Kolumnit

Enon­te­kiö­läis­ten mitta tuli viimeinkin täyteen

Kolumnit 28.12.2017 12:00
Pekka Vuollo

Lauri Pappila eli Lapin Käsivarressa, Markkinan kylässä, kymmenisen kilometriä Karesuvannosta pohjoiseen. Laurin talo oli kumpareella pikitien ja joen välissä.

Lauri kirjasi arkisen elämänsä tapahtumia tarkasti ainakin parinkymmenen vuoden ajan. Niistä on tehty Leila ja Juhani Lihtosen toimittama ja Matti Saanion kuvittama kirja.

”Ja kaksi meillä on herraa: laki ja nälkä. Toinen kieltää pyytämästä ja toinen käskee pyytämään. Toista on toteltava. Niin se on ollu ja niin se on”, Lauri Pappila sanoo kirjassa.

Toinen Laurin herroista, nälkä, on häädetty Enontekiöltä sen verran kauaksi, ettei sen takia ole tarvetta pyytää eläimiä laittomasti.

Rikoksia, metsästysrikoksiakin, kuitenkin tehdään. Vuoden vaihduttua niitä tehdään Enontekiöllä kaikella todennäköisyydellä enemmän kuin ennen. Ja yhä päissään ajeleva, luvatta metsästävä tai kaahari jää lain kouran ulottumattomiin.

Enontekiöllä ei ensi vuonna ole enää omaa poliisipartiota. Puolet Lapin poliisit -televisiosarjasta tutuksi tulleesta kahden miehen partiosta on jo jäänyt lomalle ja sitten ansaitulle eläkkeelle. Toinen puoli tekee saman alkuvuodesta.

Näillä näkymin Hettaan sijoitetut vakanssit siirretään Muonioon eikä Kittilään, jonne niitä aluksi oltiin siirtämässä.

Enontekiön kunta on käynyt taistoon poliisiensa ja etenkin kuntalaistensa turvallisuuden puolesta. Kunnan päättäjät varasivat 100 000 euroa oman sheriffin palkkaamiseen.

Tunturi-Lapin pohjoisimman kunnan suunnitelma on huomattu, ja huomiota hätähuudolla haettiinkin. Saipa Hetta sheriffinsä tai jonkun muun poliisien puutetta paikkaavan järjestyksenvalvojan tai ei, on pohjoisen ihmisten hätä palveluidensa näivettymisestä nyt kuultu, toivottavasti myös ymmärretty.

Hetan poliisivakanssien siirto muualle ei ole katastrofi hälytystehtävien hoidolle. Nytkin Tunturi-Lapin neljässä kunnassa hoidetaan tehtäviä yhden partion voimin. Matkaa alueen ääripäästä Kilpisjärveltä toiseen päähän Rovaniemen rajalle on yli 330 kilometriä.

Poliisityö on kuitenkin muutakin kuin hälytysten hoitamista. Se on poliisin näkymistä ihmisten arjessa, poliisiauto kylän raitilla, tutun poliisin vastaus kansalaisen kysymykseen kaupan tuulikaapissa ja vierailu koulussa, jos sellainen vielä on.

Muoniosta, Kittilästä tai Kolarista tullut partio ei hälytyskeikalla tee tätä ennaltaehkäisevää työtä. Kun omaa poliisia Hetassa ei enää ole, sitä ei tee kukaan. Ja kun kiinnijäämisriski pienenee, rikoksiin hairahdutaan yhä useammin.

Perustuslain mukaan kaikilla suomalaisilla, syrjäseutujenkin asukkailla, on oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Julkisella vallalla on velvollisuus toimia ihmisten suojaamiseksi rikoksilta ja muilta oikeudenvastaisilta teoilta.

Oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen ei ole toteutunut syrjässä koskaan. Julkinen valta ei ole tehtäväänsä hoitanut.

Enontekiöläisten turvallisuus on heikentynyt kauan, samaa tahtia kun omalta osaltaan turvallisuudesta huolehtineita rajamiehiä on siirretty muualle ja rajavartioasemia on lakkautettu.

Lapissa ihmiset ovat pitkään eläneet sen kanssa, että poliisipartion tai ambulanssin tuloa saa odotella tunteja. Muitakin palveluja on leikattu niin että luu paistaa.

Nyt saamelaisalueella olevan 1 900 asukkaan valtavan laajan rajakunnan mitta näyttää tulleen täyteen.

Aiheesta, ja viimeinkin.

 

29.12. kello 17.27: Oikaisu: Tekstistä voi saada väärän kuvan, että Käsivarren Lapissa asuva Lauri Pappila olisi kuollut. Pappila elää kotikunnassaan ja täyttää pian 93 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

"Se on poliisin näkymistä ihmisten arjessa, poliisiauto kylän raitilla, tutun poliisin vastaus kansalaisen kysymykseen kaupan tuulikaapissa ja vierailu koulussa, jos sellainen vielä on."

Ei tuota juuri kaupungissakaan tapahdu. Itse en ainakaan tunne yhtä ainutta poliisia.
Kouluvierailun voi toteuttaa vaikka Helsingistä tuleva poliisi, joka on sitä varten perehtynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image