Kolumnit

Edustaja lataa nyt akkuja

Kolumnit 10.7.2019 20:00
Hanna-Leena Mattila

Eduskunnasta

Kirjoitan tekstiä Suomenlahden eteläpuolella ja nautin. Olen rauhoittanut heinäkuun täysin lomailuun ja perheeni kanssa oleiluun. Olen lupautunut hoitamaan ainoastaan sovitut kolumnien kirjoittamisvuorot, sillä kirjoittaminen ei ole kovin ankaraa pinnistelyä – päinvastoin.

Tunnustan, että odotin kovasti heinäkuun alkua ja avustajani kanssa yhdessä sovittua kesätaukoa edustajan monipuolisesta työstä. Takana on vuosi mieluisia mutta työntäyteisiä kuukausia, onnistumisen elämyksiä mutta myös riittämättömyyden tunnetta.

Oma menestyminen vaaleissa tuottaa edelleen ilon tunteita kiihkeitä kampanjaviikkoja muistellessa. Iloa tuo se, että tulos on onnistuneen tiimityön ansiota, jossa itse ehdokkaalla on toki oma tärkeä roolinsa, mutta mikä ei yksinään riitä.

Muistan hyvin vielä neljän vuoden takaiset surulliset ja pettyneet kasvot, kun ensimmäinen yritykseni ei mennyt ihan heti maaliin. Siksi tämänkertainen läpimenoni varsin selkeällä tuloksella oli mojova hyvitys.

Olen pitänyt edustajan työstä paljon, mutta oli minusta kyllä hienoa olla opettajakin. Ehkä tämä asenne toi tarpeellista rentoutta vaalikampanjointiin, sillä minulla oli kiva työ mihin palata, jos paukut eivät riittäisi edustajan paikan uusimiseen.

Olen kokenut kansanedustajan tehtävässä laajempia tunnekirjoja kuin opettajantyössä. Parasta on ollut jonkin tärkeän asian onnistuneesti maaliin vienti. Ikävintä on ollut se, että on joutunut lyödyksi sellaisista asioista, joihin itsellä ei ole ollut osaa eikä arpaa.

Poliittisen yhteistyön edellytys on luottamus, ja siksi kannattaisi kyllä aina olla luottamuksen arvoinen, vaikka kuinka houkuttaisi halvat irtopisteet, joita saattaa olla tarjolla. Tiedän, että politiikassa on eduksi se, ettei jää muistelemaan ikäviä menneitä. Opettelen koko ajan tätä taitoa.

Luottamuksen palauttamista kansalta hakee myös edustamani puolue. Se tapahtuu haasteellisista asemista, sillä saamallamme surkealla vaalituloksella meidän paikkamme olisi entisaikojen tapaan pitänyt olla oppositiossa. Nyt joudumme tekemään sisäisen eheytyksemme hallituksesta käsin kamreeripuolueena, jossa rahantahtojille pitää tiukasti sanoa ei ja vedota yhdessä sovittuun hallitusohjelmaan.

Odotan jännittävää elokuuta keskustan puheenjohtajakisan vuoksi. Toivon, että muitakin ehdokkaita ilmaantuisi mukaan. Hienoa, että Mikko Kärnä on käytettävissä varapuheenjohtajaksi, sillä nyt tarvitaan sähäkkää keskustelua siitä, mihin keskusta on matkalla ja mihin meitä tarvitaan tässä ajassa.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Raahesta.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin. Kannattaa nauttia nyt kesälomasta. Se onkin sitten näille kansamme maalaisedustajille viimeinen, koska Rinteen hallitus kepukainalosauvoineen kaatuu mitä todennäköisimmin ennen vappua. Sen jälkeen maalaisliitto-keskusta jää alle kymmenellä kannatusprosentilla kommunistien ja RKP:n taistelutoveriksi kilpailtaessa vaalipiirien viimeisistä jäämäsijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kiva tietaa kun me nettoveronmaksajat, eli yksityisella sektorilla tyoskentelevat, joudumme painamaan hommia jopa lomallakin. Ja taikaseinasta sinne Suomenlahden toiselle puolen lisaa rahaa lomailuun. Kavereille kanssa, eikos niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa että monilla opettajilla on akut, joita ladataan koko kesä. Lienevätkö replikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NO, johan sitä tuli oltuakin siellä Arkadianmäellä. Minäpä kerron nyt teille salaisuuden. Luottamuksenne ei palaudu, jos jatkatte tällä liberaaliarvopohjalla eteenpäin, joka ei eroa mitenkään muista puolueista. Miettikää vähän mitkä ovat teidän arvot, ei pelkästään vouhotusta ihmisoikeuksista, vihapuheesta ja ympäristöstä, vaan ihan konkreettisia arvoja. Olen nimittäin sitä mieltä, että kepu menetti todella paljon äänestäjiä persuille, koska edelliselle hallitukselle kelpasi kaikki mahdollinen eli identiteetti oli hukassa. Ei elämä ja politiikka ole vain rahaa, kyllä siihen kuuluvat myös arvot. Miettikää nyt, että mitkä ne arvot olisivat, joilla äänestäjät saataisiin takaisin. Itse en niitä teille aio tässä paljastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oispa mullakin rahaa matkustaa Suomenlahden eteläpuolelle ja mahdollisuus oleilla vaan koko heinäkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kansanedustaja ja ministeri saa täyden kesäloman 1-2 kk työn jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image