Unionineuvottelija vastaa kylmästi, että Britannian vahvan keltaisen lehdistön öykkäriksi haukkuma EU piti vain kiinni perusperiaatteistaan. Toinen korkea-arvoinen EU-lähde sanoo, ettei Britannia voi saada parempaa sopimusta.

Konservatiivipuolueen euroskeptikoille neuvottelutulos on surkea tekele, joka tekisi Britanniasta EU:n vasallin. Oppositiossa olevalle työväenpuolueelle tulos on epämääräinen sekamelska. Skotlanti mielii pysyä EU:ssa, ja Pohjois-Irlanti haluaa paremmat eroehdot.

Mayta ei käy kateeksi, niin vaikeassa tilanteessa hän on. Torstain parlamenttigrillauksessa hän nosti ensimmäisen kerran vaihtoehdoksi sen, ettei brexitiä sittenkään tulisi. Se oli varoitus konservatiivioikeistolle ja Pohjois-Irlannin unionistipuolueelle, että jos ne eivät hyväksy neuvottelutulosta, Britannia voisi sittenkin pysyä EU:ssa.

Mayn asemaa vahvistaa se, että vasemmistolaisen Jeremy Corbynin johtama labour ei ole järin uskottava vaihtoehto. Jos nykyinen työväenpuolue pääsisi valtaan, Britanniasta tulisi koiranleukojen mukaan "Venezuela ilman aurinkoa".

Mayn hallituksen seuraava testi on parlamentin äänestys neuvottelutuloksesta ehkä joulukuun alkupuolella. Yleinen veikkaus on, ettei hallitus saisi taakseen enemmistöä.

Mielialat ovat kuitenkin alkaneet hivenen muuttua, ja toinen yritys voi jo onnistua – jos vain vain hallitus ei kaadu sillä välillä. May tylsyttää vastarintaa väsytystaktiikalla tarjoamalla lihavan riidan asemesta laihaa sopua.

Suomelle Britannian lähtö unionista on takaisku. Britannia on merkittävä kauppakumppani, ja maat ovat vetäneet EU:ssa useasti yhtä köyttä. Asiantuntija-arvion mukaan unionin tasapaino heilahtaa brexitin myötä vapaakaupasta protektionistisempaan suuntaan.

Toisaalta brexit on tiivistänyt EU-rivejä. Muut jäsenet eivät lähteneet pelaamaan opia pelejään vaan antoivat komission neuvotella. Tosin Espanja on nostanut, tyypillisenä viime hetken vaatimuksena, esille Gibraltarin aseman.

Kun Lontoossa kysyy, aletaanko Britanniassa jonkin ajan kuluttua taas haikailla EU-jäsenyydestä, vastaajat eivät sulje sitä pois. Nuorempi brittipolvi on nimittäin paljon vanhempaa eurooppamielisempää. Paljon vettä ehtisi silti varmaan virrata Englannin kanaalissa ennen uutta aaltoliikettä kohti Eurooppaa.

Kunhan ensin selviäisi, miten brexitin käy – vai tuleeko toinen kansanäänestys.

MAINOS

Kommentoi

Brexit on ollut suuri sotku alusta lähtien, mutta kansa päätti itse tuloksen.

Sopimus näyttää tällä hetkellä vaihtoehdolta, jota kukaan ei Englannissa kuitenkaan haluisi. May on vaikuttanut heikolta neuvottelijalta ja on suostunut moniin EU:n vaatimuksiin. Yllättäväähän tämä on, koska, jos sopimusta ei synny, EU:lla on enemmän hävittävää. Mutta yllätyksenä lopullisen sopimuksen ei pitäisi tulla kenellekään, joka on seurannut neuvotteluita. May on lupaillut pitkin matkaa, ettei anna EU:lle periksi, mutta jokaisessa mutkassa hidastanut ja päästänyt EU:n kauemmas.

Ehkä olisi aika vaihtaa pääministeri, joka ei saa ketään onnelliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi mei saadaan GMC vai onko se joku kielletty aihe, noh onneksi saadaan ainakin 35 000 halpatyöntekijää lisää Ruostsista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on maksanut Englannin jäsenmaksuja 1,7 miljardia vuoteen 2012 mennessä,ja Saksan,itävallan,Ruotsin ja Hollannin maksuja 0,7 miljardia.
Meillä on rahaa,kustannetaan vain koko maailma,mutta suomi ja kansalaiset voi huonosti,siinä myös syy tämänkin vuoden tappoihin,murhiin,ja perhesurmiin.
Jaakonsaari sanoi,että eu-hajoaa sisältäpäin,se on ainoa asia missä ollaan hänen kanssa samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy tämänkin vuoden tappoihin, murhiin, ja perhesurmiin on ilmastonmuutos. Ainakin mikäli uskomme Ilmatieteen laitosta, ja miksi uskoisimmekaan... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien kansanäänestys EU erosta ositti sen kuinka helppoa on manipuloida ihmiset tekemään typeriä päätöksiä. Silloin kun päätöstä tehdään tunne edellä jää järki taka-alalle. Nämä entiset suurvallat ja heidän kansalaiset kuvittelevat pärjäävänsä ilman toisia. Käytännön elämä menee kuitenkin toisin ja kansat ovat entistä riippuvaisempia toistensa taloudesta, kaupasta, ihmisten liikkumisesta ja ympäristön tilasta.

