Kolumnit

Ei löytynyt pyymetsoa vieläkään

Risto Tornberg löytää teerikanasta runsaasti koiraan piirteitä. KUVA: Sami Heikkinen
Kolumnit 12.3.2009 11:49
Pekka Rahko

"Pää siniharmaa kuin metsolla, kaulassa valkea pitkittäinen juova ja kurkku musta kuin pyyllä. Nokka valkoinen kuin metsolla." Tuntomerkkejä ei valitettavasti saa mitenkään sopimaan Oulun yliopiston eläinmuseon pöydällä makaavaan lintuun. Ei siis ollut pyymetso tämäkään.

Omituinen otus kyseessä silti on. Teerikanan näköinen, mutta pieni. Höyhenistössä laajalti mustaa, jopa metsokukkomaisen sinimustaa. Pienuutta korostaa puuttuva pyrstö.

"Teerikana, jolle vanhemmiten on alkanut tulla koiran piirteitä", määrittää linnun konservaattori Risto Tornberg. Eli kyse ei ole edes risteymästä.

Kuvaus siitä, millainen pyymetson pitäisi olla, on tietenkin peräisin Veikko Huovisen romaanista Havukka-ahon ajattelija. Siinä Konsta Pylkkänen ampuu maailman ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat pyymetsot.

Eläinmuseolle päätynyt lintu on puolestaan Pekka Peltoniemen Rovaniemeltä maanantaina yliajettuna löytämä. Pyymetso oli ensin käynyt löytäjän mielessä. Se ei ole ihme, kun lintu on hiukan pyykoirasta isompi, ja silmiinpistäviä tuntomerkkejä ovat sininen selkä ja pyymäisen kirjava kurkku.

Oikeaan määritykseen Peltoniemi oli tosin päätynyt jo löytöpäivän iltana pähkäiltyään kummajaista parin lintuharrastajatuttavansa kanssa.

"Varislinnut ovat ehtineet käydä nokkimassa pyrstön pois", Tornberg harmittelee. Eläinmuseolla on ennestään kokoelmissaan pari vastaavaa koirasmaista teerikanaa, joilla molemmilla on kukon lyyrapyrstö. Tämän yksilön pyrstöpuoli jää arvoitukseksi.

Syy koiraan piirteiden esiintymiseen vanhoissa teerikanoissa piilee Tornbergin mukaan hormoneissa. "Kyllähän kesykanatkin rupeavat kiekumaan vanhemmiten."

Metsäkanalintujen risteymiä tunnetaan monenlaisia. Yleisin on korpimetso, metson ja teeren risteymä. Riekkoteerenkin eläintiede tuntee, samoin riekkometson ja jopa pyyteeren ja riekkopyyn. Eläinmuseon vitriinissä on jopa kiirunan ja teeren risteymä.

Vain yksi puuttuu: pyymetso. "Sellaisen syntyminen on varmaankin fyysisesti mahdotonta", Tornberg arvelee ja kertoo, etteivät edes tarhassa pidetyt metso ja pyy ole saaneet jälkeläisiä.

"Geeneissä tuskin on syy, sillä metsäkanalinnut ovat tehneet poikasia fasaaninkin kanssa", Tornberg lisää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image