Kolumnit

Elefantti syödään pala kerrallaan

Kolumnit 29.5.2018 20:00
Merja Kyllönen

Kaatuuko sote, kaatuuko hallitus – siinäpä päivänpoliittiset pohdinnat viime päiviltä. Eduskunta vaikuttaa painekattilalta, josta ylimääräistä höyryä pääsee jo tarkoituksella karkailemaan.

Merja Kyllönen

Pääministerin mielestä tilanteessa ei ole mitään ihmeellistä eikä hankalaa.

Sote-uudistuksella on jo pitkään haluttu vähentää terveyseroja ja parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiota. Suomi on siitä kummallinen maa, että terveydenhoitomme on erittäin laadukasta (viidenneksi parasta maailmassa brittiläisen lääketieteellisen lehden The Lancetin mukaan) mutta palveluita on eniten tarjolla terveille ja hyvätuloisille. Työterveyshuollon asiakkaat saavat sujuvasti sellaisia palveluja, joista terveyskeskuksen potilaat voivat vain uneksia.

Valinnanvapauslain myötä ero vain kasvaa, kun yksityisen puolen kustannuksia aletaan maksaa yhteisestä pussista, ja toisaalta sosiaalipalveluita saa vain maakuntien omista terveyskeskuksista. Kahden kastin järjestelmä olisi tulossa jäädäkseen.

Uudistuksen piti tuottaa kustannussäästöjä, ja säästöjä esitykseen onkin leivottu sisään urakalla: yhtenä tavoitteena on hillitä kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoden 2029 loppuun mennessä. Valtiovarainministeriöstä on arvailtu jopa neljän miljardin säästöjä, toiveikkaasti ”valinnanvapauden, tiedolla johtamisen ja teknologian” avulla.

Maakunnilla ei ole verotusoikeutta, joten rahapussi tulee valtiolta. Jos ja kun rahoitus ei ikääntyvien ihmisten maakunnissa riitä, ei maakunnille jää muuta vaihtoehtoa kuin tinkiä palvelujen saatavuudesta tai laadusta. Asiakasmaksuthan siinä nousevat.

Näennäisesti säästetään, mutta kalliiksi tulee. Väärät lääkkeet vaarantavat terveyden, juuri niin kuin uusliberalistinen politiikka on vaarantanut eurooppalaisten terveyttä jo useammassa maassa.

Ehdoton budjettirajoite on tehnyt pahaa jälkeä esimerkiksi Briteissä ja Espanjassa. Englannissa terveydenhuollon kulut ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen ajan vain prosentin verran, ja Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa pysyneet ennallaan.

Tarvittavan hoidon määrä ja lääkkeiden kustannukset ovat kuitenkin kasvaneet, joten yhtälö ei ole enää kestävä. Kustannukset tulevat lähitulevaisuudessa kasvamaan nopeasti, ja henkilökunta on alkanut kaikota. National Health Service NHS:n työntekijät tutkitusti kokevat, etteivät voi enää tehdä työtään kunnolla, ja Brexitin myötä työvoimapula vain pahenee.

Espanjassa terveydenhuoltojärjestelmä laitettiin talouskriisin jälkeen tiukalle säästökuurille. Amnesty International on tutkinut talouskuripolitiikan vaikutuksia: terveydenhuollosta tuli vaikeammin saavutettavaa ja kalliimmalla saatavaa. Hoitoon pääsee hitaammin, henkilökuntaa kohtaa lyhyemmän ajan ja tutkimuksia ei tehdä yhtä laajasti kuin aikaisemmin. Lääkkeitä jätetään ottamatta.

Leikkauspolitiikka osuu kipeimmin köyhiin, kroonisesti sairaisiin, vammaisiin, ikääntyviin sekä mielenterveyspalveluja tarvitseviin.

Alkaako kuulostaa tutulta?

