Kolumnit

Edessä taitaa olla taas ankeita aikoja ja kylmää kyytiä – nyt tarvitaan Peter Vesterbackaa, monta Peter Vesterbackaa

Kolumnit 26.1.2019 8:00
Ilari Tapio
Ilari Tapio

Suomen taloutta vuodesta 2008 koetellut syvä matalapaine hellitti vihdoin keväällä 2017. Siitä ei ole edes kahta vuotta. Nyt taivaanrannassa roikkuu taas mustien pilvien armada.

Uuden taantuman ellei peräti laman merkkejä liikkuu sekä sumuisessa kansainvälisessä ilmatilassa että kotimaisissa ennusteissa ja uutisotsikoissa.

Iloisista ajoista huolimatta konkurssien määrä kääntyi Suomessa viime vuonna selvään nousuun. Rakentaminen on puolestaan hyytynyt pelottavasti. Myös kiinteistökauppa on hiljentynyt.

Nokia aikoo karsia taas työpaikkojaan Suomesta. Nyt vähennystarpeeksi on ilmoitettu 350 henkeä.

Yhteistoimintaneuvotteluista ja irtisanomisista on uutisoitu myös Ikean, Valion, Veikkauksen, Tecnotreen, Restamaxin, Next Gamesin, Hobby Hallin, Destian, Ylen, Monetra Oulun ja Tampereen Sokoksen yhteydessä.

Sama pätee Porissa Venatorin titaanioksiditehtaaseen sekä Oulussa Stora Enson paperitehtaaseen ja Fazerin leipomoon.

Eihän tuommoinen hyvältä näytä.

"Yritykset tiedottavat yhtä mutta tarkoittavat toista samaan tapaan kuin koomikko Jope Ruonansuu ja hänen möreä-ääninen sivupersoonansa: Isi tulee sitten illalla (aamulla) kotiin."

Myös lama-ajoilta tuttu viestinnän sumea semantiikka näyttää tehneen paluun.

Yritykset tiedottavat yhtä mutta tarkoittavat toista samaan tapaan kuin koomikko Jope Ruonansuu ja hänen möreä-ääninen sivupersoonansa: "Isi tulee sitten illalla (aamulla) kotiin."

Mallia näytti lihatalo Atria, joka ei kynnä yhtä syvissä vesissä kuin kilpailijansa HKScan. Atria tiedotti ajankohtaisista asioistaan 8. tammikuuta otsikolla "Atria Suomi suunnittelee tuotannon tehostamista Nurmon sikaleikkaamossa."

Pienemmällä painetusta tekstistä kävi ilmi, että yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat sikaleikkaamon koko henkilöstöä. Työtä on määrä vähentää noin 65 henkilötyövuoden verran.

Kaikki tämä sattuu surkeaan saumaan.

Suhdannenäkymät eivät lupaa hyvää ilmastotalkoille, joihin kansalaiset ovat lähteneet kiitettävästi mukaan. Ekoteot tarkoittavat saavutetuista eduista luopumista ja taloudellisia uhrauksia. Laskukauden aikana niihin ei hevillä suostuta.

Huhtikuun eduskuntavaalit estävät hallituspuolueita laittamasta vireille taantumaa ennaltaehkäiseviä toimia. Oppositio puolestaan antaa äänestäjille katteettomia lupauksia.

Eniten sananvaltaa saattavat saada populistit. Ankeina aikoina äänestäjät on helppoa saada uskomaan simppeleihin syihin, selityksiin ja seurauksiin – sekä syyllisiin.

Onneksi meillä on pelimies Peter Vesterbacka, joka rakennuttaa tuota pikaa tunnelin Tallinnaan, tukikohdan Kuuhun ja luotijunayhteydet Helsingistä Tampereelle ja Turkuun.

Äskeisessä on vain hitunen ironiaa. Oikeasti Suomessa on juuri nyt paikkoja avoinna kymmenille erilaisille puuha-petereille.

MAINOS

Kommentoi

Näin lyhyt vaikutus, siitä kikystä paluumuuttajat kotiin kehä kolmosen varrelta.
Kupla puhkesi juuri kun saatiin hehkutella kaikkien aikojen hallituksen merkittävimmistä
saavutuksesta työllisyys kohosi ennennäkemättömän korkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on "ilmastotalkoot" onnistuneet. Parikymmentä astetta on pakkasta. Mitkä talkoot ne muuten sellaiset on, joihin joutuu vastoin tahtoaan hölmöjen päätösten seurauksena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talous ja työttömyyslukujen kikkailuvara on tainnut loppua ja todellisuus iskee vastaan. Loputtomiin ei voi hämätä kun on pakko katsoa totuutta silmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö Vanhasen mennä Rukan lumille hiihtämään, niin homma olisi sillä selvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutusjuhlien jälkeen tulee paluu arkeen. Vähän kuin kuin nousuhumalaa seuraa aina krapula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huhtikuun eduskuntavaalit estävät hallituspuolueita laittamasta vireille taantumaa ennaltaehkäiseviä toimia. Oppositio puolestaan antaa äänestäjille katteettomia lupauksia."

Ihan kiva "vaalipelottelu". Hallituksen taantumaa ennaltaehkäisevät toimet ovat olleet aiemmin lähinnä kansalaisten maksukyvyttömäksi tekemistä. Oppositio ei ole luvannut juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kolumnistikin pitäisi tietää,että laskukautena tyhjän saapi pyytämättäkin ja jos ei heti yt:n jälkeen...taisipa siitä hienokseltaan mainitakkin...mutta hieman myöhemmin.
Mutta missä ovat nämä nobelisti-puuha-petet joiden odottaisi tai kuvittelisi pitävän jonkinlaisen vuorisaarnan kohtuullisesta taloudenhoidosta kaikkinaisilla yritysjohtotasoilla työnhedelmien kohtalosta ja hyväksikoettujen asioiden arvosta ja ns. kestävästä kehitysestä...vai ovatko ne unohtuneet taas vitsinomaisesti takahikiälle tai korpilammelle.
Tervemenoa taas menoa erämaahan miettimään menneitä...siellä tuskin sataa edes mannaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:58
Jussi Jokinen huhki jälleen paljon hyvää – oma tähdistötapahtuma tuotti noin 60 000 euroa
18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
19
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image