Kolumnit

Ei kyytiä al-Holin suo­ma­lais­nai­sil­le – hallituksen vaikea päätös jäi keskikesällä monelta huomaamatta

Kolumnit 13.8.2019 6:30
Matti Posio

Yhtään oikeaa tapaa Syyrian pakolaisleirin naisten tai edes heidän lastensa kotiuttamiseksi ei näytä olevan, kirjoittaa päätoimittaja Matti Posio.

Keskikesällä se vahvistui: Suomen hallitus ei lähde hakemaan lapsia ja naisia pois al-Holin pahamaineiselta leiriltä Syyriasta.

 Matti Posio.

Linjaus jäi monelta huomaamatta. Aiemmin osa leirillä olevista suomalaisista vetosi isänmaahan Ylen uutisraportissa mustan burkansa suojista. He halusivat taas kasvattaa lapsiaan Suomessa. Ylen tietojen mukaan leirillä oli 33 suomalaista naista ja 11 lasta.

Naisten miehet olivat kuolleet tai kadonneet sotakentillä. Isisin Syyriaan pystyttämä kauhujen kalifaatti oli kaatunut ja siihen kohtalonsa kytkeneet naiset umpikujassa.

Yhtään oikeaa tapaa naisten tai edes heidän lastensa kotiuttamiseksi ei näytä olevan. Juuri siksi valtiojohdon päätös olla lähtemättä aktiivisesti matkatoimistoksi on toistaiseksi viisas. Muuta apua voidaan parhaiten antaa hiljaisuudessa.

Al-holiin ei noin vain marssittaisikaan valikoituja lapsia pelastamaan. Leiriä pyörittää Syyrian kurdihallinto. Osuvasti asian ilmaisi Lännen Median (4.8.) haastattelema sosiaalityön tutkija, tohtorikoulutettava Eeva Elfving: "Lastensuojelu ei lähde sotkemaan maailmalle, sosiaalitoimi ei ole mikään CIA".

Juridisesti ja moraalisesti tapaus on pelkkää ongelmaa. Oikeuksiaan peräävät nyt ihmiset, jotka ovat itse valinneet oikeuksien rikkojan puolen eli Isisin kvasivaltion.

Al-hol ei ole myöskään tavanomainen pakolaisleiri. Leirissä asuu jo 70 000 ihmistä, joista kaksi kolmesta on lapsia, kertoo kansainvälinen Punainen risti. Tälle leirille on internoitu nimenomaan Isis-kalifaatin asukkaita, joissa aivopesu vaikuttaa edelleen. "Islamilaiseksi valtioksi" itsensä nimenneen ryhmän julmuudet ovat niin kammottavia, että on vaikea uskoa tietämättömyyttä niistä tai hyväksyä olemista mukana edes statistina.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ministereineen ja presidentti Sauli Niinistö ovat olleet julkisuudessa vähäpuheisia Suomen toimista. Kulisseista kuuluu kuitenkin päättäväistä puhinaa.

Varmasti puntariin on pantu lasten oikeudet ja aikuisilta edellytettävä moraali. Isona tekijänä on aina äänestäjän oikeustaju.

Maassamme asuvien ihmisoikeuksiin kuuluu elää turvallisessa yhteiskunnassa, johon ei ehdoin tahdoin haeta lisäriskiä Syyriasta. Suomeksi se sanottaisiin: omapa on vikansa.