Meilläkin haikaillaan joidenkin poliittisten ryhmien toimesta EU eroa. Viitataan Norjaan ja heidän elämiseensä. Kuitenkin Norja on sidoksissa EU:n päätöksiin olematta jäsenvaltio. Joka kerta kun EU muuttaa lainsäädäntöään koskien kauppaa, ihmisten liikkumista, energiataloutta muuttaa Norja välittömästi oman lainsäädäntönsä yhteneväksi EU:n kanssa. Norja toimii kuin EU:n jäsenvaltio ilman oikeutta osallistua päätöksen tekemisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse onkin siitä, että EU:n kahleista halutaan erilleen, hinta on vasta toiseksi tärkein kysymys. Vapaudella ei ole hintaa. Ei oleyhtään jälkijättöistä sanoa vieläkään, että missä EU, siellä ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitaa vain tarkoittaa että mitään Brexitiä ei tapahdu eikä britit saa sitä kaiupåaamaansa itsemääräämisvaltaa... Siitähän kyse lienee, siitä että saavatko britit päättää omista asioistaan.

Se taas miten britit suhtautuu muitten itsenäisyyteen, ei tällä ole tekoa. Tai sillä että britit on joskus sortaneet muita jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt kun olen aikuinen enkä edelleenkään viisas niin minä olen aina vaan inhonnut enemmän tuota Iso Britanniaa. Ranska siinä sivussa. Imperiumin ajat saa kärsiä minun mielestä yhä suurempaa inflaatiota. Tuo 1960 luku on aivan uskomaton ihmisolion ristiretki. Ällöttää tämä vallan himo ja yleensäkin sen sokea käyttö. Suomi on pieni valtio ja sopeutumiskykyinen. Enemmän rohkeutta. Katsokaa Viro. Aivan upea pieni valtio joka nousee ja hyvä niin. Ihmiset ratkaisee paitsi ei tässä EU foorumissa. Pitää pullistella oikeassa asiassa ja oikeaan aikaan. Itsetunto vai. Ei vaan kyky järjestää asioita. Nyt on hypätty vaaleihin ja tasa-arvoon. Minulle se mitä muutkin. Ei oikeudenmukaisuutta ole enää kaupan hyllyllä vaan markkinapäivät eduskunnassa ja Helsingin kaduilla. Ytimessä. Eu ei enää innosta muuten kuin viennin osalta. Se kertoo Suomen hyvinvoinnista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi et kirjoita oman alueesi asioista, epäkohdista, kehittämisestä? Juuri tämän takia (istutte täällä Oulussa ja kuvittelette olevanne maailman omatunnon ja ajattelun ohjaava ääni) ei kiinnosta Kaleva enää pätkän vertaa. Nettiä tulee joskus selattua, paperi on ollut lulematta/ tilaamatta jo vuosia. Vertaappa Kalevan sisältöä vaikka ESS:n (hyvään paikalliseen) sisältöön. Voisit oppia jotain. Ei koko maailma istu sinun harteillasi, pala Pohjois-Pohjanmaata kylläkin, vastuulla omistajillesi ja lukijoillesi. Kaleva on nyt kuin YLE, dosenttia haastatellaan kysymällä miten analysoit?, kun pitäisi jututtaa kansalaista aiheesta ja kysyä miten, miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asioista jotka koskee meitä se on huonoa journalistiikkaa - täytyy kirjoittaa siitä mikä ei kosketa meitä ja siitä mikä ei pidä edes kutiaansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIKSI? nimimerkille. Kuin olisi minun sormilla kirjoitettu, TÄYSIN samaa mieltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelin mukaan EU piti kiinni periaatteistaan. Se nyt jo paljastaa jutun puolueellisuuden. Ei EU ole oikeasti pitänyt niistä kiinni. On joustettu aina kun iso raha, korkeat päättäjät ovat halunneet. Brittien erokin on yritetty tehdä hyvin vaikeaksi jo pelottavan esimerkin takia. Tilanne muistuttaa rauhanehtojen sanelua. Tästä meillä suomalaisilla on kokemusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit ei kelpaa sitä vastustaneille, ja heitä on paljon. Koko EU menettää ison nettomaksajan, ja lähes puolet briteistäkin vastustelee demokraattista äänestystulosta. Niin monta kertaa pitäisi äänestää, että tulos olisi "oikea". Britannia tulee menestymään EU:n ulkopuolella eriomaisesti valituksista ja vikinöistä huolimatta. Onhan ison valtion itsenäisyys suuri etu, jota ei pidä väheksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu haiskahtaa vahvasti populismilta. Se on jännä miten kansa aina äänestää "väärin". Pitääkö äänestyttää niin kauan että kansa äänestää "oikein"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt äänestystulos olisi erilainen kuin vuonna 2016, kun on käynyt ilmi, että eroamista kannattaneiden kampanjat olivat esittäneet paikkaansa pitämättömiä väitteitä ja että taloudellisesti EU-ero on briteille huono ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ei ole kuulunut pihaustakaan Nigel Farage'lta tai Boris Johnson'ilta, jotka vouhkasivat EU:sta eron
puolesta. Kansa alkaa tajuamaan mistä on kyse ja nyt vasta alkavat ymmärtämään seuraukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image