Kolumnit

Ei kysytä, haluatko ja jaksatko

Kolumnit 15.2.2016 12:00
Minna Akimo

Sunnuntai-iltana sataa räntää ja on pimeää. Kirkkaat ajovalot lävistävät tuulilasin. Mielessä käy ajatus, että olisi vapaapäivän muutoinkin voinut viettää. Tehdä omia asioita ja kerätä voimia seuraavaa työviikkoa varten.

Liikenne soljuu ohitse. Tie on sentään tuttu Kasitie, jonka varrelle on tullut vuodatettua yksi jos toinenkin murheellinen, mutta joskus myös kiitollinen ajatus.

Jälleen kerran vapaat ovat kuluneet ikääntyvän vanhemman luona. Katsomassa, että jääkaapissa on ruokaa, ja kuulemassa, miten menee tai pitääkö apteekissa käydä.

Kuunteleminen on herkkää. Milloin ymmärtää se, että tilanne on niin paha, etteivät särkylääkkeet enää auta, vai oliko sittenkin vain huono päivä tänään? Koskaan ei oikein tiedä, missä kulkee raja.


Jokainen, joka hoitaa lähellä tai etänä omia vanhempiaan tai muita läheisiään, tuntee varmasti huolen ja jatkuvan syyllisyyden. Voisiko tehdä enemmän ja paremmin? Onko yrittänyt tarpeeksi, ja missä kulkee oman jaksamisen raja?

Mitä tehdä silloin, kun vuosikymmeniä vanhat tilanteet hyppäävät mieleen ja alkavat kaivella. Tekisi mieli lämäyttää tiskirätit pöytään ja sanoa: ”Pidä tunkkisi.”

Mutta ei. Tiskipöytä on pyyhittävä. Tunteet tulevat ja menevät.


Suomessa omaishoitajuus koskettaa yhä useampaa työssäkäyvää. Eri arvioiden mukaan omaishoitajia on noin 350 000. Heistä vajaat satatuhatta on etäomaishoitajia eli niitä, jotka hoitavat ikääntyneiden vanhempien asioita etäältä, usein pitkien matkojen päästä.

Suomessa omaishoitajien määrä ei suinkaan vähene. Kun ikääntyneiden määrä lisääntyy, lisääntyy myös hoivan ja hoidon tarve.

Säästöjen ja leikkaamisten aikana hoivavastuuta on helppo siirtää omaisten harteille. Omaishoitajille kuin ei tarvitse maksaa palkkaa tehdystä työstä. Tai jos maksetaan, kyse on naurettavan pienistä summista työmäärään nähden.

Omaishoitajalta ei kysytä, että kiinnostaako ja haluatko. Usein on vain pakko.

Kun kyse on ikääntyneistä vanhemmista, omaishoitajatilanteet syntyvät pikkuhiljaa. Yllättäen huomaa, että suurin osa vapaa-ajasta menee omien vanhempien asioiden selvittelyyn ja jatkuvaan huoleen, onko siellä kotona kaikki hyvin.

Kun omaishoitajuus lisääntyy, se ei vaikuta vain yhden tai kahden ihmisen elämään. Se vaikuttaa työpaikoilla, parisuhteissa ja perhe-elämässä. Kysymykset ovat suuria ja joustamisen tarpeet vielä suurempia.

Kunpa missään ei olisi sellaista työpaikkaa, jossa tätä tilannetta ei ymmärrettäisi ja joustettaisi sinä hetkenä, kun työntekijän on pakko siirtää työtehtävät syrjään ja mennä hoitamaan oman äidin tai isän kipua, kolotusta tai kohtausta.

Toiveeni voi olla idealistinen, mutta jos omaisten vastuuta ikääntyneiden vanhempien hoidosta lisätään, silloin myös työpaikoilla on joustettava. Soveltavaa mallia voidaan ottaa vaikka lapsiperhevaiheesta, jolloin jompikumpi vanhemmista voi jäädä kotiin hoitamaan sairasta lastaan.


Tiukkaa maalaisjärkeä tarvitaan myös silloin, kun kunnissa ja kaupungeissa mietitään, mikä hoito on riittävää ja missä hoitoa annetaan.

Kukapa kodistaan haluaisi lähteä, mutta liian usein koti on käynyt ikäihmisen kohtaloksi. Mitä ehtii minuuttiaikataulun kanssa painiva kotihoitaja?

Omaishoitajan taakka on raskas, mutta jossain syvällä se kirkastaa omaa ajattelua. Tätä vaihetta vastaan ei kapinointi auta.

On otettava vastaan se mikä tulee, vaikka luopumisen tuska on kipeä matkaseuralainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Omaishoito on varmasti lisääntyvä juttu. Se on vaihtoehtoinen esim kotihoidolle tai palveluasumiselle. Kotihoidosta palveluasumisesta mummo tai vaari maksaa kunnalle. Miksei hän voisi maksaa saamastaan avustaan myös omaishoitajjalle. Pitäisi olla joku yhdessä (valtakunnallisesti) sovittu malli, jossa omaistaan hoitava henkilö saisi osan palkkiostaan kunnalta ja osan hoidettavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Kuin suoraan omasta elämästäni. Voin jakaa nämä tunteet ja kokemukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin tyytyväinen, jos saisin hoitaa ikääntyvää omaistani edes pikkuisen. Työttömänä minulla olisi aikaa ja se olisi taatusti mielekkäämpää puuhaa kuin kiukutella netissä. Mutta kun eukko ei päästä. Länsimaiseen kulttuuriin ei kuulu, että mies voisi tehdä vapaa-aikanaan jotain työtä, mistä ei tuo vaimolle palkkaa.

Toki äitini on ihan kamala ihminen ja pilannut minun elämäni, joten saa syyttää itseään, että miniä häntä vihaa, mutta silti. Ei se taas isäni syy ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Antti Rinne vastasi kuntapohjaista sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen pormestarille: "Yhteensovitetaan valmistelut"
18:00
Hyväksikäyttö voi paljastua virtsakokeesta – lasten kaltoinkohtelua tutkiva lääkäri kohtaa vastaanotollaan yhä enemmän kidutetuiksi joutuneita lapsia Tilaajille
17:40
Toppilassa sytytettiin jälleen tulipalo – palavat rakennusjätteet aiheuttivat runsaasti savua alueelle
17:21
Lipon Kohonen haukkui tuomarit Iltalehdessä lyttyyn kirosanojen kera, kurinpito antoi varoituksen – lajilegendan anteeksipyyntö katsottiin lieventäväksi tekijäksi
16:53
Keskustan Mikko Kärnä onnittelee Antti Rinnettä ja tölväisee kokoomusta – "Selkävoitto Vapaavuoresta"
16:08
Kokoomusnuorten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kaupunkipuolueet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maakuntamalliin"
15:59
Uusia koiraharrastajia toivotaan hirvenmetsästykseen - rajoitukset koiran säkäkorkeuteen muuttuvat
88
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
69
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
38
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
37
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
36
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
32
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
28
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image