Yksilöllä ei ole pelkkiä oikeuksia, vaan myös vastuunsa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

"Islamilaiseksi valtioksi" itsensä nimenneen ryhmän julmuudet ovat niin kammottavia, että on vaikea uskoa tietämättömyyttä niistä tai hyväksyä olemista mukana edes statistina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

He pyyhkivät jo kansalaisuudellamme ja passillamme peräänsä. Joten eiköhän se heidän omansa auta heitä. Se, jota niin palvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vanhempi/vanhemmat päättävät lähteä jonnekin, alaikäisillä lapsilla ei ole asiaan vaikutusmahdollisuutta. On aika typerää väittää, että he olisivat itse valinneet Isisin. YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan asiassa pitää turvata nimenomaan lasten oikeudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksetaan kurdeille siitä että vartioivat paikkaa seuraavat 50 vuotta niin että ketään ei pääse ulos. Sisäpuolella olevat voivat sitten perustaa juuri sellaisen yhteiskunnan kun haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää kysyä, vaikka se karua onkin, että missä menee humanismissa se raja, että ei lapsia voida pelastaa, koska heidän äitinsä ovat tietäen vieneet heidät sinne Isis-sodan propagandan vahvistamiseksi ja ihmiskilviksi. Mielestäni se raja menee tässä, sieltä ei pidä tuoda ketään Suomeen, eikä muihin maihin. Täytyy olla aika tyhmä politikko tai virkamies, että ei ymmärrä, että miksi äidit ovat sinne menneet lapsineen. En ymmärrä sitä, että miksi länsimaissa vielä mietitään ja tyrmistytään jonkun uskonnon käyttäytymistä ja rikollisuutta, vaikka tätä on tapahtunut jo vuosikymmeniä. Mitä uutta näissä asioissa on, jota pitää suojella ja miksi pitäisi suojella? Ehkä nyt se konkreettisesti tulee meitä lähelle. Suomessakin vielä mietitään burka-kieltoa eli täällä nämä äidit saisi kulkea kasvot peitettynä, jos he tänne tuotaisiin. Länsimaiseen sivistykseen ja toisen kunnioittamiseen kuuluu kasvojen näyttäminen julkisesti, miksi tämäkin asia on joidenkin tahojen sojeluksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että haalaamalla nämä ideologiansa valinneet Suomeen, saadaan sekä pitkässä että lyhyessä juoksussa vain ja ainoastaan ongelmia. Suuria ja pieniä ongelmia. Lapsen paikka on vanhempiensa luona ja isi nyt on sattunut kuolemaan tarpeeksi kauloja katkottuaan eli äidin ja lapsen kuuluu olla yhdessä. Vaikka elävätkin islamin terroriharhojen vallassa. Kuitenkin tuolla ympäristössä harhoja on vaikea muuttaa käytäntöön. Toisin olisi Suomen katuja vapaana tallatessa.

Siis muinaista suomalaista viisautta lainaten: Hei, me ei todellakaan tienata tällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri riski on otettu siinä, että on lähdetty mukaan. Tulee mieleen aikanaan Neuvostoliittoon sosialismia rakentamaan lähteneet. Hekin tulivat huomaamaan, ettei asia tainnut ollakaan niin kuin luultiin. Suomi on niin hyvä maa asua, ettei täältä kannata lähteä mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan näin. Suomesta ei kannata lähteä mihinkään eikä tänne saa päästää ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko varmaa tietoa, että leirillä olijat, lapsetkin, ovat "valinneet Isisin ja kytkeneet kohtalonsa siihen"? Mitä väliä on henkilöiden vaatetuksella tässä asiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos niin kiinnostaa, mene katsomaan. Kun olet tutkimuksesi tehnyt ja toivottavasti hengissä selvinnyt, niin kerro tulokset toimittajille. Vai oletko sellainen sohvaltakäsin veronmaksajien rahoilla maailmaa pelastava ihmisoikeustaistelija?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiinnolla odotan, kun menet kyselemään näiltä äideiltä, että miksi he ovat sinne menneet. Moniko heistä on sinne matkustanut vahingossa? Voisit samalla kysäistä noin ohimennen muutamalta terroristilta, että miksi he sotivat länsimaista kulttuuria vastaan ja mitkä ovat naisten oikeudet siellä? Ehkä saat erittäin tyhjentävän vastauksen, mene ja tiedä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image