Kolumnit

EKP:n uusi johtaja Christine Lagarde ei voi pitää rahaliittoa loputtomiin kasassa

Kolumnit 31.10.2019 8:00
Antti Ronkainen

Christine Lagarden kahdeksanvuotinen pesti Euroopan keskuspankin EKP:n johtajana alkaa sekavissa tunnelmissa 1. marraskuuta. Euroalue on riippuvainen keskuspankin elvytyksestä samaan aikaan kun Saksan, Ranskan, Hollannin, Itävallan ja Viron keskuspankkien johtajat vastustavat julkisesti EKP:n viimeisintä elvytyspäätöstä.

Kaikki alkoi seitsemän vuotta sitten, kun EKP:n johtaja Mario Draghi ilmoitti, että keskuspankki on valmis tekemään mitä tahansa euron säilyttämiseksi – whatever it takes. Nämä kolme sanaa estivät euron hajoamisen.

Antti Ronkainen on poliittisen talouden tutkija Helsingin yliopistossa.

Maastrichtin sopimus kieltää EKP:ltä euromaiden tukemisen. Draghin ilmoituksen myötä EKP lupasi kuitenkin ostaa kriisimaiden velkakirjoja rajattomia määriä erityisen osto-ohjelman alaisuudessa (Outright Monetary Transactions). Italian ja Espanjan korot lähtivät laskuun, eikä euroalueen kolmanneksi ja neljänneksi suurimmille talouksille tarvinnut antaa tukipaketteja. Eikä olisi ollut varaakaan. Euromaiden kokoon kyhäämissä vakausmekanismeissa oli rahaa vain pienten euromaiden auttamiseksi.

Draghin ilmoitus oli niin uskottava, että OMT-ohjelman puitteissa ei ole toistaiseksi tarvinnut ostaa eurollakaan kriisimaiden velkakirjoja. Eurokriisi loppui kesällä 2012. Erityisen tapauksesta tekee se, että Draghi ei varoittanut kollegoitaan EKP:ssä mitenkään aikeistaan.

Keskeistä Draghin onnistumisen kannalta oli, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ei kritisoinut Draghin lupausta. Toivottavasti Draghi kirjoittaa muistelmat, joissa hän kertoo, oliko hän Merkeliin yhteydessä ennakkoon. Tämä on keskeinen tieto eurokriisin ratkaisun kannalta.

Saksalaiset keskuspankkiirit ja perustuslakijuristit sen sijaan aloittivat vuosia kestäneen oikeustaistelun Draghia vastaan. Saksan Bundesbankin johtaja Jens Weidmann vertasi Draghia Johann Wolfgang von Goethen näytelmän Faustiin, jolle itse Saatana neuvoo printtaamaan rahaa selvitäkseen veloistaan.

Lisäksi Saksan perustuslakituomioistuin yritti mitätöidä Draghin lupauksen uhkaamalla kieltää Bundesbankin osallistumisen OMT-ohjelmaan. Euroopan unionin tuomioistuin kuitenkin katsoi rajattomat ostot lailliseksi ja Saksan perustuslakituomioistuin joutui nielemään tappionsa. Tämän voiton jälkeenkään Draghi ei jäänyt laakereille lepäämään. Tammikuussa 2015 hän ilmoitti uudesta elvytyspaketista, jonka puitteissa EKP alkaisi ostaa arvopapereita euroaluetta uhkaavan deflaation torjumiseksi (Asset Purchase Programme, APP). Tähän päivään mennessä EKP on ostanut yli 2 600 miljardilla eurolla velkakirjoja, mutta tukiostojen toimivuudesta ei vallitse vastaavanlaista konsensusta kuin OMT-ohjelmasta.

EU-tuomioistuin katsoi kuitenkin APP-ohjelmankin lailliseksi. Tämä sinetöi EKP:n muodonmuutoksen Bundesbankin hintavakauteen keskittyvästä rahapolitiikasta kohti Yhdysvaltain keskuspankin kaltaista modernia rahapolitiikkaa. Tukitoimillaan Draghi muutti EKP:tä instituutiona. Draghi ei myöskään nostanut kertaakaan ohjauskorkoa.

