Kolumnit

Data on saatava hyötykäyttöön – koronavirusta voitaisiin paikantaa tehokkaammin

Juhani Heikka on ICT-elinvoima ja tutkimuksen kehittämispäällikkö Oulun kaupungilla
Kolumnit 25.3.2020 14:00
Juhani Heikka, Maritta Perälä-Heape

Ihmisten elämä muuttui kertaheitolla. Maailma otti digiloikan viikossa ihmisten siirryttyä etätöihin sekä oppilaiden ja opiskelijoiden etäopiskeluun. Ruokakauppojen verkkotilauksista tuli normaali osa arkea.

Epidemia haastaa myös perinteisen terveydenhuollon toimintamallit. Ihmisten tiedonjano on valtava. Ihmisille tarjotaan digitaalisia palveluita tilanteen seuraamiseen, ohjeiden jakamiseen ja kommunikointiin terveysammattilaisten kanssa. Esimerkkejä palveluista ovat muun muassa Omaolon koronavirustaudin oirearvio, Terveyskylän Koronabotti sekä terveydenhuollon tuottajien chatit ja etävastaanotot.

Maritta Perälä-Heape on tietopohjaisten terveyspalvelujen työelämäprofessori lääketieteellisessä tiedekunnassa Oulun yliopistossa.

Onneksi ihmiset ovat löytäneet nämä digitaaliset palvelut, mikä omalta osaltaan vapauttaa resursseja varsinaiseen hoitotyöhön.

Viruksen levinneisyyttä seurataan tällä hetkellä positiivisten virustestien perusteella. Ongelmaksi koetaan se, ettei ihmisillä ole reaaliaikaista tietoa epidemian etenemisestä. Tämä johtuu osittain testaamisen hitaudesta ja siitä, ettei lieväoireisia testata.

Keskeistä tilanteen hallinnassa on tartuntaketjujen katkaiseminen. Positiivinen testitulos merkitsee kyseisen henkilön eristämistä, mutta samaan aikaan useita henkilöitä on jo ehtinyt saada tartunnan ja altistaa muita henkilöitä tietämättään. Tämä voidaan ratkaista datan jakamisen avulla.

Tilanteessa, jossa fyysinen läheisyys tulee minimoida, olemme pakotettuja ottamaan käyttöön digitaalisia työkaluja, joilla kommunikoidaan päivittäin. Myös oireiden itsearviointi on mahdollista digitaalisten palvelujen avulla. Kysymys kuuluu, miten palveluihin kertyvä tieto voidaan ottaa hyötykäyttöön laajemmin tämän poikkeustilan hallinnassa?

Suomen digiosaajat ideoivat viikonlopun aikana sosiaalisen median kanavissa uuden tyyppistä tilannekuvaa. Se perustuisi sekä virallisiin testituloksiin että ihmisten itse jakamiin paikka- ja oiretietoihin. Ideoinnissa on ketterästi mukana myös ministeriöiden ja virastojen asiantuntijoita.

Viranomaiset voisivat nämä tiedot yhdistettyään kontaktoida niitä henkilöitä, jotka ovat liikkuneet samoilla alueilla positiivisen testituloksen saaneiden henkilöiden kanssa. Tällöin heidät saataisiin nopeammin karanteeniin ja viruksen leviäminen heikkenisi. Näyttää siltä, että tällainen sovellus voi syntyä lähipäivien aikana.

Juhani Heikka on ICT-elinvoima ja tutkimuksen kehittämispäällikkö Oulun kaupungilla

Tästä toiminnasta meille on välittynyt tunne, että jokainen on valmis kantamaan kortensa kekoon terveyshaittojen ja taloudellisten vahinkojen minimoimiseksi. Eli nyt puhalletaan yhteen hiileen ja itsekeskeisyys on muuttunut toisista välittämiseksi. Edellä kuvattu ratkaisu mahdollistuisi, jos kansalaisella olisi keinoja jakaa omadataa eri palvelutarjoajien välillä. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuisi hänen omalla suostumuksellaan.

Henkilö voisi omalla älypuhelimella antaa suostumuksensa siihen, että hänen paikkatietoaan olinpaikasta ja liikkumisestaan saa jakaa terveysviranomaisille. Henkilö voi helposti vastata älypuhelimessa olevalla sovelluksella terveysviranomaisten laatiman oirearvioinnin koronaviruksen aiheuttamien oireiden osalta.

Viranomaiset voisivat yhdistää nämä tiedot ja kartoittaa ne maantieteelliset alueet, joissa eniten oireilevia henkilöitä. Näillä alueilla liikkuville henkilöille tulisi tieto älypuhelimeen korkeasta oire-esiintymästä ja ohjeistus seurata omia oireita, eristäytyä ja hakeutua tarvittaessa virustestauksiin.

Tässä esimerkkitapauksessa tieto liikkuisi puhelimen paikkatietojen, käytettävän terveyssovelluksen ja terveysviranomaisen välillä. Tyypillisesti viranomaiset eivät voi yhdistää henkilön tietoja ja siksi kuvattu ratkaisu koronaviruksen levinneisyyden seuraamiseen paikkatiedon ja terveystietojen yhdistämisellä ei ole vielä mahdollinen.

Digitaalinen palvelukehitys vaatii uudenlaista ajattelua ja siksi ihmiskeskeinen datan hallintamalli on nostamassa päätään useilla yhteiskunnan sektoreilla. Ihmiskeskeisessä datan hallintamallissa ihminen itse päättää oman datansa jakamisesta eri palvelutuottajien välillä. Tätä kutsutaan MyData- tai omadata-malliksi. Uudistunut eurooppalainen tietosuojalainsäädäntö antaa tähän hyvän pohjan.

Suomi toimii omadata-mallin suunnannäyttäjänä, ja se on osa Suomen hallitusohjelmaa.

Oulun kaupunki on tässä kehityksessä mukana. Kaupunki on liittynyt osaksi MyData Global-verkostoa. Tavoitteena on perustaa paikallinen julkishallintoa ja alueen yrityksiä tukeva MyData Hub uusien palvelujen ja liiketoiminta-avausten mahdollistamiseksi. Näillä toimenpiteillä vapautetaan data karanteenista uusien asiakaslähtöisten palvelujen polttoaineeksi. Tavoitteena on meidän kaikkien sujuvampi arki.

 

Juhani Heikka on ICT-elinvoima ja tutkimuksen kehittämispäällikkö Oulun kaupungilla, Maritta Perälä-Heape on tietopohjaisten terveyspalvelujen työelämäprofessori lääketieteellisessä tiedekunnassa Oulun yliopistossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Se Elvis lauloi jotenkin näin. "Sua kuunnellaan sillä seinilläkin korvat on. Joka askelen, joka sanan hiljaisen." Ihmisten puhelimen kautta tapahtuva valvonta avaa eteen kammottavia näköaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image