Kolumnit

Demokratiaa puolustetaan parhaiten sitä syventämällä

Kolumnit 25.11.2019 8:00
Teppo Eskelinen
KUVA: Herkko Eskelinen

Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten. Sen jälkeen demokratian tila on heikentynyt. Maailma on täynnä entistä autoritaarisempia hallintoja, ja populistiset mielenliikkeet heiluttavat politiikkaa. Myös demokratian ja talouden kasvun välinen kytkös on heikentynyt, ellei katkennut kokonaan. Reaalisosialismin epäonnistumisen jälkeen näytti siltä, että demokratia ja kasvava talous kulkisivat käsi kädessä. Nopeimman kasvun maat ovat lähes poikkeuksetta demokraattisiin vapausoikeuksiin piittaamattomasti suhtautuvia.

Tilanteeseen voi reagoida hyvinkin erilaisin tavoin. Reaktiot riippuvat ennen kaikkea siitä, miten demokratia ymmärretään. Kysymys demokratian merkityksestä onkin aikamme ydinkysymyksiä.

Vallitseva demokratian malli on niin vakiintunut, että sitä on vaivatonta ajatella demokratian koko sisältönä. On kuitenkin selvää, että antiikin Kreikan kaupunkivaltioista asti demokraattinen politiikka on saanut ja voi saada edelleen hyvinkin erilaisia muotoja. Samoin on hyvin eri asia, ajatellaanko itse demokratian vai yhden demokratiamallin olevan vaikeuksissa.

1990-luvulta asti maailmaa hallinneen yhteiskuntamallin ytimessä on paitsi muodollisten demokratian instituutioiden suojeleminen, paradoksaalisesti myös demokraattisen politiikan toimintakentän kaventaminen. ”Demokratian voitto” tuotti erityisesti pyrkimyksiä suojata talouden ohjaamista politiikalta.

Talouspolitiikassa korostui asiantuntijavalta. Demokraattisen muutoksen mahdollisuutta rajoitettiin kehysbudjetoinnin ja politiikan tekemisen reunaehdoilla. Keskuspankkeja eristettiin demokraattiselta hallinnalta. Kauppa- ja investointisopimukset rajoittivat politiikan toimintatilaa. Hyveeksi nousi ”ennakoitava sääntely-ympäristö” eli etukäteen sidottu politiikka.

Monet tutkijat ovat toistuvasti esittäneet huolta siitä, että talouden ohjaamisen ja asiantuntijavallan demokratialle jättämä tila kaventui liian ahtaaksi. On yksi asia päästä äänestämään ja kokonaan toinen asia nähdä demokraattisen politiikan muuttavan ympäröivää todellisuutta. Toistuva kokemus erityisesti talouden globalisaation vauhdikkaimpina vuosina oli, ettei demokraattisella politiikalla tuntunut voivan vaikuttaa yhteiskunnan kehityssuuntaan.

Demokratian kriisin ei tällöin tulisi tulla yllätyksenä. Jotta demokratia näyttäisi puolustamisen arvoiselta, ihmisten on saatava aitoja kokemuksia siitä, että demokraattinen politiikka ohjaa ja tarvittaessa muuttaa yhteiskunnallista todellisuutta. Muuten suosiotaan lisäävät tahot, jotka pyrkivät tekemään politiikasta näyttävimmän spektaakkelin. Populismin polttoainetta on nimenomaan kyynistyminen nykydemokratian mahdollisuuksiin.

Demokratia assosioidaan vapauteen, erotuksena diktatuureista. Ajatustavan ongelma on, että se vaikeuttaa näkemästä demokratian puutteita ”kotona”. Keskeinen kysymys onkin, ajatellaanko demokratian olevan yhtä kuin sen nykyinen muoto vai nähdäänkö se ihanteena, jota ei ole vielä saavutettu.

Erityisesti kun Kiinan kaltaiset epädemokraattiset valtiot näyttävät onnistuvan talouden saralla entistä paremmin, demokratian oikeutukseksi ei riitä liberaalidemokraattisen kapitalismin ylivertaisuus suhteessa vanhoihin suunnitelmatalouksiin. Demokratian on osoitettava paremmuutensa nimenomaan korostamalla ihanteitaan.

Demokratian ihanne perustuu tasa-arvoon ja osallisuuteen. Jokaisella ihmisellä on samanpainoinen ääni ja yhteiskunnallista tulevaisuutta määrää vain ja ainoastaan kansan tahto. Kaikki äänet pääsevät esille, koska poliittisen vallan perusteena on ihmisyys ilman lisämääreitä. Yhteiskunnallinen tulevaisuus on avoin demokraattisessa prosessissa päätettäväksi.

Demokratiaa tällaisessa puhtaassa muodossa ei saavuteta välttämättä koskaan, mutta ilman ihanteen tunnistamista on nykytilaa vaikea kehittää. Jos demokratiaa ajatellaan ainoastaan muodollisten prosessien kautta, ihannetta ei päästä lausumaan ääneen. Demokratian tila näyttää kovasti erilaiselta, jos vaalien sijasta ajatellaan tasa-arvoisia mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskuntaan. Hallitussa todellisuudessa, vakaudessa ja ennakoitavuudessa on monesta näkökulmansa puolensa. Toimiva demokraattinen politiikka kuitenkin edellyttää toimintatilaa, eikä sitä ole ilman demokraattisen prosessin arvaamattomuuden sietämistä.

On myös tarpeen arvioida kriittisesti liberaalidemokraattisen kapitalismin käsitettä. Esimerkiksi suuryritysten tahtotilat ja demokratian ihanteet voivat olla jyrkässäkin ristiriidassa keskenään. Demokratiaa on uskallettava tarvittaessa puolustaa myös taloudellisten intressien kustannuksella. Vaikka tämä epäilemättä tuntuu nykyajassa uskaliaalta, demokratia voi todella vastata kriisiinsä vain syventymällä.

Teppo Eskelinen on yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Häneltä on ilmestynyt kirja Demokratia utopiana ja sen vastavoimat.

MAINOS

Kommentoi

Suomenkin demokratia on täysin näennäistä. Olemme oligarkia, jonka korkein hallintoelin on SAK. Ihmisen valta riippuu ihan siitä, kuinka paljon tuhoa hän saa tekemättä mitään.

Siksi meillä on yli 300 000 työtöntä, kenties yli 500 000 kun lasketaan kaikki työvoimapalveluissa olevat eli orjatyöllistetyt ja uudelleenkoulutettavat. Eikä nykyinen hallintomalli pysty sitä korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

demokratia tarkoittaa kansan valta (demos kratos) mutta heti kansan valta häipyy kun jotakuta äänestetään presidentiksi, kansanedustajaksi jne. normaalissa demokratissa presidentti, edustajat pitäisi järjestellä mitä kanssa haluaa, ei ikinä vastapain. aito demokratia on kansan päätös kansanäänestyksien kautta. paikalliskansanäänestyksillä. kansalaiskansanäänestyksillä. ja asiamiehen pitää olla Ei vaan asiamies joka esittelee vain kansan tahtoa. poliitiset puoluet eivät edusta kansan tahtoa vaan muuttamien tahtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image