Kolumnit

Edustaja lataa nyt akkuja

Kolumnit 10.7.2019 20:00
Hanna-Leena Mattila

Eduskunnasta

Kirjoitan tekstiä Suomenlahden eteläpuolella ja nautin. Olen rauhoittanut heinäkuun täysin lomailuun ja perheeni kanssa oleiluun. Olen lupautunut hoitamaan ainoastaan sovitut kolumnien kirjoittamisvuorot, sillä kirjoittaminen ei ole kovin ankaraa pinnistelyä – päinvastoin.

Tunnustan, että odotin kovasti heinäkuun alkua ja avustajani kanssa yhdessä sovittua kesätaukoa edustajan monipuolisesta työstä. Takana on vuosi mieluisia mutta työntäyteisiä kuukausia, onnistumisen elämyksiä mutta myös riittämättömyyden tunnetta.

Oma menestyminen vaaleissa tuottaa edelleen ilon tunteita kiihkeitä kampanjaviikkoja muistellessa. Iloa tuo se, että tulos on onnistuneen tiimityön ansiota, jossa itse ehdokkaalla on toki oma tärkeä roolinsa, mutta mikä ei yksinään riitä.

Muistan hyvin vielä neljän vuoden takaiset surulliset ja pettyneet kasvot, kun ensimmäinen yritykseni ei mennyt ihan heti maaliin. Siksi tämänkertainen läpimenoni varsin selkeällä tuloksella oli mojova hyvitys.

Olen pitänyt edustajan työstä paljon, mutta oli minusta kyllä hienoa olla opettajakin. Ehkä tämä asenne toi tarpeellista rentoutta vaalikampanjointiin, sillä minulla oli kiva työ mihin palata, jos paukut eivät riittäisi edustajan paikan uusimiseen.

Olen kokenut kansanedustajan tehtävässä laajempia tunnekirjoja kuin opettajantyössä. Parasta on ollut jonkin tärkeän asian onnistuneesti maaliin vienti. Ikävintä on ollut se, että on joutunut lyödyksi sellaisista asioista, joihin itsellä ei ole ollut osaa eikä arpaa.

Poliittisen yhteistyön edellytys on luottamus, ja siksi kannattaisi kyllä aina olla luottamuksen arvoinen, vaikka kuinka houkuttaisi halvat irtopisteet, joita saattaa olla tarjolla. Tiedän, että politiikassa on eduksi se, ettei jää muistelemaan ikäviä menneitä. Opettelen koko ajan tätä taitoa.

Luottamuksen palauttamista kansalta hakee myös edustamani puolue. Se tapahtuu haasteellisista asemista, sillä saamallamme surkealla vaalituloksella meidän paikkamme olisi entisaikojen tapaan pitänyt olla oppositiossa. Nyt joudumme tekemään sisäisen eheytyksemme hallituksesta käsin kamreeripuolueena, jossa rahantahtojille pitää tiukasti sanoa ei ja vedota yhdessä sovittuun hallitusohjelmaan.

Odotan jännittävää elokuuta keskustan puheenjohtajakisan vuoksi. Toivon, että muitakin ehdokkaita ilmaantuisi mukaan. Hienoa, että Mikko Kärnä on käytettävissä varapuheenjohtajaksi, sillä nyt tarvitaan sähäkkää keskustelua siitä, mihin keskusta on matkalla ja mihin meitä tarvitaan tässä ajassa.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Raahesta.

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin. Kannattaa nauttia nyt kesälomasta. Se onkin sitten näille kansamme maalaisedustajille viimeinen, koska Rinteen hallitus kepukainalosauvoineen kaatuu mitä todennäköisimmin ennen vappua. Sen jälkeen maalaisliitto-keskusta jää alle kymmenellä kannatusprosentilla kommunistien ja RKP:n taistelutoveriksi kilpailtaessa vaalipiirien viimeisistä jäämäsijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kiva tietaa kun me nettoveronmaksajat, eli yksityisella sektorilla tyoskentelevat, joudumme painamaan hommia jopa lomallakin. Ja taikaseinasta sinne Suomenlahden toiselle puolen lisaa rahaa lomailuun. Kavereille kanssa, eikos niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa että monilla opettajilla on akut, joita ladataan koko kesä. Lienevätkö replikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NO, johan sitä tuli oltuakin siellä Arkadianmäellä. Minäpä kerron nyt teille salaisuuden. Luottamuksenne ei palaudu, jos jatkatte tällä liberaaliarvopohjalla eteenpäin, joka ei eroa mitenkään muista puolueista. Miettikää vähän mitkä ovat teidän arvot, ei pelkästään vouhotusta ihmisoikeuksista, vihapuheesta ja ympäristöstä, vaan ihan konkreettisia arvoja. Olen nimittäin sitä mieltä, että kepu menetti todella paljon äänestäjiä persuille, koska edelliselle hallitukselle kelpasi kaikki mahdollinen eli identiteetti oli hukassa. Ei elämä ja politiikka ole vain rahaa, kyllä siihen kuuluvat myös arvot. Miettikää nyt, että mitkä ne arvot olisivat, joilla äänestäjät saataisiin takaisin. Itse en niitä teille aio tässä paljastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oispa mullakin rahaa matkustaa Suomenlahden eteläpuolelle ja mahdollisuus oleilla vaan koko heinäkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kansanedustaja ja ministeri saa täyden kesäloman 1-2 kk työn jälkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
31
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image