Mario Draghin eläköityminen oli myös poikkeuksellinen näytelmä. Syyskuussa Draghi ilmoitti, että EKP käynnistää marraskuussa APP-ohjelman ja alkaa ostaa kuukausittain 20 miljardilla arvopapereita. Draghin tarkoitus oli ilmeisesti varmistaa Christine Lagardelle vaivaton aloitus, mutta päätöksen seurauksena EKP:n sisäisestä likapyykistä tuli julkista. EKP:n johtokunnan saksalainen jäsen Sabine Lautenschläger erosi vastalauseena. Lisäksi EKP:tä perustamassa olleet “keskuspankkien titaanit” julkaisivat kirjoituksen, jossa he väittivät EKP:n menettävän kontrollin rahan luonnista.

Christine Lagarde tulee vakuuttaa markkinat, että EKP tekee Draghin jälkeenkin kaikkensa euron säilyttämiseksi. Hänen tulee saada euromaiden johtajat uskomaan, että EKP:n elvytyksellä on taloudellisia ja poliittisia rajoja. Titaanit ovat oikeassa siinä, että tukiostojen taloudellinen hyöty vähenee samalla kun niiden riskit kasvavat. Lisäksi uusille toimille on yhä vaikeampi saada vihreää valoa EU-tuomioistuimesta.

Euro on yövartijavaltio, jonka toimimattomuudesta on laaja konsensus. Euron heikkous on, että euromaiden talouspolitiikkaa ei koordinoida tarpeeksi, eikä EKP:n vastinparina ole keskushallintoa. Ylijäämämaiden on alettava tukea finanssipoliittisilla toimilla EKP:n elvytystä, minkä lisäksi rahaliiton alijäämiä ja velkaa koskevia sääntöjä on löysättävä.

Vaatimukset euron korjaamisesta ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville. Ja vaikka Rinteen hallituksesta on viestitty muutosta, Suomi on jatkanut pohjoisten Hansa-maiden kanssa eurolle luotavan budjetin torppaamista.

Mario Draghi voidaan valita vuonna 2021 Italian presidentiksi. Tämä varmistaisi Italian pysymisen eurossa ainakin seuraavat seitsemän vuotta. Jos poliitikot eivät kuitenkaan ota vastuuta eurosta, ei Draghi voi sitä loputtomiin pitää kasassa.

Antti Ronkainen on poliittisen talouden tutkija Helsingin yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Ei niin. Väkisin ei voi tulla mitään hyvää. EU, ja euro, on tiensä päässä. Itsenäisinä maina pärjää jokainen paljon paremmin. Suomi on alijäämäinen seuraavanakin vuonna, kunnat ja kaupungit vararikkoisia, kouluja lakkautetaan, ja terveysasemia, palvelut romahtaa ja sosiaaliturvamenot kasvaa..Ei hyvälle näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään väkisin tehtyä.

EU:hun liittyminen on ollut vapaaehtoista ja EU:sta eroamiseen on olemassa säädetyt menettelytavat. EU:sta voi siis erota vapaasti, jos jäsenmaassa vallitsee eroamisesta konsensus.

Britannia on hyvä esimerkki tästä, sillä siellä parlamentin enemmistö ei ole missään vaiheessa kannattanut eroa. Neuvoa antavan kansanäänestyksen niukka kallistuminen eron puolelle tiesi siksi kaaosta maan parlamentissa. Uudet vaalitkaan tuskin tuovat enemmistöä eron kannalle. Ainoa ulospääsy erokiipelistä pääsemiseen on siellä uusi kansanäänestys.

