Kolumnit

Ensiksi insinööri unelmoi siivoojan paikasta

Kolumnit 29.1.2010 0:00
Mikkola Arja

Oletko koskaan huomannut laitossiivoojaa, joka juuri painelee kärryineen ohitsesi. Hän voisi olla Andy, joka toteuttaa unelmaansa. Jos britti nimittäin saisi himoitsemansa siivoojan paikan ja sattuisi vielä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan Oulussa, niin hänen kykynsä voitaisiin löytää. Sellainen onnenpotku olisi esimerkiksi, jos spektrianalysaattori hajoaisi juuri hänen mopatessaan vieressä. Ohjelmistoinsinööri Andy rientäisi apuun ja korjaisi laitteen.

Oululainen 65 astetta pohjoista -verkkojulkaisu raportoi vastikään Andyn ja muiden täkäläisten niin sanottujen expatrioottien eli maahanmuuttajien tapaamisesta. Aiheena oli työllistyminen. Työpaikkojen puute kalvaa kaikkialla, mutta ulkomaalaisilla on vielä syntyperäisiäkin vaikeampaa löytää töitä. Edes koulutus, EU-kansalaisuus tai sekään, että osaa suomea, eivät tunnu nostavan hänen mahdollisuuksiaan.

Helsingin Sanomissa oli äskettäin yleisökirjoitus, jossa suomalainen sairaanhoitaja kertoi ihanasta uudesta elämästään Kanadassa. Hänkin oli maahanmuuttaja, mutta palkka ja edut olivat paljon paremmat kuin Suomessa. Perheellä oli varaa jopa omakotitaloon.

Niin Kanada kuin Britanniakin hoitavat maahanmuuton aivan toisella otteella kuin Suomi. Kun meillä kadunmies yhä samastaa maahanmuuttajat turvapaikan anojiin, niin todellisissa maahanmuuttajamaissa tulokkaista valitaan parhaat päältä.

Muuttajat ovat pohjimmiltaan yritteliästä väkeä. Rikkain britti esimerkiksi oli Forbesin mukaan intialaissyntyinen teräsmagnaatti Lakshmi Mittal, joka on saneerannut koko joukon tappiollisia tehtaita kannattaviksi. Kanadassa taas miljardöörien kärjessä komeilee kiinalaisperäinen, koulunsa kesken jättänyt Li Ka-shing, joka aloitti yritysimperiuminsa muovikukista.

Pohjoisessa maahanmuuttajat ovat edelleen harvassa. Pohjois-Pohjanmaalla on sisäministeriön tietojen mukaan 4 500 ulkomaalaista ja Kainuussa heitä on 1 500. Olisikin syytä pitää ihan onnenkantamoisena sitä, että nuoret maahanmuuttajat vaivautuvat näille leveyspiireille.

Jorge tuli vapaaehtoisesti, vaikka olisi voinut yhtä hyvin jäädä Espanjaan tai muuttaa vaimonsa siistiin kotimaahan Itävaltaan. Näiden sijaan hän valitsi opiskeluajoilta tutun Oulun. Se tuntui koko perheelle parhaalta paikalta. Opettajana hän sai jopa töitä.

Oletko koskaan kuvitellut, miltä Sinusta tuntuisi siirtyä vieraaseen maahan, missä raivaisit uudisasukkaana tietä ennakkoluulojen keskellä.

Yli 10-vuotisen emigranttiuden ja myös maassamuuton koettuani tiedän, että on taatusti helpompaa jäädä syntysijoilleen vahtimaan omia oikeuksiaan. Muutto vaatii rohkeutta, riskinsietokykyä ja jatkuvaa aktiivisuutta. Vähin, mitä voi toivoa, olisi siis ystävällinen kohtelu. Sen sijaan itse koin joukon nöyryytyksiä - ohjelmallisesti - viranomaisten edessä.

Mahdollisesti kantaväestön ennakkoluulot ja pelot kohdistuvat vieraaseen toiveikkuuteen ja energiaan, jota maahanmuuttajat säteilevät. Lannistamalla urheakin uudisasukas pakotetaan perussuomalaisten riviin: Minä en ole mikkään ja enkä vähän päästä sekkään.

Maahanmuuttajallakin on lupa ja oikeus elää Suomessa. Jospa siis auttaisimme häntä tyhjiöstä edes tutustumalla uuteen naapuriin. Se ei maksa mitään. Aloitteen voi tehdä vaikka kiinalaisten uutena vuotena, kahden viikon kuluttua.

arja.mikkola@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Oulussa on vaikea löytää töitä ilman suhteita. Moni suomalainen tuttavani on lähtenyt Oulusta muualle töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KYl on törkeetä mamuilun susittelua. n Miljoona suomalaista työttömänä tai vailal työn tuomaa rittävää turvaa, niin kalevan juorupalstalal meitä kehoitetaan nuolemaan ja kumarttamaan täysin tarpettomia mamuja. tälläiset kiroskankirjoittajat kansanpetturit kirjoituspannaan Suomi suomalaislla, mamut rajalta takaisin tuojan kustannuksella. Työtä ja toimeentuloa meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, meillähän ihan tarkoitushakuisesti sekoitetaan työperäinen ja pääosin" humanitäärinen" turvapaikkashoppailu. Median ja valtiovallan monikulttuurisesta liturgiasta tutut ylistykset meille tarpeelisista,huippu moniosaajista, ahkerista käsityöpareista, huoltosuhteen ja, "jo häämöttävän kiljuvan työvoimapulan" sankareista ym eivät pidä paikkaansa, vaan ovat yksittäistapauksia tietyissä kansallisuuksissa. Toivon mielummin"ennakkoluuloisestit" tänne vaikkapa esim ahkeria ja suvaitsevia intialaisia,thaimaalaisia...jos omasta maasta ei löydy. Tulikohan harrastettua ennakkoluuloista "positiivista rasismia". En halua suomalaisiin kohdistuvaa positiivista syrjintää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

misä viipyy aloitukseni jutusta juttutupaan. setsuuri jyllää sikojen suojeliatko asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:03
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
23:01
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
22:01
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
21:47
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
21:44
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
21:11
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20:54
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista
85
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
73
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
67
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
54
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
35
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image