Myös Suomessa ikäihmisten hoivapalveluiden kattavuus on pudonnut dramaattisesti 1990-luvun alusta alkaen. Palvelumaksut ovat jo nyt este hoitoon pääsylle ja lääkekorvausjärjestelmän kasvaneet omavastuut todellinen ongelma. Diabetes- tai psyykenlääkkeiden jättäminen apteekin kassalle alkaa pian näkyä kroonistuvina ongelmina.

Ihmisoikeusjärjestönä Amnesty International katsoo asiaa ihmisoikeusnäkökulmasta. Espanjan säästökuuria toteutettaessa ei arvioitu vaikutuksia ihmisoikeuksiin. Väliaikaisiksi tarkoitetut toimet jäivät pysyviksi ja eri tuloluokkien terveyserot vain kasvoivat.

Amnesty peräänkuuluttaakin EU:n vastuuta. Jos EU ohjaa hallituksia toteuttamaan talouskuripolitiikkaa, on EU:n vastuulla arvioida sen vaikutuksia ihmisten perusoikeuksiin. Kaikkia talousuudistuksia jäsenmaissa pitäisi arvioida myös ihmisoikeusnäkökulmasta.

Suomessa on vielä mahdollisuus säilyttää ihmisoikeusnäkökulma uudistusten keskiössä. Jos emme itse avaa hoivapalveluita markkinoille, ei EU tule meitä siihen myöskään pakottamaan. Perustuslaki – ja toivottavasti myös perustuslakivaliokunta – on Suomessa ihmisen puolella: hoitoa on tarvitsevalle annettava. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Kansalaiset ovat Suomen lain mukaan yhdenvertaisia.

Tällaisena sote-uudistusta ei saa viedä eteenpäin. Marssijärjestyksen on oltava toinen. Hallinto on mietittävä ensin huolella, asiantuntijoita rauhassa kuullen, ja järjestelmälle etsittävä uskottavasti riittävä rahoitus. Vasta sen jälkeen maakunnille voidaan antaa muita tehtäviä.

Eduskunnan ja asiantuntijoiden on saatava tehdä työnsä kunnolla – vaikka sitten ensi kaudella.

Merja Kyllönen on europarlamentaarikko (vas.) Suomussalmelta.

MAINOS

Kommentoi

Olen kerrankin Kyllösen kanssa samaa mieltä. Sote-aluehallinto pitää rakentaa pelkästään sotea varten eikä sitä pidä koplata mihinkään muuhun. Jos joskus myöhemmin sellaiselle tulee tarvetta, harkittakoon uudelleen, mutta ei sotketa niitä tähän.

Sote-alueen koko pitää myös määrittää soten tarpeiden mukaan eikä muilla vaalipoliittisilla syillä. Se tarkoittaa mahdollisimman pientä aluetta, joka pystyy selviämään melkein kaikista toimista, poislukien vaativimmat tapaukset, jotka pitää ulkoistaa yliopistollisille keskussairaaloille (jotka voivat erikoistua nykyistä vahvemmin).

Julkisen sektorin perustuslaillisia tehtäviä ei saa siirtää yksityisille, suoraan tai epäsuoraan. Se ei vaan toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllönen puuttuu erittäin oleelliseen seikkaan sote-sopan kehittelyssä. Kokoomuksen suorastaan vimmalla ajama valinnanvapaus parantaa edelleen hyväosaisten kansalaisten terveyspalveluja, jotka jo nykyhetkellä poikkeavat valtavasti hyväosaisten eduksi. Keskustapuolue ei reagoi valinnanvapauteen millään lailla. Sille riittää maakuntahallitukset, joiden avulla puolue katsoo vahvistavansa poliittisia valta-asemiaan maakuntatasolla. Pohjustuskin on tälle hyvä, sillä ns. maakuntien muutosjohtajat ovat järestään kepulaisia ja he raivaavat jo etukäteen tietä kepiulaisten virkamiesten invaasiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja Kyllonen puhuu muunneltua totuutta. Espanjassa suomalaisena olen kyllä saanut lääkekuurin keuhkoputkentulehdukseeni kunnallisesta
terveysasemalta (Torremolinos ) kahdessa tunnissa.
Että näin minua hoidettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image