Populisteilla on tapana vierittää maan harjoittaman virheellisen politiikan syyt EU:n niskaan. Piirre on sinänsä hyvin inhimillinen, sillä omien virheiden myöntäminen on todella vaikea rasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euron ongelma on Saksa, joka inflaatiopelossaan kieltää terveen 2-4 % inflaation ja vaatii nollainflaatiota, jopa tukee deflatorista politiikkaa, joka on kaiken laman alku ja juuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoh…

Euro on EU:n yhteismarkkinoiden ankkurivaluutta. Ei todellakaan kuulosta siltä, että Saksa olisi ollut kieltämässä "tervettä (?) inflaatiota", kun EKP on ostanut jo yli 2 600 miljardilla eurolla velkakirjoja... :)

Ylimääräisellä inflaatiolla ei pidä alkaa korjaamaan jäsenvaltioiden löysän finanssipolitiikan seurauksia. Kärsikööt jokainen syntinen omista synneistään ja ottakoon opiksi. Koskee myös Antti Rinnettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroalueella on vallinnut deflaatio tai stagflaatio kymmenen viime vuoden ajan, eivätkä nuo velkakirjojen ostot ole riittäneet mihinkään. Velkakirjojen osto sinällään on älytön toimi, jolla siirretään miljarditolkulla rahaa pankeille. Ainoa oikea tie olisi vahna kunnon "rahapaino".

Juuri tuo teutoninen asenne, että kärsiköön jokainen, joka rikkoo pyhää saksalaista rahajärjestystä vastaan, on vienyt Euroopan kriisiin. Se perustuu ajatukselle, että ihmisten pitäisi mukautua rahamiesten teorioihin eikä päinvastoin. Pikkuisen ymmärrystä psykologiasta parantaisi Euroopan.

Terve talous vaatii muutaman prosentin inflaation. Kysy vaikka amerikkalaisilta, jotka ovat pelanneet taloutensa paljon viisaammin kuin jääräpäinen Eurooppa, joka haluaa ampua itseään jalkaan jonkun ei-moraalisen periaatteen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se EKP:n 2%:n inflaatiotavoite on aika hyvä. USA:ssa keskuspankilla on nykyisin 2,5%:n inflaatiotavoite. Euroalueen ongelmana on ollut se, että inflaatiotavoitetta ei ole saavutettu. Ongelma ei euroalueella kuitenkaan ole keskuspankin aiheuttama, eikä vika myöskään ole Saksassa, vaan eteläisissä vetelissä jäsenmaissa.

Euroalueella ei ole ollut deflaatiota vaikka niin väität heti ensimmäisessä lauseessasi. Eikä keskuspankin suorittamat velkakirjojen ostot (normaali avomarkkinaoperaatio) ole minkään teorian mukaan "rahansiirto pankeille". Kun tällaiselle sadunkerronnan tasolle lähtee, niin vastuu muistakin väitteistä siirtyy kyllä vahvasti lukijan puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inflaatiotavoite olisi "aika hyvä", jos se edes saavutettaisiin. 4 % olisi optimi, yli 6 % menee vasta haitalliseksi, yli 11 % vaaralliseksi. Mutta kun sitä tavoitetta ei ole vuosiin saavutettu, on kumulatiivinen inflaatiovaje yli 10 %.

Nimenomaan Saksan ja sen peesaajavaltioiden kuten Suomen vika on, että inflaatiotavoitetta ei ole saavutettu. Italia ja Espanja tekevät kyllä parhaansa sen eteen, mutta keinot on loppu. Ja deflaatiota on, mene kauppaan ja katso hintoja: melkein mikä tahansa tuote (auto, maitopurkki, lentolippu, tietokone, kännykkä, parturi, asunto Helsingin seudun ulkopuolella) maksaa nyt vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ideologia taitaa nyt sumentaa ajattelua. Nämä jutut olen kuullut aiemminkin, eikä maksa vaivaa kommentoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntele asiantuntijoita vielä useamman kerran, ajatuksen kera, niin voit oppia. Ihan aikuisen oikeasti.

Tai ehkä osaatkin, mutta katselet asioita pankista käsin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image