Kolumnit

Edessä taitaa olla taas ankeita aikoja ja kylmää kyytiä – nyt tarvitaan Peter Vesterbackaa, monta Peter Vesterbackaa

Kolumnit 26.1.2019 8:00
Ilari Tapio
Ilari Tapio

Suomen taloutta vuodesta 2008 koetellut syvä matalapaine hellitti vihdoin keväällä 2017. Siitä ei ole edes kahta vuotta. Nyt taivaanrannassa roikkuu taas mustien pilvien armada.

Uuden taantuman ellei peräti laman merkkejä liikkuu sekä sumuisessa kansainvälisessä ilmatilassa että kotimaisissa ennusteissa ja uutisotsikoissa.

Iloisista ajoista huolimatta konkurssien määrä kääntyi Suomessa viime vuonna selvään nousuun. Rakentaminen on puolestaan hyytynyt pelottavasti. Myös kiinteistökauppa on hiljentynyt.

Nokia aikoo karsia taas työpaikkojaan Suomesta. Nyt vähennystarpeeksi on ilmoitettu 350 henkeä.

Yhteistoimintaneuvotteluista ja irtisanomisista on uutisoitu myös Ikean, Valion, Veikkauksen, Tecnotreen, Restamaxin, Next Gamesin, Hobby Hallin, Destian, Ylen, Monetra Oulun ja Tampereen Sokoksen yhteydessä.

Sama pätee Porissa Venatorin titaanioksiditehtaaseen sekä Oulussa Stora Enson paperitehtaaseen ja Fazerin leipomoon.

Eihän tuommoinen hyvältä näytä.

"Yritykset tiedottavat yhtä mutta tarkoittavat toista samaan tapaan kuin koomikko Jope Ruonansuu ja hänen möreä-ääninen sivupersoonansa: Isi tulee sitten illalla (aamulla) kotiin."

Myös lama-ajoilta tuttu viestinnän sumea semantiikka näyttää tehneen paluun.

Yritykset tiedottavat yhtä mutta tarkoittavat toista samaan tapaan kuin koomikko Jope Ruonansuu ja hänen möreä-ääninen sivupersoonansa: "Isi tulee sitten illalla (aamulla) kotiin."

Mallia näytti lihatalo Atria, joka ei kynnä yhtä syvissä vesissä kuin kilpailijansa HKScan. Atria tiedotti ajankohtaisista asioistaan 8. tammikuuta otsikolla "Atria Suomi suunnittelee tuotannon tehostamista Nurmon sikaleikkaamossa."

Pienemmällä painetusta tekstistä kävi ilmi, että yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat sikaleikkaamon koko henkilöstöä. Työtä on määrä vähentää noin 65 henkilötyövuoden verran.

Kaikki tämä sattuu surkeaan saumaan.

Suhdannenäkymät eivät lupaa hyvää ilmastotalkoille, joihin kansalaiset ovat lähteneet kiitettävästi mukaan. Ekoteot tarkoittavat saavutetuista eduista luopumista ja taloudellisia uhrauksia. Laskukauden aikana niihin ei hevillä suostuta.

Huhtikuun eduskuntavaalit estävät hallituspuolueita laittamasta vireille taantumaa ennaltaehkäiseviä toimia. Oppositio puolestaan antaa äänestäjille katteettomia lupauksia.

Eniten sananvaltaa saattavat saada populistit. Ankeina aikoina äänestäjät on helppoa saada uskomaan simppeleihin syihin, selityksiin ja seurauksiin – sekä syyllisiin.

Onneksi meillä on pelimies Peter Vesterbacka, joka rakennuttaa tuota pikaa tunnelin Tallinnaan, tukikohdan Kuuhun ja luotijunayhteydet Helsingistä Tampereelle ja Turkuun.

Äskeisessä on vain hitunen ironiaa. Oikeasti Suomessa on juuri nyt paikkoja avoinna kymmenille erilaisille puuha-petereille.

MAINOS

Kommentoi

Näin lyhyt vaikutus, siitä kikystä paluumuuttajat kotiin kehä kolmosen varrelta.
Kupla puhkesi juuri kun saatiin hehkutella kaikkien aikojen hallituksen merkittävimmistä
saavutuksesta työllisyys kohosi ennennäkemättömän korkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on "ilmastotalkoot" onnistuneet. Parikymmentä astetta on pakkasta. Mitkä talkoot ne muuten sellaiset on, joihin joutuu vastoin tahtoaan hölmöjen päätösten seurauksena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talous ja työttömyyslukujen kikkailuvara on tainnut loppua ja todellisuus iskee vastaan. Loputtomiin ei voi hämätä kun on pakko katsoa totuutta silmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö Vanhasen mennä Rukan lumille hiihtämään, niin homma olisi sillä selvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutusjuhlien jälkeen tulee paluu arkeen. Vähän kuin kuin nousuhumalaa seuraa aina krapula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huhtikuun eduskuntavaalit estävät hallituspuolueita laittamasta vireille taantumaa ennaltaehkäiseviä toimia. Oppositio puolestaan antaa äänestäjille katteettomia lupauksia."

Ihan kiva "vaalipelottelu". Hallituksen taantumaa ennaltaehkäisevät toimet ovat olleet aiemmin lähinnä kansalaisten maksukyvyttömäksi tekemistä. Oppositio ei ole luvannut juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kolumnistikin pitäisi tietää,että laskukautena tyhjän saapi pyytämättäkin ja jos ei heti yt:n jälkeen...taisipa siitä hienokseltaan mainitakkin...mutta hieman myöhemmin.
Mutta missä ovat nämä nobelisti-puuha-petet joiden odottaisi tai kuvittelisi pitävän jonkinlaisen vuorisaarnan kohtuullisesta taloudenhoidosta kaikkinaisilla yritysjohtotasoilla työnhedelmien kohtalosta ja hyväksikoettujen asioiden arvosta ja ns. kestävästä kehitysestä...vai ovatko ne unohtuneet taas vitsinomaisesti takahikiälle tai korpilammelle.
Tervemenoa taas menoa erämaahan miettimään menneitä...siellä tuskin sataa edes mannaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
43
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
30
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
8
Uudet nopeusvalvontalaitteet saadaan toimintaan kesälomakauden kynnyksellä – Teiden varsilla olevat tyhjät tolpat ovat sen sijaan jo aloittaneet työnsä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image