Kolumnit

"Ekkö nää iskä tykkää Sykkeleistä", kysyi tytär Twitter-kirjoituksen nähtyään – kau­pun­ki­pyö­rät kiinnostavat hyvässä ja pahassa

Kolumnit 9.9.2019 12:00
Antti Ervasti

”Viikon pessimistipalkinto menee Antti Ervastille. Jäätävän negatiivista kirjoittelua Sykkeleistä joka päivä Kalevassa. Löytyisikö pikkuhiljaa jo jotain rakentavampaa kirjoiteltavaa.”

”Ekkö nää iskä tykkää Sykkeleistä?” kysyi tyttäreni Whatsapp-viestillä yllä olevan Twitter-kirjoituksen nähtyään.

Palkinnon jakajan täytyy olla joko lukutaidoton tai hän on muuten vain lukenut huonosti lehti- tai verkkojuttunsa. Hän lienee myös laskutaidoton. Tyypillinen esimerkki sosiaalisen median yleisestä älyttömyydestä, missä yhden ihmisen mitä typerin kirjoitus saa huomiota ja hyväksyntää, vaikka varsinainen asia on käännetty päälaelleen.

Kun kauan kaivatut ja odotetut Sykkelit saatiin liikenteeseen tasan kaksi viikkoa sitten, kirjoitin ensimmäisen viikon aikana Sykkeleistä kaksi juttua. Ensimmäisessä vain kerroin totuudenmukaisesti, että Sykkelin käyttäjäksi kirjautuminen oli nykyaikaista kännykkäsovellustekniikkaa täysin hallitsemattomalle meikäläiselle ylivoimainen tehtävä.

Mieluummin olisin kirjoittanut, että pyörän käyttöjärjestelmään kirjautuminen ja ajamaan lähtö olivat helppoa ja vaivatonta. Vaan kun eivät olleet.

Toisessa ”jäätävän negatiivisessa” jutussa kaupunkipyöräkysymyksiin yleensä vastaava kaupungin liikenneinsinööri pääsi vastaamaan kaupunkipyöräkysymyksiin täysin tahtonsa mukaisesti. Hän sanoi itse, että Sykkelien toimintatapa ei ole selkein mahdollinen, niin kuin ei olekaan. Parantamisen varaa on.

Kaupunkipyörät kiinnostavat hyvässä ja pahassa. Oululaiset pysähtyvät äimistelemään pyöräasemia ja tuijottavat ajajia. Kommenttipalstoilla intetään, ovatko ne nyt tarpeellisia ja onko kaikki vain suurta rahojen tuhlausta. Joidenkin mielestä pelkästään Sykkelien väri on niin ällöttävä, että pyörällä ei saata raavas mies ajaa. No, väri on mikä on, ja siihen on tyydyttävä. Ainakin se erottuu hyvin.

Kilpailun kautta valikoitunut nimi on kuitenkin onnistunut: se on alueen murretta, ymmärrettävä ja aika hauska. Kiitokset siitä, että tämän ainoan kerran arvovaltainen raati päätyi oikeaan ratkaisuun. Useimmat loppusuoralle päässeet ehdotukset olivat aivan hirveitä, kuten Oulu Bike, OuBike, CitySykkeli tai OuRide. Tuon nimisillä pyörillä ei kyllä ihminen olisi voinut ajaa.

600 pyörää ja 60 asemaa saattoi numeroina tuntua liioittelulta Oulun kokoiseen kaupunkiin. Ensimmäisinä päivinä käyttökertoja laskettiin olevan 520, 580 ja 720 kertaa. Koko viikolla 4 700 kertaa, elikkä paljon. Noiden lukujen valossa ei lainkaan ylimitoitettu määrä pyöriä.

Käyttäjiä olisi voinut olla vielä enemmän, sillä kirjautumisvaikeuksien takia kaikki innokkaat eivät päässeet lainkaan pyöräilemään ainakaan ensimmäisinä päivinä.

Varmasti Sykkelien hankinta ja ylläpito saadaan kuulostamaan kalliilta, jos lasketaan yhteen kymmenessä vuodessa kertyvät kustannukset, liki seitsemän miljoonaa. Kuitenkin 677 000 euroa vuodessa tuntuu ihan kohtuulliselta siihen nähden, millainen hyöty niistä todennäköisesti tulee olemaan. Kyllä sitä turhempaankin tuon suuruisia summia hassataan.

Kun kaupungissa on yhtenäinen ja laadukkaan oloinen kaupunkipyöräjärjestelmä, mielikuvallinen ja markkinoinnillinen arvo on mittaamaton. Matkailijoille pyörät ovat loistava väline tutustua kaupunkiin, jos vain käyttöönotto saadaan nykyistä helpommaksi. Kaupunkilaisetkin tuntuvat ottaneen Sykkelit omakseen ainakin näin alussa.

Siis vastaus alun kysymykseen: kyllä, iskä tykkää Sykkeleistä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image